Министър Бъчварова пак ще харчи наши пари за тел. 112

Бившта социоложка  началник на кабинета Борисов от първия му мандат, днес министър на вътрешните работи, Румяна БъчвароваБъчварова призна: Телефон 112 не работи пълноценно. Липсва квалифициран персонал, налице са технически и софтуерни проблеми - това са признали от МВР

Миналата седмица бивш служител на 112 разкри, че единната система за спешни повиквания непрекъснато блокира. Операторите са принудени да записват сигналите на ръка и да диктуват информацията устно на отговорните служби.

„Паметта, в която се съхраняват записите, е изключително малка. Забива системата. Преди няколко месеца направихме така, че да се пренапише софтуерът, за да не допускаме тази грешка”, коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от bTV.

Междувременно от ведомството пуснаха предварително обявление за обществена поръчка за 572 хил. лв. за доставка на хардуерно оборудване. Не става ясно кога ще започне поръчката въпреки спешността й, но се разбира, че ще има частична подмяна на техниката, пише в. "Сега".

Проблемите със спешния телефон започнаха миналото лято. Тогава работещи се оплакаха, че скоро ще пишат на тефтери заради липса на поддръжка на системата на 112. От МВР отричаха да има проблеми с поддръжката, докато системата не спря да работи.

Тогава от министерството признаха за авария в телефона за спешни повиквания. Оказа се, че системата е имала проблем със софтуера и два дни е работила по план, наречен "авариен".
"Софтуерът на системата не работи, ние не виждаме откъде се обаждат хората, не можем да ги локализираме, не можем да изградим съответната конферентна връзка със съответната служба, става една опашка от чакащи обаждания, имало е случаи да чакат над един час, за да им се вдигне телефонът", даде подробности бивш диспечер.

Бележка на "Хроники". Телефон 112 е важен елемент от националната сигурност, както и животоспасяващ за хората, които имат проблеми свързани със здравето, бедствия, аварии, събития, застрашаващи живота им. Да не работи или да блокира този телефон е огромен скандал, защото до всеки от нас, българите не е застанал служител на НСО или полицията денонощно. Този телефон е създаден с пари на данъкоплатците, т. е. наши пари и нов хардуер, софтуер, текучество на служители, записване на ръка на обажданията връща технологично телефон 112 в 19 век! Не чухме Румяна Бъчварова да е поискала разследване за блокирането и неработещия софтуер, за дефектите на хардуера, а това на цивилизован език се нарича - саботаж. Ни повече, ни по-малко, но за една бивша социоложка случилото се в този телефон е неразбираемо, предвид нейната квалификация и опит. С една реч - Бъчварова се провали, защо трябва да чакаме бедствие, за да научим параметрите на неработещия телефон 112 и последиците от това? В други държави провалилия се министър иска публично извинение, и разследване най-малко, даже си подава оставката, но в България това са фантастични варианти на достойно управленско поведение.

Какво чакаме? Бойко Борисов да нареди проверка и разследване и да поиска оставки ли? Та него го пазят като Панагюрското съкровище, говоря за бодигардове, бронирани автомобили, тайни на маршрутите и други методи безценния ни премиер да не пострада от народната любов.

А нас редовите данъкоплатци - нас вълци ни яли, не сме толкова важни за управниците  - както винаги е било.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене