Москов замесен в нов скандал с ваксини за Турция

Петър Москов, така нареченият министър на здравеопазванетоНелегално производство на ваксини от държавната фирма „Бул Био“ завърши с уволнение на шефа й д-р Любомир Димитров и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за нарушенията.
Публикация на сайта ГЛАСОВЕ

„Бул Био“, чийто принципал е здравният министър Петър Москов, изнасяла в бидони ваксини ТетаДиф (ваксината е срещу тетанус и дифтерия) в Турция. В края на юни ръководството на дружеството решило да смени бидоните с „голи ампули“ (без надписи за съдържание и производител) за частната „Тюрк илач“. Това стана ясно от разследване на предаването „Открито с Валя Ахчиева“ на БНТ.

На скрито място в планина Люлин се намира складовата база на държавната фирма „Бул Био“, която е под патронажа на Министерството на здравеопазването. Фирмата изнасяла в бидони ваксини ТетаДиф (ваксината е срещу тетанус и дифтерия) в Турция. В края на юни ръководството на дружеството решило да смени бидоните с „голи ампули“ (без надписи за съдържание и производител) за частната „Тюрк илач“.

Служители на „Бул Био“ подали сигнал до предаването, че се подготвя пратка за Турция, за която са произведени 1 000 000 „голи ампули“ ТетаДиф. Разказали, че за първи път разливат ваксината в ампули и че суспензията се „бърка“ в складовата база на предприятието, която се намира над кв. „Суходол“.

Там обаче няма законна лаборатория – Изпълнителната агенция по лекарствата е издала разрешение единствено за централната лаборатория на „Бул био“.

От „Открито“ подали сигнал и прокуратурата, която провела успешна акция на 1 и 4 юли, при която били иззети над един милион ампули без надписи, които са приложени като веществено доказателство. Установено е, че липсват договори за въпросното производство. Експерти обясниха, че след експорта „голите ампули“ се превръщат в турски ваксини, а цената им става десетки пъти по-висока.

След акцията министър Москов разпорежда вътрешен одит на „Бул Био“, а проверката потвърждава грубите нарушения.

„Питам се, не е ли доказателство сигналът на министър Петър Москов до главния прокурор за това че самият той, като принципал не е контролирал това държавно дружество, както изисква законът. За ваксините ТетаДиф го питахме и ние още през зимата“, припомня журналистката Валя Ахчиева.

През февруари на въпрос дали знае, че има подписан действащ договор за ваксини, който е подписан не с управителя, а с трима обикновени служители, министър Москов признава, че знае всичко за „Бул Био“, защото е собственик и принципал на фирмата.

------------------

Според одиторите:

Дарението на ваксините за БЦЖ не било осчетоводено

“Направените от “Бул Био” дарения не са осчетоводени и неоснователно се завишават разходите за бъдещо производство и себестойност на продукцията.” Това пише във вътрешния одит на здравното министерство, стана ясно от предаването “Открито с Валя Ахчиева”. Това означава, че дарението на 5 000 000 дози ваксини за БЦЖ на Турция, срещу които тя ни даде 100 000 педиатрични ваксини “Еувакс” и петвалентната ваксина “Пентаксим”, е било нерегламентирано. “Липсват правила за дарения, както и регистър за такива”, пише още в констатациите.

Одиторите установили, че между “Бул Био” и “Тюрк илач” няма договор или друг документ, който да регламентира отношенията между двете фирми. В документа е записано, че “Тюрк илач” дължи на нашата държавна фирма 5 461 864 лв.

По аферата с педиатричните ваксини прокуратурата продължава разследването си. Очаква се да бъдат повдигнати обвинения на висши чиновници от здравното ведомство.

 
Търсене
Кой е тук?
В момента има 90 посетителя в сайта