И ФБР ни натресоха да разследва на родна територия!

От 2012 година агенти от ФБР ще работят на българска територия, за да подпомагали разкриването на киберпрестъпления, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти, след като премиерът Му се изсули от брифинга по този „светъл” повод!

А ГД БОП кога заминава да работи в Щатите? Бих попитала веднага аз, след като в България има далеч по-добри компютърни специалисти от колегите им в редица страни.

За Цветанов вероятно е върхът на върховете агенти на ФБР да си врат носовете във вътрешните разследвания на българските специалисти по киберпрестъпления, но неговата „камбанария” е доста по-ниска от тази на професионалисти от компютърния бранш и други специалисти юристи, както е известно!

Ето защо ще припомня на Цветанов и премиерът Му следното:

Федералното бюро за разследване /Federal Bureau of Investigation, FBI/ е федерална полицейска сила и разузнавателна агенция, която е основният разследващ орган на Министерството на правосъдието на САЩ .

Глава 28 от Наказателния кодекс на Щатите, параграф 533, който ѝ легитимира пълни правомощия да разкрива престъпления срещу Съединените щати и други федерални закони, дават на ФБР правомощие и отговорност да разследват специфични престъпления.

Тогава що щат на българска територия агенти от ФБР и то в звеното за борба с киберпрестъпленията, след като тук те нямат право да извършват разследвания и юрисдикцията им е отвъд океана!?

След оттеглянето на резидентурата на ЦРУ от София в Белград, „братята” американци утешително пратиха на посещения няколко висши чиновници от щатските спецслужби в София – ей така, за да не тъгуват Борисов и Цветанов!

Един от тях бе шефът на ФБР Робърт Мълър, който дойде в България, срещна се с Борисов и Цветанов, щракнаха се за спомен, и за репортерите имаше кратки изявления – от Борисов съвсем пестеливи и от Цветанов по-дълги, но и по-не разбираеми и с логичен завършек на мисълта.

По време на изявленията, около госта се суетеше с лъскава усмивка посланикът на САЩ изпълняващ функцията на генерал-губернатор на обществени начала и прилежният Главен секретар на МВР, Калин Георгиев.

След като изпрати Мълър, премиерът все пак се спря пред камерите, за да уточни, че му станало "много хубаво" от посещението на стария му приятел /от времето, когато бе главсек/, както и, че тази визита била "отлична оценка за колегата Цветанов" – отбеляза Медияпул.

"След Леон Панета (шеф на ЦРУ), Съливан (директор на "Сикрет сървиз"), сега Мулър (както го произнесе премиерът) – основните директори на големите американски служби и централи, бяха на двудневни посещения в България и пред мен заявиха, че България е един от най-добрите им партньори в операциите, които се провеждат", подчерта Борисов и се шмугна през медийния кордон към страничния изход с думите: "Аз изчезвам!"

За последно премиерът Бойко Борисов бе вбесен от журналистически въпроси след срещата му с Марк Съливан, когато ядосано отбеляза, че "неслучайно всички ме предупреждаваха – правете изявления, както правят в чужбина, не давайте възможност да ви опорочават за пореден път пресконференцията", след което сложи край на брифинга. По подобен начин се разви и представянето на ръководството на БОРКОР в края на февруари, отново в Гранитната зала на МС.

Смешно е да чуваме, че въпросният Мълър дал отлична оценка на Цветанов за борбата с киберпрестъпленията, въпреки че той изобщо не води тази борба, и слава Богу, че е така!

Фактът че за Борисов и Цветанов е лична радост да се отъркват о щатски шефове за тях може да е велико, но за българското гражданство това е повече от унизително, както унизително беше и един посланик Шарапов да следи пряко превратът в политбюро на ЦК на БКП около 10 ноември 1989 година. Снимките са си снимки, но да докарваш в една страна-членка на Европейския съюз агенти на ФРБ да ровят и разследват е твърде унизително за българските спецслужби и работещите в тях специалисти.

Холандия остана непреклонна и заяви, че няма да подкрепи приемането на България и Румъния в Шенген, докато двете страни не покажат достатъчно убедителен напредък в борбата с корупцията. Това обяви холандският министър по въпросите на имиграцията Херд Леерс, цитиран от Ройтерс.

Той отхвърли и варианта действието на Шенгенското споразумение да започне първо на летищата, а на по-късен етап - и на сухопътните граници. Леерс дори добави, че Холандия изобщо не би участвала в дискусия на това предложение по време на предстоящата среща на лидерите от ЕС на 9 декември.

"Сигурни сме 100 процента. Няма нужда да го вкарват в дневния ред. За нас въпросът е ясен. Румъния и България първо трябва да покажат резултати. Това е по-важно, отколкото да намерим решение", обясни министърът.

Но Холандия е Кралство с традиции в законодателството, докато ако се върнем в историята на САЩ и какви хора са заселили тези земи, избивайки местното население индианци ще стане ясно за какво иде реч!

Накратко казано, Щатите не успяха да окажат натиск на Холандия да приеме България в Шенген! И няма как да бъде различно.

Заслужава си да преведат на шефа на ФБР изявлението на Цветанов за убийството на момичето в Борисовата градина, за да е наясно с интелигентността на неговия домакин Цветанов. Ето част от това изявление:

"Няма как да се гарантира 100 процента точният час, когато е настъпила смърт. Няма точният час, предполага се"...

"Зависи от коя гледна точка го разглеждате /часът на смъртта – бел. Л. М./, защото от космите с морфологичния анализ са от между пръстите на Яна... Няма как, биологичният състав, който беше до Яна, от опаковката от презерватива, от мобилния телефон, и от бутилката, която е била преди това със съдържание алкохол, прокуратурата прецени, че евентуалният извършител е този, с когото се предполага, че тя е имала последен допир, а това е - космите между пръстите на едната ръка".

Бисер, който трябва да се изучава в отделенията в урок по български език и темата за несвързаното говорене.

Ще завърша със скандала със адвокатите, който последва след скандала със съдиите, които предизвика Цветанов преди време:

Вътрешният министър Цветан Цветанов поиска Висшият съдебен съвет /ВСС/ да контролира работата на адвокатите, които умишлено протакали съдебните процеси в полза на клиентите си.

Цветанов представи идеята си в интервю за предаването "На 4 очи" по Нова телевизия.

Това тъпо изказване провокира адвокатите да напомнят /за кой ли път! – бел. Л. М/ на Цветанов следното:

"Адвокатурата на България е свободна, независима и самоуправляваща се според чл. 134 от конституцията. Правото на гражданите на именно такава – независима, адвокатска защита е основно човешко право, гарантирано от конституцията и международния правен ред", заяви в своя позиция до медиите Българският хелзинкски комитет.

„Цветан Цветанов за пореден път показа своето пълно непознаване на базисните положения на Конституцията на тази страна. Изявлението му е смехотворно, и без ум“, са на мнение от организацията.

Неправителствената организация директно поиска оставката на министъра, който и друг път "със сходна неука грубост е заплашвал независимия български съд с репресии. Изглежда обаче, България вече не е точно правова държава и този министър е убеден в безнаказаността си", пише в позицията на БХК.

„Това изявление е израз на крещящо непознаване и неразбиране на конституцията, законите и международноправните актове, по които България е страна“, реагираха от Висшият адвокатски съвет.

Периодичните атаки към адвокатите от страна на министъра на вътрешните работи по въпроси, които са изцяло извън неговата законово определена и професионална компетентност, всъщност отклоняват общественото внимание от реалните проблеми, които изпълнителната власт има в борбата срещу престъпността, възмутиха се адвокатите.

След подобна реакция, един политик би се скрил за дълго от камерите и микрофоните, но това явно е чуждо на физкултурника и бивш домакин от Седмо управление на Държавна сигурност.

Посещението на шефа на ФБР и реакциите на Борисов и Цветанов поставят отдавна стрната ни в положение на колониална държава, управлявана от хора с недостатъчен интелектуален капацитет.

Това посещение, освен, че дойде в момент, когато бюджетът на Симеон Дянков извива ръцете на редица служители от МВР, МО и ДАНС, като ги унижи с приетите с натиск и силом промени в законодателството.

Редица от тези служители се втурнаха да се пенсионират, а ренегатът Яне Янев предложи ДАНС да бъде закрита!

И защо да не го направи след като премиерът Борисов, възмутен заяви в едно от безкрайните си интервюта, че в ДАНС се занимавали с контраразузнаване и разузнаване!

„Има престъпления по-тежки, от това да се горят книги. Едно от тях - да не ги четеш” написал Йосиф Бродски, руски поет, носител на Нобелова награда.

 

Коментари 

 
0 #3 Svetlyo 2011-12-10 17:48
В това,че ще дойдат от ФБР-то на САЩ да работят тук,разликата ще е само в увеличаване бюджета на МВР!Цялото правителство работи за САЩ.Нека и американците да ни "погостуват".А БГ одавна си е "ЩАТ"на САЩ с Н.Пр.Губернатора Уорлик!И не са Ви виновни "Хроники",че Ви казват истината такава,каквато е!
Цитиране
 
 
0 #2 Иван Петров 2011-12-09 17:32
Бе хубаво сте го написала, но забравяте Digital Millennium Copyright Act, който криминализира неразрешеното използване чрез киберсредства на материали, предмет на авторско право. Законът е федерален и за прилагането му се грижи (и)ФБР. А пък с P.A.T.R.I.O.T. Act юрисдикцията на ФБР бе разпространена върху всички земни кълбета. Разбира се, в Китай, Русия, Индия, Бразилия и т.н. не могат и да стъпят, но ние нали се борим за званието "петдесет и половин щат"?
А ерудираността и професионализма та на министър Цветанов са всеизвестни.
Цитиране
 
 
+2 #1 zvezdelina mileva 2011-12-08 18:39
Както се казва: "На съда всичко е ясно да влезе убития".Но чен все по- настойчиво ме гложди въпросът:Нима изнесеното и тук и неведнъж в Хроники не е една от основните причини за загърбването ни и за Шенген и изобщо по всякакъв повод в ЕС.Струва ми се,че в ЕС ни имат за Троянски кон на САЩ .
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене