5.Сивата икономика с два чадъра - власт и съд

Продължение от 2 декември

Дотук разказът ми по темата "имотни измами" включваше: събития, на които човек трудно би повярвал веднага. В разследването ми имаше невероятни каскади в тълкуването на законите, с действащи лица: придворен съдия изпълнител, който работи частно по време на болнични, банкер, който минава границата под чуждо име със закани, че се връща, за да изтрие своето, адвокат, който позори професията си с лъжи и далавери, фалшиви документи, които се пробутват с претенции за собственост, милиони, препрани през един апартамент в центъра на София, обявен за банка, други милиони дръпнати от Държавен резерв в частна полза и още по-други милиони, изнесени от страната - за здраве и дълголетие на "износителите-перачи", един убит кредитен милионер, и друг убит поръчково дилър, жителка на столичен квартал, която има имоти почти колкото неосъществения ни цар, цяла дузина покупко-продавачи на имот, собствен на обикновени хора, безброй заинтересовани съдии от районен, градски, апелативен мащаб, които под чадъра на своята независимост са вземали решения и са писали определения с гръб към действащите закони, и прочие, и прочие.
В един момент всичко се озовава в съда, и всичко започва от една банка, която получава лиценз, без да има паричен салон, гишета и трезор. Банка, която получава лиценз въз основа на невнесени изумруди и цирконий, който се оказва обикновена оградна тел. На другия край на тази история е полуразрушената сграда на хотел на столичния булевард "Мария Луиза" №30, собственост на обикновено семейство, собственост, която зад гърба им е реституирана, продавана и препродавана, ипотекирана...
Натиснете тук за увеличение
Показанията на свидетеля
На 22 май 1998 година собственичката на имота разбира, че междувременно имотът е реституиран на някакви хора, които са го продали на кредитния милионер Мариян Първи /убит малко след това поръчково от неизвестен извършител/. Пълномощникът на Мариян, Иван Ангелов /арестуван за контрабанда/ пък продава хотела на Дияна Николова, за която също разказахме интересни истории. Та Николова продава хотела на Балканска универсална банка /фалирала, след като дръпнала милиони от Държавния резерв - бел. Л. М./.
В тази история е особено поучително как пазачът на истинските собственици е сменен в драматична сцена, на 22 май 1998 година, когато адвокат на банка БУБ води лично с мерцедеса на банката съдия-изпълнител, и то магистрат, който се води в болнични и обслужва друг район!
И ако на 22 май нещата със смяна на пазача не протичат така, както са очаквали от БУБ, то пет месеца по-късно, сцената със съдия-изпълнителя Стоян Беламезов се повтаря и е толкова бурна, че един от свидетелите е записал в Обяснението си до полицията как пазач, близък до банката, в присъствието на двама полицаи вика: "Стреляй на месо!" За тази заплаха истинската собственичка Белинска подава оплакване в Прокуратурата, но прокурорът отговаря с "няма състав на престъпление"!
Натиснете тук за увеличение
Постановление на Прокурора - отказ за образуване на производство, "поради липса на престъпление"

Парите и силата вместо закона

За прокурора се оказва, че е нормално да се вика в центъра на столицата "Стреляй на месо!" и то от въоръжени охранители, за прокурора тези, които са по-силни и с повече пари имат право да изгонят собственици от имота им. Парите и силата са станали причина "групата на банка БУБ" да пренебрегне данъчната регистрация в общината, а оттук и да си спести плащане на данъците по заграбения имот. Парите и силата на "Групата на банка БУБ" им осигуряват да се настанят в имот, с прокарани наготово и заплатени от изгонените собственици ток, вода и телефон, като си ги присвоят. Парите и силата на "Групата на банка БУБ" им дават в ръцете съдебни призовки, които те да си връчват лично, парите и силата им пращат действащ, на държавна заплата съдия-изпълнител, който да прави, каквото те пожелаят. Парите и силата на въпросната Група са убеждението на един прокурор да се произнася "правилно" и в техен интерес. Парите и силата в България са закон, право, собственост - всичко, което легитимно, и в рамките на закона някои хора не могат да си осигурят. Това, което не става в рамките на закона, става с много пари и много сила.

Следата от два трупа в поръчкови убийства

При регистрацията на банка БУБ във фирмено отделение на Софийски градски съд, в ръководството й е вписано името на Илия Гьошев, което тогава е известно на малцина. Гьошев се прочува, когато го застрелват през януари 2001 година в Пловдив. Преди този поръчков разстрел от същата смърт е покосен братът на Гьошев - Борис, с когото Илия е бил съдружник в брокерска къща.
Илия Гьошев е известен като валутен дилър и това му професионално поприще се свързва с негова финансова структура, през която, според служители от спецслужбите е преминал един от най-големите траншове, заради които е обвинена съпругата на Румен Спасов, живеещата в ЮАР, Веска Меджидиева. Това твърдение е тиражирано от в. "24 часа", като е цитиран прокурорът Магдален Маринов, от Върховна касационна прокуратура и не е опроверган никога и от никого.
В ЮАР делото за екстрадиция на Веска Меджидиева така и увисна в лабиринтите на многобройни искания, уточнения, запитвания, и уж назначено дело за съдебно разглеждане в ЮАР. Обвиненията срещу Меджидиева са за присвоени 290 млн лева. Според адвоката на Меджидиева истината е точно обратната: клиентката му от ЮАР е дала, а не присвоила милиони, като даже била внесла повече от необходимите пари, които е била длъжна да внесе!
Докато се разиграват въпросните процесуални абсурди, Гьошев все още е жив, но и това приключва, когато са изстреляни куршуми първо по брат му, а след това и в него. Както мнозинството от поръчковите убийства и по тази екзекуция следствието не се е добрало до нищо съществено. Затова пък близо до ума е, че един човек, който е в дъното на парични трансфери за милиони от страната, един човек, който е вписан в ръководството на банка, която също съществува на ръба на закона - не може да дочака пенсионна възраст. Защото в основните правила на икономическите престъпления е записано, че за да се прикрие дадено престъпление, най-сигурното е да се мине на летален вариант за главното действащо лице, в случая това е Илия Гьошев.
Светът е малък - особено за страна като България. Един поръчково убит, свързан с трансфер на милиони, е в ръководството на банка, която е параван за дейности, които неминуемо влизат в папките на следователи, полиция и прокурори. Друг милионер, Марият Първи, който е в списъка на кредитните милионери, по ирония на съдбата е използван за кратко да бъде първият собственик на имота на "Мария Луиза", днес също е под земята, убит поръчково. Така в досието на сградата на столичния булевард, към историята й се прибавят и два трупа на поръчково убити, от неизвестни извършители. На легитимните собственици се отправят заплахи за "пирон в челото", ако не се откажат от хотела си.
Наред е маститата фигура на банкера от с. Трудовец, скочил от битието на пиколо в хотел до банкер. Този банкер, с група приближени е в основата на скандали за източване на Държавния резерв, той има в биографията си "издирване от Интерпол", преминаване на границата под чуждо име, връщайки се да изчистел своето. Той е сред основните собственици на столичния хотел "Родина", чиято тераса се срути и прогони с ужас в късните часове на нощта гостите си...

Пиколото банкер Нинов, любимецът на червени, сини и прочие политици

обявен за издирване от "Интерпол" един банкер, бивше пиколо, но учил бързо висше образование, роден в с. Трудовец, мина българската граница с паспорта на гръцки гражданин, под името Ставрос Тесанопулос. "Връщам се в България, за да изчистя името си" обяви лицето с гръцкия паспорт - Васко Нинов. Негов сътрудник съобщи по телефона, че Нинов се чувства добре, не уточни къде се намира след завръщането си бившият банкер. Годината бе 2005, а времето - средата на месец юли.
Нинов бе шефът на фалиралата Балканска универсална банка - БУБ, която при регистрацията си посочва адрес в центъра на столицата, където има апартаменти, но не и офиссграда на банка. Колкото и да разпитва човек живеещите наблизо, никой не е чувал за банка, паричен салон с гишета, трезор - всичко, без което, която и да е банка не може да съществува и работи активно, обслужвайки своите клиенти.
Нинов е подведен под отговорност за присвояване на средства в особено големи размери. Едно от "постиженията" на тази банка бе източването на Държавния резерв с милиони. Другите "върхове" на тази институция са регистрацията на фалшиви фирми с откраднати документи за самоличност, чрез които фирми са взети необслужвани валутни кредити отпуснати от "банката". Тези вземания, шефове на банката прехвърлят върху фирми фантоми, след като предварително са редуцирани сумите. Така например несъществуваща фирма "Терамонт-2000" ООД поема задължението на ФК "Дилър". Вземане на едноличен търговец е прехвърлено на регистрираната с откраднат паспорт друга фирма на фиктивен едноличен търговец Трета фирма, чийто едноличен търговец всъщност е мъртъв гражданин, поема следващ дълг. Така задължения на стойност над 10 млн деноминирани лева се редуцират под 3 милиона, но в банката така и не са открити при разследването документи за каквото и да било взето решение по редуциране на кредити, довериха хора от следствието.
Четвърта фирма фантом "Челси-Крум Станчев" предоставя на БУБ 29,5 кг цирконий - оказва се, че собственикът на тази фирма, Крум Станчев никога не е имал фирма и въпросната "Челси.." е била регистрирана с откраднатите му документи през 1998 година. Станчев е бил съсед на изпълнителния директор на БУБ, Росен Керемидчиев, работил е при него две години и дори е бил сред подбраните гости в семейната вила в Панчарево. Цирконият е остойностен за цели 4 751 милиона германски марки, въпреки че практически е непродаваем. Оценката му е била завишена около 200 пъти - разказаха запознати, а оценителите на циркония въобще не са виждали въпросния метал. Тези факти съвпадат с изнесените от журналиста Николай Москов във в. "168 часа" още много други схеми на престъпления. Този вестник съобщава за откраднати 60 милиона от банка БУБ.
Какво още има в досието на фалиралата банка БУБ, която по стечение на обстоятелствата се явява 9 месеца собственик на хотел, чужда собственост? Редуцирани милиони от теглени необезпечени кредити на фиктивни фирми, прехвърлени на други фирми фантоми. Фирми, регистрирани с откраднати документи за самоличност, ценен метал, който е оценен без да е видян, като с парите от тази оценка са погасявани задължения за милиони левове. Комбинации, с офшорни фирми, акции на банката, притежавани от офшорка от Маршалските острови. Липсващи оригинални документи за източени по схемата милиони, депозити, преведени по неустановени сметки, а после изразходвани. Доцент синдик на банка БУБ, който по същото време е и член на Надзорния съвет, е делил стая в УНСС с подуправителката на БНБ, Емилия Миланова. Изтеглени от банки в САЩ, Канада, държави в Западна Европа милиони, които се обръщат във валута и се внасят в банка БУБ от също фалиралата Балканбанк... Незаконен износ на валута в милиони зад граница чрез верига от обменни бюра. Времето е бурно - време на първоначално натрупване на капитала и време, на банкови измами...
Петролна фирма на Васко Нинов - "Ники Стар" прави опити за източване на "Литекс комерс" и "Олимп груп", като гарант за плащанията по сделките стават лично хора от обкръжението на банкера Васко Нинов. Фирмата на Нинов, без да има обезпечение срещу авала на банката завлича Гриша Ганчев с 1,8 млн лева, и Страхил Димчев - собственикът на "Олимп Груп" с 4 млн лв... Край нямат схемите на банка БУБ!
През 2000 година Софийска градска прокуратура образува предварително производство срещу шефовете на банка БУБ за извършени престъпления в особено големи размери. Източването на Държавния резерв става чрез измамената "Олимп груп". Вицепремиерката Емел Етем взе Резерва под свое попечителство, но не обели и дума около тази далавера. Дали това ще донесе правосъдие на Нинов - питаха се следователи, след като делото на Софийска градска прокуратура бе престояло в Главна прокуратура цели 70 дни.

Кой държеше политическия чадър в тази история?

В месеците, след изборната победа на социалистите от края на лятото на 2005 година, докато българските управници омайваха еврокомисари и евронаблюдатели как се борят с престъпността и прането на пари, в родината се върна един изгнаник, бившият шеф на обявената в несъстоятелност Балканска универсална банка, Васко Нинов, издирван от Интерпол.
За влизането на Васко Нинов в България съобщи на 9 юли 2005 г. само един седмичник, "Политика". Никоя от медиите не подхвана темата, въпреки че около далаверите на банката, на която бе шеф Нинов, България бе засипана с публикации и разследвания. След влизането в страната, от Пресцентъра на Национална гранична полиция, Лора Любенова потвърди, че издирването на Нинов не е снето и че човек с паспорт на името на Ставрос Тесанопулос действително е преминал границата. Последва мълчание от страна на МВР и Прокуратурата. Малцина са тези, които са наясно, че когато МВР и Прокуратурата мълчат, то те или не са готови с отговор на поставен въпрос, или изчакват да се случат определени събития. След фалита на Балканска универсална банка, както писаха десетки издания, а и служители от специалните служби потвърдиха, Васко Нинов бе подаден от службите за издирване. Докато беше в изгнание Нинов живееше в Марбея, в закупен от него самия имот. От Марбея банкерът издържаше сестра си и семейството й, които живееха в далечна Австралия. Там приемаше и скъпи гости от родината, които не бяха случайни хора.
След завръщането на банкера на фалиралата БУБ в родината, за което получих потвърждение и от майка му в семейния хотел в Добринище, стана ясно, че неговият личен адвокат е бил посъветван от висшестоящ политик и подаде във Върховна касационна прокуратура молба, за снемане на издирването на Нинов. Не мина много време и от българското бюро на Интерпол стана ясно, че от банкера се снема издирването - по молба на неговия личен адвокат и със съдействието на прокурор от ВКП.
Позвъних на говорителя на ВКП тогава, Никола Марков, който потвърди моята информация, че прокурор Цеко Йорданов е съдействал за снемането на издирването. Междувременно стана ясно, че делата срещу Васко Нинов са прекратени, защо - нямаше данни и нямаше възможност да се види преписката. С изключение на наказателното дело, по което държавата съди банка БУБ. Към датата на снемане на издирването се случи и още нещо твърде странно - от Пресцентъра на МВР внезапно промениха мнението си и заявиха, че човек с паспорт на името Ставрос Тесанопулос не е преминавал границата! Това можеше да значи само едно, че в масива на Граничния контролно-пропускателен пункт е възможно да се бърка и трият имена и данни, извод, твърде неприятен за радетелите на ефективната борба с организираната престъпност.
В офисите на фирмите на банкера Нинов - негови и на семейството му - сътрудници потвърдиха пред мои източници, че сам Нинов се е хвалел надясно и наляво, че с помощта на Румен Петков, тогава министър на вътрешните работи е снето издирването му и пак Петков е човекът, който настоявал да се спрат всички разследвания и дела срещу него. На въпрос: "Защо МВР не е реагирало на сигнала на в. "Политика" от 09. 07. 2005 г. за преминаването на границата на издирвания от Интерпол Нинов с чужд паспорт" - отговор не получих. Попитах пресцентъра на МВР: вярна ли е информацията, че министър Петков лично е ангажиран с покровителството на Нинов - отговорът бе, че министър Петков няма нищо общо със случая "Нинов", това не влизало в задълженията му.
Какво каза бизнесменът Страхил Димчев при вестта за завръщането на Нинов в България, и на когото Нинов дължеше 5 милиона? "Пратих хора в Испания да го търсят. Разбрахме, че си е сменил името с гръцко и сега се казва Ставрос Тесанопулос. Освен в Испания са го засичали и в Гибралтар. Моите хора установиха, че има голям апартамент в Марбея - разказа тогава Страхил Димчев за седмичника "Политика". - Той и преди се е представял под чужда самоличност. Твърдеше, че е съветник на тогавашния министър Николай Добрев. Видях го за последен път преди да изчезне на 11 май 2001 г..." При последното виждане с Нинов Димчев му предлага добра сделка, с която Нинов да си покрие дълговете, но Нинов се отказва и заминава ненадейно извън страната, като междувременно споделя, че е решил да продаде хотел "Родина" в София за двойно по-голяма сума. "Кой да го убие? Аз ли да го убия? - попита тогава Димчев. - Това, което Васко има да ми даде, ще го върне. Или той, или жена му, или неговите деца." Така реагира Димчев на вестта за завръщането на Нинов в страната.

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене