Русия - оправдание за бюджетни оргии

Емил Спахийски, журналистДокладът на корпорация РАНД за беззащитността на източния фланг на НАТО доведе до одобряване на по-голям бюджет за Пентагона

Москва може да завладее Прибалтика за 60 часа, но каква полза?

Публикация на в. Труд

Докладът на корпорация РАНД за беззащитността на източния фланг на НАТО доведе до одобряване на по-голям бюджет за Пентагона

Москва може да завладее Прибалтика за 60 часа, но каква полза?

Преди срещата на върха на НАТО в полската столица Варшава словесните атаки основно на американски военни и политици към Москва се засилиха. Общо взето, ако се зачетем в контекста и подредим пъзела, ще видим и акцентите на тази среща в Полша. Повече пари на съюзниците за западно и предимно американско въоръжение и повече присъствие на американската армия по границата с Русия. Ако има хибридна война, то тя върви с пълна сила и от двете страни на барикадата.

Когато разглеждаме подобни конфликти, независимо от съюзническите ни отношения, е важно да стоим на страната на „какво печели България и какво губи“. НАТО е отбранителна организация по своя смисъл. Да, създадена да държи Русия вън, САЩ вътре (в Европа) и Германия долу (в пасивна позиция). За България огромната заплаха е това, което идва през Босфора. Това е истината. В съчетание на вътрешните проблеми – слаба икономика, корупция, демографски проблеми, силна миграция на Запад, в обозримо време етническата и религиозната карта у нас може да се промени драстично. Подобно етническо земетресение винаги води до тежки последици. Няма велика сила, която да не употребява малките си приятели. Не можем да сме уверени в искреността на никого. Разбира се, когато стане въпрос за Русия, винаги ни обвиват пропагандата в подходящата опакова - Русия е заплаха за НАТО, тя иска да помете по силов начин и да възстанови бившия соцсвят. Таратанци. За Русия това би било край, при това завинаги. Какво точно ще завладее в България Русия? Черноморието? Залежите ни от природен газ или петрол? Ще ограби художествените ни галерии? Съмнявам се.

Наистина ли в Москва чертаят бойни планове за физическото превземане на Литва, Латвия, Естония, Румъния, България? Това може да го говори сериозно само човек с промит мозък или политик, който е наясно какво преследва с думите си. Безспорен факт е, че огромният Кримски полуостров абсолютно неочаквано се озова в руски ръце. Дали е законно или не – фактът си е факт. Стар принцип във военната история е, че победителите нямат проблем да намерят законови основания за окупацията на друга държава. Войните в другия свят нямат нищо общо с правата на хората, нито с установяването на траен мир и демокрация в тези региони. Справка - Ирак, Сирия, Афганистан.

„Към момента НАТО не може да защити Балтика при руска атака“, заяви командирът на американските сухопътни сили в Европа генерал Бен Ходжис, цитиран от „Франс прес”.

„Русия може да завладее балтийските държави по-бързо, отколкото ние ще бъдем в състояние да ги защитим, отбелязва той в статия за германския ежеседмичник Die Zeit. Генералът допълва, че е съгласен с оценката на военни анализатори, че руските въоръжени сили могат да завладеят столиците на Латвия, Литва и Естония в рамките на 36-60 часа.

„Русия не представлява непосредствена заплаха за страните от НАТО, а и Алиансът се надява, че двустранните отношения ще се подобрят, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за норвежкото обществено радио, предаде Ройтерс.

Той допълни: „Вярно е, че Русия прояви готовност да използва сила за промяна на границите в Европа, добави той, давайки за пример Крим, Източна Украйна и Грузия. "Резултатът е повече непредвидимост, повече несигурност и повече безпокойство. Но не смятам, че има непосредствена заплаха, за която и да е натовска страна на изток", каза Столтенберг.

НАТО непрекъснато критикува Русия заради намесата й в конфликта в Украйна и настоява за пълно спазване на споразумението за примирие. Русия отрича да изпраща войски и оръжия в подкрепа на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна.

Балтийските страни са малки и изолирани от останалата част на ЕС и имат рускоезични малцинства, което според руския президент Владимир Путин е достатъчно основание за Москва да се намесва с военна сила.

Въпросът е защо Русия би завладяла Латвия, Литва и Естония? В случая с Украйна беше очевидно, че някой се готвеше да се настани трайно в Крим и Кремъл игра изненадващо добре подготвен ход. Имаше провокация, държавен преврат, глупаво решение на Киев да унизи руското мнозинство в Крим. Грешки, грешки, грешки. Грешка бе и малоумният ход на тогавашния президент Саакашвили с военна сила да превземе Абхазия и Северна Осетия. Нито Рига, нито Вилнюс, нито Талин имат намерение да тръгват с армиите си срещу руските си малцинства. Нито пък руските малцинства, които живеят чудесно в рамките на Европейския съюз, биха искали да се присъединяват към Матушка Рус. На тези хора акълът им не е изпит от чавка. Още повече на всеки е ясно, че дори да са разположени няколко натовски бригади, ако Русия реши да тръгне в марш, ще се спре чак пред Варшава. Но и на Путин не му е пила чавка от акъла. Съветският съюз се разпадна не поради военни, а поради икономически причини и целта на Путин е да гради икономика, да продава ресурси.

На фона на влошаващото се отношение на Европа и САЩ към Москва, виждаме усилията на президента Путин да се покаже като миротворец. Събра лидерите на Азербайджан и Армения и започна мирен процес за уреждането на конфликта в Нагорни Карабах. Междувременно Москва продаде известно количество оръжие и на тези, и на онези.

О, да. Търговията с оръжие. Мисля, че това се крие зад хибридната война.

За периода 2011-2015 ръстът на търговия с оръжие в световен мащаб е нараснал с 14% в сравнение с предишната петилетка, като 58% от световния дял се поделя между САЩ и Русия.

След агресивното насаждане на страх в Прибалтика, много неща се промениха и след малко ще видим как. Доказателствата за хипотетичната подготовка на Москва да завземе бившите си републики, плюс Румъния и България са от всякакъв сорт – исторически, политически, националистически. Малцина се замислят, че Русия не е страна по Минското споразумение (то е между правителството и сепаратистите от Донбас), но тя е обвинявана, че и него не спазва. Идеята, че Путин ще влезе в Рига, Талин и Вилнюс за няколко денонощия, се лансира на всякакво ниво в американската администрация и Пентагона.

„Столиците на балтийските държави понастоящем са уязвими, ако руснаците решат да ги завладеят, но след 2017 г. заплахата ще намалее благодарение на наскоро одобрените разходи за отбрана на САЩ“, заяви съвсем наскоро Майкъл Карпентър, заместник помощник-министър на отбраната, отговарящ за Русия, Украйна и Евразия в Пентагона.

Карпентър основава своите предположения на доклада на RAND corporation. Същите предположения и доказателства изтъкна и гореспоменатият генерал - командващ сухопътните войски на САЩ в Европа. А на всички ни е ясно, че щом говори RAND, това означава, че говори военно-промишленият комплекс на САЩ. Освен че Пентагонът успя да увеличи бюджета си, това направиха и всички тези заплашени държави.

Според информация на „Файненшъл Таймс“ най-много са увеличили военните си бюджети страните, граничещи с Русия. Латвия - почти с 60%, Литва - с 35%, Естония и Полша - с 9%. Румъния закупи стари американски „Ф-16“ и разходите за тях вече надхвърлят милиарди. Това очаква и всички страни, които ни страхуват. Неизбежно. Неизбежно и Русия ще оправдае разходите си за ВПК. Доказано е, че в криза най-лесно се задвижва икономиката точно чрез ВПК. Останалото са приказки от Братя Грим.

 
Търсене
Кой е тук?
В момента има 125 посетителя в сайта