17.Паралелната власт

Продължение от 12 май

След като Ахмед Доган и Тефик посещават турското посолство президентът Желю Желев произнася една знаменателна фраза: ""Каквото и да се установи, Стоян и Доган трябва да си ходят!" Тази фраза е последвана от събития, които извъртат нещата на 180 градуса и Желев е вече готов да "забрави" казаното. Няма спор, че Тефик, като доброволен заявител дава основание на Националната служба за сигурност /НСС/ да приеме, че са засегнати националните интереси на страната по незаконен начин. Според информацията, дадена от Тефик, на 4 февруари, предния ден, Тефик заедно с Ахмед Доган са посетили турското посолство в столицата София, където Доган предал в присъствието на Тефик материали от различен характер, сред които и "оня списък". Списъкът съдържал 38 страници с почти 1300 имена - от посланици до шофьори, служители на Външно. 166 от тях са служители и на МВР, разузнаването и военното разузнаване…

Но събитията променят предсказуемостта на нещата: списъкът е публикуван и във в. "Репортер" и част от него излиза в още един вестник! Кого по-напред да обвинят от прокуратурата? Аферата "Оня списък", първоначално е представена на Стефан Савов и Филип Димитров, като "разкриване на заговор", но скоро и това потъва в "забрава"! Министърът на външните работи Стоян Ганев и Ахмед Доган - всеки самостоятелно "разбира", че всичко е само спектакъл, но пък си правят ясна преценка за бъдещото си поведение в политиката - да бъдат съгласни, изпълнителни и послушни срещу евентуални атаки към кабинета на СДС...

"Не зная дали Ганев и Доган усетиха за какво иде реч и дали разбраха, че обвиненията срещу тях са временни и разиграни за съвсем други цели" - коментира бивш служител на спецслужбите.
В правителството на СДС Доган е необходимият коалиционен партньор, за да имат спечелилите с малко изборите необходимото парламентарно мнозинство. Не минали и шест месеца от управлението на СДС и ДПС, и лично лидерът му Доган внезапно, и без повод нарича на пресконференция политическите си партньори "сини фашисти". Стоян Ганев пък се сближава неочаквано с президента Желев, въпреки резилът, с който се покрива от признанието на Македония, извършено зад гърба му, докато е в чужбина! Ганев се превръща неизвестно защо в доверено лице на президента Желев и то след като на така наречените Боянски ливади държавният глава обявява, че СДС-правителството се е провалило!
За никого в държавата не е тайна, че с аферата "оня списък" е поставено началото на дискредитирането на едно демократично избрано правителство. На същото правителство са вдигнати десетки стачки с повод и без повод, скалъпен му е скандал с оръжие, "изнесено" в Македония и ред други подобни събития.

"Оня списък" не е само и единствено удар върху СДС, но и върху специалните служби в страната, и зад граница, тъй като съдържа имената, формата на прикритие и местопребиваване на десетки български разузнавачи. Ударът е безпрецедентен, нанесен е внимателно и точно от хора, в сянка. Хора от паралелната власт.
В указанията на Прокуратурата е посочено, че делото е образувано по член 357 от Наказателния кодекс - за разгласяване на държавна тайна и следва да се търси умисъл по член 104 от НК за шпионаж.
Дадени са също така указания за ограничаване на правото за пътуване зад граница на кръг от заподозрени лица, които фигурираха в оперативните материали, а те бяха: Ахмед Доган, Стоян Ганев, Живко Попов, служители от Министерството на външните работи и централата на ДПС.

Пред Комисията по следственото дело 54/1992 г. за "Оня списък", Ани Крулева изказва следните основни твърдения, които са записани и се намират в архива на Народното събрание:
  • "Сериозна констатация за подслушване на ДПС по "Оня списък". Имаме факти за събиране на данни за дейността на ДПС и Ахмед Доган далеч преди да е възникнал поводът по конкретното следствено дело 54/1992 г.
  • Част от материалите по време на предварителната проверка - подслушване на телефони, а и след образуване на предварителното следствие, бяха разрешавани от прокурор от въоръжените сили и лично от Главна прокуратура, без знанието на следствените органи.
  • Въпреки настоятелните ни искания, да ни бъдат предоставени предложенията за ОТМ /оперативно-технически мероприятия/ и резултатите от тях за ползване по делото, НСлС е получила селективни справки. Възразявам срещу установената практика, включително срещу продължаване на срока за експлоатация на ОТМ и разширяване на кръга на включените лица без писмено съгласие с НСл С. Ние сме протестирали пред министъра на вътрешните работи и пред Главния секретар, че мероприятията, които са текли от оперативните служби с разрешение на Главна прокуратура след почване на делото, са продължили да текат без наше знание ... те са с периодично удължавани срокове без наше знание.
  • Някой не е знаел, че някой събира данни за ДПС, след това го включил като т. нар. "доброволен заявител" по "Оня списък", а това е един сборен материал, който съществува само в оперативните материали и който ние получихме от Главния прокурор, г-н Татарчев. Никъде другаде ние не сме установили наличието на този материал. Ние сме изпълнили указанията на Прокуратурата и сме изяснявали конкретно не само в рамките, поставени от Прокуратурата и от оперативните служби, а от началото на събирането на тези данни и те водят началото си от 1991 г., от 1990 и са съставяни наистина от хора, като Живко Попов, от експерти като Емил Христов и други лица. Всички са разпитани по делото. Това са бивши служители на Държавна сигурност.
  • Всички оперативни работници са уволнени по това дело. Последният който уволни министър Соколов беше, когато му казах, че делото е приключено в един случаен разговор. Тогава просто те не знаеха, че свидетелят си е променил показанията."

15 години след тази афера, бившата директорка на Следствието Ани Крулева е вече с амнезия, тъй като в сутрешното предаване на "Нова телевизия" "Здравей, България" твърди точно обратното на това, което е заявила в парламента през май 1993 година. Главната посока на думите на Крулева е пълното оневиняване на ДПС:
"Материали на външното наблюдение на българското контраразузнаване предоставяни ли са Ви като доказателство, че са влизали във въпросния ден Ахмед Доган и на Мехмед Трафик?" е въпросът към Ани Крулева.
Отговорите на Крулева са: Няма записи, няма снимки... "Няма, нямаме агенти в турското посолство, нямаме никакви подслушвателни мероприятия, те не са и възможни. Не е имало никакво наблюдение за това какво става..."
"Водещ: Официалното контраразузнаване на България не е ли докладвало на държавното ръководство за този случай?
Ани Крулева: Оперативните, двамата работници, единият беше напуснал вече, другият работеше още, сновяха непрекъснато ту при Филип Димитров, ту при президента и на такова равнище. Знам, че покойния Чавдар Петков са го пращали да докладва на Константин Мишев. Но...
Водещ: Чавдар Петков на президента Желев докладвал ли е?
Ани Крулева: Не. Те са били в такова състояние, че са били принудени непрекъснато...
Водещ: Докладвал е. Първо е докладвал на президента, след това президентът го е пратил при Йордан Соколов като вътрешен министър.
Ани Крулева: Вас Ви интересува работата на... Бихте могъл да се обърнете към някои от тези, които са...
Водещ: Въпросът ми е някои от тези служители, които смятате, че са съавтори на...
Ани Крулева: Това не влиза в делото, г-н Коритаров. Аз не мога да знам всички срещи и не ме интересуват. Мен ме интересува резултатът.
Водещ: Те подведени ли са под отговорност?
Ани Крулева: Не.
Водещ: Защо? Нали е престъпление?
Ани Крулева: Ами същата Военна прокуратура е разрешила тези мероприятия...
Водещ: Кои мероприятия?
Ани Крулева: Подслушвателните. Защото "оня списък" е едната част. Другата част е...
Водещ: Само преди две минути казахте, че не е имало запис и подслушвателни мероприятия.
Ани Крулева: Не в посолството. Имало е в мазето на Живко Попов, където са влизали политици, други граждани, където е събиран огромен компроматериал за хората, които са посещавали това място. Тази част аз не коментирам, тази част не ни касаеше с оглед на обвинението, няма да ме предизвикате сега да говоря глупости тука и да Ви обяснявам неща, които са извън делото. Не можете да ме питате такива елементарни неща - кой бил отишъл при президента. Цяла България, всички полицаи - бивши и настоящи, ходеха при президента и при Филип Димитров - от "Личен състав" на едно районно управление до бивши и настоящи да се клепат.
Водещ: Доста различно е директор на Национална служба "Сигурност" /НСС/ да отиде с официален сигнал при президента.
Ани Крулева: Ама какъв сигнал? Нямахме официален сигнал...
Водещ: Ако случаят е маловажен и е активно мероприятие...
Ани Крулева: Не е маловажен.
Водещ: ... как така ще се свикат в толкова разширен формат президент, председател на парламента, вътрешен министър, военен министър?
Ани Крулева: Не само те. Шефовете на всички служби.
Водещ: Шефовете на служби и т. н. По какъв повод, ако това е било обикновено активно мероприятие?
Ани Крулева: По повод извършен шпионаж.
Водещ: От страна на кого?
Ани Крулева: На хората, които смятаха, че са го извършили.
Водещ: Ахмед Доган и...
Ани Крулева: Стоян Ганев."

Още по случая ще намерите в анализа: 7. Най-после ще успеят да разбият националната сигурност! Аферата "Оня списък" - въпросът, който не получи отговор, от 27 септември 2007

Като теглим чертата на тези събития какво остава: ДПС е регистрирано под силния натиск на две посолства и турския посланик. На избори ДПС се явява като регистрирано от ЦИК, а не от съда, както е редно за политическа сила.
Впоследствие това Движение, което е регистрирано в нарушение на действащата Конституция на етническа основа с годините "се променя" и с помощта на Турция и съветите на президента Желев придобива либерален облик и се обявява за либерално!
Но обликът е едно, а целите и задачите - съвсем друго. След като правителството на СДС се самосвали чрез искан вот на доверие в края на 1992 година, на сцената ДПС отново е в играта. Този път със свои хора в следващото правителство - това, на професор Беров. Управленската идилия на ДПС продължава, докато социалистите не спечелват парламентарни избори с внушително мнозинство. В този период ДПС работи почти като опозиция, но съвестно изпълнява целите и задачите си - в законодателната сфера и в местната власт.
Кабинетът на Жан Виденов и социалистите пада и ДПС отново е на сцената, този път като партньор на обединените демократични сили, начело с Иван Костов.
Така изживявайки се като вечен балансьор при всяко правителство, с постоянна квота в парламента и все по-увеличаващо се влияние в местните структури на властта - ДПС върви търпеливо и последователно към извоюване на самостоятелно правителство в страната.
Успоредно с това, Ахмед Доган работи по създаване и разширяване на банка политически кадри на Движението, като привлича млади хора, които изпраща на обучение, за да ги лансира един ден във властта.

Преди година и половина лидерът на ДПС обеща да си подаде оставката от председателския пост в Движението, ако дори едно изречение в архивите на бившите тайни служби доказва негова връзка с бившата Държавна сигурност. Това обяви заместникът му Юнал Лютфи в предаването на Георги Коритаров и Лора Крумова "Здравей, България" по Нова телевизия.
Лютфи обясни, че прототипът на ДПС била нелегалната организация от 1986 г. Турско национално освободително движение за защита на правата на турците и мюсюлманите.
Няма изненада в това, че в разсекретените архиви към днешна дата няма да се открие нищо за връзка на ДПС с Държавна сигурност. Връзка на членове на ръководствата на ДПС през годините с ДС безспорно е налице, щом имената на самия Доган и негови близки съратници се появяваха периодично в различни списъци на сътрудници и агенти на ДС. Не без значение е и с какво настървение лидерът на ДПС настоя да се отворят и разсекретят архивите на ДС - това стана възможно едва след като във въпросните архиви е имало сериозно прочистване и нищо чудно лидерът на ДПС да е бил наясно с това прочистване.
Името на Доган и ДПС се свързваше с "обръчи от фирми", с "купуване на гласове", с изборния туризъм. Елитът на ДПС използва присъствието си във властта през периода, за да промени финансовото си състояние и да натрупа значително състояние за себе си и Движението.
Ще припомня думите на Доган, изречени на съвместната пресконференция, дадена след заседанията на Тройната коалиция в Катарино: "Струва ми се, уважаеми колеги, твърде много подценявате електората на ДПС. Априори приемате, че електоратът на ДПС е най-бедният. Това не е вярно. Просто не е вярно. Имайте предвид, направете една справка, ДПС има поне над 10 хиляди души, които работят в Европа... Но моята молба е - престанете да приемате електоратът на ДПС като голи, боси, гладни, защото не е вярно... По редица показатели този електорат има доста по-високи доходи от средното равнище за страната, защото бачкат. В строителството, знаете, няма по-ниска реална заплата от 1 000 лева. /.../ над 10 хиляди души бачкат в Европа..."

Силно се съмнявам, че целият електорат на ДПС е толкова заможен, колкото го представи Доган. Ако това беше така, то не е ясно защо за някакви си жалки банкноти идват от Турция по време на избори "гласоподаватели" на ДПС. Ако действително електоратът на ДПС е материално добре, то това е едно от най-големите постижения на социалната политика на правителството, тъй като доскоро се говореше за семейства на бедни тютюнопроизводители, които ще трябва да намерят друго препитание. А днес лидерът на ДПС твърди, че боси и гладни няма...

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене