1.Сивата икономика с два чадъра - власт и съд

Всеки що годе грамотен полицай, следовател, прокурор, или обикновен гражданин е наясно, че организираната престъпност и сивата икономика в България имат два чадъра - властови и съдебен. Два компонента, които са свързани като сиамски близнаци. Измами с имоти, далавери в спортни клубове, измами със земи - това е само част от така наречената сива икономика, която цъфти и процъфтява в България и за която се твърди в официални доклади, че превърта заедно с трафика на хора, проституцията, контрабандата и данъчните измами няколкостотин милиарда евро годишно! Във всички тези измами има кредитни милионери, поръчани убийства, трансфери на валутни милиони зад граница, протекции от политици и най-важното: Темида, която освен с превръзка е и с дълбоки джобове.
Тези дни бе разпространена новината, че италианската полиция е конфискувала недвижима собственост на сицилианската мафия Коза Ностра, на стойност 700 милиона евро. Новината бе предадена италианската агенция АНСА. Имуществото бе конфискувано от лица, приближени до задържания преди една година "касиер" на мафията Джузепе Гриджоли. Конфискувани са били 220 сгради и 133 незастроени имота.
Друга новина от информационните агенции също привлече вниманието ми. В нея се съобщаваше, че германският Конституционен съд е ограничил правото на службите за сигурност за достъп до лични данни.
И още една новина от чужбина. На паркинг във Великобритания е била открита флаш-памет с имената и паролите към правителствена компютърна мрежа, предаде Би Би Си.
С помощта на информацията от картата, с лекота е имало възможност да се влезе в сайта, на който се съхраняват данните за 12 млн. души, в това число и данъчна информация. Властите са побързали да съобщят, че не са нанесени никакви щети, но сайтът бил спрян за известно време от съображения за сигурност.
У нас имаше кражба на лични данни от Националната здравна каса - някой да е чул какво се случи с виновните? Засега не е ясно.

У нас усилено се хвърля прах в очите на гражданството и еврокомисарите

Цитираните по-горе новини са от Италия, Германия и Великобритания, а у нас е различно. Всъщност не би трябвало да е така, след като и България заедно с горните държави е страна-член на Европейския съюз. Но едно е членството, а съвсем различно е това, което се случва със съдбата на обикновените хора. В България официално се твърди, че моделът на полицейско разследване в Европа е коренно различен от нашия. Твърди го не друг, а Главният секретар на Министерство на вътрешните работи, Павлин Димитров. Ето неговите думи: "Не е тайна, че аз имам една по-различна позиция, включително и от позицията на законодател. Много ми е крайна, но моделът на полицейското разследване в Европа, в страните от Европейския съюз /ЕС/, а и не само там, е коренно различен от нашия. На първо място, нашият наказателен процес е крайно формализиран. Второ - понятието "разследващ полицай",, или "дознател", не съществува никъде в европейската практика. Може би с промените в Закона за МВР и промените в Наказателнопроцесуалния закон се прави първата стъпка, най-малко като форма на отношение, т. е. вече има понятието "разследващ полицай", дава се правна възможност освен служители с висше юридическо образование, функции по разследването да се възлагат на щатни служители с друго висше образование. Това е първата стъпка. А от гледна точка на тактиката, организацията на процесуалните действия няма разлика нито между "Скотланд Ярд"..."

"Крайно формализиран наказателно-процесуален процес"? Що за понятие в една съвременна съдебна система? Що за безобразие на фона на данъците, които се плащат в България! На фона на твърденията, че в страната има действаща съдебна система. Всъщност Главният секретар на МВР бе искрен, колкото и горчиво да звучи това за болшинството граждани.
Всъщност разлика има и тя е като разликата между небостъргач и скована барака. Да се говори от висш МВР-служител, че "от гледна точка на тактиката, организацията на процесуалните действия в България не се различава от тази в Скотланд ярд" е меко казано несериозно! Да се сравняват само българските компютърни масиви с тези на Скотланд ярд е повече от безумно, тъй като в родните масиви липсват бази данни за най-елементарни справки, по които може да се търси извършител на престъпление. Характерът на тази информация все пак е поверителен, и затова няма да уточнявам какво имаме и колко планини от бази данни липсват, но фактът си е факт: в България полицаите, които разследват не работят с бази данни и експерти, каквито има в Скотланд ярд. Полицаите нямат и опита на следователи, не всички от тях имат висше юридическо образование. Като към това нямане се прибавя и разбитият тотално агентурен апарат - поради което да се разкриват престъпления на българската организирана престъпност е повече въпрос на случайност, отколкото на рутинна професионална работа.
Освен бази данни в полицията липсват и експерти от различни области във връзка с разследвания - биохимици, химици, биолози, профайлъри, психолози, анализатори... списъкът е много дълъг. Така че да се твърди, че не се различаваме кой знае колко от Скотланд ярд по отношение на разследванията е на границата на лъжата и не върши услуга на никого друг освен на МВР-шефовете за пред еврокомисарите, които очакват напразно резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Убийството - като реклама за професия

Според публикации в интернет, професионални убийци искат между 20 000 евро /$25 000 / и над 800 000 евро /$1 млн./ за поръчково убийство. Офертите са качени на определени сайтове, които не са тайна за тези, които се интересуват. Цената зависи от това коя е жертвата, за какъв срок се иска извършване на поръчката, както и от начина на убийството.
Информационна агенция "ДелтаНюз" /Delta news/ поясни преди време, как извършители на убийства се рекламират в интернет - все пак за някои хора, отнемането на човешки живот е бизнес, независимо, че за повечето е трагедия, за закона - углавно престъпление, а според християнската религия - смъртен грях.
"Решаваме всякакви проблеми. Действаме дискретно. Просто посочете целта, ние ще ви кажем цената." Това е текстът на испанска обява в интернет. Извършителите на поръчките са неопитни мафиоти, пишат испанските медии, цитирани от Deutsche Welle. Най-често става въпрос за бодигардове в дискотеки, изнудвачи в гимназии, пазачи, десни радикали, бивши боксьори. Повечето са чужденци, но между тях има и доста испанци. Спектърът на предлаганите услуги е широк - от обикновени заплахи, чупене на пръсти и всякакви други телесни повреди, до нанасяне на имуществени щети и поръчкови убийства.
Във века на бума на информационни технологии вече съществуват и специални сайтове за наемане на убийци, установи проверка на DeltaNews. Такъв е например www.hire-a-killer.com. В този сайт съвсем сериозно се обяснява по какъв начин може да бъде ликвидиран обект, и се дават начините, които се предлагат, и по които може да се изпълни поръчано елиминиране: освен стандартното гръмване с огнестрелно оръжие убийците могат да нагласят всичко да изглежда като случаен инцидент-автомобилен, удавяне или нещо друго. Предлагат и инсценировка на различни видове самоубийства. Друг вариант е да отровят жертвата или да я взривят.
Убийците имат и добра квалификация, което също се рекламира: владеене на таекуондо, жиу жицу, айкидо, специализация по ползване на отрови, огнестрелно оръжие и експлозиви. Извършителите на поръчано убийство са и мъже, и жени и често са хора, минали обучение през армията, спортни школи, или притежават като прикритие някаква цивилна професия, която няма нищо общо с дейността им по отнемане на човешки живот.
Убийците притежават технически умения и техника, които им позволяват да вършат дейността си без проблеми, както и да се подсигуряват от наблюдение и проследяване.
Цената. Тя се определя съобразно жертвата - дали е известна или не, дали е достъпна или не, като стойността на елиминиране на бизнесмени, политици и известни лица, които задължително се движат с охрана е доста по-висока и започва от 1 млн долара нагоре. При висока цена, клиентът сам си избира извършителя, начина на елиминиране на набелязаната жертва и поема допълнителните разходи.
При единични убийства, според рекламите в сайтове в Интернет са започва от 50 000 долара. Двойно убийство излиза по-евтино, ако жертвите общуват често. Преводът на сумата за поръчано убиство или покушение срещу личността е задължително банков, като плащането става чрез Western Union или с карти Visa, MasterCards и Discover, разказаха запознати с тези подробности.
В интернет се предлагат и възможности за поръчки на побой, заплаха, покушение срещу личността например с лисване на киселина в лицето на жертвата, нападение и побой, взрив с цел сплашване.
Няма нищо по-лесно от това да се убие човек сочи практиката...

Със смесени чувства...

"Повече от половината престъпни групи, които бяха набелязани в края на миналата година, вече са преустановили дейността си", съобщи на 27 октомври в централните новини на телевизии с национален обхват Главният прокурор на Републиката Борис Велчев. Същото Велчев и казал и на среща с премиера на България, Сергей Станишев. Двамата са били единодушни, че за това не се говори достатъчно и трябва да бъдат предприети мерки за публичност на резултатите от борбата с организираната престъпност и корупцията.
Главният прокурор посочил още, че дълго време престъпните групировки у нас са действали безнаказано и това прави работата много трудна. По думите на Главния прокурор, ставало дума наистина за много малък брой хора, които обаче са установили сериозни контакти през годините. Тези хора трябва да бъдат подложени на тотален натиск по всички направления, подчерта още Борис Велчев пред премиера Сергей Станишев.
Силно се съмнявам, че половината от действащите престъпни групи са преустановили дейността си, тъй като няма политик, висш полицай или магистрат, който да е наясно с броя на всички престъпни групи, местонахождението им и областта, в която действат.
В променящата се България след 1989 година, хората се разделиха на обикновени и ВИП-персони... Страната бе ограбена в две посоки: взето бе имущество на държавата и бе присвоено имущество на частни лица. В настоящата поредица ще се спра на кражбите, които се извършват спрямо частни лица, тъй те са по-беззащитни от държавата. Едно събитие от първата седмица на ноември ми даде основание за това...
В началото на месец ноември, в столицата бе организирана Национална конференция на тема "Имотни измами - проблеми и противодействие". Форумът бе организиран от Съюза на юристите в България и от Министерство на правосъдието със съдействието на Министерството на вътрешните работи, Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, Прокуратурата, Националната следствена служба, Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара и "АПИС - България". На тази Национална конференция чух нещо, които накара косите ми да настръхнат. Става дума за искането на заместник-председателя на Съюза на юристите в България, Йосиф Герон и председателя на Съюза на юристите в България - Владислав Славов да бъде получен достъп до личните данни на гражданите, които се съхраняват в масивите на МВР, да е регламентиран този достъп с парола, и всеки нотариус да носи отговорност за информацията, до която има достъп, т. е. до информацията за личните данни на гражданите в МВР!

Участниците в Националната конференция "Имотни измами - проблеми и противодействие" изготвиха Декларация, в която бе предложено Министерският съвет, Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи да създадат съвместна работна група с участието и на неправителствени организации за изготвяне на други спешни промени в НК. Юристите предложиха Министерството на правосъдието, заедно с Нотариалната камара и НПО да анализират и инициират промени в гражданското законодателство, с цел ускоряване производството по граждански дела, по които има престъпен елемент по собствеността с недвижими имоти. Предложено бе и ограничаване на кръга от лица, които могат да бъдат пълномощници по вещноправни сделки; издаване и архивиране на официални документи като пълномощни, скици, удостоверения за наследници и др., осигуряване на контролиран, мотивиран и разрешителен достъп до регистрите на Службата по вписванията.
В Декларацията бе предложено МВР, МП, МРРБ /Министерството на регионалното развитие и благоустройството/ и Нотариалната камара да намерят общо решение за контролиран и мотивиран дистанционен достъп на нотариусите до масивите на МВР за документите за самоличност, книгите и регистрите на Службата по вписванията и ЕСГРАОН.
Това ще е началото на края. С този документ и последващите действия вече официално ще се институционализират имотните измами! Със съучастието на всички изброени по-горе институции и ведомства и с мълчаливото съгласие на президента на Републиката, Георги Първанов.

Преди около половин година...

Ето какво каза във връзка с тази национална конференция и обещанието за завишаване на наказанието при имотни измами, народният представител Стела Банкова: "Преди повече от половин година внесохме предложение за завишаване на това наказание за извършителите на имотни измами. Предложението мина в Правна комисия, от Главна прокуратура и Националната следствена служба ни увериха, че това е абсолютно необходима поправка. На първо четене в зала поправката мина и на второ четене бе отхвърлена!"
Та кой ако не нотариусите са тези които са главните действащи лица и то заедно със съдии, в прокарването на една имотна измама! И точно на тях Герон и Славов искат да се даде контролиран и мотивиран дистанционен достъп до личните данни на гражданите в масивите на МВР и документите за самоличност, книгите и регистрите на Службата по вписванията и ЕСГРАОН!

Има ли имотна измама, в което и да е кътче на страната ни, която да е извършена без съдействието на нотариуси и лица, които имат методика за осигуряване на достъпа, който се предлага да поемат т. наречените пълномощници? Отговорът е - не. Тогава? Нима дойде моментът държавата да съдейства на една добре смазани машина за имотни измами, за да вървят по-бързо и безпроблемно те?
Да има осъдени нотариуси за извършване на сделки с фалшиви документи? А съществува ли начин да се санкционират съдии за решения, с които узаконяват сделки с имотни измами? Отговорът също е не.

Практиката от ежедневието...

В печата бе пусната публикация, в която се казваше, как магистрат, адвокат и общинар са взели апартаментите на десет пенсионери, и за това как съдия краде имоти с фалшиви завещания и гениална схема за кражба на имоти, работила повече от 10 години спряха вниманието ми. От офис, голям едва 9 квадрата, адвокат и секретарката му успели да откраднат апартаменти и магазини в центъра на София за повече от 5 милиона лева. В групата, присвояваща имоти, са участвали 4 души - адвокат, секретарката му, общинар и съдия. Групировката действала от Костинброд...
Политиците ни реагираха бързо като обещаха да внесат поправки в Наказателния кодекс - и според тези бъдещи поправки, новият Наказателен кодекс щял да предвиди 20 години затвор за жилищната мафия! Я камилата, я камиларя - казва народът в такива случаи, защото едно е да обещаеш, второ - да седнеш и напишеш нов Наказателен кодекс, трето да мине документът през комисии, четвърто и пето да влезе в пленарна зала и се приеме! След 8-9 месеца идват парламентарни избори и едва ли някой ще тръгне да върши такива законодателни подвизи, вместо да си подсигурява място в следващия парламент... Ама - президентът се заинтересувал, президентът обещал, президентът препоръчал! Голяма работа! Президентът в тази държава няма законодателна инициатива и функциите му са стеснени по-скоро до декоративни...
Да не споменавам вече отхвърлената от парламента на второ четене поправка за завишаване на наказанието за имотни измами, за което става дума по-горе.
Докато от една страна Главният прокурор твърди, че половината групировки са преустановили дейността си, а от друга - политици обещават нещо, което няма да свършат, а на третата страна са малките групи за имотни измами, които вършат необезпокоявани своето пъклено дело - на четвърта са - жертвите на тези измами. Безсилни да се противопоставят на хората, които са отнели имотите им...

"Три имотни мафии тероризират България - ромска, гробарска, и хора, свързани с МВР, откъдето се получават данни". За това предупреди зам.-шефът на Съюза на юристите Йосиф Герон. Той разказа как полицай му показал тесте с фалшиви лични карти на българи, чиито имоти са отнети от мафията. И това ако не е липса на държава и липса на защита на личните данни на гражданите - здраве му кажи!

Следва продължение

 

Коментари 

 
0 #1 Антонов 2010-05-02 20:48
Категорично имам всички лични основания и доказателства да твърдя, че имотните измами са най-отвратителните и съсипващи здравето и психиката на човека. Те променят не само характера на човека и неговото възприятие на света, но и формират по най-уродлив начин неговата съдба, като го изолират като някакъв подивял звяр от общество, роднини, приятели...
Бях и на конференцията за имотните измами. После получих списанието с отпечатаните доклади. Достатъчно е, хората да се запознаят с докладите на Йосиф Герон и на Ина Лулчева, за да се убедят в каква воняща тиня сме нагазили. Всички, без изключение! Аз не виждам изход.

Всички имотни измами се извършват с груби нарушения и злоупотреби с личните данни на хората. Така наречената Комисия за защита на личните данни е най-слабото звено в държавата (за да не кажа нещо много повече...)
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене