1. 93 грама смърт

През лятото на 1995 година, в седем големи болници в столицата и страната е бил изпратен заразен със СПИН кръвен продукт. Само в две от здравните заведения препаратът не е бил използван. 93 грама бе прелятото количество от продукта на пациенти - 35 грама остава неупотребено. В строга секретност се установяваха имената на пациентите, при лечението на които е бил преливан биопрепаратът. Това бе началото на една трагедия, която прати на смърт пациенти, които всъщност бяха болни от други заболявания...

Фибриноген № 090495 се оказва заразен с вируса на СПИН - това сочеха документи и свидетелства на висши служители от Министерство на здравеопазването.
"Този биопрепарат се упортребява при смущения в кръвосъсирването, тежки кръвозагуби, като с неговото преливане се коригира самото съсирване на кръвта на пациента" - обясниха ми тогава хирурзи.
Мое проучване във въпросните здравни заведения показа, че препаратът фибриноген, серия №090495 е бил получен и съответните болници на определени, документирани дати в период от четири месеца. Неупотребената част от него вече бе блокирана, когато излезе първата ми публикация на 23 февруари 1996 година във в. "Демокрация".
На работещите в "Кръвна банка" в съответните болници е било спуснато от Министерството на здравеопазването разпореждане да установят след преглед на болничните досиета на пациентите, на кого от тях е бил преливан фибриногенът от фаталната серия.
"Не всички болници записват серийния номер на биопродукта или пък номера на банката, които се използват при пациентите - коментираха лекари скандала. - В много от лечебните заведения просто се изписва името на биопродуктът, който е използван при лечението. Това наложи по-късно да се издирват имената на всички пациенти, за лечението на които е бил употребен именно фибриноген. Много от тези хора вече бяха по домовете си, изписани след лечение, без да подозират какво се е случило.
Как, с какви очи щеше да им бъде съобщено, че съществува вероятност от заразяване със СПИН?
В пълна секретност, заместник-министър на здравеопазването Радка Аргирова бе провела поредица от съвещания през седмицата, предхождаща първата ми публикация - това бе периодът 16-23 февруари 1996 година. Това научих от свои източници от здравното министерство. Разпоредено било при нея да постъпват сведенията за използването на фибриногена от болниците, с данни за имената на пациентите.
"Министър Виткова научи в присъствието на Рада Аргирова, че данните със заразени хемофилици са били известни още през още през април 1995 година. Виткова посрещна новината като гръмната". Това ми разказа мой източник, присъствал в момента, в който на Виткова й е било съобщено за СПИН-заразяването на български пациенти.

Какъв бе пътят на заразата в продължение на две години?
Кой забави или укри факта за заразения фирбиноген от април до октомври 1995 година?
Колко души още са били заразени - като бе сигурно, че за трагедията нито те, нито близките им знаеха, нито бяха своевременно уведомени?

Четири дни след първата публикация, на 27 февруари 1996 година, в една от столичните болници в които е бил прелят заразеният със СИПН фибриноген, серия №090495, вече бе известен броят на пациентите, на които препаратът е бил включен в лечението им. Броят бе 24 души!
Сведението с броя и имената на пациентите е било пратено и получено в Министерството на здравеопазването - съобщиха ми моите източници от това ведомство.

"Пациентите могат да си останат носители, или да развият болестта - въпрос на шанс е! Тези хора трябва да бъдат изследвани, за да се установи дали са серопозитивни или не - разясниха епидемиолози и вирусолози за вестника. - Има макар и съвсем минимален шанс, хора, на които е бил прелят фибриногенът да не са заразени. Факт е, че от една и съща плазма са били изработени антихемофилният глобулин, заразил трима хемофилици във Варна и фибриноген серия 090495.
При тримата заразени е било засечено преливане на един и същ антихемофилен глобулин, оттам се тръгна и към серията фибриноген, получена от същата плазма. Ето защо само нарочно изследване може да покаже има ли зараза или, по-малко вероятното - няма" - допълниха специалистите в своето пояснение пред мен.

От общо 7 болници, получатели на фибриноген серия 090495, пет бе окончателният брой на тези здравни заведения, които бяха употребили кръвния продукт. В две от тях - Втора градска и ОРБ-Шумен фибриногенът е бил блокиран с нареждане по телефона, без да се уточнява причината - съобщиха лекари от тези лечебни заведения.
"Ние научихме от в. "Демокрация" какво става" - признаха лекарите, работещи там. - След това започнаха секретните действия и заповеди на МЗ."
"Веднага след първата публикация от петък, 23 февруари 1996 г., се разпоредих за проверка в общинските болници - ми съобщи д-р Димитър Рангелов, зам.-кмет на Столична община по телефона тогава. - От проверката стана ясно, че никой от лекарите не е бил известен за какъв фибриноген се прави това блокиране, проучване и прочие действия. На някои от колегите са звънили само по телефона. Ето защо ще искам от МЗ и зам.-министър доц. Рада Аргирова да знам защо не сме били уведомени. Ако бяхме получили писмо указание за спиране и блокиране на кръвния продукт, то ние неминуемо щяхме да си зададем въпроса: защо се прави? Не е трудно за един лекар да се досети, че се е случило нещо и какво. Тук, от общината, ще издадем заповед за Анкетна комисия, която да разследва случая."
Д-р Рангелов бе в листата на 300-та експерти специалисти в общинската организация за борба с токсикомании, СПИН и хепатит към Европейския форум.
Междувременно, от друга столична болница научих, че 4 банки венозен фибриноген от въпросната фатална серия са били прелети на четирима пациенти в същото здравно заведение. Двама от пациентите - мъж и жена, бяха починали по-късно от основното си заболяване - бе заключението на патологоанатомите.

На 26 феруари 1996 година, по радио "Хоризонт" доц. Рада Аргирова даде интервю, в което призна, че действително е имало заразен кръвен препарат и три от лицата, дали кръв за изготвянето му са били НИВ-позитивни. Това заразяване станало от кръв от донор, който е бил в така наречения "прозоречен" период...
"За съжаление аз цифрите от "Демокрация" не мога да потвърдя, затова, защото все още върви много широко епидемиологично проучване. То върви в следните две насоки: първо - ние трябва да открием кой е донорът, който е бил заразен и който през август 1994 не е бил открит, че е носител на вируса на СПИН. Изследват се голям брой хора и болници, в които препаратът фибриноген е бил разпространен и тези неща са в ход, но преди да бъдат готови резултатите, не можем да съобщим нищо положително докрай".
Нито дума Аргирова не обели за броя на болниците, за броя на употребените банки фибриноген - венозен, и за броя на пациентите, на които е бил прелят кръвният продукт.

Трябваше да минат четири дни, за да признае зам.-министър на здравеопазването, скандалното СПИН-заразяване. Четири дни трябваше да минат, за да излъже Аргирова, че няма готови резултати от "широкото епидемиологично проучване", както го нарече тя в радиоефира.
Натиснете тук за увеличение
Информация за доц. Аргирова от Националния център по клинична трансфузионна хематология от 5 февруари 1996 година, за реализацията на фибриноген, венозен, серия 090495. Серия постъпила за продажба в количество 128 грама.
От документа става ясно, че Аргирова е знаела 22 дни преди интервюто си по "Хоризонт" за това кои са седемте болници с получен фибриноген от злополучната серия 090495. Аргирова е получила сведение с датите на получаване, с точно прелятото количество кръв и колко от заразения кръвен продукт е бил прелят.

93 грама бе точното количество на прелят фибриноген на пациенти, 35 грама не са били употребени.
На 27 февруари Главна прокуратура разпореди предварителна проверка по изнесените факти от моите публикации за използване на заразен кръвен продукт при лечение на пациенти в седем болници.
"За броя на прелетите кръвни банки и данни, за броя на имена на пациентите, Рада Аргирова има точни данни при себе си - потвърди тогава и д-р Петър Угрински, от Българския здравен демократичен синдикат. - Защо трябваше да се чака толкова дълго, за да излезе по телевизията Главният вирусолог на републиката, зам.-министър Аргирова и да признае, че е прелят на 35 души въпросният фибриноген?
Защо се мълча за този скандал в продължение на 5 месеца, кой, къде персонално бавеше информацията и не я съобщи на Министерството на здравеопазването?
Защо МЗ не призна пред лекарите и останалия медицински персонал какво се бе случило?"
Въпросите на д-р Угрински оставаха без отговор.
Междувременно, актуален въпрос до министър Мими Виткова за престъпната безотговорност, направила възможно преливането на кръвни препарати, с вируса на СПИН на пациенти от пет болници в страната бе внесен в парламента.

В тези дни все още не знаех, че един републикански консултант вирусолог бе внесъл в епруветка продукт, заразен със СПИН през границата и бе поставил този продукт в един от хладилниците на БАН, без да предупреди работещите в тази лаборатория. Фактът от това приключение се намираше в Доклада на Димитър Дуджев, изнесе на заседание на Министерския съвет от времето, когато бе министър на отбраната в правителството на Филип Димитров. Датата бе 26 март, а Докладът бе точка 7 в дневния ред на въпросното заседание.


/Работата си по Доклада Димитър Луджев започва още като вицепремиер в правителството на Димитър Попов /в периода 20. XII. 1990 - до 8. ХІ.1991 г. - бел. Л. М./и продължава в следващото правителство, вече в качеството си на министър на отбраната /от 8. ХІ.1991 - до 20. V.1992 г./. Никой не свързва освобождаването на Димитър Луджев с този Доклад, но съдържанието му дава ясно да се разбере, че в документа е имало факти и данни, които не са били приятни за оповестяване на Някого и Някои, намиращи се във висшите етажи на властта. Докладът е бил приет за сведение и не бе оповестен пред журналисти - какви игри и интереси са били засегнати, това времето, събитията след внасянето на Доклада в Министерския съвет и самият Луджев единствено могат да кажат./


Публикации по този Доклад четете тук

В тези дни, докато излизаха нови факти около разследването и скандала със СПИН-заразяването все още не знаех, че в началото на 1990 година, в Клиниката по обща хирургия на така наречената болница за чуждестранни граждани в София е бил опериран серопозитивен пациент, без да са били уведомени хирурзите...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене