27.Паралелната власт

Продължение от 28 май

//

Това е една поучителна история, за това какви може да ги сътвори така наречената паралелна власт, чийто координати посочвах близо месец чрез събития, факти и смени във властта. В историята, уволнен за изнасяне на секретна информация контраразузнавач става зам.-шеф на контраразузнаването, МВР връща на работа изпитани кадри на Шесто управление на бившата Държавна сигурност, а направление "Вътрешна сигурност" в Националната служба за сигурност /НСС - контраразузнаването/ се превръща в звено за преследване на неудобни лица.
И така, как се стига до там политическата полиция да поеме властта в момент, когато групировки и висши полицаи ползват обща информация, а управляващите наричат това положение - "укрепване на националната сигурност".

Времето е от мандата на управлението на Жан Виденов. Със заповед на министъра на вътрешните работи Любомир Начев, Борислав Рангелов е освободен от длъжността зам.-директор на НСС, като на негово място е назначен подполк. Павел Николов, дотогава началник направление "Вътрешна сигурност" в НСС. Така управляващите затварят порочния кръг, връщайки на ключови постове хора, които отдавна вече е трябвало да бъдат разследвани от Прокуратурата за престъпления по служба.
Павел Николов е уволнен през 1992 година от НСС за изнасяне на информация от разузнавателен характер към застрахователна компания "Орел", в която цял отдел се е занимавал с изготвяне на компромати. Така поне твърдяха служители от НСС. Именно там Николов бе намерил своята реализация след уволнението, с което сам потвърди основанията за освобождаването си. Година по-късно правителството на СДС вече не бе на власт и Николов бе възстановен от следващия министър на вътрешните работи, Виктор Михайлов, като началник направление "Вътрешен ред и сигурност".
Въпреки връщането в НСС, контактите на Николов със съответния отдел на компания "Орел", претъпкан с бивши полицаи от Шесто управление и оглавяван от бившия шеф на служба БОИ-МВР Божидар Антонов, по-късно преминал на работа в паралелните полицейски структури на "Мултигруп" - продължиха. Душеприказчикът на Николов бе човекът, който съчини компромата срещу Йордан Соколов и Богомил Бонев, че били създали отряд от 30 терористи за преследване на политици. Но кой помни днес тази история?
Чрез безотказните си механизми за връзки с пресата и с говорители на партии /като Светлана Шаренкова, превърнала се по-късно не случайно доверено лице на хора от високите етажи на властта - бел. Л. М./, въпросният отдел в ЗД "Орел" към който течеше информацията на Павел Николов, тиражира лъжи, които станаха повод елитни полицаи да напуснат БОИ.
От същия период датираха и мераците на Николов да хване юздите на НСС. След заповедта на министър Начев на Николов му оставаше само едно стъпало, за да стигне до заветната мечта - да оглави НСС.
С какво всъщност се занимаваше направлението "Вътрешна сигурност" в НСС, оглавявано от Павел Николов, се питаха спецслужители. В предмета на дейност на въпросното направление фигурираше борба с политическия екстремизъм. Доколкото обаче екстремизмът бе свързан с действие, а не с мислене, "вътрешната сигурност" бе станала благодатно поле за разработване на хора, набелязани по угодни на Павел Николов критерии. Така границата с политическата полиция и полето й на действие постепенно се размиваше, а бившето Шесто, модернизирано с нова терминология, отново бе близко до властта, с механизми да упражнява и й влияе. Новоназначеният от Начев зам.-директор на НСС бе негов изпитан кадър.
Така на практика влиятелна икономическа групировка ползваше с протекциите на висш служител от НСС класифицирана информация. По разбиранията и критериите на министъра на вътрешните работи Любомир Начев - това беше "укрепване на националната сигурност"!

*   *   *

Какъв ще бъде Докладът на еврокомисарите се питат и оглеждат тревожно управниците ни тези дни? Всички са наясно какво ще пишат еврокомисарите, въпреки "спасителните уволнения и оставки", въпреки рекламната кампания откъм Главна прокуратура, че почти всеки ден вече завежда досъдебни производства. А 200 000 преписки, озовали се в архива? За тях какво е обяснението? А случаите на прекратени дела? На магистрати хотелиери? Всички помним как ученият Велчев рипа, дава интервюта и ненадейно замря и загуби глас. Някой, Някъде му поясни Нещо и проверките срещу един Христо Манчев отидоха, та се не видяха.

Имаше в Прокуратурата преди няколко години проверка по сигнали за вредно лъчение след бомбардировките в Косово и на разпит бяха привикани министрите Ноев и Манева. И какво - нищо! Въпреки че Ноев държа в ръка отломка от миротворчески снаряд, а Манева обяви заболяванията след натовските операции за грип. Същият грип мина през листата на дърветата и листата им изгниха още с поникването. После грипът се пренесе при добитъка и се сдобихме с новородено бозайниче без глава.
Министърът на здравеопазването от това време, Илко Семерджиев не даде сигнал, че е чул нещо за опасните снаряди, но Световната здравна организация ги обяви официално за опасни!
Обединеният уран е бомба със закъснител. Частици от главите на снаряда се разпиляват като аерозолни. Друга част от тях се отделя като разтворимия във вода уранов окис и така попада без проблем в подпочвените води. Когато човек се озове или живее в замърсена от такива частици среда, неразтворимият уран попада в белите дробове, бъбреците, костите. Дълъг процес, който може да трае и бързо, а може да продължи с месеци и с години. По тази причина и министрите от времето на бомбардировките бяха ведри, и спокойни.
Управниците ни си затвориха очите от съобщенията, идващи от научните среди, които за първи път оповестиха, че обединеният уран, използван при въздушните удари в Косово е съдържал силно радиоактивния обогатен уран 236 и даже по-опасния плутоний. Вярно е, че откъм посока Югославия подпочвени води не идват към България, но също така е вярно и че агне се роди без глава, а листата гниеха по клоните на дърветата още с разлистването им. Какво поеха почвите, хората и поколенията, които ще се родят от тези хора, и на тази земя - тепърва ще има да се констатира. Дали приключи и как проверката на Прокуратурата - никой не разбра. Нито едно ведомство като Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната, още по-малко пък парламенти, или правителства пожелаха да се изследват последиците от бомбардировките върху съседната на България територия. Никой не се ангажира с тежката задача да проведе проучване и направи въз основа на него прогнози за бъдещото здравословно състояние на българското население от миротворческата мисия на НАТО.
Политиците ни, забележете! винаги в мнозинство се вълнуваха повече от влизането на България в НАТО и разполагането на американски бази на наша територия, отколкото от проблема колко дълго ще живеят и от какво ще боледуват следващите поколения българи.

Случайно ли в България нещата вече 18 години не вървят? За да отговори на този въпрос човек трябва да се взре в годините назад и политическите рокади, скандалите, аферите, уличните поръчани убийства и другите убийства и самоубийства, за които няма логично обяснение или мотиви. Да се взре и си зададе куп въпроси: не трябваше ли някои от поръчаните убийства да се разследват от икономическа полиция? Защо подсъдимите по банковите дела бяха оправдани? Що щат рамо до рамо политици и хора от сенчестия бизнес? Как след влизане във властта политици забогатяха за поколения напред?

Административната корупция в България е намаляла, но политическата корупция остава практически безнаказана. Това отчете годишният доклад на Центъра за изследване на демокрацията от 2007 година. При представянето на Доклада посланикът на САЩ в България, Джон Байърли отбеляза: "Ако България не успее да изкорени корупцията, това ще разколебае партньорите й. Българите искат ясни сигнали, че техните лидери са готови да се борят с корупцията. Искат повдигнати обвинения срещу публични личности, които поставят личния си интерес над обществения. Българите искат да бъдат скъсани всички връзки на политиците с представители на сенчестата икономика", каза Байърли. "Тъй като на обществото не е известно кой точно финансира политическите партии, доверието в тях непрекъснато спада, обърна внимание американският посланик."
На обществото не е ясно кой финансира партиите, но и парламентът не пожела да сложи ред в това финансиране като приеме строг Закон.

"За мен най-опасна форма на корупция е корупцията в съдебната власт. Не може да има противодействие на корупцията в България, ако нямаме морална съдебна власт, която професионално да си свърши работата", заяви главният прокурор Борис Велчев при представянето на данните от доклада на ЦИД за оценка на корупцията. "Създава се впечатление, че за всички нередности в държавата отговарят полицията и прокуратурата. Това просто не е така. Начинът, по който се представят нещата, включително и медийно, създава повишени очаквания към дейността на МВР и Прокуратурата и един максимален комфорт на останалите контролни органи. Много хора не си задават въпроса - какво правят митническите органи, данъчните органи, органите на строителния надзор, на ветеринарния контрол и други. Без да бягаме от отговорност ние искаме да обърнем внимание върху това, че отговорността е и на останалата част от контролната система на страната, която има огромна роля в превенцията на корупцията у нас", каза главният прокурор.
"Създава се впечатление, че за всички нередности в държавата отговарят полицията и прокуратурата." Повтарям този цитат на Велчев, за да стане ясно защо нещата с борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи не върви. С такъв Главен прокурор няма как да се очаква промяна.

Борис Велчев поясни, че е противник на идеята всички усилия да бъдат съсредоточени в борбата с корупцията по високите етажи на властта...

За какво говорим и какво чака още Европейският съюз от нас? Та един от кандидатите за Главен прокурор на "демократа" Васил Гоцев бе Огнян Атанасов, тъпкал публично в Съдебната палата националния флаг!
"Всеки трябва да се замисли за държава, в която Законът за съдебната власт се прави от хора от МВР" - казваше бившият следовател, днес зам.-министър на правосъдието Бойко Рашков. И какво от това? Богомил Бонев се опитваше да диктува на магистратите какъв да бъде Законът... Янаки Стоилов призоваваше да не се постъпва със следствието като с ТКЗС-тата!

30 следователи по банкови дела бяха принудени да напуснат следствието. "Ще влезете в историята на съдебната реформа, но ще бъдете изхвърлени от нея като правни мутанти!" - предрече колоритният Георги Дилков -Лорда. И какво от това? Някой да го чу, или да реагира?
Бившият кадровик на ЦК на ДКМС от Живково време Йордан Соколов натисна за кандидатурата на Иван Григоров за главен прокурор, а кандидатурата на известния адвокат по наказателно право Георги Гатев бе отхвърлена като партийно чужда на синята централа!
Четири пъти сменяха Висшия съдебен съвет за период от осем години, въпреки определения му петгодишен мандат по Конституция.
Партийни централи и хора в сянка държаха лостовете за назначения на отговорни постове на магистрати. Така 13 години СДС държа по един или друг начин съдебната власт. Резултатът днес е налице - разруха и пълно подчинение на магистрати на политици.
Помните ли как Георги Петканов като вътрешен министър скри Доклад за организираната престъпност от Висшия съдебен съвет? Едва ли.
Помни ли някой как Ахмед Доган се хвърляше да защитава Ерджан Рашид - Роко? Помни ли някой, че името на Младен Червеняков бе сред познатите и близките на разстреляния Тодор Толев? Толев, когото справките в АПИС свързваха и със Славчо Христов, с Гриша Ганчев и зетят на Иван Костов?
Или друг случай с Младен Червеняков, който се оказа втори братовчед на бащата на Камен Червеняков, въртял заведения, нощни барове и танцьорки в Испания?
На бившия президент Петър Стоянов, както и на предшественика му Желев бе дадена повече от прилична пенсия, но Стоянов не показа документи как е бил издържан да учи синът му в Англия. Не обясни и защо на държавна сметка отиде до Сидни, където течеше олимпиадата. Нито Желев даде обяснение кой плати на дъщеря му учението в Париж.
По краха на банковите дела, превишаването на правата на директори на банкови клонове не бе формулирано като обвинение във внасяните обвинителни актове от прокурорите.
Така длъжностни лица, които отпускаха големи, а често и необезпечени банкови кредити се оказваха единствено нарушители на вътрешни правила на самите банки. Търговските банки не са държавни органи и разрешаването, и отпускането на кредити не можеше да бъде престъпление по служба, тъй като търговските банки не попадаха в системата на установените от Конституцията органи, осъществяващи държавни функции на власт и управление - т. е. те нямаха обвързаност с държавата, с държавната собственост и държавните структури.
Остана ни единствено да попитаме: обвинението ли не бе повдигнато както трябва, законите ли не бяха съобразени с новите икономически условия в държавата или умни хора измислиха схемата, за да бъдат източени банки в нечия много височайша полза...


Повече за безобразията в държавата ще намерите в поредицата "Партийния и държавен чадър" от 24 април до 4 май 2007 година.

Има ли в България паралелна власт, власт, за която не гласуваме, която разполага с финансите и имуществото на държавата както пожелае.
Има ли власт, която свързва политици, бивши служители на специалните служби, с босове от сенчестата икономика. За хората от паралелната власт едва ли са тайна причините и мотивите да бъдат убити един Андрей Луканов, един Илия Павлов, един Емил Кюлев и други подобни.

Паралелна власт определя кога и кой да бъде на власт, както и кога и кой да падне от власт. За целта нейни представители сондират мнение с не случайни хора извън граница. Те знаят кой кога трябва да поеме властта и кога идва моментът да я сдаде на следващите политици.
Докога ще продължава съществуването на тази власт в сянка? Докато има избори, разпределение на финансови траншове, преразпределение на обекти в бъдещи приватизация или продажба.
Паралелната власт се познава по това, че действа винаги в обратна на интересите на България посока. Тя работи за себе си и добре известни интереси зад граница.

Дали влизането в ЕС ще промени нещо във влиянието на паралелната власт? Отговорите на този въпрос идват всеки ден: с рокадите във властта, с безнаказаността на висши политици, с афишираното започване на прокурорски проверки, с немотивирани уволнения и с назначения...


Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене