3. ДАНС - прелъстена и изоставена?

Продължение от 7 октомври

Скандалът около ДАНС е политическа инсинуация. Всичко, което се случи в дните покрай скандала и след това сочи съвсем сигурно в тази посока. На кого пречи ДАНС - зададох въпрос преди два дни. Всъщност истинският въпрос е: какво трябваше да прикрие скандалът около ДАНС и тъй като нещата за прикриване в политиката на властта не са едно или две, ще започна от началото. А то бе белязано от нерегламентираното посещение на шестима народни представители в Агенцията. Сайтът "Хроники" единствен публикува, че това посещение е било в нарушение на приетия Закон за ДАНС, докато други медии - електронни и печатни се надпреварваха да дават трибуна на "разваления" телефон около тази Агенция.
Днес Информационна агенция "Фокус", в свой обзор по темата цитира публикуваните от "Хроники" нарушения на Закона за ДАНС, но не уточнява, че източникът на това твърдение бе именно "Хроники". Няма да се впускам в сравнения с публикуваното от "Фокус" и коментарът на "Хроники", който излезе преди два дни в първата част на това разследване. Всеки, който има възможност може да отвори двата текста и да установи, че коментар от нашия сайт е цитиран анонимно.
Фактът е налице: преди два дни "Хроники" публикува, че разходката на депутатите до ДАНС е била в нарушение на Закона за ДАНС, тъй като в Закона е предвидено контрол върху тази Агенция да бъде упражняван от специализирана постоянна комисия, избрана от парламента. Такава комисия все още парламентът не е избрал и депутатите, посетили ДАНС всъщност не са имали право по Закон да посещават Агенцията и да водят дознание какво и как се разследва от служителите на ДАНС.
Ето какво публикува "Хроники" дословно:
Депутати от Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред посетиха миналата седмица Държавната агенция по национална сигурност ... за проверка. Поне така бе обявено. Дали тази проверка бе извършена със заповед и на някакво основание - остана неясно за гражданството.
И точно тук е първото нарушение на Закона за ДАНС, в който ясно и точно е записано:

Глава девета.
ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ
Чл. 131. Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" предоставя едновременно еднаква по обем и съдържание информация на президента на Република България, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя.
Чл. 132. (1) Парламентарният контрол върху дейността на агенцията се осъществява от специализирана постоянна комисия на Народното събрание.
(2) Председателят, заместник-председателите и служителите на агенцията са длъжни да се явят при покана пред Народното събрание или комисията по ал. 1 и да предоставят исканата им информация.
А ето и текста на Агенция "Фокус" от днес:
Агенция "Фокус"
Обмислят група за контрол на ДАНС (ОБЗОР)
Започнаха разговорите между коалиционните партньори за реализирането на контрола на ДАНС. До края на тази седмица се очаква да има резултат за състава и членовете на комисията, която ще се създаде. Това каза на пресконференция председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. В закона са заложени 7 форми за контрола на ДАНС - парламентарния контрол, контрола чрез текста, който предвижда задължителност за явяване на ръководството при покана от НС или съответните комисии на НС, контрола чрез годишния доклад на ДАНС, чрез контрола върху бюджета на ДАНС, чрез предоставянето на доклада за дейността на агенцията, контрола при назначаването на председателя и заместник-председателите и контрола от страна на министър-председателя.
Като оставим настрана това, което днес Агенция "Фокус" е публикувала ще се съсредоточа на друго - чак днес, повече от седмица след посещението си в ДАНС депутатите решиха да отворят и постфактум спазят създадения от тях Закон за ДАНС, със създаването на Подкомисия, която вероятно ще трябва да изпълнява ролята на цитираната в нормативния акт "Специализирана постоянна комисия" за контрол на ДАНС.
Постфактум. Никой не призна в парламента, че посещението на шестимата депутати в ДАНС е нарушение - нито представители от опозицията, нито народни представители от управляващото мнозинство. Продължава традицията - за депутатите всичко е възможно и ненаказуемо, докато за редовия данъкоплатец - не.

Главният прокурор се разсейва, тримата първи мъже в държавата: председател на парламента, премиер и президент - също. Сякаш никой не е нарушил действащ закон, създавайки хаос около служба за национална сигурност!
Цялата тази мълчалива бутафория да се замазват и прикриват гафове на депутати, ме наведе на мисълта, че случилото се около ДАНС далеч не бе случайно и спонтанно. Този сайт се получава и чете във всички големи печатни и електронни медии, ведомства от трите власти в държавата: законодателна, изпълнителна, съдебна, както и в президентството. Единствено електронните сайтове afera.bg, и svejo.net пуснаха анонс, а afera.bg и самия материал. Колегата Иван Бедров от телевизия re:tv, вечерта на излизането на публикацията анонсира текста и коментарът в него, че депутатите са нарушили Закона за ДАНС.

Но да се върна на края на посещението на народните представители в Агенцията и грешките, които направи нейният шеф, Петко Сертов.
  1. Той допусна депутати да разпитват служители на ДАНС и проверяват оперативни разработки на Агенцията, в нарушение на Закона.
  2. Сертов се дистанцира от работата на своите служители, като в момента, в който вижда, че в проверките са замесени и имена на депутати, нарежда да се извърши проверка от дирекция "Инспекторат" за това как са си вършили работата неговите хора.
  3. Сертов коментира лични качества на свой съветник пред депутатите. Той призна, че не е наясно дали Петров е полезен в сферата на противодействие на тероризма и в работата на групата по задържания или ме няма доверие.
  4. Сертов огласи информация за съпричастност на служител на ДАНС, който е ангажиран в противодействието на тероризма и в работата на групата по задържания, което е скандал и прецедент за една Агенция за национална сигурност. Няма в света шеф на Агенция за национална сигурност, който да огласява на всеослушание кой се бори с терористи и кой работи по задържанията! И двата ангажимента предполагат секретност и неосветеност. В противен случай няма смисъл служителите по задържанията да ходят с маски при акция.
  5. Сертов огласи и на кого какво е възлагал! С тези темпове да признава каквото му дойде наум, Сертов може да си отвори предаване в някоя телевизия с национален обхват и от екрана да разказва какво се случва във ведомството му.
  6. И най-скандалното и в същото време смехотворно твърдение на Сертов: "Не съм казвал да се направи разпечатка на когото и да било, казах да се направи всичко необходимо за установяване на източника, от който изтича информация".
Вчера вестник "Шоу" публикува някакъв списък с имена на журналисти, които били "подслушвани". Ако не беше смешно, бих го нарекла жалко. И четейки този списък се питам как между имената на журналистите, които излизат има и хора, които правят сериозни разследвания, а и хора, които са началници на медии? Може би "Шоу" има в пред вид "разследванията" на Венелина Гочева, които така и не сме видели, или "топразкритията" на Уляна Пръмова и Николай Бареков, които неизвестно защо не сме видели още на бял свят?
А къде в този "списък" са имената на разследващи журналисти от "Дневник", от "Капитал", от "Експрес", от в. "Труд"? Та нали именно във в. "Капитал" излязоха разкритията за злоупотреби в пари от еврофондовете? Или пак някой ни взема за канарчета? Хайде холан, или както пише на Руския паметник "Не нам, не нам..."

Защо избухна скандалът с ДАНС?

Скандалът с ДАНС "избухна" в момент, когато се повдигна спор за начина по който ще се разрешава ползването на специални разузнавателни средства /СРС/. За целта бе раздухан скандал с телефонни разпечатки на депутати, които се оказаха разпечатки на контакти на народните представители, т. е. раздуханото не се отнасяше за разпечатки на съдържание на телефонни разговори на депутати.
Скандалът съвпадна с анонсиране на искане за увеличение на цената на природния газ, което повлича след себе си увеличение на всичко, свързано с оцеляването и живота на средностатистическия българин.
Просто и ясно: за да намалиш силна болка, предизвикваш друга. За да скриеш някои скандали, предизвикваш един и то непременно със специалните служби! Така се изкарва мандат.
Вярно е, че в интернет пространството бе пуснат сайт с анонимни скандални публикации за най-висши политици. Вярно е, че ДАНС обяви, че проверява сайта, но не заради политиците, а заради наличие в сайта на секретна информация от Агенцията за национална сигурност.

Коя е точно класифицираната информация в сайта "Опасните" попитаха някои колеги? На когото му се виси в съда и му се занимава с прокурори и съдии - да каже. Аз лично ще пропусна, познавайки закона.
В предишни публикации на този сайт изказах предположението си, че е твърде вероятно жестокият побой над Огнян Стефанов да е извършен, за да бъде свързан със съмнението и проверката, че е съпричастен с анонимния сайт "Опасните" и оттам да се подеме атаката срещу ДАНС. Така, както допуснах, че убийството на Георги Стоев окончателно реши оставката на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Нищо ново под слънцето, само добре отиграно старо...
Вярно е, че Стефанов пускаше текстове срещу президента, но питам аз, кой от колегията не е критикувал държавният глава? Малцина са. Георги Първанов бе критикуван и в "Хроники", но никога анонимно. Питам тогава: колцина са бити заради критики срещу държавния глава? Може да има уволнени от престарали се чиновници на президентството - в обществото ни все още царства тоталитарният подход - за хората от властта само добро в медиите, но за други бити за крити, поне аз не съм чула.
Ако за всяка сериозна критика бият, то преглеждайки този сайт на опашка със запретнати ръкави и пръчки в ръце досега трябваше да се наредят: Румен Петков, Сергей Станишев, Н. Михайлова, П. Стоянов, прокурор Ситнилски, Соломон Паси, Петър Мутафчиев, М. Тачева, неосъщественият монарх, и още редица политици от всички цветове на дъгата.

Скандалът с ДАНС избухна, но Станишев мълчеше от Щатите...

През това време стана ясно, че газта предстои да се увеличи до Нова година с 50 на сто и след това с още толкова. Обявено бе, че парното ще се увеличи само с 10 на сто, което откъдето и да го погледне човек си е кристална лъжа, след като газта скача с 50 на сто!

Защо не е проблем да се лъже с цифрите на увеличение на цените? Всички клиенти на топлофикации сме наясно, че няма жив българин, който да може да обясни логично как се образува цената на топлото от фактурите, които издават топлофикациите. Даже Миглена Кунева обеща да оправи в евроструктурите тази работа! Не че успее да го стори, но важно бе да го каже, тъй като партията й, НДСВ съвсем е увехнала с рейтинга напоследък.
Станишев мълчеше от Щатите за вдигането на газта. Мълчеше и за заплахите, че поне два милиона българи ги очаква студена зима с високи цени. Мълчи за договора, който е подписал Румен Овчаров с "Газпром", мълча образувания ни в клин, ни в ръкав и набързо Български енергиен холдинг. Мълча за раздухания скандал около ДАНС и действията на депутати в Агенцията. Станишев мълча, когато Румен Овчаров каза, че ако не вдигнем цената на газа, от Европа ще ни санкционират, което е доста далече от истината!
Мълча, когато министър Петър Димитров веднъж се зарече държавата да изкупи дяловете на "Топлофикация" София, а след това се отрече от намерението си.
Станишев отмина с мълчание събраните над милион подписи срещу неговото управление.
Станишев мълча за раздорите в партията на която е лидер, мълча за напрежението между кабинета и президентството във връзка с някои постановки в Закона за отбраната.
Министър-председателят мълча за раздорите в коалицията около рапределението на бюджетния излишък и пращането на пенсионери на море...
Мълчанието на Станишев бе дълго, като едно Голямо мълчание... мълчание, което вървеше успоредно с грандиозния скандал около ДАНС.
И точно тогава пребиха Огнян Стефанов и медиите бяха захранени за дни с вариации на тема бият свободното слово! Побоят повиши градуса на напрежение в страната, но премиерът и лидер на соцпартията направи усилие само и единствено да поздрави от Щатите пенсионерите по случай някакъв техен празник!

В продължението четете края на това разследване: "Версия скандали", или защо обществото ни бе наводнено от скандали точно сега.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене