Коя партия ще спечели от сменения министър на отбраната?

И на децата е ясно, че това правителство няма да изкара мандата си и се готви за предсрочни избори. Независимо от логореята, която обхвана напоследък премиера Сергей Станишев да обяснява как след поредната сбирка на Тройната коалиция всички ще плеснем с ръце и ще се прегърнем щастливи. Дали Тримата другари ще влачат журналисти до Хисаря, или ще им отнемат почивния ден като отидат в Разлог - все тая. Богатите ще стават все по-богати, а бедните - все по-бедни. Това е истината за реалното състояние на живота в страната.
Покрай селския туризъм, който се превърна в мания за правителството, някак в сянка остана факта, че царедворците няма вече да рипат срещу социалистите и сценката с гласуване "въздържал" се в парламента едва ли ще се повтори - поне засега. Цената на тази "победа" е резиденция "Кричим, която премина в ръцете на единия от Тримата другари - Симеон.
В средата на месец февруари тази година величеството отпътува за Страсбург, където бе на работно посещение. Там, загрижените за борбата с корупцията еврокомисари "забравиха" да го попитат за сдобиването му с имоти, земи и гори и като как са му върнали два пъти гори от над 4500 дка, а той не се е възпротивил?
Имотите на царя отново се превърнаха в разменна монета за стабилността на коалицията. Ресорната държавна агенция поиска от земеделския министър и поземлената комисия в Самоков да преразгледа решенията за надвзетите от царя 4521,5 дка гори.
От ведомството по земеделието пък обясниха, че прокуратурата е открила нови факти, които не са били известни, когато са били върнати имотите, разясни външният министър Ивайло Калфин. От агенцията увериха, че ще проверят и дървесината, и ако се установи, че са върнати повече декари на Симеон, той ще трябва да плати и изсечените дървета. По данни на експерти вероятно ще стане дума за около 15-20 млн. лв.

Освен това, миналото лято, Симеон и сестра му - Мария Луиза браха доста ядове около претенциите за връщането на резиденцията в Кричим.
Тогава областният управител на Пловдив Тодор Петков /БСП/ обяви, че няма да върне двореца, защото е получил писмо от общинската служба по земеделие и гори в Стамболийски, в което се съобщава, че посочените местности в представените нотариални актове за сгради с площ 2348 кв.м. и 371 дка ниви, за които Сакскобургготски и сестра му претендират, не съществуват!
Посочените от адвоката на Симеон Сакскобургготски Асен Ошанов местности Курт курия, Липата, Личева поляна, Петкови каваци, Зелени град, Стария яхър така и не са били открити, въпреки че са били проверени всички регистри и документи до 1911 година и след това до 1944 година. Освен това се оказа и, че няма данни тези имоти да са съществували, коментира в сряда Тодор Петков.
Във връзка с претенциите на двете деца на последния монарх Борис Трети върху имоти, несъществуващи в скици и документи, областната управа на Пловдив тогава поиска от адвокат Асен Ошанов да предостави оригинали на нотариалните актове, актуализирана и комбинирана скица на имота и удостоверение за идентичност, но тези документи така и не бяха внесени.

"Ако областният управител на Пловдив откаже да върне имотите, ще стигнем и до съд", коментира пред Mediapool тогава, в дните на спора, адвокат Асен Ошанов. Той уточни, че решението на областния управител Тодор Петков не е окончателно. "Не ни е поставен срок, до който трябва да представим документите...", допълни Ошанов. Според него удостоверението за идентичност било внесено в общинската служба по земеделие и гори в Стамболийски, но областният управител явно още не е снабдил с него"...
Данните в областната управа на Пловдив сочеха, че дворецът "Кричим" е актуван като публична държавна собственост и предаден на разпореждане на НСО. В същото време, от 1 ноември 2000 г. 1734.7 хектара от територията на стопанството са били обявени за защитена територия от тогавашния министър на околната среда Евдокия Манева. Съгласно разпореждането, паркът е публична собственост, с която не могат да се извършват разпоредителни сделки.
Имението, за което претендираха Симеон и сестра му е разположено между Кричим и село Куртово Конаре и е с площ 1996.592 дка. От тях 1412.5 дка са гора, 322.2 дка декоративен парк, а останалата площ е заета от оранжерии, складове и прочие написа Mediapool. Гората в стопанството на "Кричим" е уникална - летен дъб, бял бряст, бяла топола на по 200 години, а някои дъбове са на възраст 500 и повече години и в нея живеят редки и защитени животни...

Точно това имение, за връщането на което имаше спорни моменти миналото лято в крайна сметка бе дадено на Симеон. След злощастното гласуване на царедворците с "въздържал се" на вота на недоверие...
Ако човек си направи труда да седне и да разрови в мандата на това правителство кога Симеон се е дърпал от подкрепа на решения в Тройната коалиция и кога са му "връщани" земи, гори и имоти - ще се види странна взаимозависимост. Този път кабинетът "заглади" недоразуменията с резиденция "Кричим". А следващия път - от какво ще се лишим, за да останат ненакърними Тройната коалиция и правителството? За да оцелее властта, бе сменен министъра на отбраната с друг, който се оказа участник във фирма, основен снабдител на войската. Новият министър, Николай Цонев спря заменките в армията, и обяви, че ще разпореди проверка на досегашните сделки. Не минаха няколко дни и стана ясно, че Цонев е спрял всякакви сделки в армията.

На зная какво ще проверява новият министър на отбраната, но помня едно парламентарно питане от времето, когато МО-министър бе не друг, а Николай Свинаров. По време на това парламентарно питане Свинаров работеше за НДСВ, Близнаков работеше за НДСВ, тогава изникват два въпроса: за кого ще работи новият министър на отбраната? За НДСВ или за някоя друга политическа сила щом министър Цонев ще проверява сделките на Близнаков. И следващия въпрос: като проверява Близнаков, ще прави ли проверка Цонев и на Свинаров? Защото в двата случая има какво да се види и провери...
И ако се окаже, че Цонев няма да работи за НДСВ, тогава как Станишев и Доган ще излязат от следващата "криза"? Като успокоят отново величеството с някой и друг имот, гори или земи? Докога - България все пак е малка страна...

А ето и самото парламентарно питане от времето на министър Свинаров:
ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
ТРИСТА ШЕСТДЕСЕТ И СЕДМО ЗАСЕДАНИЕ
София, петък, 4 юни 2004 г.
Открито в 9,03 ч.
Председателствали: председателят Огнян Герджиков и заместник-председателите Любен Корнезов и Юнал Лютфи
Секретари: Силвия Нейчева и Георги Анастасов

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Питане отново към министъра на отбраната Николай Свинаров от народния представител Йордан Бакалов относно закупуване на два авиационни двигателя РД-33 за изтребители МиГ 29.
Имате думата, господин Бакалов, да развиете Вашето питане в рамките на 5 мин.
ЙОРДАН БАКАЛОВ /ПГСДС/: Уважаеми господин председател, уважаеми господин министър! През м. август 2003 г. Министерство на отбраната чрез търговското си дружество "Снабдяване и търговия" е закупило 2 бр. авиационни двигатели РД-33 за изтребителите МиГ 29. Дотук добре. Само че проблемът е, че двигателите са проблематични.
Двигателите РД-33 са внесени в България още през 1994 г. от фирмата "Елмет инженеринг" при странни и неизяснени обстоятелства.
В постановление на заместник-окръжния прокурор подп. Спас Илиев от 12 септември 2002 г., по секретно следствено дело № 11-00-24 от 1999 г. е записано, че те са внесени у нас по неустановен начин и без съпровождащата ги документация. Това е станало в нарушение на режима на външнотърговската ни дейност с военна и специална продукция, без удостоверение за разрешение за извършване на конкретната сделка, издадена от междуведомствения съвет.
Договорът за тези двигатели между Министерство на отбраната и "Елмет инженеринг" е сключен на 16 юни 1994 г. На 8 юли фирмата "Елмет инженеринг" е освободила от митническо бюро "Аско-Деница" два броя вертолетни двигатели за чисто граждански нужди. Същият ден обаче фирмата с Протокол № 12 е оставила за съхранение два двигателя РД-33 в база "Свежен" на МВЗ "Комерс" - гр. Сопот.
Следствието обаче е установило, че двигателите са купени от руската фирма "Титан АК" почти два месеца по-късно - на 2 септември. Съгласно постановлението на подп. Илиев двигателите са предадени в разпореждане на Министерство на отбраната. На 10 март 2003 г. Военноапелативна прокуратура отменя постановлението на подп. Илиев и връща двигателите на "Елмет инженеринг".
Уважаеми господин министър, моето питане към Вас е: защо не сте изпълнили своевременно разпореждането на подп. Илиев, който е предал двигателите на разпореждане на Министерство на отбраната от м. септември 2002 г., и защо впоследствие не сте обжалвали решението на Военноапелативна прокуратура? Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Господин министър, имате думата за отговор на питането.
МИНИСТЪР НИКОЛАЙ СВИНАРОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Бакалов! Вие доста подробно изнесохте фактите и аз ще се опитам да не ги повтарям. Ще се опитам да коригирам само тази част от тях, която вероятно не Ви е известна.
Действително проблемът съществува от 1994 г., тоест вече десет години, и много усилия са положени от Министерство на отбраната, за да се придобият тези двигатели, които са необходими за изпълнение на една процедура, по която Министерство на отбраната има сключен договор с руската фирма "РСК Миг". Нека да споменем, че тези двигатели от 1994 г. се намират в складови помещения на Министерство на отбраната и са във фактическо ползване на Министерство на отбраната като оставени на съхранение по съответната прокурорска преписка и следствено дело.
Видно от докладна записка № 56-55 от 15 ноември 2002 г. на началника на Главния щаб на Военновъздушните сили, съгласувано и с началника на Генералния щаб на Българската армия - ген. Никола Колев, до министъра на отбраната, постановлението на заместник-военноокръжния прокурор е получено своевременно в Главния щаб на Военновъздушните сили и съобразно заповед на министъра на отбраната и конкретизираща организационна заповед на заместник-министъра на отбраната въпросните два броя двигатели незабавно са предоставени за нуждите на военновъздушните сили. Тоест споменатото от Вас постановление е изпълнено на втория ден след получаване на копие от него в Министерство на отбраната. Факт е обаче, че наистина с постановление от 10 март 2003 г. полк. Лъчезар Маринов - прокурор във военноапелативна прокуратура, отменя постановлението, което Вие споменахте - от 12 септември 2002 г., в частта, в която е разпоредено веществените доказателства по делото - два броя авиационни двигатели, да бъдат върнати на Министерство на отбраната. В това постановление изрично е указано, че въпросните двигатели следва да бъдат предадени на фирмата "Елмет инженеринг" АД при условията, посочени в обстоятелствената част на постановлението. Тоест, в срок от 30 дни дружеството да представи документ за правото да притежава тези двигатели към настоящия момент и да направи необходимото за прехвърлянето им на правоимащите.
И сега, за да бъда много конкретен, ще отговоря, според мен, на най-важната част от Вашия въпрос, господин Бакалов. С жалба регистрационен № 14-00-310 от 26 март 2003 г. от министъра на отбраната до Военния съд - София, чрез Военноапелативна прокуратура е изпратено становище на Министерство на отбраната срещу решението на Военноапелативната прокуратура.
Произнасянето по този въпрос е за незабавно изпълнение на цитираното постановление от март 2003 г. на Военноапелативна прокуратура, което съществува в преписката по делото.
Нека да напомня и на Вас, и на уважаемите народни представители, че в момента по тази преписка се извършва прокурорска и следствена проверка, по които причини повече от тези данни не бих могъл да обявя. Смятам, че по този начин по същество отговарям на Вашия въпрос и че Министерство на отбраната се е постарало да защити и ведомствения, и държавен интерес в пълнотата, която му дава законът и Конституцията на Република България. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Господин Бакалов, имате думата и можете да зададете два уточняващи въпроса.
ЙОРДАН БАКАЛОВ /ПГСДС/: Уважаеми господин председател, уважаеми господин министър! Отново поднасяте невярна информация. Постановлението на прокурор, подполковник Илиев е от 12 септември 2002 г. Становището на началника на Главния щаб на ВВС ген.-лейтенант Димитър Георгиев относно техническата експлоатация на 2 бр. авиационни двигатели, издание 88, няма да Ви занимавам с номенклатурата им, е от 03.07.2003 г. Тоест има почти пет месеца разлика от влизането за ползване на двигателите от Вашето министерство. Не е вярно, че е за два дни. Действително аз добре съм се запознал, но притежавам и документи за това.
Друго, Вие казахте, че едва ли не в момента тече прокурорска преписка. Това не е вярно. Постановлението прекратява наказателното производство относно служителя, чието име няма да цитирам, който е извършил този вид сделка, и де факто и де юре Министерството на отбраната вече е заплатило тези двигатели.
Сигурен съм, че Вие в уточняващия ми отговор ще кажете сигурно колко изгодно сте купили тези двигатели. Но аз мога да Ви кажа, че цената на двигателите през 1994 г. е била заплатена от фирмата - износител и вносител за 1 млн. 510 хил. 800 германски марки, тоест - лева, а Вие сте платили почти същата сума, но в долари! Ако човек си направи една проста сметка за съотношението на долара и марката тогава, ще види, че горе-долу половината от парите може да се каже са средствата, които Министерството на отбраната дължи на "Терем" АД, които са Ви подчинени.
А Вие не казвате и друга подробност - кое е името на фирмата, на която сте заплатили.
Има страхотни неточности във Вашия отговор. Вие много добре знаете, че аз притежавам тези документи и прокурорските разпореждания. В същото време разполагам и с експертизите на Главния щаб на ВВС. Моята молба към Вас е тогава, когато аз Ви питам и Вие ми отговаряте, да бъдете много по-конкретни, защото според мен от тези материали може да последва едно-единствено нещо - прокуратурата да се самосезира. Не може България в момента да се явява… Досега ние се борехме срещу контрабандния износ. В момента Вие с тази сделка, защото сделката е финализирана и аз искам това да чуя, че тя е финализирана, ние узаконихме контрабандния внос! Това просто е прецедент.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Благодаря Ви.
Господин министър, желаете ли думата за отговор? Имате само 5 минути.
МИНИСТЪР НИКОЛАЙ СВИНАРОВ: Благодаря Ви, господин председател. Аз ще бъда по-кратък. Уважаеми господин Бакалов, по две от нещата, които казвате, трябва да има уточнения, за да няма недоразумения. И тези, които за разлика от Вас не познават преписката, да направят разлика между двата документа: документа, с който се изпълнява постановлението за съхранение на двигателите с цитираната дата на началника на Главния щаб на ВВС и документа от м. юли 2003 г., който Вие цитирахте, с който началникът на Главния щаб на ВВС ме информира за качеството на тези двигатели и необходимостта Министерството на отбраната да ги купи. Това са два различни документа. За мен е изключително важно тази разлика да се направи.
Второ, аз не познавам фирмата-вносител и не съм имал общо с нея. Не знам и цената на сделката от 1994 г. по тази причина. Но във всички случаи искам да Ви кажа, че за да се извърши тази сделка в Министерството на отбраната, най-напред беше направена сериозна оценка с експерти от министерството и от Главния щаб, след това по съответния механизъм през три инстанции в Министерството на отбраната беше променян материалният план, за да може да се реализира тази сделка. Всичко това е извършено на базата на становище на началника на Генералния щаб и началника на Главния щаб на ВВС.
В този смисъл аз нарушения не виждам. Отново ще кажа: мисля, че законът е изпълнен в пълнота и нямам никакви притеснения на тази тема. Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Благодаря Ви.
Господин Бакалов, имате думата да изкажете Вашето становище относно отговорите, получени от министъра. ЙОРДАН БАКАЛОВ /ПГСДС/: Уважаеми господин председател, уважаеми господин министър! Аз много добре знам какво е становището за качеството на двигателите и кой е протоколът за съхранение. Вашето разминаване отново си проличава, особено в отговора на допълнителните ми въпроси, както се размина и в друго, защото пролича, че Вие не бяхте искрен в първия си отговор. Вие току-що признахте, че сделка вече има и че тя е реализирана, а в началото казахте, че сделка няма, не е реализирана и е под надзора на прокуратурата.
Моля, когато отговаряте, добре е да отговаряте точно и така, както Ви питат народните представители. Когато ние питаме, се подготвяме и особено добре се подготвяме с документи, които притежаваме. Тези документи аз ги притежавам. Още по-лошо е един министър на отбраната да не знае коя е фирмата, закупила двигателите или по-скоро продала двигателите, защото Вие сте ги купили.
МИНИСТЪР НИКОЛАЙ СВИНАРОВ: Не участвам в нея. Затова не я познавам.
ЙОРДАН БАКАЛОВ: Никой не Ви обвинява, че Вие участвате в тази фирма. Мисля обаче, че много добре я познавате.
Така или иначе, с това си действие аз пак твърдя, че Вие сте узаконили контрабанден внос. Благодаря.

Така минава парламентарното питане за контрабанден внос на двигатели за МИГ-29. Дали са използвани тези двигатели и имало ли е инциденти с тях - това трябва да бъде разяснено на гражданството, защото МИГ-29 са изтребители, а не стари автомобили или каруци...
Странно впечатление прави и отговорът на Свинаров, че не е участвал в сделката - нима един министър на отбраната участва лично в сделки? А комисионните?
И най-накрая: смяната на един министър не снема отговорността от него за вършеното във ведомството, което е ръководил. Защо смениха министъра на отбраната, защо той разпореди проверки и как вървят сделки в едно ведомство като това министерство? Кой взема комисионните, на какво основание -това тепърва трябва да получи своите отговори.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене