Танцуващият с управници под юргана

„Миналата седмица...едно мое изказване за барикадите на тракторите и призива ми те да напуснат столицата, за да могат хората тук да си вършат спокойно работата, включително и изявлението ми, че съм готов да режа гуми на трактори, стигна до Съвета за електронни медии, невероятен фурор така да го наречем в интернет пространството... Накрая бдителни граждани, възмутени от изключителната свобода на словото, решиха да сезират СЕМ и той да се занимава с моето, така да го наречем, неприлично поведение...”

Така започна експозето си в понеделник сутрин водещият на "Гореща точка" Бареков.

Доц. Георги Лозанов поради хипертонична криза не беше в студиото на Бареков, но се включи  в телефонна връзка за разговор с Бареков:

Бареков: Интересен ли е доц. Лозанов от Ваша гледна точка, Вие сте така един от водещите български теоретици на медиите, казусът „Трактори-граждани”, повдигнат в рубриката „Гореща точка” ..

Лозанов: не мога да вникна в тази формулировка, разбирам, че имаме негативно, силно изразено негативно отношение към протестиращите с тракторите, и това е Ваше право, позиция и тя може да бъде заявявана. Въпросът възникна и така се стигна до някакъв скандал, заради това че, ... не срещу тракторите, а и тракторите..хм, хм, явно, че не говорим за трактори, по-скоро говорим за едни хора, които протестират, но не само срещу тях беше насочено Вашето изказване, а беше насочено срещу селяните въобще, срещу хората от провинцията ...един негативизъм, който в някакъв смисъл звучи дискриминационно, но което би могло да бъде тема на обсъждане...

Бареков: Вие така Сте разтълкувал моето изказване, на географски принцип, така ли е? Гледал Сте казаното от мен, чел Сте го...

Лозанов: ...тези социални среди... и някак си тези социални среди, срещу които Вие и негативизмът, който изказвате и някак си тези социални среди, се оказват представящи, към които е насочен негативизмът и оттам е дошъл проблемът... И в някакъв смисъл той попада под това, с което се занимава СЕМ... не толкова законово, колкото е  свързано с журналистическата етика и с професията.

Бареков: Аз съжалявам, че така Сте разтълкувал моето изказване, защото, всъщност в него ставаше въпрос за съвсем друго, в него ставаше въпрос за начина по който едни хора демонстрират ...манталитет... хъъм...

Лозанов: ... може да Сте искал да вложите друго, но прозвучаха тези думи. Там ставаше дума за селяни, за селяни, които трябва да ядат своята сланина...освен това самият граждански протест и е много важно човешко право, и всяко демократично обществото трябва да проявява търпимост за това, че някои хора протестират...

Бареков:...разбира се аз не искам да превръщам нашият разговор преди четвъртък /денят, в който СЕМ ще разгледа казуса с изявлението на Бареков – бел. Л. М./в някакъв спор сега, отказвам да влеза в спор с Вас, сега... Какво ще представява това в четвъртък...

Тук спирам, защото фактът, че Бареков си позволи да разпитва прокурорски Лозанов ми се струва твърде безпардонен! Да употребиш рубриката си, за да те мият и чистят от това, че си се оплескал от долу до горе с арогантно поведение, не бих приела, че е най-приемливото за един водещ, но за лицето Бареков – няма проблем!

Лозанов поясни, че в четвъртък СЕМ ще разгледа казуса, защото са били сезирани. „Нашите заседания са отворени и Ви каня”, размахвайки миролюбиво бяла кърпа поясни Лозанов.

Николай Бареков прие поканата и изрази надежда дискусията да не се превърне в медиен цирк, защото е възможно и това да се случи.

„Трябваше да защитите аргументите си”, опита се да обясни Георги Лозанов. Водещият на "Гореща точка" опонира, че ги е защитил.

Моето изказване се използва като топка за пинг-понг...

Бареков като Раймонда Диен на амбразурата на властта

"Да се омитат още днес от столицата, където сме дошли да си изкарваме хляба. Не се знае ние какво ще правим – можем да режем гуми, да палим трактори", коментира Бареков.

"Изгубих 4 часа да се прибера с колата. Не искам разюздани селяни да ми пречат да си изкарвам хляба. Аз не взимам европейски фондове", добави водещият.

"...Ако не се ометат, още днес ще отида да нарежа първите гуми на някой трактор. Поиграха си, побъзикаха се, искаха оставки – айде да се прибират и да работят, призова водещият на "Гореща точка".

По думите му, държавата не се дели на град и на село, а на хора, на които им пука и на такива, които искат само да изкярят нещо. В случая тези изкярват, убеден е Николай Бареков.

Малко по-късно Бареков обясни случилото се така:

Краят на стачката на зърнопроизводителите дойде точно навреме. Както виждате – часове преди първия сняг. Ако беше започнал снегът малко по-рано, щеше да ги затрупа в центъра на София и да останат до Нова година. Това събитие беше цирк от самото начало. Когато спориш с правителството – дали трябва да вземеш един милиард от него или осемстотин милиона в година, когато 99% от българското население няма пряк достъп до европейските субсидии – това е медиен цирк.

Ако ти наистина се бориш за насъщния си хляб и за теб е важна цената на хляба, проблемът е друг. Защо зърнопроизводителите не защитиха правата на потребителите на хляб, които буквално си броят стотинките? Над 50% от българите си броят стотинките, когато купуват хляб в магазина, и за нас е важно дали плащаме лев или 1,50 – те не ни подкрепиха тогава, а сега искат да ги подкрепим в тяхната битка дали да вземат един милиард или 800 милиона. Няма как да стане!

Поскараха се, повикаха двете страни и както виждате, се разделиха по живо и здраво. Искам „тракторите” да не пречат на гражданите да си изкарват насъщния хляб. За тракторите площад „Народно събрание” е място на протест, за мен е месторабота. Аз всяка сутрин трябва да преодолявам тракторите, за да стигна до мястото, на което си изкарвам хляба. Онзи ден, когато избухнах в моя коментар срещу протестите на зърнопроизводителите, видях как около тракторите имаше заграждения, имаше полицаи, които зъзнеха на студа и пазеха скъпата техника на селяните. В същото време те си спяха в хотела отсреща.

Ситуацията е абсурдна. Друг е въпросът, че моето изказване беше разтълкувано правилно само от хората, които искаха да го погледнат реално. Аз говорих за разделението на населението на граждани и трактори. Но под “трактори” нямах предвид селяни. Защото аз също съм от село, аз съм провинциалист. Като мен в София са 50-60% от населението. Ние сме дошли тук не от добро, не от хубаво. Аз съм прокуден от родния си край, защото там нямам възможност да се изхранвам с моята професия. Какво може да работи един журналист в Габрово, Пловдив, Сливен – в някоя кабеларка ли? Аз съм в София, защото съм дошъл тук да се изхранвам. Аз нямам достъп до европейските субсидии. Аз не съм милионер в зелено. Аз не мога да си позволя да си купя техника за няколко милиона. Но дори това нямах предвид.

Държавата се дели на трактори и граждани поради една проста причина. В деня, когато тракторите се ометоха от София, един друг трактор – Октопода Велков, беше заловен с рушвет от 20 хиляди лева. Е, казусът не е ли същият? Същият този Велков часове по-рано се похвали пред камерите на телевизиите, че е спечелил 6 милиона лева, като си е продал акциите в една банка. След което час по-късно в елитен бар в центъра на София виждаме как същият този е арестуван за рекет.

Това е нивото! Има едни „трактори“, чието място е в затвора. Същите тези „трактори” сега са на свобода. От момента, в който Трактор номер 1 е на свобода, масово започнаха да се горят и да се взривяват журналисти. Виждам хронологично съвпадение. В момента, в който един от „тракторите“ е на свобода, той отиде и взе рекет от 20 хиляди лева.

Моята простичка теза е, че в тази държава има едни граждани, на които им пука за България. Има едни други, които са трактори, чието място не е в центъра на София. Едните трябва да са на полето и да орат, да изкарват насъщния и да си печелят парите. А другите трябва да са там, където им посочи нашата правосъдна система – на свобода или в затвора. Очаквам държавата да си свърши работата и делата срещу Октопода да бъдат добре претеглени. Ако има виновни – да си понесат последствията. Ако има нарушения – да платят за тях според законите на страната. Не искам никой да бъде съден и насилван, без да бъде виновен.

В четвъртък, на 17 декември

Съветът за електронни медии /СЕМ/ ще разгледа случая с телевизионните закани на водещия в ТВ7 Николай Бареков срещу стачкуващите фермери.

Във воденото от него предаване, проправителствено настроеният водещ избухна срещу негодуващите зърнопроизводители с думите: "Този боклук, който тук беше стоварен под формата на трактористки машини да се омита още днес от столицата, където сме дошли пак казвам да си изкарваме хляба, защото в противен случай аз ще оглавя едно гражданско общество срещу тази развилняла се пасмина от провинцията и не се знае ние какво можем да направим - можем да режем гуми, може да палим трактори. Аз не желая някакви разюздани селяни наистина в центъра на София да ми пречат да си изкарвам хляба."

Изказванията на пловдивчанинa взривиха социалните мрежи в сряда.

Пред Mediapool председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов заяви, че Съветът е сезиран от граждани и ще разгледа случая.

"Аз не мога да прогнозирам каква ще е позицията на СЕМ, но ми се струва, че казусът е не толкова в полето на закона, колкото в полето на професионалната етика", обясни Лозанов.

Земеделец даде урок на Бареков по възпитание

Драгомир Ненов, зърнопроизводител от Добруджа разпространи открито писмо, реакция изказването на Николай Бареков, в което водещият обиди протестиращите и ги призова да се "омитат" от столицата.

"В предаването "Гореща точка", излъчено по ТВ7 на 7 декември 2011 г., водещият Николай Бареков си позволи нещо, което не бяхме виждали за 22 години демокрация. Журналист заплашва и обижда хора, които мирно и в съответствие със закона изразяват гражданската си позиция.

Бихме искали да кажем на г-н Бареков, че думата "селянин" не ни обижда. Ние добре разбираме, че няма значение откъде идваш, а какъв си и какво възпитание имаш. Същевременно Николай Бареков като журналист би трябвало да знае, че просташкото поведение е изключителна проява на селски манталитет.

Не ни учудва, че човек с прякор Дудука го проявява, но не можем да разберем защо уважавана телевизия като ТВ7 търпи подобно недоразумение.

Г-н Бареков ни заплаши, че с неговите "ръчички като гуми на бегач" /както ги нарече премиера Бойко Борисов/ ще пука гумите на тракторите ни. Не искаме извинението му, защото то не струва нищо.

Благодарим на всички журналисти, които изразиха възмущението си от простотията и подмазването на властта.

Благодарим им, че уважават правото ни, гарантирано в конституцията, макар не всички да споделят нашата позиция. Извиняваме се на всички жители на столицата, ако сме им причинили неудобство, но за съжаление няма друг начин да бъдем чути.

Искаме да е ясно, ние не протестираме, за да получим повече пари, а защото ни излъгаха. Имаме право на това и никой не може да ни го отнеме!"

Бързо забравяме!

Бързо забравяме неща, които трябва да помним. Така се случи и с лицето Николай Бареков, който преди време си позволи да обижда и колегата Сашо Диков, чиято кола бе взривена!

Ето интервюто на Бареков с Диков след взрива, за който Бареков изрече куп приказки на границата на лъжата:

Ти си безподобен лъжец! – се обърна Диков в ефир към Бареков:

Защо и как се стигна до това Сашо Диков да изрече това обвинение:

Една голяма, скъпа телевизия с малък рейтинг стана официоз на властта на правителството на Борисов. В нея някои журналисти „забравиха”, че журналистиката е призвана да бъде коректив на властта!

Често в скъпарската обстановка на студията на тази телевизия се сблъскваме с просташко, недодялано, примитивно, безобразно, арогантно поведение на индивиди, които облекли дрехите на влечуи се стараят да хвъркнат в полет пред властимащите.

Изцедили от поредната смяна на управниците своето хапче въодушевено безгръбначие, съобразено с поредната нова политическа конюнктура, тези индивиди облайват де що сварят от журналистите да си върши достойно работата. Оскверняват с лигите си от постоянно използване на изплезения език професията, в меркантилно старание да заслужат похвала, бонбонче или потупване по верноподаническото рамо.

За тях е награда да се гушнат под юргана с властта, на топло, сухо и да спертнат пълна програма, за да задоволят щенията й срещу 30 сребърника. Платена любов – това не беше ли другото име на проституцията?

„Мамо, аз съм на върха на света!” извикваше един филмов герой, чието днешно превъплъщение от Филибето повтаря със същата страст:

„Мамо, аз предавам от центъра на София!”

Ех, какво да кажем ние, родените в центъра на столицата!

 

Коментари 

 
+3 #2 SOS 2011-12-13 02:32
ТОЗИ ТАКА ТИТУЛОВАН "ЖУРНАЛИСТ" Е МЕКЕРЕ НА БОКО ТИКВОВ.АКО ТОВА БЕШЕ СТАНАЛО В БЯЛА ДЪРЖАВА СЕГА ТОЙ ЩЕШЕ ДА Е В "КАНАЛА" ЗА ОТПАДНИ ВОДИ.НО BG НЕ Е БЯЛА ДЪРЖАВА И НА ВСЯКА ИЗГОВОРЕНА ПРОСТОТИЯ ОТ НЯКОЙ СИ НАРОДА ЦВИЛИ ОТ. УДОВОЛСТВИЕ.ХАК ДА ВИ Е БЕДНОТИЯТА И ОСКОТЯВАНЕТО!
Цитиране
 
 
+4 #1 Иван Петров 2011-12-12 17:13
Бе нейде из интернет се мотае едно клипче от времето, когато Бареков не беше дорасъл до крепител на властта, ами беше обикновена кръчмарска певачка. Чалгаджийка, естествено.
А Гого Дискурса, вместо да се увива като смок под вила, да отвори речника на Найден Геров и да намери "бъзикам". Само за тая простотия Дудука трябва да го свалят от екран!
Бас държа, че когато Борисов падне от власт, Дудука ще е първият, който ще го оплюе! Ма не се знае, може Мадам В. да го изпревари.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене