Контрадезинформацията, като начин на употреба

Две събития с различно време на поява показаха, че нещо се случва в държавата. Първото събитие, за което говоря /чух и бях подканена да запиша/ дойде от анонимно телефонно обаждане снощи вечерта. Текстът, който бях помолена да запиша давам по-долу.
Анонимното телефонно обаждане чак сега ми изясни, за какво е ставало дума в мъглявата публикация, пусната във в. "Атака" на 29 ноември т. г. Потърсих веднага вестника и се сетих, че Георги Коритаров спомена в прегледа на печата за тази публикация вчера сутринта в "Здравей България!", като зачете именно редовете, отнасящи се до някакъв SMS, който бил с еднакво съдържание, изпратен на шефове на спецслужби.

В "Атака", под заглавие "ПЪРВАНОВ СЛАГА РЪКА НА МВР Главният секретар на МВР Илия Илиев подаде оставка с мъгляви обяснения, смени го човек на Валентин Златев" в част от текста на "Атака" бе публикувано следното:
"SМS-и с еднакво съдържание получили миналата седмица шефовете на службите - НРС, НСС и НСО, съобщи за в. "Атака", отлично осведомен източник. В съобщенията се казвало, че Георги Първанов и Валентин Златев готвели преврат. Дори били съобщени денят и датата, когато това ще се случи. Този, който е изпратил информацията, най-малкото е знаел личните мобилни номера на шефовете на службите, коментира нашият източник. Първоначално името на шефа на ЛУКойл Валентин Златев стои като пришито до това на Първанов, но то започва да звучи логично в светлината на вчерашното събитие. Новият главен секретар на МВР Валентин Петров е близък приятел на Златев от години. Двамата дори били учили в едно и също спортно училище." Това прочете Коритаров, това бе публикувано в "Атака".

Гласът по телефона ми издиктува някакъв текст и помоли да го запиша, като поясни, че за него имало нещо в "Атака". Ето какво записах от обаждането на непознатия:

"SOS Президента Първанов, Бойко Борисов и Валентин Златев готвят преврат в държавата и партията. Удара срещу премиера Станишев е подготвен за средата на януари. По време на посещението на Путин, Р. Петков ще пусне серия от компромати."

Първоначално текстът на съобщението ме шокира, но отворих вестника... Върнах към интервютата от времето на местните избори, върнах се към интервютата от последната седмица, дадени от социалисти, потърсих версиите за създаване на президентска партия и към изявленията и споровете около създаването на бъдещата агенция за национална сигурност. Във всички тези публикации имаше като че ли някаква невидима връзка, нещо ги обединяваше...

Тогава се сетих за израза "контрадезинформация"

Израз, който стана популярен по време на управлението на правителството на СДС 1991-1992 г. Текстът ми напомняше годините, в които държавата се тресеше от скандали с "оня списък", жълти пликове, посещения в чуждо посолство и предаване на секретни материали и прочие. Но тогава президент беше Желю Желев, а сега и времето и президентът бяха други...
Какво преследваха с въпросния SMS авторите му, защо го бяха изпратили, защо бяха замесени имената на такива отговорни лица от политиката и бизнеса? Отново се сетих за контрадезинформацията като понятие...
Тогава изникна и друг въпрос: кой беше този, който ми се обади? От 10 години аз пишех у дома, оттеглила се от активна журналистическа дейност. Изключвам личната електронна страница "Хроники", където пусках от време на време някой и друг, коментар, анализ, разследване...
Кой ми позвъни и защо? Явно бе човек, който бе чел мои публикации, човек, който искаше информацията около това съобщение да излезе на всяка цена. Т. е. непознатият не беше автор на съобщението. От написаното в "Атака" ставаше ясно, че съобщения с въпросния текст са били изпратени вече...и аз не бях в списъка на заинтересованите да получат въпросния текст.

"SOS Президента Първанов, Бойко Борисов и Валентин Златев готвят преврат в държавата и партията. Удара срещу премиера Станишев е подготвен за средата на януари. По време на посещението на Путин, Р. Петков ще пусне серия от компромати."

Тъпо и от сърце. Толкова ли за прости и елементарни смятаха авторите на съобщението получателите и цитираните в него лица, та бяха седнали да пишат и въртят интриги, както им дойде?
За вземем софийския кмет Бойко Борисов. На Борисов му е пламнала главата от проблеми в столицата и преврат в партия, и държава като политическа цел е последната му грижа. Още повече, че той няма интерес към процесите в партията на Станишев, та чак да стига дотам да прави преврат в нея. Тук нещата значително олекваха, поне за тези, които са ходили на училище.
Президентът Георги Първанов. Той няма за какво да прави преврат в партията и държавата, тъй като това не влиза в интересите му на бивш лидер на БСП и настоящ държавен глава. Досега по-скоро на него му излизаха с приятелски огън и все още не са спрели. Кои - разгърнете вестниците и прочетете - кои са тези, които говорят против президента, кои са тези, които го обвиняват за всички смъртни грехове в партия и държава, и прочие. Така че по отношение на държавния глава, истината се оказва в обратна посока на "новината" във въпросното съобщение.
По-истински звучи да се готви преврат срещу Първанов, а не той да готви такъв срещу партия и държава. Но нейсе, не за първи път политическото пространство в България се захранва с контрадезинформация. Валентин Златев. Името му се появи тези дни около назначението на Валентин Петров за Главен секретар на МВР. Златев може да е съученик на доста хора, но това далеч не е сериозно основание да прави преврат в държавата. Защо да го прави, какъв интерес би имал той от евентуален преврат. Отговорът е никакъв. Тогава остава "новината" за преврат в партията, но отношение към въпросната партия, БСП Златев не е демонстрирал. Поне досега. Нито засега, нито в перспектива един бизнесмен, от областта на горивата, ще захвърли всичко, за да тръгне да се занимава с партийни интриги. Той е бизнесмен и не му е нужна за бизнеса партия, не му е нужен и държавен преврат срещу премиера Станишев. Няма за какво, както и да го върти човек, откъдето и да го погледне...
Единственото вярно в текста на съобщението, което получих по телефона бе, че Путин ще посети България, но да се хванеш за този клон и да разиграваш контрадезинформационни сюжети е най-меко казано - тъпо, даже много тъпо.
Казват, че когато замесиш много лъжи с една истина, лъжите минавали по-лесно. Нека помислим: Владимир Путин далеч не е Михаил Горбачов, та да идва, за да стане гостуването му повод за преврат в България. Разликата е в двамата руски президенти и още 18 години назад във времето.
Че в партията на социалистите, начело на която е Станишев има аспирации към поста му на лидер, това не е новост. От момента, в който изберат някого за лидер започват и домогванията до поста му. Правило, което и децата знаят.
За календара, изборите за местна власт приключиха преди месец. За определен кръг социалисти те явно продължават, както продължава и борбата им срещу президента, Бойко Борисов и Румен Петков. /Името на В. Златев явно е било прибавено за объркване на получилите съобщението - бел. Л. М./.
Заради съвпадението, че познава новоназначения Главен секретар на МВР, няма как да е прибавено името на В. Златев, защото в двете събития - пускане на съобщение и оставка на бившия Главен секретар на МВР, Илия Илиев - май има разминаване във времето.
Защо бе замесено името на Бойко Борисов? Обществена тайна е, че Борисов не е любимец на част от хората на "Позитано" и на част от депутатите в парламентарната група на БСП. Не е любимец и на тези, които загубиха изборите. А това е сериозно основание да се търсят авторите на тъпата контрадезинформация при враговете на Борисов от кандидаткметската кампания. А там, сред враговете на Борисов има лидер на софийската организация на БСП, има и бивш директор на Външно разузнаване, има и хора, свързани със законопроекта за новата Агенция за национална сигурност...

Другото събитие, което мина някак между капките бе едно писмо на читател, което седмичникът "Капитал" пусна и след това махна от он лайн изданието си. Заглавието на това "писмо" беше: Страшна и тъжна приказка за "Ордена на зелените чорапи". "Писмо", което явно бе написано от човек от кухнята на бившето РУМНО /Разузнавателно управление на Министерството на народната отбрана/. Днес РУМНО има нова абревиатура и тя е СВИ /Служба "Военна информация"/, служба, която няма да влезе в състава на новата Агенция за национална сигурност, както няма да влезе и Националната разузнавателна служба.
Защо писмото от он лайн изданието на "Капитал" бе свалено? Заради нарушаването на обета, за бившето РУМНО, днешна СВИ, да не се пише или говори? Заради връзките на въпросния "Орден" с Главно разузнавателно управление /ГРУ/ на Русия или, заради споровете около новата Агенция за национална сигурност?
Въпросите са много, и всички опират точно до националната сигурност, а не до нещо друго. Така например зад Петко Сертов, един от авторите на проектозакона за бъдещата агенция за национална сигурност стояли силни интереси и връзки на негови близки със СВИ, бившето РУМНО, твърдят бивши разузнавачи. Докато зад кандидатурата на Иван Драшков да оглави бъдещата агенция за национална сигурност е поддръжката на министъра на вътрешните работи Румен Петков и причина за тази поддръжка не е желанието на Петков да разполага с информация, както организирано се промъкват разни писания в печата. Причината е по-скоро в доброто сътрудничество и без спорния професионализъм, с който, ръководството на НСС, /в което начело е Иван Драшков-бел. Л. М./ контактува с настоящето ръководство на МВР.
Т. е. не Румен Петков готви преврат, а на него му готвят такъв, или поне е налице усилие за едно обикновено сваляне от поста, което може да бъде последвано и от отстраняването му от ръководството на БСП. Нещата определено вървят нататък...
Дали авторите на SMS-съобщението са наясно, че времето на контрадезинформация е изтекло отдавна, както изтече и времето на "оня списък" и на опитите да се удрят премиер и лидер на управляваща партия със сензационни съобщения за готвен преврат.
Фактът, че някой си позволява да изпраща на личните мобилни телефони на шефове на спецслужби подобни простотии говори за едно: крадецът вика "Дръжте, крадеца!"

Послепис. Преди време пак SMS от анонимен ваучер бе изпратен, за да съобщи за евентуално назначаване на Иван Чобанов за шеф на бъдещата агенция на национална сигурност. По всяка вероятност е станало ясно, кой е изпратил съобщението и нещата затихнаха...
Този път в текста на друг SMS са замесени не случайни хора от политическия и икономически елит на страната. Явно този път целите са по-сериозни...

А защо са си позволили да измислят такава нелепица за държавен и партиен преврат? Старите хора казват: Защо да е просто, като може да е сложно?", но този път е и сложно и грозно.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене