Кой ще се извини на инвалидите за лъжите по техен адрес – Борисов или Дянков?

Няма ден без лъжи от правителството на ГЕРБ, като най-често първоизточникът е... Симеон Дянков. Няколко дена след кампанията против инвалидите на самопровъзгласилия се за добър финансист Дянков, Сдружението на лекарите от медицинската експертиза в България излезе с официално писмо, в което уточнява истинския брой на регистрираните инвалиди. Ето част от данните в това писмо:

• българите с онкологични заболявания са около 270 000 и само през 2009 г. има 34 712 са новорегистрираните случаи (по данни на Националния раков регистър);

• броят на диабетно болните е около 320 000;

• страдащите от различни форми на астма са около 200 000;

• преживелите миокарден инфаркт през 2009 г. са около 12 000;

• болните от множествена склероза са около 4500;

• броят на пациентите с болест на Паркинсон е около 16 000;

• пациентите с хронична бъбречна недостатъчност са около 15 00, като от тях около 2 500 са на хемодиализа;

• към момента около 1,8 милиона са хипертониците в България, като от тях 7 на сто са деца.

• Няма статистика за болните от аутизъм, лицата в будна кома, пациентите с ИБС, преживелите мозъчно-съдови инциденти, хората с увреждания на опорно-двигателния апарат.

В писмото не са прибавени и хората заразени с вирусен хепатит В и С, чиято цифра надхвърля 100 000.

Не са дадени данни и за деца, страдащи от редки заболявания поради не водената статистика на тази немалка група заболели. Да не отварям приказка за болните от церебрална парализа, множествена склероза, и не малкото на брой психични заболявания, които също липсват в тази статистика, а както е известно българите са на първо място по самоубийства в Европа!

Развяваната като знаме цифра от 800 000 инвалиди, която Дянков и Борисов размахваха пред гражданството се оказа невярна и броят на регистрираните и освидетелствани с намалена трудоспособност се оказаха 4 пъти по-малко!

В същото време лекарите от Сдружението на лекарите от медицинската експертиза в България обръщат внимание на Борисов, че България е на първо място в ЕС и на едно от първите места в света по смъртност от сърдечно-съдови заболявания - 65,4 на сто от общата смъртност по данни на СЗО.

На фона на тази плачевна статистика, по сведение на Дирекция „Пенсии" към НОИ към 30. 06. 2010 г. броят на лицата в работоспособна възраст, получаващи пенсия по инвалидност, е 262 228 души, от които, поради общо заболяване - 257 138 и поради трудова злополука или професионално заболяване - 5090.

Това писмо поставя в твърде лоша светлина Борисов и неговия вицепремиер Симеон Дянков, тъй като няма държава в Европа и света, в която премиерът и вицепремиерът и министър на финансите да се гаврят със състоянието на инвалидите, след като е известно, че държавата не полага никакви грижи за тях, тъй като пенсиите им са твърде ниски, а от мандата на Симеон Борисов – тази група граждани бяха лишени от асистент!

Няма инвалид в България, който да е в състояние да се купува лекарствата от пенсията, която държавата му отпуска, тук изобщо не стигам до понятието „достойно съществуване”, което изобщо не може да се каже за тази немалка група от населението на България!

“Общественото мнение се манипулира и с примери за драстичния брой на хората с увреждания, които работят. На фона на ниските доходи и още по ниските пенсии как би могъл да преживее един инвалид с пенсия от 150 лв. месечно, особено ако има остатъчно запазена трудоспособност?“, коментират лекарите, цитирани от журналистката от Медияпул Мартина Бозукова.

“В страните от Европейския съюз се отпускат милиарди за социална адаптация на хората с увреждания и създаването на условия за връщането им на пазара на труда чрез приспособяване на нови работни места, облекчения за работодателите, които създават места за инвалиди, тестване на остатъчната работоспособност, усвояване на нови сръчности и умения. Пенсии по инвалидност се изчисляват и изплащат съобразно нуждите и остатъчната работоспособност” – пише Бозукова.

Колкото по-малко е остатъчната работоспособност, толкова по-висока е пенсията за инвалидност, тъй като толкова по-големи за нуждите както за самия инвалид, така и за неговата социална адаптация в други страни от ЕС.

Дали ще му е прекалено сложно на Дянков да го разбере? В България този принцип липсва при определянето на размера на размера на пенсията за инвалидност – обратното е вид дискриминация към тези социално ощетени хора.

„Другия мандат няма да съм министър на финансите” каза Дянков, аз имам други планове.

Какви планове имаш, бе сине, майчин?”, попита един зърнопроизводител и аз съм напълно съгласна с неговия въпрос. Ако трябва някъде да отиде Дянков – в следствието, незабавно и да пише дълго и без пропуски къде са парите на държавата!

И преди да седне да пише Дянков трябва да се изправи по телевизията в най-гледаното време и да се извини на инвалидите! За това, че се държа високомерно и обидно с тях и спрямо техния проблем!

 

Коментари 

 
+3 #3 Мария Стоянова 2011-12-10 23:36
Имах син инженер-електрончик. Вече нямам-тази година почина. Беше много болен, с много болести, с тежка операция, диабет... Беше с 30 г.трудов стаж.
През м.февруари т.г.ТЕЛК му отпусна инвалидна пенсия /със 74% инвалидност/. На 1 април беше освободен от работа поради съкращения във фирмата и веднага се регистрира в бюрото по труда. След 2 месеца почина. Остави сирак - син на 17 г.
На семейството му не изплатиха даже мизерните 480 лв. помощ / основание - в момента на смъртта не е на работа по договор/, а първите инвалидни пенсии семейството му получи в края на август.
Що за държава сме, господа Дянков и Борисов, която във Ваше лице нехае за най- уязвимите хора? Инвалидите не само са болни, те умират, господа !
Цитиране
 
 
0 #2 Жишева 2011-12-08 14:51
Уважаема госпожо Дончева, първо искам да Ви попитам защо нямате осигуровки? Аз съм "инвалид първа група", но плащам данъци, плащам си осигуровките, непрекъснато си търся работа. Второ, не знам как ще ви прозвучи, но аз на драго сърце бих ви отстъпила както своята инвалидна пенсия, така и ТЕЛК-решението си, заедно с всичките "благини", които то предлага. Вярвайте ми, решението ми изобщо не е фалшиво - придвижвам се в инвалидна количка от 2000 година. Дори ще Ви осигури и правото на чужда помощ, но аз не съм сигурна как Вие ще се уредите с това, въпреки, че то Ви е гарантирано.
Цитиране
 
 
+2 #1 Иванка Дончева 2011-12-07 13:17
Знае се как се работи в ТЕЛК и НЕЛК. Знае се, че има много неправилно отпуснати пенсии по болест. Дянков бил виновен, да ама не! Информацията колко са действително инвалидите в България може така да е подадена на министъра. Сдружението на лекарите от МЕ дали е наясно кои от техните колеги работят според Интереса. Най-лесно е да се прехвърля вината на друг, по-важно е да се защитят колегите. Дали знае Сдружението на лекарите от МЕ, че аз не получавам пенсия по болест 14 месеца, че нямам пари за храна, нито платени здравни осигуровки. Не, не знаят, тях ги вълнува колко са броя на инвалидите.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене