4. ДАНС - прелъстена и изоставена?

Продължение от 8 октомври


"На ДАНС не трябва да се възлагат дейности, които не са свързани с националната сигурност. Нужна е преработка на нормативната уредба, особено в частта и за трафичните данни и спазването на правото за тайна на кореспонденция." - заяви вчера председателят на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Ами защо изобщо не вземат да закрият националната сигурност умнитег лави от парламента и да си продължим без национална сигурност. Без съдебна система вече свикваме, сега като махнат и националната сигурност - държавността в България ще остане част от историята.
Питам месеци наред на кого пречи Следствието, на което също бяха отнели правото за разследва според капацитета си - отговор не получих. Сега на дневен ред е въпросът - кому е нужно ДАНС да бъде ударена и завряна в ъгъла? И на това отговор няма да има, въпреки че е ясно: и Следствието и ДАНС пречат на политиците да живеят пълноценно, като се интересуват от това дали не нарушават закона - или по-просто казано, дали не крадат и вземат подкупи...
Днес по обяд министър-председателят Сергей Станишев ще даде пресконференция с няколко министри от кабинета, на която ще обясни на българите че всичко в банките им е гарантирано. Само ще пропусне да каже каква част от влоговете всъщност ще се гарантират. Станишев ще каже и, че няма опасност България да бъде засегната силно от световната криза. Ще каже, че ще е трудно, но правителството е стабилно и ще се справи с всяко предизвикателство! А как редовите българи ще се справят с ниските си доходи и новите цени? Дали Станишев ще обясни по време на пресконференцията. Едва ли.
Към днешна дата управляващото мнозинство в парламента, което крепи все още кабинета "Станишев" все още нищи дали да създаде специализирана постоянна комисия за контрол над ДАНС, а депутатите разхождали се до Агенцията, все още не са готови със своя Доклад за посещението си там. "Колегите, които ходиха в ДАНС, се натъкнаха на немотивирани искания за телефонни разпечатки. СРС-та няма ползвани", каза червеният депутат от Коалиция за България, Надка Балева. Всъщност ако има нещо немотивирано в цялата тази история, то това бе посещението на народните представители в Агенцията, тъй като нито един текст от Закона за ДАНС не им дава основание да правят проверка и разпитват висши служители на ДАНС...
Ще се върна малко назад, за да проследя събитията в родната икономика, които според мен доведоха до нападките над Агенцията за национална сигурност.
3 май 2007 година. Някой едва ли свързва тази дата със съдбовно събитие, а такова безспорно се случва. На този ден е огласено официално, че AIG Global Investment Group подписва споразумение с Novator и Viva Ventures за покупката на 65 процентовия дял на Viva Ventures в капитала на Българска телекомуникационна компания. Съобщението е на Българска фондова борса - София. Няма да коментирам как телекома продаден за жълти стотинки бе препродаден за доста добра сума от първоначалния купувач, исландския милиардер Тор Бьорголфсон и фирмата "Novator" и каква печалба е влязла в джобовете на хората от властта, свързани с този добре премислен обир. Има си прокуратура, да се самосезира... На самия Тор Бьорголфсон покрай световната криза, тези дни му взеха банката.
Около второто прехвърляне на собствеността на БТК, бе съобщено само, че в кратки срокове предстои същата AIG да придобие и още 25 на сто от акциите на БТК, като част от сделката, което се и случи по-късно.

В наши дни, както пишат обичат да пишат киносценаристите...

На 17 септември тази година, Федералният резерв обяви, че ще отпусне $85 милиарда долара спешен заем, за да спасят най-голямата застрахователна компания AIG от фалит. До това решение се стигна, след като фалитът на банката "Лемън Брадърс" предизвика срив на финансовите пазари по света. Спасяването на AIG светкавично предизвика повишаване на търговията на пазарите в Азия с близо 2 на сто. Или с две думи казано, първият купувач на БТК, който я купи и продаде на в пъти по-изгодна цена, хързулна след това националната телекомуникационна компания на един не толкова надежден купувач като AIG.
Оказа се, че Бордът на Федералния резерв на Щатите е взел решението за подпомагане на AIG с пълната подкрепа на правителството. Така от Белия дом щели да са спокойни, че ще бъдат защитени интересите, както на държавата така и на данъкоплатците.
Собственикът на БТК, AIG има инвестиции в целия свят. В повече от 100 страни тя е водещ застраховател. Финансови експерти коментираха, че ако правителството на Буш бе оставило най-голямата застрахователна компания да фалира, това би имало много по-тежки последствия за световните пазари, отколкото фалита на четвъртата по големина банка "Лемън Брадърс".
Реално погледнато, до тежкото положение на компанията AIG се стигна, след като в девет поредни месеца тя регистрираше загуби. Кризата на пазара за недвижими имоти в САЩ й се отрази изключително зле...
Какво остана зад кадър след скандала със собственика на БТК, AIG? Правителството на Република България мълчи, опозицията също мълчи, тъй като немалка част от нея е на американска хранилка. У нас скандалът с AIG мина в по-опростен вариант: на Общо събрание на акционерите на БТК бе решено да се създадат дъщерни дружества, към които да се прехвърлят всички недвижими активи на компанията, оценени на близо 282 млн. евро. Сред тях има изключително ценни имоти, като се започне от Телефонната палата в центъра на София и се стигне до телефонни централи и палати във всички областни градове на страната.
Слава богу засега Решението за учредяване на нови дъщерни дружества беше блокирано от държавата със златната акция, тъй като в правителството се усетиха овреме, че ако имотните активи се продадат извън БТК по пазарната им стойност, получената сума ще надхвърли многократно стойността на самата телекомуникационна компания и сделката ще е много изгодна за собственика AIG на фона на тежкото му общо състояние, но не и за държавата.
Нещата с БТК тепърва ще стават сложни. В тази посока и Министерство на транспорта, въпреки блокирането от страна на държавата на Решението от Общото събрание на акционерите на БТК за създаване на дъщерни дружества, обжалва пред Софийския градски съд това решение, взето въпреки ветото на държавата, да прехвърли недвижими имоти за близо 282 млн. евро в нови дъщерни дружества. Запознати със случващото се в телекома твърдят, че имотите са далеч по-скъпи от тази цена и МТС си дава сметка за това, че ако не предотврати скандала с новите дружества и бъдещата продажба на имоти на БТК.

Как се залага на куц кон

В скандала със собственика на БТК, в който, реално погледнато, правителството няма да е в състояние за дълго време да блокира евентуални решения за продажба на имоти, рано или късно ще трябва да пием чаша студена вода от съсипването на телекома чрез разпродажби и намаляване на стойността му.
На фона на световната икономическа криза, започнала отвъд океана около краха на "Лемън Брадърс", изплува името и на "Мерил Линч", която бе финансов консултант на собственика на родната металургия, "Кремиковци". При водените преговори за бъдещето на "Кремиковци" точно "Мерил Линч" бе тази, която държеше Митал да останат собственици на гиганта и пред която хора от властта козируваха. След като половин година правиха оценка на състоянието на комбината и търсеха потенциален купувач за металургичните мощности, експертите на "Мерил Линч" избраха "Арселор Митал" за най-подходящ сред 20 кандидати и гарантираха, че лошите дългове на комбината ще бъдат изчистени чрез фалит.
"Доколкото знам, "Арселор" е сметната за най-конкурентоспособна сред останалите кандидати", каза за вестник "Стандарт" зам.-министърът на икономиката Нина Радева в средата на май т. г.. Четири месеца по-късно, се оказа, че самият консултант е фалирал, но междувременно Управителният съвет на комбината отхвърли предложението на фирмата на другия основен играч за "Кремиковци" - украинеца Константин Жеваго, и то само защото неговата фирма изобщо не е била сред проверяваните кандидати от "Мерил Линч".
"Арселор Митал", собственост на големия брат на Прамод - Лакшми, предложи 450 млн. долара инвестиции, но за екологични съоръжения фирмата на индиеца изобщо не помисли...
На 15 септември т. г. АФП съобщи, че една от най-големите западни банки "Мерил Линч" напуска финансовото поле, след като бе купена за 50 милиарда долара от американската корпорация "Банк ъф Америка". А междувременно от "Блумбърг" допълниха, че до неотдавна "Мерил Линч" е струвала над 100 милиарда долара, но нещата в банката не вървели на добре в последно време. За половин година чистата загуба на банката надхвърли 4,5 милиарда долара, отбелязва агенцията.
Към днешна дата, световната криза е на път да удари "Кремиковци", съобщи "Стандарт". Константин Жеваго, от когото се очакваше в крайна сметка да осигури свежи пари за комбината, продаде част от компанията си "Ферекспо", за да погаси дълговете си, съобщиха вчера международните агенции. Украинецът има договор за ишлеме с "Кремиковци" и се спрягаше като потенциален купувач на завода и ЦСКА.
Като теглим чертата, към днешна дата се оказва, че сме останали в небрано лозе със затъващия металургичен гигант, хем с мръсен въздух за няколко милиона българи в столицата, и най вече пред угроза от Европейския съюз да ни наложат санкции за това замърсяване!

Версия "Пари за избори"

Никой не е готов за избори сочат от няколко месеца редица действия на политици и политически сили в страната. И в същото време всички са наясно, че са необходими избори.
Кризата в страната се затяга.
Кризата и в света се затяга, в Европа - също. И кой ще бъде следващият американски президент едва ли ще реши нещо за България, тъй като в САЩ имат много сериозни икономически проблеми.
Левите в Европа тръгнаха надолу като влияние. Някак мимоходом бе пропуснато без коментари у нас едно интересно становище във френския "Монд", което Агенция "Фокус" огласи на 24 септември в новините си.
Докато у нас опозицията събираше подписи срещу властта, се оказа, че френската Социалистическа партия е в трудна ситуация, и че хаосът цари сред почти всички леви партии в Европа. Това отбеляза "Монд" в края на миналия месец.
Според изданието се оказа, че социалдемокрацията, която представлява социалистическа философия, адаптирана за пазарната икономика, и която стана запазена марка на европейската политика, също търпи поражение. В същото време твърде удобно за кабинета, родните политолози се занимаваха с какви ли не глупости, но не и с проблемите на деня на евролевите партии.
Изборите, които се проведоха през изминалата една година в Италия, Ирландия, Белгия, Полша, Дания, Гърция, Естония и Финландия, в крайна сметка доведоха до загубата на левицата, отбеляза "Монд". Единствено испанският премиер-социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро засега се държи все още благодарение на немощната десница в Испания, но напоследък и неговото управление е подкопано от националната икономика коментира изданието.
"Монд" отбеляза, че Социалдемократическата партия на Германия се колебае между центризма и радикализма, като си търси нов лидер, докато левицата в Европа се е отделила от средните класи, които са традиционният й електорат и чиито интереси трябва да защитава. "Левите партии са станали елитарни партии", признава Денис Макшейн, британски лейбъристки депутат. "Единствените контакти на тези партии с народа са чрез синдикалистите или държавните служители", добавя той.

България една от страните-членки на Европа...

Преди три седмици социолозите даваха тревожна картина за проучванията на нагласите сред обществото. Електронното издание "Медияпул" публикува, че едва 10 на сто са твърдите привърженици на кабинета и че недоверието към управлението на тройната коалиция се е покачило до 57 на сто. Това сочеше национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа рисъръч", което отчете продължаваща неудовлетвореност от работата на правителството и основните държавни институции - парламент, съд, следствие, прокуратура.
Недоволството застигна и президента, чийто рейтинг спада с 15 на сто само за 4 месеца отбеляза проучването на "Алфа рисърч". Инициативата на ГЕРБ, СДС и ДСБ за гражданска подписка срещу правителството предизвика известна мобилизация на най-твърдите привърженици както в ляво, така и в дясно, но масовият избирател остана все още в голяма степен апатичен.
Около 16 на сто от пълнолетните българи заявяват висока степен на готовност да се включат в подписката "Уволнение на правителството" и още 15 на сто са по-скоро склонни. А това означаваше, че около 30 на сто хипотетично подкрепят тази подписка, смятаха от агенцията. Това бе преди три седмици - нямаше побой над журналист, нямаше и сянка от искане за увеличение на цените на газа, парното, данъците, здравните осигуровки. И тогава се е минало към план "Б", образно казано. Задействана е била машината за скандали...
Преди три седмици правителството на България се оказа насадено на пачи яйца по отношение на членството си в Европейския съюз, тъй като в самия ЕС се появаха сериозни разногласия по важни проблеми като: кризата в Кавказ, газовите проекти, отношенията с НАТО. Разногласия, по които в България от страна на политиците се мълчеше. Даже посещението на евродепутатът от БСП, Петър Кънев в Южна Осетия у нас мина някак между другото и Кънев не даде нито едно интервю за това, какво и видял в тази държава.
България е пред тежка политическа есен, тъй като предстои да излезе следващият доклад на Европейската комисия, предстои да се видят в скоро време резултатите от професионалното разследване на злоупотреби с евросредства, в което бяха включени следователи по изрично искане на ОЛАФ. Налице е повишаваща се инфлация, нерешена остана съдбата на "Кремиковци" и бъдещето на БТК. Пред кабинета стоше трудната задача за справяне с монополизма на "Булгаргаз"!

В тази обстановка и в условия на приблищаваща се световна икономическа криза, най-ненадейно министърът на икономиката и енергетиката, Петър Димитров обяви, че се създава Български енергиен холдинг!

Всичко започва и свършва с енергетиката

Докато светът и Европа се тресяха от проблеми за енергийно осигуряване, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров призна, че не е правил разчети какво трябва да бъде повишението на природния газ от октомври и даде благословия за искания от "Булгаргаз" драстичен скок с 36.59 на сто! Само ден след като предшественикът му Румен Овчаров обяви, че ако не се одобри исканата цена, газовата компания ще фалира. И само седмица след генералният директор на преобразувания вече "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев заяви същото пред Mediapool!
Предишните две тримесечия министър Димитров излизаше с анализи на ръководеното от него ведомство, с които намаляваше два пъти исканото от държавната компания повишение от 33 на сто. В резултат "независимата" Държавна комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ на свой ред редуцираше газовите цени до равнища, поносими за вътрешния пазар. В началото на октомври най-неочаквано бе сложен край на тази идилия и цените на газта рязко скочиха!
И докато гражданството тревожно изчисляваше къде ще го ударят новите цени на газа, докато монополисътът "Булгаргаз" заплашваше, че ще фалира, а "Топлофикациите" в страната тънеха в дългове, за броени часове монополистът "Булгаргаз холдинг" бе преобразуван в "Български енергиен холдинг" /БЕХ/, като в новата структура бяха вкарани: "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел" и на Националната електрическа компания /НЕК/, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток-2" и Мини "Марица Изток".
Юридически преобразуването е извършено с одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Негативна реакция от страна на ЕК и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ не е имало съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
Кога се минава към окрупняване на големи компании в икономиката - при криза и когато трябва да се прикрият бъдещи финансови злоупотреби е най-краткият отговор.
А кому са нужни милиони в държавата? И то милиони, които ще могат да бъдат ползвани без какъвто и да било контрол и проблем? Единствено на политиците, на които предстоят след година парламентарни избори.
Най-големите енергийни компании бяха обединени в холдинг. От тях зависят електропроизводството и цените за потребителите, производството на "Топлофикациите" и цените на парното и топлата вода за населението. А едно скрито повишаване на цените в енергетиката, неминуемо вдига цените на стоки и услуги. Цените за живота в страната.
Дълговете на "Кремиковци" са за над 1,2 млрд. лева, а над 300 млн. от тях са към доставчици и държавните фирми НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, което могат единствено да си ги търсят чрез съда.
Давам този пример, за да задам следващия въпрос: кому бе нужно да се създава енергиен холдинт, след като в него влизат компании с милиони дългове? На тези, които ще увеличат дълговете на компаниите, но по-незабележимо за обществото, след като компаниите са в нова структура е един от вероятните отговори.

Голямото забаламосване

В целия този конгломерат от проблеми, афери и кризи, данъкоплатецът трябваше да бъде забаламосан с някакъв грандиозен скандал, за да не усети как се променя към по-лошо животът му. И най-удобно за целта се оказа да се удари ДАНС - от една страна, защото българинът е чувствителен на тема подслушване и спецслужби, а от друга - за да се проведат някои политически удобни, кадрови чистки в самата Агенция. Просто и ясно.
Българинът трябваше да бъде разсейван с измислен и съшит с бели конци скандал, тъй като освен че животът му поскъпна реално с близо 100 процента, както ще се окаже в близките месеци, но бяха повишени и здравните осигуровки, данък сгради се очаква да скочи с 50 на сто, данък наследство също ще се увеличи, и още, и още неприятни "изненади" ни очакват в близките месеци.
В същото време на всички политически сили са необходими пари в годината преди изборите за парламент. От Европейските програми явно няма да може да се краде, ОЛАФ пресече тази възможност. Тогава?
Навремето феодалите облагали допълнително преди сватба подчинените си селяни със стоки и пари. За съвременния свят - днешните феодали - политиците, облагат с вземания данъкоплатците преди избори. Въпреки че в света се вихри световна икономическа криза.
Остава единствено тоталното поскъпване на живота и оттам с изцедените пари на данъкоплатците да се увеличи бюджетният излишък, от където вече няма как да се контролират кражбите.
Парите за бъдещите избори - това бе причината за скандалите с ДАНС, а дали е възможна тази версия, изложена тук - всеки сам може да размисли и провери за себе си.

Както казват старите хора у нас - "И да умреш не е лесно!"


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене