6.Сивата икономика с два чадъра - власт и съд

Продължение от 3 декември


Достатъчно е да се погледне политическият календар на 2005 г., за да се види, че между изборната победа на социалистите в парламентарните избори и края на митарстването на банкера Васко Нинов от с. Трудовец в чужди земи би следвало да се потърси връзка. Истината е, че победата на социалистите върна един изгнаник в родината. Докато стратезите в партията на социалистите будуваха в края на лятото на 2005 г. в мисли и варианти как от мижавата победа на парламентарните избори да се поеме изпълнителната власт в държавата, през българската граница минава лицето Ставрос Тесанопулос. Обявеният от Интерпол за международно издирване банкер Васко Нинов се завърна инкогнито в България, под фалшива самоличност и с чужд паспорт. След което се настани в петстаен апартамент в краен софийски квартал, понякога отскачаше и до хотел "Родина" /столичния - бел. м./, за да работи и нощува. "Да, Васко Нинов е тук. Има намерение да изчисти името си", заяви един от бившите му съдружници Иван Цоков. Той потвърди, че поддържа постоянна връзка с някогашния си съдружник, но отказа да даде повече информация къде се намира точно в момента Нинов и какви са по-нататъшните му планове след завръщането.
Заминах за село Добринище и в тамошния хотел "Родина" срещнах и разговарях с майката на изгнаника, Дочка. "Много работи - съсипва се, разказа неговата майка, докато отмяташе една налице, една наопъки на регистратурата на тукашния хотел "Родина". - Крак не подвива, а е млад, но гледа всичко да свърши сам" жив го ожали Дочка Нинова, но скри, че е Нинов й е син.
"Много се радвам, че Интерпол не издирва вече Васко Нинов - бе лаконичен по телефона шефът на петролна фирма "Олимп груп", когато му позвъних. /Страхил Димчев бе един от хората, на които банкерът дължи милиони. - бел. Л. М./. Надявам се сега да ми се обади и да ми върне парите".

Още за мистериите около банкера Нинов

Според приближени на бившия банкер, в една от фирмите му, Нинов е имал карта на НСБОП. "На доста бивши банкери НСБОП беше дала карти за нещатни сътрудници - бе обяснението на бивш служител на спецслужбата. - Все пак през тези хора са минавали парични потоци, както в страната, така извън граница. Така обясни сведението на близки приятели до Нинов, че издирваният от Интерпол банкер е имал карта от НСБОП служител от ведомството!"
Издирван от Интерпол, със служебна карта на Националната служба за борба с организираната престъпност, този български феномен, след време втрещи еврокомисари от Европейскията комисия.
2005 година, на 9 август вечерта, се срути терасата на софийския хотел "Родина". Очевидци ми разказаха как са видели да извеждат в тъмнината през фоайето на хотела Васко Нинов, с перука и тъмни очила. Същата нощ бившият банкер не се връща в президентския апартамент на хотела.
"Щом е снето издирването на този Нинов, значи всякакви следствени преписки и дела срещу него са прекратени - бе още по-лаконичен в разговора си с мен, тогавашният говорител на Върховна касационна прокуратура, Николай Марков.

Ще се върна в годините назад, за да припомня как банкерът Нинов бе най-коментираната в пресата личност в продължение на няколко години?

Васко Нинов не се завърна в родината от 2001 г., след като бе обвинен за главният виновник за източването на фалиралата Българска универсална банка. Броени дни преди да започне делото срещу него, той изненадващо напусна страната. Както се казва - не може в джоба си да имаш служебна карта на НСБОП, а да не те предупредят, да напуснеш България навреме!
Заедно с Васко Нинов бяха подведени под отговорност за безстопанственост и отклоняване на пари в особено големи размери и останалите шефове на банката Данка Динева, Росен Керемедчиев, Емилия Арменкова и Стоян Стоянов.
В периода 1999 - 2002 г. вестниците "Монитор", "24 часа", "Труд", "Капитал", "Банкер", "Стандарт", "Демокрация", "Сега", "Стандарт", "Новинар" единодушно твърдяха, от страниците си:
"Синдик на "Балканбанк" изпрал 30 милиона", "Синдикът-перач Стоянов е арестуван в МВР-болница".

За кого ставаше дума? Това бе доц. Стоян Стоянов от Университета за национално и световно стопанство, който освен синдик на Балканбанк бе зам.-председател на Надзорния съвет в банка БУБ. Схемата, разкрита от българските специални служби сочеше, че парични потоци са били насочвани в офшорна фирма, регистрирана на Каймановите острови. След това, чрез банка в Будапеща, доларите били разпределяни по различни направления за Западна Европа. Според Националната служба за сигурност и Националната служба за борба с организираната престъпност печатът отбелязваше нашироко, че става дума за 30 милиона долара, изнесени за 6 месеца. Връзката на доцент Стоянов с банка БУБ бе не друг, а Емилия Миланова, /днес сред шефовете на БНБ - бел. м./ Тогава Миланова бе шеф на "Банковия надзор" на БНБ, а нейният съпруг, Радослав Цончев работеше във фирма "Бул одит" заедно със Стоян Стоянов, преди да го назначат за шеф на Комисията по ценни книжа. Емилия Миланова бе тази, която бе дала лиценз на банка БУБ, като така и не стана ясно какво е било внесено от банката като апортна вноска. След арестите по извършените проверки, доцент Стоянов получи жлъчна криза и бе освободен срещу гаранция...

В годините 1999 - 2002 вестниците излизаха с данни, че самият Нинов организира износа на милионите долари по следния начин - през фиктивни фирми се внасяха огромни суми в брой в банката, дилъри ги обръщаха във валута и ги изнасяха в сметки зад граница, в над 30 държави. Тук изникна името на убитият впоследствие /на 19 февруари 2001 г. - бел. Л. М./ Илия Гьошев, който е вписан за член на Надзорния съвет на БУБ, но е и дилър на трезора...
"Зад всяко богатство има едно престъпление" казва Оноре дьо Балзак. В историята, която разказах за отмъкването на един имот на днешна стойност 5 млн евро, престъпления имаше колкото за криминален сериалв няколко сезона.
Така през септември 2000 г. Софийска градска прокуратура образува срещу Нинов и още четирима банкери следствие за безстопанственост, довела до фалита на банката. Второто дело, което бе образувано срещу Нинов бе за отпуснат кредит от 1 млн. долара срещу хотел в столицата, който междувременно е бил ипотекиран, препродаван, при наложени възбрани и в съдебен спор по собствеността. Заемът така и не се връща, за 9 месеца банка БУБ сред собствениците на хотела, докато най-накрая квесторите отписват имота от баланса на фалиралия по-късно трезор...
Според печата от тези години и квесторите на БУБ, банката е имала 4 милиона долара в атински клон на кипърска фирма. Когато гръцки съд блокира тази сметка обаче, в нея намират едва 700 долара!
Балканска универсална банка не дочаква руските изумруди, за които се пише надълго и нашироко в печата. Васко Нинов спешно търси купувач на банката като спасение на трезора - оказва се, че някакъв руски гражданин, Александър Иванченко е направил опит да продаде изумрудите на борсата в Антверпен, но сделката така и не се осъществява. Друг голям "актив", обявен от БУБ са 27 кг цирконий, които банката обявява, че е придобила като обезпечение за невърнат кредит от 4 млрд стари лева. Запознати със случая ми обясниха, че редки метали, като циркония се търгуват по специален режим. След време, в печата излиза уточнение, че "цирконият" на БУБ се е оказал всъщност тел от оградна мрежа! Така, както в Страната на чудесата големите активи на БУБ се оказват след време мираж, милионите в Гърция се стопяват до 700 долара, цирконият - липсва! В последния ден на февруари 2000 г., по заповед на управителя на БНБ Светослав Гаврийски бе отнет лиценза на банка БУБ, поради неплатежоспобосност.

*   *   *

Малко преди фалита на банката, Нинов и хора, близки до него, явно предупредени за предстоящото отнемане на лиценза, започват трескаво да купуват, продават или прехвърлят скъпи недвижими имоти, земи на Витоша, Горна баня и в Илиенци. През 2005 г. се заговори за сделката за Киноцентъра в Бояна и цената на земята там. Ето малък пример, свързан с семейството на Нинов, за който научих докато разследвах имотната измама. След като Нинов е вече в Испания, от бившите "Трудови войски" е придобит като собственост скъпоструващ имот, състоящ се от 12 масивни едноетажни и двуетажни сгради и 13.300 дка в Бояна. Сделката е от 22 октомври 2001 г. и собственик е фирма ЕЛ - МИ", където бащата на Васко Нинов е управител. Парите по сделката са невероятно малко, едва 400 000 лв за сградите и 250 хил лв за земята в Бояна.
Със заглавия:
  • "И шефовете на фалиралата БУБ станаха клиенти на следствието;
  • "БУБ ощетила бюджета с над 55 млн долара";
  • "Схемата за износ на пари и обслужвала контрабандни канали";
  • "Синдикът перач Стоянов е арестуван в МВР-болница";
  • "Васко Нинов продава спешно Балканска универсална банка";
  • "БНБ изпрати квестори в Балканска универсална банка";
  • "Разследват петима банкери";
  • "Второ дело срещу шефа на Балканската универсална банка";
  • "БУБ прибрала $ 20-те милиона от митниците";
  • "Коя е банката на бандитите",
Прокуратурата нареди разследване на източването на банка БУБ. През 90-те години нямаше друга подобна по мащабите си банкова измама, коментираха източници, близки до следствието. Докато го разследваха, Васко Нинов отмаряше в тузарския курорт Марбея, Испания, като собственик на два имота.
"Фалиралата БУБ е ощетила държавния бюджет с 50-55 млн. долара. От тях повече от 20 млн. са щетите, нанесени на Агенция "Митници" от неплатени мита, акцизи и такси" - обяви тогава шефът на Икономическа полиция при ДНСП полк. Владимир Иванов. - Натискаха ни да спрем разследването..."
От началото на следствието Военна прокуратура прави осем проверки на разследващите - според зам.-шефът на ДНП Павлин Димитров - днешен Главен секретар на МВР. Тези проверки е трябвало да сплашат полицаите.
Васко Нинов се върна от изгнание и бе оставен на мира от прокуратурата. Днес Павлин Димитров е Главен секретар на МВР - дали всичко, което бе разследвано и установено е пратено вече в архив? Няма да се изненадам, ако един ден Нинов вземе, че осъди за тормоз Икономическа полиция, прокуратура и следствие в Страсбург, както товас тори Ерджан Рашид - Роко.
След извършената предварителна проверка е образувана преписка №1391/2000 г. на Софийска градска прокуратура, ДНСП №В2757/05.5 2000 г., относно фалита на БУБ. Изготвена е и Справка от ген. Васил Василев, от 27 октомври 2000 г. Преписката на СГП е образувана по сигнали от управителя на БНБ, Светослав Гаврийски, шефа на "Литекс" Гриша Ганчев и по материали от пресата. Твърди се, че повечето от парите, които са изчезнали от банката, са изнесени именно от Васко Нинов или с негово знание и съучастие, като през 1998-1999 г. до 2001 г. са използвани две класически схеми: през фиктивни фирми внася огромни суми в брой в банката, като още на следващия ден дилъри ги обръщат във валута и ги изнасят в чужди сметки зад граница. Според резултатите от разследването по делото "Балканска универсална банка" средствата са прехвърляни в над 30 държави, като са използвани предимно офшорни компании. На 8 октомври 1999 г. от МВР съобщиха, че е разкрит канал за пране на пари, през който от България в Унгария са били изнесени 30 млн. долара за по-малко от 6 месеца. Ударът бе най-големият успех на икономическа полицията след приемането на Закона срещу изпирането на пари...

Всичко започва от Столична община

Днес всеки втори българин знае, че големите разкрития за далавери в "Топлофикация", "Софийски имоти", "Трамкар" започнаха от Столична община. Това е традиция в борбата с организираната престъпност.
Как се стига до разплитане на историята с канала за пране на пари?
През ноември 1998 г. Общинска банка сигнализира органите на реда за съмнителен превод в чужбина. Година по-късно, на пресконференция, шефове в МВР съобщават, че е разкрита схема, чрез която е изнасяна валута от контрабанда, спестени мита, акцизи и ДДС. Задържани са 19 души, от които 6 остават в ареста. Арести са направени във финансово-брокерска къща "Портфолио", която според твърдение на часови всекидневник е главният организатор на канала. Оказва се, че бившият синдик на Балканбанк, доц. Стоян Стоянов е в Съвета на директорите на фирма "Портфолио", офисът на която се намира на софийската улица "Любен Каравелов". При проверка се оказа, че доцентът е неоткриваем, а офисът - празен.
"Имаше един превод от фирма на 30 000 долара, и ние веднага сигнализирахме Националната следствена служба" - поясни тогава шефът на Надзорния съвет на Общинска банка, Любомир Павлов. Тази банка именно осуети тогава преводи за около 200 000 долара - парите е трябвало да бъдат преведени по сметки в Швейцария и САЩ от собственика на еднолична фирма, който е на 32 г. Заради краткия срок и големите суми, които е трябвало да бъдат трансферирани, служителите на Общинска банка се усъмняват в изрядността на документите и алармират службите. Оказа се, че на адреса на въпросната фирма постоянно са се получавали пощенски записи, които месеци наред стояли закачени на пощенските кутии. Според съсед, в този апартамент живеел над 70-годишен дядо, който повечето време прекарвал на вилата си извън София.
Източници от банка "Биохим" потвърдиха тогава, че част от фирмите, чийто имена се появяваха в пресата около износа на големи суми валути извън страната са използвали и тяхната банка за трансфери.
Време е да припомня и кой бе Васко Нинов или както го наричаха медиите около скандалите с паричните трансфери - "капиталистът" от село Трудовец. Съселянинът на Тодор Живков, попада в столицата, и от пиколо в Новотел "Европа" /днешният "Принцес - бел. Л. М./ изучава за кратки срокове УНСС, както се случи на повечето хора с много пари и позиции в политиката в периода на демократичен преход. Името на Нинов се появи по страниците на печата, когато столичният хотел "Родина" бе купен чрез РМД на смешната цена за 1,9 млн лева, след като имотът е оценен на 10 млн. В РМД-то на хотел "Родина" в. "24 часа" тогава посочи като участници и имената на Олга Михайлова, Михаил Михайлов /СДС/, Христо Бисеров/, с въпросителна, Захари Желязков. Именно чрез контролния пакет на РМД Васко Нинов става собственик на 62 на сто от хотела. Откъде и как едно бързо изучило се пиколо разполага с милиони, за покупка на хотел - никой не обяснява. Времето е такова. В България никой не задава въпроси за произход на пари.

Политическото рамо на столетницата като чадър

Не минава и месец след като Васко Нинов напуска страната и ужилени бизнесмени подават жалби в НСБОП и прокуратурата. По едно и също време сигнали за измамите му изпращат управителят на БНБ, Светослав Гаврийски и шефът на "Литекс комерс", Гриша Ганчев. "Има две дебели папки с документи за финансовите престъпления на Нинов и искам да вкарам този боклук, където му е мястото, защото и майка му не е правила толкова добро, колкото аз" - казва пред журналисти Гришата Ганчев. Оказва се, че през 1999 г. Васко Нинов чрез измама е завлякъл Ганчев с 1 807 000 лв. Как се е случило това: фирмата на Нинов "Ники стар" купува горива от "Литекс комерс" от март до октомври 1999 г., но не плаща по-голямата част от тях. Използвани са фалшиви документи за обезпечаване по плащанията за горивата...
След спечелване на парламентарните избори от БСП, Ганчев замлъква по скандалното ужилване - той е разбрал, че банкерът Нинов си има мощни покровители. Главният прокурор тогава, Никола Филчев, който сам е нареждал разследвания и предварителни проверки по делата на Нинов, през 2005 г. вече е на обратното становище. Неговият пряк подчинен, Цеко Йорданов снема от издирване от Интерпол бившият изгнаник от Испания. Колелото се върти - като Виенското е: днес те издирват и бягаш от страната, утре те оневиняват и се превръщаш в чист и невинен едър бизнесмен.
Каква е връзката на изгнаника банкер със столетницата? На близки свои бизнеспартньори Васко Нинов се е представял като съветник на бившия министър на вътрешните работи, Николай Добрев, споделиха запознати от една от фирмите на Нинов. В. "24 часа", в броя си от 16 декември 2000 г. изнася даже, че именно Нинов е подпомогнал БСП за предсрочните парламентарни избори през 1997 година с 500 000 щатски долара. Други 2.5 млн долара партията получава пак тогава, от гръцката "Пасок" и лицето Христос Статис. Парите са били препрани именно през БУБ срещу процент, като БСП се задължила да върне заема за 3 години и с 10 процента лихва. На изборите 1997 г. социалистите са разгромени и не успяват да се издължат. Това излиза в часовия всекидневник и не е опровергано през годините. Към момента няма данни спечелилата последните парламентарни избори от 2005 г. партия на социалистите да се е издължила на оневинения Нинов.
Междувременно, от публикация за продажби на имоти в "24 часа" става ясно, че завърналият се Васко Нинов е продал едноименния хотел в с. Добринище и е обявил за продажба другият хотел "Родина", в Банско.
Васко Нинов, капиталистът от с. Трудовец, както го наричат журналистите се оказва център на медиен интерес за няколко години, като не се пропуска да се изтъква приятелството му с Христо Порточанов, както и парите, които Нинов налива в баскетболния "Левски" и футболния "Ботев" Пд.

Защо Европа е недоволна от борбата с организираната престъпност?

Според справка в АПИС от лятото на 2005 г., годината на спечелените избори от БСП, името на Нинов все още липсва в групата фирми на фамилията от с. Трудовец. Баща му Николай и майка му Дочка са зарязали къщата на село и са запретнали ръкави и се трудят с пот на челата като съдружници или управляващи, еднолично или поотделно във фирмите: "Васкони - Нинови ООД" /верига бензиностанции/, "ЕЛ - МИ ЕООД", "НИНОВ СТАР ООД", Е. Ф. И. БЪЛГАРИЯ АД /с чуждестранно участие от САЩ/, "РОДИНА - ТУРИСТ АД" /с косвено чуждестранно участие в управление на хотели и собственик "Албена инвест холдинг", както и група физически лица/, "ТЕХНОПЕН АД" / с 30 на сто участие на италианска фирма/.
На името на самия Васко Нинов не се води нищо. Дори и имотите, които някога е притежавал, са прехвърлени на други лица. Всяка една от фирмите му обаче продължава да работи. Действащи са и бензиностанциите в края на София. На дъщерни дружества на фирмите му се водят още и: фабрика в Бояна, хотел "Родина" в центъра на столицата, чиято тераса се срути след някакво вътрешно преустройство.
Справки в Нотариата показват, че броени месеци преди фалита на БУБ Нинов и другите членове на ръководството на трезора са заменяли, продавали и станали собственици на имоти, показват справки от Нотариата от този период. С годините, имотите са станали още по-скъпи. При посещението ми в Добринище, майката на Васко Нинов сподели, че синът й се кани да купи ски-влека, хижа "Безбог" и лифт в Банско...
Неизвестно остана как и по каква причина, с какви законови механизми обвиненията срещу банкера за фалита на Балканска универсална банка, източване на Държавния резерв и износ на капитали от страната, пране на пари бяха снети.
Единственото, което си заслужава да кажа накрая на тази история с имотни измами е: ще минат години и Европа ще продължи да чака резултати в борбата с организираната престъпност... Първото условие, за да се случи това е да се свият чадърите - партиен и съдебен. Мисия - невъзможна, поне засега.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене