Архимандрит Дионисий се оля с честването на Възкресението Христово

Люба МаноловаЦяла сутрин на Велики вторник се наложи да гледаме и слушаме архимандрит Дионисий да обяснява в три национални телевизии за гафа с “Тих бял Дунав”, организираната от него заря и присъствието на гвардейци на църковния ритуал по случай Възкресение Христово. Явно Дионисий вместо да върши богоугодни дела, се е ровил в регламентираните задачи на гвардейската рота и се е хванал като удавник за сламка за т. 3. 11, за да оправдае за тъпото шоуто, което.

Тази точка гласи:

3.11. Провеждане на ритуали с участието на Българската православна църква.

Но... в задачите на гвардейците, повечето са със светски характер като:

  • отдаването на военни почести на пристигащите на официални посещения, чуждестранни държавни глави и други официални лица;
  • организира изпълнението на нови военни церемонии и ритуали с цел пропагандиране на националните военни и духовни ценности и за утвърждаване на българската държавност и традиция;
  • 3.2. Участие в чествания на исторически дати и годишнини на личности;
  • 3.3. Участие при встъпване в длъжност на новоизбрания Президент на Република България;
  • 3.4. Участие при първото заседание на новоизбраните народни представители;
  • 3.5. Участие при посрещане на чуждестранни държавни и правителствени ръководители, министри на отбраната и началници на отбраната;
  • 3.6. Участие при връчване на акредитивни писма на Президента на Република България от чуждестранни посланици.
  • 3.7. Участие при поднасяне на венец на паметника на Незнайния войн от гостуващи у нас държавни глави, председатели на парламенти, министър председатели, министри на отбраната и началници на отбраната.
  • 3.13. Изпълнение на церемонии (спектакъли) или елементи от тях по различни поводи и чествания;

и прочие, и прочие.

След огромния гаф на Дионисий, за да няма повод за обвинения в дискриминация, утре може другата свързана с политиците религия – тази на мюсюлманите да поиска да се промени текстът на задачите на гвардейската рота и младежите в униформи да отдават почест и на техния байрам.

Възмущението и обяснимите негативни реакции след гафа на Дионисий са обясними за всички разумно мислещи хора, като най-силно обоснова тезата си колегата от “Труд” Емил Спахийски в коментара си “Тази година гвардия, догодина – чалга”.

Според мен, гвардейци, заря и нелепото пускане на марша "Тих бял Дунав" не са изненада, след като патриархът Неофит си позволи да посещава в болница премиера Бойко Борисов само защото бил вдигнал кръвно.  В същия момент пред президентството отчаяни хора се самозапалваха и горяха като живи факли, умирайки в адски мъки. И с това свое чудовищно скандално поведение на Неофит показа на православните си сънародници, че почита единствено богопомазаните, но не и отчаяните и клети жертви на бедността, мизерията и липсата на надежда.

Самият архимандрит Дионисий обяви, че Светия синод е знаел за зарята и поканените да присъстват гвардейци. Оказа се, че това не е точно истината - Висшият клир обаче не е единен по темата за зарята. Оказа се, че тя е направена зад гърба на Синода. „Светият синод няма нищо общо със зарята. Подобно нещо не е гласувано на последното заседание на висшия клир. Това е самостоятелно решение на патриаршията“, заяви пред „Труд“ главният секретар на Светия синод отец Герасим.

„Ако наистина Дионисий е поръчал зарята, това е трябвало да бъде съгласувано със Светия синод, а такова нещо не се е случвало на последното заседание на висшия клир. У нас няма такава традиция“, заяви пред „Труд“ митрополит Гавриил. Очаква се висшият клир да излезе с официално становище след заседанието си на 17 май.

Сам архимандритът призна, че лично той като председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ лично е поискал разрешение от министъра на отбраната Николай Ненчев за участието на гвардейския духов оркестър в ритуала.

Дионисий имаше версия и за триминутното прекъсване на пасхалната литургия с Ботевия марш. „Това е, което имат гвардейците като репертоар за най-тържествената част на зарята, друго не е подготвяно” – бе нелепото обяснение на архимандритът.

Какво друго ни остава освен да цитираме Иисус: “Прости им, господи, те не знаят какво вършат!”

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене