За аферите на Ксавие Лапер дьо Кабан, спонсорите му от „Белведере“ и гнилите ябълки

Ксавие Лапер дьо Кабан Бившият френски посланик осребри мандата си в София, като прибра стотици хиляди от дарения в собствения си джоб. „Френските власти трябва да разследват“, категоричен е директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, който разкрива част от аферите на Кабан, засягащи пари, дарени за реставрация на родни артефакти, които да бъдат показани в Лувъра в Париж.
Публикация от сайта ГЛАСОВЕ

Скандалната фирма „Белведере СА“, заради която бившият френски посланик скочи на съдия Румяна Ченалова и я нарече „гнила ябълка“, е направила най-голямото дарение на френския посланик – близо 50 000 лева. Останалите големи дарения са до 19 000 лева, с изключение на това на „Софарма“ – веднъж 10 000 лв. и втори път 29 297 лева. Това става ясно от преглед на отчета за 2015 г. на сдружение “Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра”.

Любопитен е фактът, че Ксавие Лапер дьо Кабан направи обидното изказване по адрес на Ченалова на 3 декември 2014 г., а внушителната сума от 48 895,75 лв. във вид на дарение е приведена на 19 август 2015 година.

Парите са се събирали чрез френското посолство от български бизнесмени, общественици и граждани, за да се подкрепи реставрацията на малки паметници от регионалните музеи, които да бъдат показани в Лувъра в Париж.

Проверки сочат, че в регионалните ни музеи не е постъпила дори най-малка сума, която да послужи по предназначение. Реставрации наистина са били правени, но с пари от изтънелите общински бюджети.

„Досега не съм говорил по тази тема, защото вършихме една полезна работа – българската изложба в Лувъра. Но не ми харесва безцеремонната намеса на Ксавие Лапер дьо Кабан във вътрешните ни работи. За един дипломат не е позволено да се бърка така. Той не е прав, когато каза, че ние, българите, не трябва да се учим от историята, а да я оставим назад. Борбата на посланика с българската корупция не е негова работа, корупция има навсякъде, дори и във Франция. Оказва се, че корупция има и при реализирането на нашата изложба в Лувъра“, коментира директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред „Монитор“. Той разказва подробности за аферата на Дьо Кабан с дарените средства за реставрация на български артефакти.

Под номер 34 в списъка на дарителите е фирма "Белведере СА"

„Френското посолство събираше парите от български бизнесмени. Тарифата беше 5000 евро на бизнесмен. Доколкото си спомням, тогава се отзоваха около 100 човека“, разкрива Божидар Димитров. Според неговите сметки би трябвало събраната сума да е около 500 000 евро.

„С тези пари трябваше да се помогне на изложбата в различни направления. Част от тях трябваше да отидат за обекти, които имаха нужда от реставрация, за да участват в изложбата. От френското посолство не дадоха нищо за това. От тези пари регионалните музеи и МК не видяха нито стотинка“, казва проф. Димитров и обяснява, че попитал френското посолство какво е станало с парите, а оттам му отвърнали, че са ги използвали за реклама на българската изложба в Париж.

„Мирише ми на гнила ябълка. Френските органи трябва да разследват какво се е случило с парите, къде са отишли“, не скрива огорчението си шефът на НИМ. По думите му е трябвало да се реставрират около 27 паметника.

В крайна сметка Националният исторически музей дал 200 000 лева от бюджета си за реставрацията. Сред обектите е бронзовата хидрия, открита от Богдан Филов в Мушовица могила край село Дуванлий. Тя никога не е била реставрирана. Пазена е през годините в пръстта, с която е извадена от земята, конската сбуря с кожена каишка, открита в Златиница-Маломирово, също имала нужда от реставрация.

Най-много пари отиват за сребърния наколенник със златно покритие от Могиланската могила край Враца - 30 000 лв., които НИМ плаща.

В осребряването на мандата му в София активен помощник на Ксавие дьо Кабан е културното аташе Давид Вейзман. Заедно със Светлана Спасова Ганева през октомври 2014 година те учредяват споменатото вече сдружение „Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра“. Председател е Дьо Кабан, а Ганева и Вейзман са членове. Бившият френски посланик няма участие в други фирми и фондации, регистрирани у нас. За разлика от него Ганева участва в управлението на доста такива.

Сдружението на Кабан е публикувало на 3 септември финансовия си отчет за 2015 година. От него става ясно, че приходите му са само 361 190,23 лв. Къде са другите пари, не се знае. Съставителите на документа поясняват, че част от сумата е похарчена за обеди из парижки музеи и ресторанти и самолетни билети.

Припомняме, че бившият френски посланик, който след приключването на мандата си в София се зае с новата си работа в Буркина Фасо, неведнъж публично е изтъквал личния си принос към организирането и финансирането на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България“ в парижкия Лувър. Публична тайна е обаче, че освен че се намесваше грубо във вътрешните работи на страната ни и в дейността на независимата българска съдебна система, той открито лобираше в полза на френски фирми у нас срещу доста прилични комисиони.

Впрочем по време на сагата с изслушването на Румяна Ченалова от Етичната комисия на ВСС в края на 2014 г. заради скандала „Белведере“ тя заяви пред журналисти по повод на обидите на Кабан: „Някой дълбоко е заблудил френския посланик. Вероятно става дума за икономически интереси, атакуват ме, защото нямам силен гръб“.

Е, сега става ясно, че „Белведере СА“ са си платили на Кабан да нападне и унижи Ченалова, вдигайки на крак и съдебната, и изпълнителната власт, за да бъде в крайна сметка отстранена съдийката. Което и се случи.

 

Отчетът:

https://ngo.mjs.bg/bg/Information/Information/RegisterDetails?id=K9jP9DAJVQ8%3D

 
Търсене
Кой е тук?
В момента има 86 посетителя в сайта