Здравният министър произнесе присъда за лекари преди заключението от аутопсията

„Шейново” носи вина за смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова” -  обяви здравният министър Стефан Константинов, който ни бе представен при назначението си като гинеколог.

„Шейново” носи вина за смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова” -  Резултатите от аутопсията са готови, но трябва да бъдат направени допълнителни изследвания, за да се каже категорично каква е причината за трагедията. Случаят ще бъде изяснен докрай”, категоричен беше министър Константинов.

Какво се получава: хем Констинтинов е категоричен, че АГ клиника Шейново носи вина, хем ще бъдат правени допълнителни изследвания, за да се каже категорично каква е причината за трагедията и смъртта на родилката Надежда Узунова!

„Всички обяснения са взети, всички записи и изследвания - включително от видеокамерите, които са документирали кога е идвала жената и какво се е случило.  Случаят ще бъде изяснен и виновните ще бъдат наказани”, обеща Константинов.

А ето и какво призна другата страна в случая по БНТ:

Д-р Лина Димитрова, която първа е прегледала починалата 35-годишна родилка, каза за "По света и у нас", че е предложила на жената да остане в болницата, но тя е отказала и е решила да си отиде вкъщи. По думите на лекарката, тя е направила обстоен преглед, който показал, че родовата дейност още не е започнала.

Д-р Лина Георгиева - лекар в АГ болница "Шейново": - Предвид акушерския статус и данните от мониторния запис на плода, обясних подробно на пациентката, че се намира в латентна фаза на раждане. Мониторният запис на плода е добър и при евентуално зачестяване на маточните контракции или изтичане на околоплодни води, да дойде в болницата. Пулс и кръвно в нормални граници. След това в рамките на един час бремената се връща отново. Прегледах я отново вагинално, без промяна в статуса. Предложих й хоспитализация в отделението "Рискова бременост", за да не се разкарва, да се притеснява толкова. Пациенката отказа под предлог, че няма кой да й гледа детето и реши да се върне вкъщи и да дойде отново при засилване на маточните контракции.

БНТ: - Имате ли някакви документални следи за това, че вие сте й предложили да остане в болницата, а тя ви е отказала?

Д-р Лина Георгиева - лекар в АГ болница "Шейново": - Да, акушерката беше с мене, която може да потвърди това нещо, това е.

БНТ: - Подписа ли тя нежелание да остане в болницата?

Д-р Лина Георгиева - лекар в АГ болница "Шейново": - Не е подписала, защото имаше такава тълпа от пациенти за прегледи, че просто не можехме да се обърнем със самата акушерка. Бяхме затрупани от прегледи.

Тепърва ще се изяснява какво се е случило, случаят ще бъде изяснен – това са думи на назначения за министър Константинов, тогава как той си позволява да е категоричен, че болницата и лекарите носят вина?

Няма по-страшно е непоправимо от смъртта на човек, да не говоря за бъдеща майка, но някакъв си кюстендилски послушко да лъсне в медиите, за да раздава присъди, както правеше това преди време министърът на вътрешните работи след разправата с лекари в болницата в Горна Оряховица – това вече е прекалено!

Дали е полезно да се успокоява гражданството с прибързани присъди от някакъв високопоставен в момента чиновник – това е твърде несигурно и не носи ползи, защото рано или късно истината се изяснява и позорът от изречените лъжи пада върху авторите им.

Първоначално беше пусната версия, че родилката не си платила и затова била връщана, след часове тази версия отпадна и бе опровергана от самия министър.

Да чуем какво обясни директорът на ІІ САГБАЛ „Шейново” д-р Иван Костов:

Д-р Иван Костов: На първо място бих искал да изкажа съболезнования на близките на родилката. Без съмнение, целият персонал на болницата съпреживява истински случилото се. Първият контакт на Надежда Узунова с екипа на „Шейново” се е състоял на 20 ноември в 10,49 часа сутринта (това е регистрирано и в информационната система на болницата). Установена и документирана с кардиотопографски запис е добрата сърдечна дейност на плода. Описан е акушерски преглед, отговарящ на това, че раждането е в латентна фаза и раждането може да започне до няколко часа. Преглеждащият лекар д-р Димитрова не е хоспитализирала пациентката и след около един час бременната отново е дошла при д-р Димитрова за преглед и отново не е била хоспитализирана. За втори път информационната система на болницата регистрира в 02,49 часа през нощта постъпване на пациентката – тогава тя вече е била приета за раждането. При приемането тя губи съзнание с картина на остра дихателна недостатъчност. Между 03.00 часа и 03.20 часа – за 20 минути – тя е настанена в родилна зала, където се изследва състоянието на плода и се прилагат медикаменти за овладяване състоянието на майката. Викат се консултантът на разположение д-р Ненов, както и още АГ-консултанти, също така – анестезиолози и реаниматори, които са дежурни. В 03.20 часа пациентката е приведена в операционната зала, където при прехвърляне на операционната маса изпада в клинична смърт. Предприети са редица реанимационни мероприятия – пълна палитра: интубация, индиректен сърдечен масаж, приложение на медикаменти. Първият пристигнал консултант взима решение – да се направи цезарово сечение за спасяване на живота на плода. Цезаровото сечение е започнало в 03,35 часа и е завършило в 03,45 часа. Плодът е бил в тежко състояние и е предаден на дежурния неонатолог като започва реанимация на новороденото. Впоследствие със стабилизирана сърдечна дейност то е приведено в педиатрията в Педиатричната болница на бул. „Димитър Несторов”. Въпреки продължаващите реанимационни действия, пациентката не се възстановява, като смъртта е установена в 04,10 часа.

Вероятно този инцидент се дължи на остра сърдечна и дихателна недостатъчност, настъпила внезапно. Причините за това състояние не могат да се установят по клинични признаци.

Остра сърдечна и дихателна недостатъчност – причините за настъпването на това състояние НЕ МОГАТ ДА СЕ УСТАНОВЯТ ПО КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ.

Т. е. настъпи ли емболия – нито може да се предвиди, нито може да се предотврати! И изходът винаги е летален! Да не би министър Константинов да е получил амнезия за тези неща, или е пропуснал лекциите навремето, когато е учил за доктор!?

Емболия може да настъпи и ако родилката е била приета още преди да има признаци за родилна дейност, тогава отново щеше да се вдигне скандал за смъртта на жената, но с причини, че не са й оказани достатъчно лекарски грижи!
Дотук разсъжденията ми са във връзка с категоричността на министъра, че има вина, без да са готови каквито и да било заключения!

Д-р Костов продължава обяснението си на база наличните данни по трагедията:

„...медицинската дейност на екипите на ІІ САГБАЛ „Шейново” може да се оцени така: представителят на дневния екип д-р Димитрова, лекарката, която за първи път е общувала с пациентката, е проявила професионална небрежност, изразена в неприемане на пациентката в болница при наличие на родилна дейност, макар и начална. Нощният екип е действал адекватно. Неуспехът да се овладее състоянието на бременната се дължи на тежкото болестно състояние, което се е проявило по много бърз начин. Опитът да се спаси животът на детето е медицински оправдан, независимо от крайния изход...”

На прост език това означава: вина има, но не в действията на екипа, който е приел родилката, а в факта, че е била връщана няколко пъти от дежурния лекар!

Внезапно настъпилата белодробна недостатъчност няма как да бъде овладяна – тя се развива бързо и единственият изход от нея е смърт. Трудно може да се очаква да бъде предотвратена, при неочаквано и внезапно настъпване!

При внезапно настъпване на белодробна недостатъчност и започващо раждане се взема решение кое да бъде спасено и кое е възможно да бъде предотвратено – никой не може да предвиди, такъв тежък проблем с дишането на пациент!

Това коментираха лекари от различни болници и АГ клиники.

Комисиите ще си свършат проверките и ще установят кой и за какво е виновен. Ще има и санкции.

Различното в тиражирана версия от официозните медии е, че на родилката е ПРЕДЛАГАНО ДА ОСТАНЕ В БОЛНИЦАТА и вината на лекарката е, че не е съобразила да й поиска да се разпише, че иска да си отиде в къщи!

Това, което е недопустимо в случая е – да се спекулира с мъката на близките на починалата родилка и да се назидават и нарочват за виновни лекари, още повече, когато няма окончателни заключения по настъпването на смъртта!

Що се отнася до така наречения министър на здравеопазването – ще му припомня, че никой не е вечно министър и рано или късно излиза от властта. Добре ще е един ден този висш чиновник да се държи адекватно, а не да се напъва да се харесва на колегата си от МВР, Цветан Цветанов в подетата саморазправа с лекарите, която май все още е на дневен ред!

Напоследък ни управляват с мотото на хумориста Нинус Несторович: „За да бъде обесен някой, не са нужни доказателства. Нужно е бесило.”

И все пак: нека кажем ясно: един Цветанов ни стига!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене