3. 93 грама смърт

Продължение от 2 юли


"... Още в петък, в деня на първата публикация в "Демокрация" трябваше да се появи д-р Виткова по телевизията и да обясни реалната обстановка - каза д-р Димитър Игнатов в ефира на "Неделя 150". - То се е случило, фактът е налице - продължи той - И сега е важно да се установи незабавно колко са заразените, на колко души е бил прелят биопрепаратът".
От април до октомври 1995 година Министерство на здравеопазването получава сигнала за наличие на зараза, период, твърде дълъг за пътуване на такава важна информация. Чак през октомври започва някаква проверка по случая, но ето и до ден-днешен няма никаква гласност, нито прозрачност по станалото и последвалите го действия.

"Ако има някаква персонална вина - изтъкна д-р Игнатов - то тя трябва да се установи и съответният виновник да си понесе наказателна отговорност. Човешкият живот не се дава нито от правителството, нито от партията - той се дава от природата и е безценен".

"Готова съм да ида на съд" - тиражира в пресата самоотвержено доктор Мими Виткова, след като стана ясно, че на няколко десетки болни пациенти е бил прелят заразен със СПИН фибриноген. В "Отзвук" заместничката на Виткова каза, че "тя е много зает човек", като че ли здравният министър бе Клаудия Шифър или Дженифер Лопес.
Оказа се, че "докато МЗ не е знаело за СПИН-заразата, разни хора от това ведомство са си ходили в отпуск, вместо да сигнализират - оплака се самата д-р Виткова. - С детективски методи МЗ изследвало половия живот и връзки на серопозитивните хемофилици и се скъсало да се труди, както не е знаело нищо!
"Това, което се случи с фибриногена, става във всяка цивилизована държава - напористо се изпъчи Виткова в парламента. - Не приемам такъв шантаж!"
Знаело ли е МЗ за заразяването? Централната лаборатория по СПИН е изпратила в МЗ писмено съобщение в седмично сведение, че на 25 май 1995 година лицето Х, с хемофилия А е с положителен серум в тестовете "Елайза" и "Уестън". Това съобщиха два източника от МЗ, независимо един от друг. Информацията бе категорично потвърдена от Централната лаборатория по СПИН в София. Двата цитирани теста единодушно и окончателно потвърждавали за безспорно инфектиране на лице с вируса на СПИН. Въпросното съобщение, за което министър Виткова и зам.-министър Аргирова мълчаха и отричаха да са знаели каквото и да било, е било изпратено писмено, лично по човек, от лабораторията.
Всяка седмица тази лаборатория изпращала получените резултати за сведение и информация единствено на МЗ.
Доц Аргирова лично влязла в контакт, изпратила бележки във Варна и Добрич, с които да се иска незабавно втора потвърдителна проба. Нещо повече - ЦЛ по СПИН поискала и проба за извършване на Пи Си Ар - реакция за доказване на самия вирус и неговото наличие, което да потвърди окончателно резултата. Още през май 1995 година били уведомени от ЦЛ по СПИН и Добрич /кожно-венерологичния диспансер/ и Варна /Центъра по трансфузионна хематология - ЦТХ/ с писма, които са получени, без да се реагира обратно. Това твърдяха официално от МЗ.

Несъответствията

В четвъртък вечерта, на 29 февруари 1996 година доц. Аргирова пристига в студиото на "Отзвук" направо от Добрич, за да направи фотокопия на документите по аферата, съобщиха мои източници от МЗ. Самата Виткова гледала предаването и се готвела за парламентарното питане на следващия ден. И затова не се явила по телевизията.
Рада Аргирова е била в командировка, за да изясни с лекари /с 10 месеца закъснение - бел. Л. М./защо не е изпратена втората кръвна проба за потвърдителен тест.
Защо Аргирова не реагира 10 месеца, след като освен зам.-министър е и Главен санитарен инспектор и е могла да ползва услугите на санитарната авиация - не е ясно. Тук ще припомня, че заради лично неразположение на министър Виткова санитарна инспекция летя до Москва - навремето...
Ако в МЗ са медицински грамотни, както се предполага, то би следвало да са наясно, че плазмата служи не само за производство на антихемофилен глобулин, а и на фибриноген, на гама глобулин, от остатъчните части, както и други кръвни продукти - поясниха водещи лекари хематолози.
Какво се бе случило в Добрич, докато се чака втората проба? Къде бе истината? В редакцията пристигна д-р Георги Георгиев, чието име министър Виткова спомена в парламента по време на отговора си за СПИН-заразяването. Д-р Георгиев е ординатор в кожно-венерологичния диспансер в Добрич. Ето неговото обяснение:
"Не два, а три кръвни проби бяха осигурени от нас за ЦЛ по СПИН от 17-годишното момче от Добрич. На 12 юни получихме писмо, което ЦЛ по СПИН е изпратила във Варна /четвърта Онкохематологична клиника/. От Варна писмото дойде при нас, тъй като пациентът е жител на Добрич. ЦЛ по СПИН ни уведомяваше с това писмо, че лицето Х, на 17 години, с хемофилия А е показало положителна първа проба за СПИН. Искаше се втора проба, но не бе посочен адресът на пациента.
По този сигнал започнах издирване на адреса, като телефонирах на няколко места. В резултат получих данните с адреса. Веднага изпратих патронажния фелдшер към кабинета да търси момчето. Два пъти той не намира никого, следват трето и четвърто посещение, този път от сестрата, с която работим. Тя се среща лично на 30 юни 1995 година. Оказва се, че момчето междувременно е ходило при ортопед, имало е ставни болки, лежало е в болница. На 3 юли то се яви при нас и категорично отказа да даде кръв, като се оправда с болестта си. Кабинетът ни не е спирал да работи, даже и в дните, когато бях в отпуск. През това време са правени и изследвания, има документи. На 26 юли се върнах от отпуск и след труден разговор с момчето успях да го убедя да даде кръв, уредих спешно и патронажния фелдшер да бъде командирован в София, в ЦЛ по СПИН.

Първи е серумът, взет и изследван през май, това е втори кръвен серум и той е занесен в София и предаден лично на г-жа Стоянова в ЦЛ по СПИН. Нейните указания бяха да не се обаждаме до ЦЛ по СПИН, а да изчакаме техния писмен резултат. В кабинета ми идваха и пациентът, и майка му да питат за втория резултат.
През септември, въпреки, че все още не бяхме получили резултата от втория серум, звънях в София, в ЦЛ по СПИН и оттам ми бе поискан трети серум за изследване - 50 дни след изпращане на втората кръвна проба. И до днес не сме получили резултата от изпратения на 27 юли втори кръвен серум! За третия серум, резултатът и уведомителното писмо на ЦЛ по СПИН до МЗ от 28 септември вие вече писахте...
До ден-днешен в Добрич не сме получили от МЗ потвърдителен протокол за окончателния разултат по този случай. Доц. Аргирова бе запозната в подробности със случая и че не при нас се е скъсала веригата! Че по наша вина няма забавяне!"
"Една банка от кръвната плазма е била смесена с 250 литра пул, откъдето вече е било отделено количество за производство на фибриноген - поясни виден вирусолог. - Тук трябва да се вземе в предвид "ефектът на дозата", според този ефект и поддръжниците му, там, където са прелети големи количества от фибриногена, вероятността от заразяване е по-голяма. Масивните вливания обикновено се правят при тежки операции с много загуба на кръв".
"Въпреки сериозните атаки срещу мен и обвинения в безотговорност, няма да подам оставка, освен ако на предстоящия пленум на Висшия партиен съвет в края на седмицата, тя не бъде поискана - коментира министър Виткова призивите за оставка.
Междувременно във Варна, бе командирован от министър Виткова д-р Кольо Василев, бивш оглавяващ първичната партийна организация в МЗ, за да провери на място къде се е скъсала веригата по известяването за СПИН-заразяването. Командироването на д-р Василев съвпадна и с откриването на серопозитивния дарител /при изследване в София/. По случая изненадващо бързо бяха открити още в почивните дни и тримата души, на които от този серопозитивен дарител са били преляти плазма и еритроцитна маса - коментираха многозначително лекари от Варна.

На пленума на ВС на БСП червените помилваха своята другарка Виткова и тя остана на поста си.
Второто, което стегнатите отново редици на МЗ сториха, бе да обявят, че плазмата на единия дарител от 64-те потенциално заразени не е участвала в производството на фибриногена! Как тогава неговото име се озова сред 64-те дарители - никой от МЗ не успя да обясни.

Кой, кога и как аутопсира починалите заразени пациенти - никой не можеше в МЗ да обясни. Сигурно бе едно: никой не бе уведомил патологоанатомите, че починалите са носители на вируса на СПИН.
Никой от МЗ не бе уведомил и лекарите в седемте болници, където е бил употребен заразният фибриноген, че трябва да вземат специални предпазни мерки, много по-строги от обичайните.
Към 15 март все още не бяха изследвани 450-те хемофилици, чийто списък е бил изготвен още през октомври 1995 година. Партийната организираност да се потуши скандалът доведе нещата дотам - МЗ да твърди, че СПИН-афера няма, има само трима заразени с ХИВ-вирус, имало само седеммесечно пътуване на кръвен серум от Добрич до София /което както се оказа, че не е вярно - бел. Л. М./. Според МЗ от 64-те дарители за плазмата, от която е бил произведен фибриногенът, само един се оказа серопозитивен и точно неговата плазма, както обяви МЗ, не е била използвана в производството на фибриногена!
Всичко се потулваше, замазваше пред очите на медии и гражданство. От високопоставени представители на МЗ се изричаха лъжи, а когато тези лъжи биваха опровергавани - никой не считаше за нужно да даде пояснение!

Стигна се до абсурда - след като доц. Рада Аргирова призна, че е знаела за СПИН-заразяването - да се твърди, че такова не е имало?!
Натиснете тук за увеличение
Първата публикация за СПИН-заразяване чрез заразен кръвен продукт - фибриноген е от 27 февруари 96г.. На 1 март д-р Т. Мешков от Националния център по клинична и трансфузионна хематология пише до медицинския директор на Първа градска болница.
МЗ изрече доста лъжи по СПИН-заразяването. В парламента д-р Виткова скри, че още на 9 май в МЗ са знаели за положителен резултат за СПИН на хемофилик. Виткова твърдеше, че тя и колегите й са научили за случая през октомври 1995 година. Къде бе май, къде бе октомври 1995?
МЗ работи здраво по линията да се омаловажи това скандално заразяване с вируса на СПИН, чрез преливане на 35 пациенти на заразен кръвен продукт и да стигне до момента, когато да се обяви, че не е имало такъв инцидент. Въпреки това, МЗ реши да внесе най-рисковия кръвен продукт?
В началото на март министър Виткова застана пред парламента и съобщи, че до 10 дни в МЗ ще имат пълен списък на лицата, на които е бил прелят фибриногенът. Пълният списък е бил при доц Аргирова и д-р Виткова отлично е знаела това. Два дни след парламентарното питане, д-р Виткова признава в Смолян, че вече има починали 7 души, от пациентите, на които е бил прелят фибриногена!
Натиснете тук за увеличение
Началото на списъка с пълния брой пациенти, на които е бил прелят фибриногенът серия № 090495 и имената им. Името на първия пациент е заличено по етични съображения.
На 19 март, по телевизията, министър Мими Виткова се появи след новините на малкия екран и обяви: "Преди да е изследван и последният дарител на кръв от групата на 64-имата дарители, преди да е приключило тестуването на гражданите с прелят фибриноген, заради някакви си петима заразени със СПИН граждани при преливане на кръв и кръвни продукти не нападайте незаслужено партията!"
Неоспоримите факти от разследването в "Демокрация" Мими Виткова нарече "дърпане на струна в душата на хората".
"СПИН-скандал няма, но аз поднасям извиненията си на заразените - тържествено изрече д-р Виткова. Починалите тя отмина с мълчание, както и близките им.
На 21 март 1996 година прокурорът от Главна прокуратура, който бе натоварен с разследването на изнесеното в "Демокрация", за използването в здравната мрежа на заразени със СПИН кръвни продукти, е получил уверение, от здравното министерство, че в най-скоро време ще му бъдат предадени пет тома с материали по случая.
На 18 декември 1996 година, прокурорът от Главна прокуратура, Елена Митова отменя Постановлението на Софийска градска прокуратура от 29 юли 1996 за отказ да се образува предварително производство по преписка № 853/96 година за СПИН-заразяване.
Прокурор Митова дава конкретни указания, как да се допълни в обстоятелствената част преписката и материалите по нея, след което преписката да се реши по същество.
В точка 2 от указанията е записано: "...да се снемат обяснения и от журналистката Люба Манолова, която да посочи какво още, освен установеното до момента, би могла да представи, с оглед изясняване на обективната истина".
Днес се очаква д-р Мими Виткова да оглави Пенсионен или Здравен фонд за задължително осигуряване. Рада Аргирова се изказваше компетентно по случая със задържаните медици в Либия.
Сведенията ми относно разследването по това СПИН-заразяване бяха, че заради процеса в Бенгази, то временно е спряно. Каква е съдбата му сега - това тепърва ще се опитам да узная.

Очаквайте в скоро време разследването за още един скандален случай със СПИН-заразно болен, в който Централната лаборатория не е уведомила овреме хирурзите и те са оперирали пациент, носител на вируса на СПИН, без да вземат допълнителни предпазни мерки.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене