Кой да бъде президент? А необходим ли е?

Плевнелиев с нелегитимния Главен мюфтия

Партии и политици се дискредитираха необратимо в последните години

Необходим ли е на малка България президент? Необходима ли е институцията на държавен глава, след като тя е колкото “на всички българи”, толкова и неуправляема и скъпа.

Един от президентите ни одобри бомбардировките над Югославия, втори отиде по-далеч и работеше и се изживяваше по-скоро като чиновник на Белия дом, отколкото на избирателите му, български граждани. Трети спечели два мандата, но от тогава в България подобна избирателна активност няма и е немислима.

Последният президент си позволяваше да говори, обещава и взема решения, без да ги е съгласувал с българския парламент. Той действа “независимо” спрямо националните интереси на държавата ни и в полза на интересите на САЩ, НАТО и някои държави от ЕС.

За този президент, изкарващ мандата си като недосегаем, моралните норми за отчет са непознати. Неговите офшорни сметки и имоти се оказаха недосегаеми за законите в страната.

За първи път в България имахме самозапалвания на живи хора в знак на протест, президентът ни се скри от тези трагедии, като че ли изгорените живи мъченици, не са българи.

Ограмното яйце, което така нареченият президент дотътри във ВатиканаНастоящият ни президент си позволи да ни излага, и то неведнъж извън граница, но никога не се извини за срама, който брахме от гафовете му.

На фона на отчайващата мизерия и бедност, сегашният държавен глава, Росен Плевнелиев харчеше и харчи като невидял. Заведе сина си в Лондон за олимпиадата, отсядаше в най-скъпия хотел, поиска си увеличение на бюджета.

Една от големите му прегрешения от мандата му засега, ще остане скритият протокол от заседанието на на тема “КТБ” – Плевнелиев “съдейства” за съсипването на тази банка, за ограбването й чрез обезценяване на активите, независимо, че зад засегнатите вложители имаше болни, социално слаби, хора, нуждаещи се от лечение.

Така нареченият ни президент обеща на среща за НАТО в Чикаго два милиарда за отбраната ни, а след това се върна и поиска от управляващите да ги заложат в бюджета?!

Той се опита неведнъж да ни вкара във война с Русия с непремерени изявления. Негова заслуга е на българска територия днес да има разположени танкове, тежка военна техника, американски бази.

Един посредствен интелектуално чиновник от правителство, който бе избран по инерция за държавен глава, с годините се превърна в поредния служител на американските и пронатовските интереси.

Той позволи взривоопасно да се смесят религия и политика

Турският вицепремиер Боздаг, Плевнелиев и нелегитимният Главен мютфия, кадър от ТВ7Той стана домакин на вечерята ифтар по случай Рамазан Байрям, на която говори за състрадание и солидарност. На същата вечеря той разказа как мюсюлмани възстановявали български православни храмове, но истината бе, че Главното мюфтийство, което е на издръжка на турската държава, води дела за 13 джамии, паметници на културата!

На вечерята ифтар Плевнелиев допусна да присъстват турски, но не и български журналисти. На тази религиозна вечеря, Плевнелиев разговаря с вицепремиера на Турция Бекир Боздаг, нещо което от пресцентъра му отрекоха?!

На вечерята Росен Плевнелиев публично благодари на Турция, че е осигурила втора родина на българските турци. Той не обели дума за имотите на тракийските преселници, както и за милиардите, които им дължи Турция като държава.

Явно Плевнелиев не е чул, че бившият турски премиер Тургут Йозал наричаше българските изселници в лагера им “свине”, а президентът Сюлейман Демирел пък призоваваше за война в късното лято на 1989 година.

Книга може да се напише за провала на Росен Плевнелиев като държавен глава, стотици страници може да илюстрират как не трябва да се държи един президент на суверенна държава спрямо народа си, и спрямо националните интереси.

Кой да бъде президент? Има ли избираема личност за този пост?

Годините на прехода девалвираха политическите партии като субект в едни предстоящи избори, всичко, което те нанесоха на страната ни като разрушена икономика, разрушено земеделие, разрушена отбрана, разруха в националната сигурност водят към дезинтересиране на избирателите и все по-малко българи гласуват.

Елементарно е да се издигат за президент бивши министри, кмета на София, учени, хора, популярни. Толкова ли е паднал критерият на българските избиратели, та да се хващат на тази въдица?

Да се избират личности също ще е трудно, защото интелектуалците ни странят от случващото се в страната ни, и политическа обвързаност.

Българинът иска достоен държавен глава, който да не е чужд на болките и тревогите му, да не обръща глава пред мизерията, бедността и липсата на бъдеще.

Българинът иска сигурност, спокоен живот пред нахлуващите тълпи мигранти.

Българинът отдавна се прости със спокойния живот – без кражби, нападения, насилие и убийства.

Българинът умира от глад, мизерия и липса на лечение.

Пред глада, мизерията, бедността, безработицата, насилието – партии, политици избледняват в устрема си да организират отново избори, този път за държавен глава.

В България десетки хиляди се хранят от кофите за боклук, по църкви и от помени – други, неуспели да осигурят прехраната си гладуват. Властимащите въведоха 1000 лева глоба за ровещите в боклука.

В България за мнозинството български граждани няма държава – няма защита, няма спазване на законите.

И как в тази реалност партии и политици очакват да издигнат печеливши кандидати за президент? Колцина отговарят на критериите за избираемост?

Президентските избори са особени – партийността и политическата обвързаност са водещи, но изборът е по-скоро за личност, на която българите да повярват.

Съмнявам се, че има политическа сила, която самостоятелно да успее да спечели изборите за президент – даже и управляващите от ГЕРБ няма как да успеят. А с кого биха се коалирали – кой би се коалирал с тях, за да ги подкрепи?

Обединените отломъци от бивши партии в реформаторския блок ли са печеливщи и с доверие сред българите?

Вялата опозиция на социалистите ли е печеливша, патриотите от различните политически формации ли ще спечелят сами, защото обединението им е невъзможно – засега.

Най-добре е да се избере Велико народно събрание, което да премахне президентската институция, като промени Конституцията – така ще се спестят милиони, толкова необходими на редовите българи.

Крайно наложително е да се обмислят без отлагане и други промени в основния закон, които биха внесли промени политическия живот, партийно строителство и всички бутафории дневния ред на държавата да се диктува от партии без идеология, но с апетити към властта, недосегаемостта и бързото забогатяване.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене