24.Паралелната власт

Продължение от 21 май

//

Как и къде се зачева корупцията? Събития и факти от годините на прехода сочат че това се случва от връзката на партийно обвързани политици със спонсори от сенчестата икономика. "В България няма мафия - има бизнесмени" каза Емил Кирилов - Крокодила, след поредното си излизане от ареста. Преди да го убият.

Защо й е на една партия банка?

Атанас Жеков Тилев - Румянцев, както бе назован в пресата този човек бе шеф на Банка за земеделски кредит. Та този Тилев -Румянцев предложи на лидера на СДС, Иван Костов партията му да закупи банката. Костов съобщи това на Координационен съвет и втрещи съпартийците си. Така синият лидер узна, че е направил голяма грешка, че са го провокирали с тази оферта - ето защо веднага след това той млъкна и никога повече не проговори по предложението. За Тилев се чуха и написаха най-различни неща, които той, като емигрант не опроверга. Ще изброя някои от тях, тъй като те характеризират много точно що за човек бе шефът на БЗК. Така например - според Доклад на МВР от 1996 г. Тилев раздал на своите фирми 40 млн. щ. д., а успял да изнесе от страната - над 6 млн щ. д. Тилев бе закрилян Бригадир Аспарухов, който имаше принос в изчезването на злепоставящи го документи, Тилев имаше бизнес отношения и със Симеон, покрай застрахователно дружество "Витоша"... Но най-странно бе предложението му до синята партия да закупят банката му.

Друг бизнесмен, Красимир Стойчев, размахваше познанството си със сините, без да се притеснява, че фирмата му "Трон" дължи на българската държава 17 550 680,10 лв. от неплатени данъци, без да се интересува, че бе залагал срещу банкови заеми няколко пъти печатарска машина на временен внос, която бе на в."Стандарт", че веднъж по този начин успя да вземе от "Капиталбанк" 5 млн долара, което по-късно спомагна за фалита на трезора. Стойчев не се притесняваше, че прокурор Граматиков от Софийска градска прокуратура бе възобновил странно прекратеното дело срещу него за измама в особено големи размери. Той замина необезпокояван и дълго време липсваше от политическия небосклон.

2005 година бе съобщено за спонсор на ДПС хванат с 54 кила марихуана. Случаят бе следният: трима косовари пътуват с дрога към България, където трябва да я предадат на български трафикант. Трафикантът от своя страна е трябвало да изнесе марихуаната с един от ТИР-овете си за съседна Турция. Това е била първоначалната информация, която получават в МВР от техен чуждестранен колега. Когато косоварите слизат на автогарата в Хасково, към тях приближава мъж, който е виждан да се навърта около местния елит на ДПС. В мига, когато поема сака от косоварите, полицаи, с които е и генерал Борисов се появяват най-неочаквано и ги задържат. Откриват 54 кила марихуана, която по-късно установяват, че е влязла по косовските канали и е била предназначена за Амстердам. Докато косоварите са в ареста, симпатизантът спонсор на ДПС сменя килията с домашен арест - при положение, че е заловен с 54 кг. марихуана!?! Спонсорът разиграва театър, като пуска версия, че чужденецът го бил помолил да го закара с колата и оттам да си хване автобуса. "Направиха ми капан! - оплаква се арестуваният. - Оня човек не го познавам. Исках да му услужа. Целта е да ме набутат. Член съм на ДПС. Винаги ще помагам!" От дете спонсора, Величко Патрона е имал много приятели. Сред тях са Яшарали Ахмед, главен секретар на Външно министерство /бивш шофьор и тракторист - бел. Л. М./в правителството на Симеон Сакскобургготски, появява се и името на Мустафа Зинал /бивш учител - бел. Л. М./ и депутат от хората на Ахмед Доган. След 10 ноември Патрона бе получил две присъди - за хазарт и дребно хулиганство. През 1995 г. идват местни избори и Главният секретар на Външно министерство Яшарали Ахмед печели надпреварата и става кмет от ДПС на община Минерални бани. След победата на Яшарали, Величко става спонсор на ДПС в общината, като плаща здраво и урежда банкети, партийни събирания, курбан байрями. Депутатът Мустафа Зинал, призна, че заловеният с 54 кила дрога е спонсорирал ДПС.
На 7 март 1998 г. полицаи спират ТИР за проверка. В ремаркето откриват Вели Патрона с 27 кандидат-емигранти за Турция с фалшиви паспорти, повечето - непълнолетни. Патрона получава двегодишна присъда и 2000 лева глоба за превеждане зад граница на лица под 16 години. Разследват го за издаване на задгранични паспорти с фалшиви печати и визи. През 1999 г. ченгета разнищват Патрона за притежаване на взривни вещества и патрони. Няколко полицаи са уволнени или пенсионирани заради топли отношения с Величко. - Преди да стане министър, Соломон Паси обичал да идва в хотел "България" в Минерални бани. Тук водата е 68 градуса, същата като в Карлови Вари. След изборите Паси взема Яшарали Ахмед за свой Главен секретар, а Ахмед съдейства за назначаването на хора от Хасково и околните села във Външно министерство.

Животът показа, че щом си близък с човек от властта, това ти служи и за висше образование и за финансова обезпеченост и за недосегаемост от страна на полиция и прокуратура.
Животът показа, че не е от значение броят на стари присъди или на получени нови, дали са те хванали с 54 кг. марихуана, или с тир, пълен с хора за нелегален трафик - важното е да имаш зад гърба си политици.

Дали Ахмед Доган е бил наясно с криминалното обкръжение на свои активисти и депутати - не стана ясно, известно бе единствено, че гравитиращите около ДПС бяха и все още са галеници на служителите на обществения ред и закон. Дали финансирането на ДПС става от престъпления като трафик на хора и наркотици - това трудно можеше да се докаже. Ясно бе едно: парите, които влизат в тази, а и всяка друга партия не се водеха официално на отчет и не бяха малко. Каква собственост имаше ДПС, къде, какви разноски - това бе скрита картинка, тъй като законът толерираше сивото финансиране на партии и движения. Прокуратура, полиция и данъчни показваха, че няма да преодолеят скоро Едиповия си комплекс на привързаност към политиците. А това предопределяше и безоблачното съществуване на една политически обвързана престъпност, която никой никога нямаше да разследва и накаже.

Как започна тази поредица?

Тя бе провокирана от едно читателско писмо до в."Дневник", озаглавено "Страшна и тъжна приказка за Ордена на зелените чорапи". Чрез цитати от въпросното писмо проследих много събития, търсейки обяснение за това, че са се случили. Така се проясни картината как хора от бившето РУМНО воюваха с техни колеги от различните управления на закритата Държавна сигурност за влияние над политици. Специални служби срещу специални служби - кой щеше да води и налага новия ред в държавата след свалянето на Тодор Живков?

Кой организира безнаказаност за политици? Кой организира да се запазят законовите празноти, да се приемат лоши закони, да бъде съсипана съдебната система, Следствието да се праща ту на едно, ту на друго място, като се пробваше и вариант - закриване. Кой свърза хора от сенчестия бизнес с политици, за да имат спонсори партиите в политическите битки?
Кой разчистваше терена от едни фигури, за да преразпредели парите и имотите, дейността им с други? Нима това се случваше спонтанно?
Спонтанно ли фалираха банки, а кредитни милионери гласуваха в парламента за оневиняването си и връщане на взетите кредити по изгоден много по-нисък курс?
Спонтанно ли пламна Партийния дом, а след това бе попречено следствието и прокуратурата да свършат своята работа? Спонтанно ли излезе "оня списък", спонтанно ли се вадеха досиета на хора, оказали се в политиката?
Спонтанно ли бе предизвикана изкуствено инфлация след като премиерът Жан Виденов вече бе подал оставката си? Спонтанно ли бе нападнат парламентът през януари 1997 година и не бе подсигурен от полицията, както бе наредено?
Спонтанно ли се завърна бившият монарх с апетити към властта? Спонтанно ли ДПС се оказа властови партньор на всички правителства от 1992 до днес?

Нищо спонтанно нямаше в тези събития.
"Бог да пази Европа!
Въпреки неколкократната промяна в наименованията на военното разузнаване през годините на демокрацията - РУМНО, РУГЩ, РУМО, СВИ, в организацията не са проведени никакви реформи - пише читателят на писмото за Ордена на зелените чорапи. - Основната цел на СВИ в момента е оглавяването на създаващата се Държавна агенция "Национална сигурност", като щенията на родните шпиони съвпадат с указанията дадени от Москва. Хвърлят се огромни ресурси, за да се слухти, клевети, интригантства и манипулира. За всички потенциални кандидати, които не са свързани със служба "Военна информация" са подготвени компромати, които ще се реализират чрез офицерите на прикритие в медиите и внедрените в държавните структури агенти..."
- пишеше читателят в писмото си за Ордена на зелените чорапи.
Преди време "Дейли Телеграф" цитира мнения на български политици, според които убийците на поръчковите разстрели по улиците в България били под височайше покровителство. "Дейли Телеграф" се позова на мнения на бивши служители на МВР, според които досега сме били свидетели как престъпниците се избиват един друг, а сега бил налице трети играч. Под заглавие " Българските тайни служби са замесени в убийствата на гангстери" британският вестник "Дейли телеграф" помести в електронната си страница статия по повод скоро извършеното убийство на Георги Илиев, като заглавието й бе, че " Българските тайни служби са замесени в убийствата на гангстери". В материала се подчертаваше, че професионалният начин, по който е извършено убийството на Илиев, е подсилил спекулациите и съмненията, че той е дело на някаква българска организация. Според написаното, поне 60 професионални покушения срещу водещи фигури от криминалния свят в България изобщо не били съвпадения. "Дейли Телеграф" се позова на бившия български премиер Иван Костов, че убийците на всеки бос от престъпния свят никога не биват залавяни, а това за малка страна като България може да означава само едно, че извършителите са под закрила на властите.

Статия по повод убийството на Георги Илиев помести и в. "Сънди таймс" в електронната си страница, като публикацията не се различаваше кой знае колко по внушения от тази на Дейли телеграф". "Професионалният начин на неговото убийство преди две седмици, подхрани спекулациите, че то е дело на една от българските организации, която действа толкова мръснишки, колкото и той действаше. Става въпрос за обучените от КГБ тайни служби на страната" - пишеше авторът.

По-достоверно прозвучаха думите на бившия секретар на МВР, полк. Цвятко Цветков, че полицейските и специалните служби "манипулират оперативната действителност в средите на организираната престъпност, за да предизвикват конфликти или да решават своите си въпроси през тази среда, за да може да се облекчи и усили борбата с тази среда". Но и едно подобно твърдение, не може да е само в сферата на догадките, а трябва да се основава на реални факти и доказателства.
Интересен бе поредният Доклад на разузнавателните служби на Щатите, където се изброяваха "доходите" от незаконни дейности. Първо бяха поставени наркотиците - с над 500 милиарда долара годишно печалба, на второ място бе трафикът на хора - с 9 милиарда, на трето - трафикът на коли - със 7 милиарда долара. В доклада пишеше още, че всяка трета цигара в света е незаконна и контрабандна.

Организираната престъпност прониква във властта с пари

Няма спор, че парите са свързващият елемент между власт, престъпност, реакции на различни институции по явленията в сенчестата икономика. Организираната престъпност е там, където мафията се обвързва във всички етажи на властта. Едно авторитетно издание като "Ди Велт" написа, че в страната ни е налице "Одържавен подземен свят". В същото време Докладът на американската разузнавателна общност, потвърди, че в по-слабо развитите държави организираната престъпност вече има по-силна власт от тази на официалната власт.

Тогава трябва ли да питаме как в България, добре облечени бизнесмени взеха дипломи за по две и три висши образование в много кратки срокове, а някои и от затвора. Бивши крупиета и пикола се оказаха консултанти в телекомуникациите и търговията и то не коя да е, а международната. Убитият в Амстердам Константин Димитров се бе хванал да учи публична администрация в УНСС, въртейки няколко фирми, две от които в Лондон. След убийството му се разбра, че картофеният бос купил къща в "Шумако" за около 100 хил. долара, два апартамента в кв. "Витоша" за около 600 хил. долара, вила, хотел, замък в Боровец - общо за 3,5 млн. долара, апартаменти в кв. "Надежда" и в "Дървеница", на бул. "Патриарх Евтимий", на гърба на хотел "Шератон" и във Варна - общо за около 390 хил. долара. Колите, на които се е возила видната самоковска фамилия, не са били какви да е или втора ръка, а джип "Мерцедес", още един такъв, брониран, с немска регистрация - общо за 170 хил. долара, автомобил "Мерцедес" С класа - за 120 хил. долара.

След убийството на Константин Димитров - Самоковеца гръмна следващият бушон в мрежата на контрабандата: на 10 октомври 2005 г., в джип тойота, около 9 часа сутринта бе застреляна Шинка Манова, директор на дирекция "Последващ контрол" в агенция "Митници", и шофьорът й. Шинка Манова почина на място, а 25 -годишният Йордан Герговски, на път за болницата. Веднага след убийството бе изнесено, че името на Шинка Манова фигурира в разработка на НСБОП по повод осуетена контрабанда на ВИС в Бургас, от което не бе последвала никаква прокурорска проверка.


Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене