Държавата опрости данъците на футболистите от Световното първенство-94Държавата опрости данъците върху премиите на футболистите от Световното първенство в САЩ през 1994 година. Какво се е плащало от БФС - къде правомерно, къде - не, научих от един Ревизионен акт, данните, от който ще цитирам оттук нататък.

През 1995 година българската държава назначава финансова ревизия на Българския футболен съюз. Заповедта за ревизия е № Б-18/30 май 1995 година. Разполагам с този Ревизионен акт, в който е отбелязана и проверката относно получените и разходвани средства по повод Световното първенство "Футбол - САЩ-94". Донесоха ми го двама души от Съюза на ревизорите в България. Според този Ревизионен акт, футболистите от българския национален отбор не бяха си платили данъци върху сумите за награди... Но да карам поред:
Според констатираното от ревизорите, БФС е получил от ФИФА 4 млн шв. франка с левова равностойност 192 592 000 лева преведени по сметка на Съюза. Пак от ФИФА на футболния съюз са били преведени и още 1 402 235 шв. франка с левова равностойност 69 699 518 лева.
От "АДИДАС" в БФС са получени 48 000 щ. д., с левова равностойност 2 674 240 лева и други 50 000 ДМ, с левова равностойност 1 657 100 лева.

Във връзка със Световното първенство, ИК на БФС приема решение да вземе заем от брокерска къща - Пловдив, в размер на 1 млн щ. д.
Договор между брокерската къща и БФС ревизорите не намират.
Основание за превеждане в повече на брокерската къща на 4 813 876 лева не било представено на ревизорите.
Според точка 4 от Ревизионния акт, от касата на БФС са били изплатени премиални възнаграждения във валута по разходни касови ордери и ведомости с обща левова равностойност в размер на 238 401 843 лева.
В зависимост от приноса в участието е бил определен и размерът на премиалните възнаграждения, като е имало утвърден проект за договор между БФС и националните състезатели по футбол.
В раздел "Финансови взаимоотношения" са били определени размерите на възнагражденията за повикване, класиране в осемфиналите, полуфиналите, финалите и други.
Съгласно точки 7 и 22 от същия договор - за всички получени от играчите суми, представляващи доход, те лично са данъчно задължени, съгласно чл. 3 от ЗДОД и параграф 24 от Преходните и заключителните разпоредби от същия Закон / ДВ, бр.38/1994 г./.
По време на ревизията ревизорите установяват, че са били изплатени премиални възнаграждения в размер на 12 872 699 лева на двама лекари на отбора и на двама масажисти.

На 57 състезатели БФС изплаща общо 196 млн 506 407 лева. Ето и сумите получени от самите футболисти:
  • Христо Стоичков - 11 078 577 лева;
  • Борислав Михайлов - 11 777 682 лева;
  • Трифон Иванов - 11 607 296 лева;
  • Емил Любчев Костадинов - 11 777 682 лева;
  • Златко Георгиев Янков - 10 967 693 лева;
  • Цанко Цветков - 11 418 641 лева;
  • Наско Сираков - 10 135 531 лева;
  • Йордан Лечков - 9 962 926 лева.
По време на ревизията ревизорите изпращат уведомително писмо №54/16 октомври 1995 г. до началника на Столично данъчно управление за вземане на отношение, на което ревизията не получава отговор до завършването й.
Интересен факт от въпросната проверка на ревизорите е по случая, в който БФС сключва граждански договор и с Димитър Душков Пенев /треньор на отбора. На Пенев са изплатени въз основа на този договор 500 000 лева, като сумите са били преведени по сметките на Димитър Пенев.
По Закон Димитър Пенев е следвало да декларира получените през 1992 и 1993 г. суми, за да бъдат обложени своевременно.
В нарушение на чл. чл. 1 и 3 от ЗДОД, началникът на отдел "Финансово-административен" на БФС наредил, с платежно нареждане да се преведат 499 350 лева за данък върху общия доход, за сметка на Димитър Пенев. Т. е. БФС плаща задължението на Пенев, въпреки че данък върху общия доход се дължи от лицата, които са реализирали дохода.
Ревизори откриват партида на Христо Стоичков Стойчев за закупен самолетен билет на член от семейството му за 25 309 лева.

Ревизията установява и че системно са били изплащани фактури за консумирана храна от националните ни отбори по футбол, за даваните банкети и коктейли при различни поводи.
За даден коктейл по случай закриването на футболния сезон е осчетоводена фактура на стойност 174 538 лева, без да е видно какво е консумирано. Освен това, отделно, за същия коктейл са били закупени 144 бутилки водка, 48 бутилки уиски, кока-кола - 200 бутилки и 100 бутилки газирани сокове.
БФС плаща и за банкет във връзка със среща на футболните поколения - 20 000 лева, но от представения документ не се вижда за какво е била изразходвана сумата.
БФС плаща фактура на ресторанта към комплекс "Бояна" 895 716 лева за храна и хотел на футболистите от националния отбор по време на техен лагер-сбор, което е в реда на нещата.
От приложените документи по горния случай на изплатена фактура, ревизорите констатират, че през отделни дни в "Бояна" са били консумирани и 31 бутилки уиски, 134 бутилки бира, 9 бутилки ракия, 8 бутилки вино, 8 бутилки водка, 4 бутилки шампанско и 56 кутии цигари.
Във връзка с квалификационна среща за европейското първенство в Уелс, БФС командирова за четири дни с право на пътни, дневни и квартирни, визови и джобни разходи с чартърен полет 92 лица, от които 19 гости, 24 ръководители, 12 технически персонал и 37 състезатели. Сумата, отпусната за Европейското в Уелс е 3 260 311 лева.
Накрая ще спомена и че за срещата във Франция на националите преди първенството са били командировани 109 души, от които 39 състезатели, 15 длъжностни лица, 19 гости, 11 журналисти.
БФС поема разходите на командированите 109 души по хотела, транспорта, разходите в бар, в ресторант, румсервиз, телефонни разговори и други.

За Световното първенство в САЩ през 1994 г., с нареждане В-43 са били командировани 85 лица, от които 54 състезатели и технически лица, 31 гости с право на пътни и дневни и квартирни пари, както и джобни пари за всички в размер на 14 250 щ. д.

Защо потърсих и се върнах към този ревизионен акт? Защото при мен дойдоха ревизори, които ми дадоха копие от него. Актът не бе подписан от тях. От разговорите с тях и по-късно с други лица от спортните среди в БФС научих, че ревизорите са били натиснати да покрият този акт! Самите ревизори не обелиха и дума по въпроса.
Публикувах данните от Ревизионния акт, като наблегнах на това, че футболистите, получили премии за милиони, не са платили данък върху сумите. Въпреки записаното в договора с тях, точки 7 и 22, че те са данъчно задължени. Вероятно тук бе разковничето ревизията да се покрие?
След време попитах бившият шеф на Столично данъчно управление, по-късно израснал до виден банкер, Красимир Ангарски, за тази ревизия и дали данъците все пак са платени. Той категорично отрече да е била зачетена ревизията, и футболистите да са платили данъци! Ангарски бе твърдо убеден, че футболистите имат заслуги /които не отричам - бел. Л. М./ и някак не било редно да им се търсят данъци върху премиите!

Кой, кога, как и на какво основание напъха този ревизионен акт в архив, кой разреши да не се плащат данъци - това така и остана тайна през годините.

В Германия, бащата на известната тенисистка Щефи Граф бе арестуван за неплатени данъци. Ако живееше в България - родителят на Граф нямаше да има подобни ядове!
Вярно е, че националите ни по футбол направиха невъзможното на Световното първенство в САЩ през 1994 година. Самото им класиране за това първенство бе изненада. Хора, летели за първенството ми разказаха, как в някои хотели имало надписи и реклами на френски и френски вина и храни, тъй като се очаквало да бъдат настанени французи. Съдбовният гол на Емил Костадинов в последната минута на един инфарктен мач обаче прати българските футболисти на това Световно първенство.
Затова е вярно твърдението, че с класирането си за САЩ, българите объркаха нечии сметки за големи печалби. Но също така е вярно и, че няма такъв футболен съюз, в който да се дават пари от бюджета му за личните данъци на треньор на национален отбор, както бяха констатирали ревизорите в своя Ревизионен акт.

Това е една минала история, която обаче е много показателна. Спомних си за нея, след като слушах и гледах в последните седмици нахалството и наглостта, самочувствието за безнаказаност на Александър Томов, закопал шампионската титла на червените с неплатени данъци.
Той, който е наясно какви ги е вършил в ЦСКА, обвини всички освен себе си за провала на отбора да не се класира за турнира за Купата на УЕФА...

Тези "футболни" навици не са от вчера - това показа Ревизионния акт от проверката, извършена в БФС след Световното първенство по футбол от 1994 година.
Натиснете тук за увеличение Натиснете тук за увеличение
Първа страница на Ревизионния акт Страницата от ревизията, в която е описано как БФС е превело пари за данъците на Димитър Пенев.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене