Парламентът се превърна в кафене

Какво още си позволяват от ГЕРБ – изпълнителната власт нахлу в “светая светих” на законодателната

У нас какво ли не може да не бъде.

У нас всичко може да не бъде.

У нас каквото и да си поискаш,

може да не бъде.

Михаил Жванецки

Люба МаноловаИздателката на в. “24 часа” се озова на 25 януари следобед в пленарна зала воглаве с министъра на здравеопазването, за да проведе в пленарната зала дискусия на тема ”Лекарите, на които вярваме”.

Дискусията явно е съчинена с рекламна цел, преди вота на недоверие за здравеопазването. На какво основание председателят на парламента Цецка Цачева е отстъпила “светая светих” парламентарната зала на някакъв си вестник и на министър, който твърде много се дискредитира да си правят реклама преди вота на недоверие – това никой не поясни.

Като каква излезе на парламентарната трибуна Венелина Гочева, като законодател ли, като депутат ли, като министър ли – така и не стана ясно.

Кой се хората в пленарна зала, очевидно не всички са депутати!?

Нормално е да се правят дискусии и то чрез вестник – Гочева има опит в това отношение тъй като беше кореспондентка във Велико Търново на в. “Народна младеж”, но не закриха ли Комсомола, или партията-майка ГЕРБ е дала негласно рамо на опитите да се намали негативното отношение към Петър Москов чрез това смехотворно и твърде извън рамките на закона мероприятие?

Вече станахме свидетели как изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов нахлу във Висшия съдебен съвет, където членовете му стояха мирно, за да го посрещнат, той съответно им се накара, каза на председателя на Върховния касационен съд, че се занимава повече с политика, отколкото с правосъдие и напусна!?!

Тъкмо попреглъщаме скандала от унижението, на което не друг, а самият Борисов подложи ВСС и хоп! – председателят на парламента скрои шапка на заявилите, че ще искат вот на недоверие, като пусна в парламентарната зала и на парламентарната трибуна една издателка на вестник, министъра, за когото предстои вот на недоверие и избрани лекари.

За да разгърнат преко сили оневиняващата дискусия за Москов, в парламента спретнаха и награждаване на 12 млади лекари, които специализират по специалности с дефицит от големи болници, да  получат сертификат "Лекар, на когото българите вярват". Т. е. българите вярват на лекари без специалности, които неизвестно къде и кога са се доказали пред пациентите си.

И внезапно стана ясно, че инициативата на в. “24 часа” се провеждала под патронажа не на друг, а на Цецка Цачева?!

Удобно, партийно подплатено и спасяващо поредния министър от поредица скандали.

Младите лекари без специалност се снимаха с Цачева, Гочева и Москов, което като помисли човек си е повече от специалност за биографиите им, защото с подобна снимка на стената трудно ще останат без работа.

Така и не разбрах що диреше главният лекар на Александровска болница, доц. Ангелов в тази дискусия, след като така нареченият министър Москов сля девет болници в една и обърка тотално базите им данни, документацията им, персонала , само и само да намали парите на този гинант на бюрократичното тъпоумие.

Не чух и както как премиерът Борисов твърди пред незапознатата аудитория в телевизии и вестници, че давал 3 милиарда за здравеопазване, след като истината е, че в бюджета се отпуска 1 милиард, а другите два са от вноските на здравноосигурените.

Все още не е ясно и защо Москов не промени Закона за здравето, след като от същия закон Обама се оттърва с огромни усилия, за да вървят нещата. Докато здравните заведения са търговски дружества – сметките ще излизат на червено.

Не е ясно и защо Москов вместо да въведе лични досиета на здравноосигурените, тръгва да ни иска пръстови отпечатъци.

Не е ясно и върнаха ли се двата милиарда откраднати от един друг провал на ГЕРБ като министър, Симеон Дянков от Резерва на здравната каса.

Но понеже всичко в здравеопазването е наред, стигнахме и дотам, да се употребява пленарната зала за вестникарски и рекламни мероприятия на партията ГЕРБ и персонално на Петър Москов.

Кой говори от високата трибуна на Народното събрание запита агенция Блиц? Депутати, министри, премиер, президент? Не, днес тази чест скандално бе предоставена на издателката на "24 часа" Венелина Гочева, която дължи на държавната хазна 13 милиона лева неиздължени данъци. Гочева проведе ведомствената си дискусия "Лекарите, на които вярваме" не другаде, а в пленарната зала на българския парламент?!

Интересно какво би се случило във всяка друга европейска страна, като Германия например, при сходна ситуация: в германския Бундестаг излиза данъчен измамник и налива акъл в главите на тамошните депутати попита Блиц.

От кога и на какво законово основание Цачева допусна в пленарна зала и на пленарната трибуна Гочева, да си прави реклама на вестника и някаква инициатива?

“У нас какво ли не може да не бъде. У нас всичко може да не бъде. У нас каквото и да си поискаш, може да не бъде” - казал го е мъдрият сатирик Жванецки.

Ще доживеем ли деня, в който по темата за разделението на власите ще прозвучи една мисъл на Кърт Вонегът: "Ние не пикаем във вашите пепелници, затова, моля, не хвърляйте фасове в нашите писоари".Т. е. всеки да си  знае мястото, което му е отредила Конституцията...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене