13.Паралелната власт

Продължение от 23 април

Дали паралелната власт в България в годините на така наречения демократичен преход получаваше сила и енергия от противопоставянето на отделните управления на Държавна сигурност, или тя се движеше от желанието на престъпната сива икономика да диктува на изпълнителната власт, редом със съдебната и законодателната - това е въпрос, чийто отговор може да захрани не една докторска дисертация. Каквато и да бе енергията и нейната посока, факт е, че паралелната власт дискредитираше непослушните хора във високите етажи на властта и често това бе повод за промени и скандали в управлението на държавата.

"Комунистическата партия, сменяйки името си искаше да спаси себе си - каза в предаването на Нова телевизия "Здравей, България!", Красимир Райдовски, в отговор на темата, определена от водещия Коритаров "Каква е цената на промените в МВР?". - Погромът на МВР започна с промяната на управляващата комунистическа партия /пролетта на 1990 г., когато БКП си сменя името на БСП - бел. Л. М./, защото по този начин тя си купуваше индулгенция за минали грешки и вини пред обществото, политически, и в същото време те си купуваха индулгенция за това, което предстои да става... Никой в страната ни не иска да има силни служби..."
Погромът в МВР дойде след като се разформироваха специалните служби и първото, което падна жертва бе главата на МВР-министъра, Румен Петков.
"Няма голям случай, в който бизнесът да не си купува МВР-служители - заяви Райдовски. - Има един такъв случай: бивш негов /на Димитър Иванов от Шесто управление - бел. Л. М./ служител, работи по темата "Павел Тренев". Митко му се обажда, идва онзи в сградата на "Мултигруп" носи папката, първия път идва без папка... Вътре е разработката, това дори не е разработка, а оперативни данни, Митко сяда до ксерокса и започва да копира тази папка... Това е достоверно, аз имам свидетели и мога да го докажа... В крайна сметка, това, което той копира попада в ръцете на Кольо Добрев и Иван Костов, Костов го размахва в парламента...
Същият този Митко Иванов даде за пример "Мултигруп" като пример за срастване на бизнеса с политиката, като емблема за корупция... За да можем да направим оценка на сегашното положение на МВР, трябва да започнем от началото...
Аз се надявам, че новият министър е наясно с корупционното ниво не само на министерството, а и на отделните служби...Пресцентърът трябва да бъде обезглавен немедлено, както обичаше да се изразява един мой приятел, защото той служеше единствено и само да замазва и нищо не вършеше...
По времето на Жан Виденов имаше също скандали и такива истории в това министерство... "
Дали трябва да се закрие министерството на вътрешните работи, след като е ясно, че за 11 месеца не може да се оправи нещо, което е разрушавано в продължение на 18 години? Това е въпрос, на който и премиерът трудно би се наел да отговори. Факт, е че новият МВР-министър и министър-председателя развиха голяма активност по празниците около Първи май и Гергьовден в опити да убедят обществото, че са готови на всякакви трудни решения само и само да променят МВР и чувствително спадналия му откъм одобрение авторитет. На гражданството бяха поднесени варианти за спецзвено, което да лови корумпирани полицаи, оставането на подслушването и проследяването в рамките на МВР. Сам премиерът Станишев обяви, че трябва да се оказва системен натиск върху организираната престъпност в България не само чрез стигане до разследване, до внасяне в съда, но и до съдебни процеси, което е най-важният резултат, който хората очакват. Според разбиранията на Станишев, министерството си имало своите начини да оказва такъв постоянен натиск върху тези групи. Станишев бе категоричен, че дори когато няма достатъчно доказателства, бандитите трябва да бъдат респектирани от министерството, което е силово министерство. "Очаквам такива мерки да се вземат и от министъра, и от професионалното ръководство на МВР", отсякъл премиерът на работна среща с ръководния състав на МВР по време на празниците около Гергьовден.

Какъв натиск може да се оказва върху МВР? Може би в представите на министър-председателя това ще се изразява в дърпане на уши, извиване на ръце и настъпване по мазола? Само че всеки що годе грамотен българин знае, че се задават избори и точно тези, които Станишев иска да бъдат подложени на натиск ще дават пари на партията му. Тогава за кого се разиграваха етюдите за решимост и желание за справяне с организираната престъпност? Може би за пред Европа? И еврокомисарите вярват до време на подобни хватки...
И тук, не на последно място ще спомена статията на Ренате Флотау в ""Der Spiegel": "От мафията в България ще излязат новите политици".
При това положение единственото достойно поведение е да се замълчи.

Как се пръкнаха новобогаташите на промяната?

На първо място като се използваха ловко хаосът в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и първоначалното натрупване на капитала. От страните в Европа България често се определя като център на Балканите, кръстопът между Европа, Азия и Африка. Разположена на място, което прекрасно свързва три континента, страната ни играеше преди 1989 г. ролята на мост между тях или към тях. През България минават няколко еврокоридора, което безспорно е ценна геополитическа даденост. Това по време на управлението на Тодор Живков се използваше от специалните служби за транзитна търговия и провеждане на специфични външнотърговски операции /СВТО/, по които след десетоноемврийските политици се опитаха да извлекат не малко дивиденти. На вестниците се подаваха "услужливо" материали за тайнствени товари, транспортирани от тайнствени фирми по тайнствени пътища.
В продължение на няколко десетилетия на съществуване като протекторат на Съветския съюз, както и задължителното членство във Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ - СИВ.
Благоприятното географско положение на България, като естествена връзка между Изтока и Запада, както и липсата на западна валута /в СИВ разплащанията са се извършвали в рубли - бел. Л. М./, което принуждава партийното и държавното ръководство на страната да се заеме с дейност, без официалната благословия и извън интеграцията на СИВ. СВТО работеха по план за изпълнение на Валутна програма, като плановата задача за СВТО получава известност в документите от този период / с които разполагам в архива си - бел. Л. М./като "Резервна програма". Редът за финансиране, кредитиране и стимулиране на специфичните външнотърговски операции се осъществява по Наредба, утвърдена от Министерство на външната търговия, Министерство на финансите, Държавният комитет за планиране и БНБ. Зорко са били следени Валутните постъпления от износ. В същото време държавната задача за допълнителни валутни приходи от СВТО се е определяла по строг механизъм, който се проследявал и контролирал.

Още една брънка от миналото, която спомогна по-късно
за връзката власт - контрабанда

В Решение №5 от 30.09.1986 г. на партийно-държавната Комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество се регламентира кой и какво прави зад граница. Според т. 5 от това решение "валутните постъпления от дейността на неявните фирми от реализацията на проекти, следва да се натрупват в банкови сметки в чужбина. Банковите сметки да се поставят под контрола на МВР". Надзорът е поверен на Димитър Стоянов - член на Политбюро и Григор Шопов - първи зам.-министър на МВР. Оперативно надзорът на неявните фирми зад граница се осъществява от генерал Савов, шеф на Първо главно управление на ДС. С ДОКУМЕНТ, ПОД ГРИФ "СТРОГО ПОВЕРИТЕЛНО" се разпорежда на тайните служби "да координират и контролират движението на средствата зад граница". В този смисъл е вярно твърдението, че фирми зад граница са били създадени със средства на държавния бюджет и с решения на Политбюро на ЦК на БКП.
Въпросните фирми са били използвани за цели на разузнаването, практика, използвана по цял свят. От друга страна, фирмите контролирани от разузнаването не бяха негови, точното е, че те и капиталите им бяха управлявани от разузнаването. Същото външно разузнаване на България, на което една от основните дейности е била да обезпечава ръководството на държавата и с полезна външнополитическа информация.
Дейността на специалните служби не се изчерпваше само с доставяне на достоверна секретна информация за подпомагане на дипломатическата работа извън страната, нито пък се изчерпваше само със събиране на данни за чуждо въоръжаване и превъоръжаване. Съществена, важна част от дейността на ДС по време на управлението на Живков бе икономическото изграждане и развитие на държавата. Тук важен елемент бе доставянето на съответната икономическа, финансова и научно-техническа информация, образци и съвременни технологии, както и завоюването на по-добри позиции в международни икономически организации.
Защо припомням тези факти и обстоятелства? Най вече, защото днес Външното разузнаване далеч не е толкова ефективно - за пример може да се вземе само случаят с медиците в Либия. Външното разузнаване в продължение на 18 години снабдяваше с полезна външно-икономическа информация различните партии, които управляваха, което от своя страна не бе най-доброто за стабилността на държавата.
Ще спомена спорната връзка между Надежда Михайлова и мистериозния сръбски план "Подкова" за прочистване на Косово, които потвърди лично навремето ексминистърът на външните работи на Германия Йошка Фишер в интервю за e-vestnik. На въпрос за практическите измерения на съвместната им работа Фишер отговаря: "Тя /Надежда Михайлова - бел. Л. М./ ни даде информация за плана "Подкова", според който сърбите бяха започнали етническото прочистване, и това даде повод за нападението на НАТО. ... подаването на тази информация бе доказателство колко добре можем да работим заедно. В конкретния случай данните не бяха съвсем прецизни, но, от друга страна, при създадената ситуация двете правителства трябваше да си сътрудничат и те го правеха."
Навремето скандалът "Подкова" избухна с появата на твърдения, че тогавашната ни външна министърка връчила на германския си колега секретна разработка на тайните ни служби за план на Белград, целящ да ликвидира Армията за освобождение на Косово /АОК/, дори ако се стигне до избиването на албанци. От българска страна подобни твърдения бяха категорично отричани, а Надежда Михайлова ги окачестви като "абсолютно несъстоятелни".
По онова време германското правителство приветстваше всяка уличаваща Милошевич информация, която би оправдала военна акция. С нищенето на съмнителния произход на плана се зае немската преса. Сп. "Der Spiegel" коментира, че "Подкова" идва от "отровната кухня на българските тайни служби". Появиха се и спекулации, че американците поискали да осигурим легитимността на документ с косовски произход. Разкритието на Фишер се появи точно когато, когато в автономията вървяха усилени след изборни пазарлъци за бъдещия кабинет.
Така 18 години дейността на външното разузнаване бе компрометирана, както от дейности, свързани с политически и партийни апаратни игри и интереси във висшите ешелони на изпълнителната власт. Не бяха редки случаите, когато в името на партийните интереси да се служи на определени външно-политически партньори водеха до явно дискредитиране на специалните служби. От който и да е скандал в това отношение - партийните вождове и политиците винаги се измъкваха сухи и без сътресения, докато за работещите на тихия фронт оставаше дамгата да се удря по професионалния им авторитет.

Продължи ли партията на социалистите да унищожава специалните служби и днес, в рамките а този управленски мандат? Продължи и то под формата на създаване на Държавна агенция за национална сигурност /ДАНС/. Факт е, че царедворци, бивши, неосъществени като шефове хора от БСП се наточиха не само да разрушат контраразузнаването, но и да изхвърлят голяма част от ръководството и служителите му навън. Обезглавяване и разруха - какъв ли грях срещу днешни политици бяха сторили родните контраразузнавачи, та с един замах изпратиха на Борсата на труда, мнозина от тях? Сметки в чужбина на политици ли прихванаха, получаване на тлъсти комисионни ли напипаха, или светкавично забогатяване от височината на властовите им постове на видни партийци от управляващото мнозинство? С един замах и един Закон бе събран целият архив на бившата Държавна сигурност и го връчиха на Комисия да проучва и хвърля на обществото непълни списъци за принадлежност към бившите тайни служби.

Това, което 18 години редица политически партии във властта не успяха да направят - да изземат целия архив на тайните служби, да се опозорят публично служители и агенти на службите в едно с доносниците - го стори един бивш затворник, Касим Дал. Действал рамките на нелегална организация преди 10 ноември, насочена срещу България, Дал успя да прокара Закон за разсекретяване на архива на бившата ДС, вследствие на което на позорния стълб бяха наредени редом с доносниците и хора, работили за интересите на държавата.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене