4. Още за милионите на отбраната

Продължение от 17 юни

От неясни и с определено криминален оттенък пожари и смъртни случаи до подаряване на скъпа техника и пропиляване на имоти и сгради, от изчезване на боеприпаси и оръжие, до умишлен саботаж на ОСО при извършване на ликвидация без краен срок - всичко това беляза разсипването на организацията. Не без значение бе фактът, че липсата на пълен и цялостен списък на имущество доведе логично дотам, с апаратура на ОСО да се обзавежда частен лекарски кабинет. Да не отварям дума за отказа на Главния ликвидатор генерал Георги Велев, който не предостави главна книга за налично оръжие и боеприпаси. Стига се дотам, на пресконференция генерал-майор Борис Вакавлиев да обявява пред журналисти за боеприпаси и бойни единици, които липсват от складовете на ОСО. И това стана възможно в момент, когато престъпността в страната ескалираше!

Твърде прозрачен бе и флиртът, който водеше Прокуратурата на въоръжените сили /ПВС/ по време на извършване на ликвидацията с длъжностни лица, които вършеха откровено, документално доказани нарушения.
Затова пък, докато ликвидацията течеше с пълна сила, ПВС извърши арест на длъжностни лица, които нямаха никаква вина, освен тази, че пазеха интересите на държавното имущество в ОСО. Инсценировката на арест и прокурорска проверка и преписка съпровождаха акции с цел сплашване на всички, които съдействаха по някакъв начин на генерал-майор Борис Вакавлиев при разкриване на корупция и лично облагодетелстване на отделни длъжностни лица, заети с ликвидацията на ОСО.
Всичко това се вършеше с цел да си затворят устата, тези, които бяха наясно какво се върши успоредно с провеждането на ликвидация. Конфликтът около ликвидацията назря и се разшири дотам, че зам.-министърът на отбраната, Илия Маринов /при министър Валентин Александров - от правителството на Любен Беров - бел. Л. М./ се нагърби да пише и говори недоказани факти. Същият този Илия Маринов, покрай когото се заговори и за негово участие в оръжейни сделки на МО. Така вместо съвестно извършена ликвидация - ОСО се оказа една дарителска фондация, която в сянка и негласно обогати частни лица за сметка на държавата.

ПВС протака с години дела и сигнали - това бе факт, който струва на държавата милиони левове от разпръснато имущество. Така например покрай "сагата" ОСО, самолети, яхти, катери скутери, учебно и бойно оръжие, спортни бази, боеприпаси, клубове, скъпоструващо за времето медицинско обзавеждане и апаратура, автомобили, печатна база на ЦК на ДКМС, - всичкото това имущество бе поверено на генерал Георги Велев, комсомолска креатура на Велко Палин /кадър от висшите етажи на ЦК на БКП - бел. Л. М./. През бурните десетоноемврийски събития Велев бе спасен в Строителни войски. ОСО се ликвидираше с години, като ликвидацията му бе съпроводена с десетки постановления на Министерския съвет, шест смени на председатели на ликвидационната комисия и завърши с доста съмнителни резултати.
Сводките показваха големи разлики между числящите се в ОСО и предадените в МО оръжие и боеприпаси. Ликвидаторите на ОСО, ръководени от зам.-министър Илия Маринов бяха стигнали дотам, че да отчитат и оръжие, предадено на МВР потвърдиха пред мен запознати със случващото се в ОСО. От обявената в безсрочна ликвидация ОСО, държавата "подари" анонимно оръжия, боеприпаси, които се отправиха неизвестно в каква посока и попаднаха неизвестно в какви ръце. Известно е, че след 10 ноември 1989 г. все повече граждани станаха собственици на огнестрелно оръжие. До 1991 г. единствено ловците и състезателите по спортна стрелба бяха единствените цивилни, които имаха право на оръжие. След 1991 г. бе разрешено и на лица с определени професии да притежават оръжие - например частните охранители.

През 1998 г. с промените в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси, бе позволено на обикновени граждани да притежават оръжие за самозащита. За да стане ясно за какви цифри говорим ще спомена, че в края на 1992 г. броят само на частно притежаваните ловни пушки бе 113 000. През 1996 г. официално броят на огнестрелните оръжия, притежавани от лица от споменатите по-горе две професии - охранители и ловци, бе 58 310.
Закриването на ОСО, без да е посочен срок остави на произвола на съдбата голямо движимо и недвижимо имущество: стоматологичен кабинет и апаратура, пособия и консумативи за медицински пункт, авиомедицински кабинет, микроскоп, очен набор комплект "Цайс", офталмометър, апарати за физиотерапия, апарати за изследване на алкохол в кръвта, апарат за диагностика на сърце - портативен електрокардиограф "Сименс", 89 цеви, 70 цеви учебно бойно оръжие, 295 цеви малокалибрени пушки, 64 броя малокалибрени пистолети, 330 броя пневматични пушки и 2 броя пневматични пистолета, боеприпаси, студентски морски клуб, морски клуб на язовир "Искър", аероклуб - Хасково, сп. "Радио и телевизия", в. "Патриот", печатна база, предоставена на ЦК на ДКМС, 63 комплексни бази, 16 аероклуба, 4 делта клуба, 83 радиоклуба, 292 стрелкови клубове, 43 морски клубове, 19 наборни автомобилни школи, 22 школи за начално военно обучение, 4 мото стадиона, 22 обединени военно-технически клубове, 2 ремонтно-производствени бази, 98 авто-мото клубове, 2 броя яхти, 2 броя скутери, 1 микробус "Нисан", 90 броя моторни самолета, 250 комплекта водолазно оборудване, 1860 броя парашути, учебни кораби и катери, автомобили. Начинът за провеждане на ликвидация в ОСО доведе до кражба на 130 000 лв от касата на столичния Районен център и злоупотреби за над 200 000 в автомобилна школа - Ботевград.

Докато се ликвидираше безсрочно ОСО, бяха образувани и прокурорски преписки за злоупотреби. Оръжието и боеприпасите от ОСО в годините на ликвидация се разпиляха - в чии ръце попаднаха, нямаше как да стане ясно, тъй като не се водеше подобна отчетност от ликвидаторите.
В ОСО младежите се обучаваха да летят, да скачат с парашут, вземаха шофьорска квалификация, обучаваха се за водолази, учеха ги да стрелят, да ползват радиоапаратура. Така след това те влизаха в казармата подготвени за наборната служба. Това бе дейността на разпиляното ОСО - някой реши, че то вече не е необходимо и го закри. В същото време статистиката показа увеличение на употребата на дрога сред младежите, броят на грабежите, убийствата, насилието. Места за спортуване на младежи в кварталите - нямаше, тъй като ги заеха охраняемите паркинги на групировките.
Междувременно Прокуратурата на въоръжените сили дремеше и проспа как с яхта, собственост на ОСО се уби един германец летовник на Черноморието. Самолети, собственост на ОСО е имало в Чехословакия и Украйна докато е траела ликвидацията ми разказаха запознати. Бившата печатна база на ЦК на ДКМС бе обявена за уж изгоряла, за да продължи да работи в частния сектор с оборудването и машините си.

На "Кремиковци" от ОСО бяха предоставени две яхти, 2 скутера и един микробус "Нисан". Докато вървеше ликвидацията, от приетите 90 броя самолети - 36 бяха неизправни или с изтекъл междуремонтен ресурс.
От 260 комплекта водолазно оборудване - 190 комплекта бяха с изтекъл амортизационен срок и за брак.
От 177 броя учебни кораби и катери, 142 се оказаха неизправни, от които 26 за брак.
Генерал Вакавлиев разкри злоупотреби докато траеше ликвидацията на ОСО, за което той и хората му, бяха подгонени от по-нисши чинове в армията. Генералът разкри как счетоводител бе превел 60 милиона лева от ОСО на фирма, която е работела незаконно.
В Регионалния център в Хасково бяха разкрити далавери за над 100 млн лева. Там проверка установи, че се краде от бензиностанцията и газостанцията, като чрез своеволия и поправки в относителното тегло на купувания от "Нефтохим" бензин се прибираше разликата. Така от всяка цистерна печалбата бе 2 млн лева.
След четири срещи с Илия Павлов, Вакавлиев им дава 5 декара терен и цистерни на групировката. Мултигруп построи бензиностанция и започва да я управлява, като дяловете бяха в съотношение 70:30 в тяхна полза. В един момент от "Мулти" започнаха да лъжат хората от ликвидиращото се ОСО, че работят на загуба! Последва твърд разговор с хората на Павлов и те отстъпиха бензиностанцията, след което хората на Вакавлиев вече отчитаха по 10 млн лева печалба всеки месец!
Към 1998 година Вакавлиев изчисли имуществото на ОСО на 50 млрд лева. Само собствените 130-те самолета и 17 летища бяха достатъчни, за да стане ясно за какви мащаби на имущество иде реч. Летището в Габрово на ОСО бе оценено на 25 млн лева.
Вместо проверки по сигналите, дадени от самия генерал Борис Вакавлиев, ПВС предприемаше проверки срещу самия него! След отстраняването по този начин на генерала, ликвидацията бе претупана и приключена. От имущество за милиарди, липсваха милиони.
Това стана причина генерал Борис Вакавлиев да обяви, че ще поиска две финансови проверки на проведената ликвидация - едната от Главно управление "Държавен финансов контрол" и едната от Ревизионното управление към Министерство на отбраната.
Ще дам един пример защо генерал Вакавлиев поиска тези проверки. Без да анализира протокол-описите за имущество, получено от ОСО, ръководството на управление "Предказармена подготовка" информира, че ликвидационната комисия не е продала имущество за 14 млн лева. Впоследствие тази сума е поправена на 28 млн лева.

Оказва се, че при водене на отчет на приетото имущество на ОСО, не бе заведено на отчет незавършено строителство за над 5 млн лева, изпуснати бяха обекти за около 2 млн лева и в постъпилата информация бяха хванати грешки за над 5 млн лева.
Необходими ли са били парите от ликвидациите на ОСО и ГИУ за Министерството на отбраната? Без спор - да, тъй като към 2006 година, близо половината от кадровите военнослужещи се оказаха без жилища. Ръководството на Министерство на отбраната предвиди в стратегията си да се справи с този проблем, като замени на военни имоти, които не се използваха вече от армията. Така в София бяха дадени 66 декара, които се намират зад хотел "Шипка" / в центъра на столицата срещу Институт "Пирогов - бел. Л. М./ и в ж. к. "Обеля".
Правилно проведената ликвидация на ГИУ и ОСО и строгата отчетност при този процес нямаше да дадат повод да се разпиляват имущество, бойни единици и боеприпаси, сметки във валута за милиони категорични бяха военни финансисти.
2003 година министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че организираната престъпност се въоръжава от армията. Свинаров отчете 9 милиона /деноминирани/ и 457 000 лева загуби на МО, причинени от злоупотреби за 2002 г., незаконни разходи на определени длъжностни лица за 8,5 млн лева, 1,3 млн лева несъбрани вземания, направени от Военно-медицинска академия и прочие, и прочие.
Финансови и материални злоупотреби разкри служба "Сигурност" в размер на 9,5 млн лева за 2002 година. В Ловеч ревизия установи, че в поделението се е извършвало фиктивно закупуване на гориво-смазочни материали за 2,5 млн лева.

2002 година от армията бе засечено изчезване на 37 тона дизелово гориво.
Седем сигнала за незаконни сделки при износ на стоки, с възможна двойна употреба на "Терем" подадоха от МО до ПВС, като в сигналите се настояваше да бъде направена проверка. Магистратите отказаха да образуват проверка и върнаха сигнала на военните за допълнителна проверка. Дни преди да бъде поканена за членство в НАТО България, военни заловиха пратка части за БТР-и за Сирия, които вероятно е трябвало да стигнат за Ирак.
Арестувани бяха шефовете на търговищкото предприятие "Терем", а директорът на холдинга бе уволнен заедно с целия Управителен съвет. По същата причина бяха сменени и зам.-министърът на отбраната Мехмед Джефер от квотата на ДПС.
За изнесени части за танкове, шефове на "Терем" и фирма "Полдис получиха условни присъди, а бившият военен министър Бойко Ноев бе привлечен като обвиняем.
Справка показа, че фирма "Полдис" е била регистрирана през 1995 година с основен акционер Петър Синапов. След скандалите, в един момент Синапов се оказа обвиняем по много заведени дела, но след избухването на скандала "Терем" напусна страната на 10 ноември 2002 година и бе обявен за издирване от Интерпол...
Все още помним как Прокуратурата се отчете с 10 дела и 14 преписки, образувани по прочутия Доклад на Национална служба "Сигурност". Същият доклад, който кандидатът за втори мандат държавен глава Петър Стоянов занесе и показа в телевизионно студио. Сред делатау цитирани в отчета на Прокуратурата бяха и проверката за нарушения на длъжностни лица от оръжейните фирми "Терем" и "Армимекс"...

Хаосът в армията след 10 ноември 1989 година не беше случаен. Милиони от имуществото й бяха подарени на неизвестни лица. Хаосът стана причина и да излязат наяве купени и внесени контрабандно двигатели за МиГ-29.
Хаосът доведе до това Военното контраразузнаване да обяви за издирване на 20 гранатомета, 10 от които, поръчани от бос от подземния свят и спазарени за Сърбия.
Хаосът доведе до скандал с продажба на гаубици за Судан, след като тази държава бе в списъка на държавите, поддържащи тероризма. Ставаше въпрос за износ на части от 30 разкомплектовани машини "Гвоздика" - възли, агрегати и детайли. "Гвоздика" всъщност представляваше 122 милиметрова самоходна гаубица, която можеше да се използва за поразяване на жива сила и бойна техника и да стреля на разстояние до 22 километра.
Частите за "Гвоздика" бяха записани в документите за износ като части за трактори...
Хаос в отбраната доведе и до това, вертолет с четирима души на борда да се разбие при гасене на пожар в местност над Разлог. Колеги на загиналите пилоти бяха убедени, че има и техническа причина, освен лошото стечение на метеорологичните условия. В деня на катастрофата черната кутия бе дадена за експертиза и военни експерти я разчетоха. На следващия ден обаче, министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи че намерената черна кутия няма да може да бъде разчетена, тъй като била съхранена отвън, но не и от вътре! На личния състав на летище Крумово, откъдето бе излетял вертолетът бе пояснена официалната версия на МО, след което бе забранено трагичният инцидент да бъде обсъждан!
Докато министър в МО бе Николай Свинаров, бе издаден секретен документ, с който се засекретяваха сделките на ведомството с имоти.
Когато възникна спорът дали да бъдат сменени руските ни хеликоптери с "Пума", ставаше дума не за това, че френските машини бяха в края на летателния си живот и с по-лоши технически бойни качества от Ми-17 и Ми 24, а за това кой колко комисионни ще успее да измъкне от бъдещата сделка?

Докато от Президентството благодаряха на бойците ни за успешната мисия в Ирак, в МО назря скандал. В провинциален вестник излезе твърдение на завърнал се от Ирак боец, че атентатът, при който загинаха български бойци е бил извършен с българско оръжие! Веднага бе впрегната машината за сплашване и близки на боеца побързаха да съобщят, че думите му са били преиначени от журналистите в медиите.

Свързах този случай с друг, при който американски кораб "Нордън уайт" бе пристигнал и разтоварен тайно при пълна секретност и охрана от военна полиция и служители на РДВР-Бургас. Оказа се, че пристигналата техника от кораба е била подменена с друга. Така в един момент стана ясно, че началникът на "Морска администрация" капитан Венцислав Иванов не знае къде са заминали 10 бронирани коли, 22 джипа "Хамър" и 100 гаубици, военни камиони и сандъци с боеприпаси, пристигнали с "Нордън уайт". Въпросните снаряжение и оборудване бяха собственост на Министерство на отбраната...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене