Константинов, що не се върнеш в Кюстендил? Стачката спря...

Човек трябва да знае кога да спре и другото, което трябва да знае, е така да говори, че винаги да може да гледа хората в очите. Тези две изисквания за елементарна почтеност министъра на здравето Стефан Константинов явно е загърбил, ако въобще ги е притежавал.

В предаването „На 4 очи” с Цветанка Ризова от 11 декември, министър Константинов призна, че една от починалите напоследък родилки е била с чревна инфекция, което е довело до леталния изход, а другата била с белодробно възпаление, което е причинило задуха и колабирането!

Та, на това място в интервюто Константинов трябваше да се извини на колегите си, тъй като те отдавна говореха, че става въпрос за салмонела при първата родилка и как това е наложило преместването й в Инфекциозна болница, за да не плъзне заразата и се рискуват другите болни пациентки.

Второто, което Константинов призна, е за белодробното възпаление на другата родилка от Шейново, която самоволно бе решила два пъти да се върне в къщи, и чак на третия път се съгласи да бъде приета за раждане!

Досега кюстендилският гинеколог, назначен за министър в правителството на ГЕРБ говореше за „лекарски грешки”, и гражданството, с помощта на медиите на властта нажежи обстановката, като настрои хората срещу лекарите.

На 11 декември „внезапно” се оказа, че не лекарски грешки са причини смъртта, а съпътстващи диагнози при двете родилки, за което гинеколозите не са били предупредени и е нямало как да знаят при приема на жените за раждане.

Не чух Стефан Константинов да се извини за лъжите спрямо колегите си, не чух и по каква причина в новия Рамков договор за едно раждане е определена сума от 500 лева, независимо какво е раждането: секцио, с усложнения, със залепнала плацента и прочие неблагоприятни фактори.

В същото време за гастроскопия /вкарване на тръба за изследване – бел. Л. М./, което се извършва манипулационно – цената е 1200 лева!

Да не споменавам сериозните сърдечни диагнози, където се определени 10 000 лева, или също по-скъпото опериране на пъпна херния, което е козметична операция за опитните хирурзи!

Новите цени на клиничните пътеки станаха ясни в събота на Извънредния събор на Българския лекарски съюз, за определянето на които няма логично обяснение.

Вече втора година се води неофициална война срещу българските лекари и позорното в нея е дейното участие на кюстендилския гинеколог Стефан Константинов, който се бори вече открито за приза „Най-послушен в кабинета „Борисов”.

„Кога смени цървулите, кога му сложиха нашийника” имаше една приказка баба ми и като гледам кой ги управлява държавата – все по-често се сещам за нея. За конкретика няма да уточнявам, че като гледам и слушам май режима сложи ръка и на съда! Който знае, той ще се познае!

Новата приумица на управляващата клика е, че болниците трябва да плащат дълговете си – добре, но къде са 1,2 млрд Резерв от Националната здравно-осигурителна каса, пари, които Дянков взе, въпреки че са предназначени за здраве!

Да не говорим, че при неосигуряващите се цигани няма осигуровки, но и няма и как да бъдат връщани при спешни случаи! И кой плаща тези спешни случаи – никой.

Константинов прекрасно знае това.

Странното около кюстендилския гинеколог е друго, че той твърди, че реформата в болничната помощ продължавала, а вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обяви, че здравната реформа се отлагала за втория мандат на ГЕРБ! Но, кой е къде е записал в законодателството, че на избори се печелят по два мандата? Или Дянков разчита на това, че вътрешният министър Цветанов пак ще го играе председател на изборния щаб и отново няма да се броят гласове, а чували с бюлетини ще се подпират до кофите за боклук до окончателната победа на ГЕРБ?

Един път стомна за вода, втори път – стомна за вода – третия път стомната е на парчета. А ГЕРБ вече отиграха двата пъти с изборите и нагласяването на резултатите  при балотажа.

„... лисицата обича да се преструва на умряла! Всичко това го казахме иляда пъти, ама то на прост човек и две иляди пъти да кажеш, пак нема да възприеме!” казва героят на Йордан Радичков Гоца в „Суматоха”.

„...Ей, като гледам някой, на човек даже не мяза, но на, късметът му работи, тук ще отиде, там ще отиде, в странство ще иде, по центъро ще го изтеглят... От късмета е то, от шанса е!” поучава съселяните си друг Радичков герой от същата пиеса, Араламби.

Зададе ли се Коледа и студ – зачитам се в Радичков.

За всичко е виновен студът – точно Радичков да седна да цитирам тук, ама пък топли душата.

Търсех едно любимо твърдение на Йона, /друг Радичков герой – бел. Л. М./, „...не може да се мине зад гърба на живота... Живот и смърт не се лъжат!”

Пишманполитици повтарят грешките на всеобщата вакханалия на безумието от българския модел на прехода. Лошото е, че историята на всяко следващо правителство още по-безразсъдно ги разпространява като зараза представяйки ги за идеални управленски модели, необходими на гражданството, за да пребъде политическата класа.

Поне седем хиляди лекари в Чехия откликнаха на призива на лекарския синдикат да напуснат страната. Кампанията под мотото "Благодаря, ние напускаме", беше подета преди месеци като протест срещу ниското заплащане на лекарския труд в Чехия. Точният брой на кандидат-емигрантите ще се узнае на 20-и декември. Чешкият здравен министър предупреди, че ако лекарите наистина изпълнят заканите си, това ще доведе до затваряне на болници. В Чехия има около 44 000 лекари, като 16 000 от тях работят в болници.

Болничните лекари в Чехия с всеки ден показват, че са изгубили търпение от ситуацията, в която са поставени.

Броят на желаещите да емигрират е по-голям дори от очаквания от организаторите.

Основната причина е неустойчивото състояние на чешката здравна система. Огромни количества пари просто изчезват, а няма достатъчно за заплати за докторите и сестрите. При тези условия лекарите заминават за чужбина, а броят на останалите е толкова малък, че работим извънредно и сме изключително натоварени. Ако това не се промени, нови и нови лекари ще напускат. Подписи ще се събират до края на годината. След това на правителството ще бъде даден двумесечен период, в който да реагира. Ако не бъдат предприети действия, лекарите ще напуснат работните си места, а и страната на 1-и март.

А ако българските лекари, които не са спрели да напускат последват чешките си колеги в недоволството – кой ще ни лекува – Цветанов ли, или Дянков /не споменавам Стефан Константинов, защото неговите умения се простират до женския пол единствено – бел. Л. М./.

От сперматозоидите – един на 15 милиона се оказва полезен, твърдят знаещи. Колко сперматозоиди са били изгубени, за да имаме политици като днешните!

Премиерът ни се хвали как е гонил прасе преди да го коли, а избраният за президент Росен Плевнелиев пък обяви, че в предишния си живот бил ирландска пастирка вместо да вземе отношение в логореята,  с която ни залива за бюджет 2012 или пенсионните промени!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене