Станишев, лъжат те, силно!

Транспортният министър Мутафчиев организира война срещу авиодиспечерите и създаде работна група, за да замаже очите на премиера за гафовете в авиационната безопасност

В китайския език за думата криза
има посочени две значения:
опасност и възможност...

Китайска мъдрост

Хаос с мъглата паднала над София, затрудни приемането на полети и излитането на самолети от летище "София" в края на миналата седмица. Много от полетите бяха пренасочени към летищата Пловдив и Варна - проблемът с мъглата стовари част от дошлите за срещата на партията на европейските социалисти /ПЕС/ в България, не на летище "София", което, както споделиха приближени на социалиста и министър на транспорта все още, Петър Мутафчиев, довело лидерът му Сергей Станишев до гняв. За да замаже хилядите гафове, които съпътстват вече две години пребиваването му в транспортното министерство, и за да прикрие последиците от падналата мъгла и създалия се хаос, Мутафчиев подходил по комунистически с две решения: създал работна група и издал заповед за създаването на комисия.
Според информация на транспортното министерство, сформираната работна група от експерти на ведомството трябвало да анализира ситуацията с мъглата на столичното летище, което меко казано е пълна глупост.
По отношение на второто, не може да се отрече, че министърът има опит с комисиите. По паметливите си спомнят 2002 година и безхаберното участие на тогавашния депутат Мутафчиев в нарочно създадената от Народното събрание комисия за оценка на дейността на РВД.

Заповедта на Петър Мутафчиев е била издадена в последния работен ден на седмицата и с нея Мутафчиев разпоредил създаването на Комисия в състав: зам.-министър Даниела Никифорова, директорът на ГВА Захари Алексиев, директорът на РВД - Емануил Радев, шефът на летище "София" Пламен Станчев, служителят на ГВА Лилчо Лилов и двама пилоти от Съюза на летците от гражданската авиация.
Задачата на комисията е да извърши проверка спазват ли се изискванията за осигуряване на безопасност от страна на Ръководство на въздушното движение. Нещо като комисия от Нова телевизия да отиде да проверява БНТ дали работи професионално. С тази комисия Мутафчиев дал официален сигнал от високо за щурм срещу РВД... и си измил ръцете за пред премиера и лидер на социалистите Сергей Станишев.
Верни на традицията да осветяваме и тъмните ходове на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, тук, на електронна страница "Хроники" за пореден път направихме проучване и разследване на батаците и хаоса, възникнали в мъглата. Ето какво излезе на бял свят: Много медии написаха за системата на инструментално кацане ИЛС, но нито една не отдели и ред за проблемите с тази система. Според изискванията на Международната организация за гражданска авиация, ICAO, системата трябва да се проверява периодично. Когато срокът за поредното замерване наближил и започнали проверките се оказало, че има сериозни проблеми с апаратурата за измерване, монтирана на правителствения "Фалкон". Или както съобщиха запознати от ведомството на министъра, никой не може да каже годна или не е системата ИЛС, за което от министерство, ГВА и летище "София" силно мълчат. В авиацията действа едно правило - когато не можеш да удостовериш дали дадени системи работят както трябва, нормално е да ги спреш и да информираш ползвателите им. Тук министърът излязъл с хитрост от положението - увеличава срокът на годност с един месец. А след това, какво ще увеличи министър Мутафчиев питат се авиоексперти, настръхнали от безумните идеи на социалиста.

Сигурно причините за това състояние на нещата са много, но безспорно една от тях е показателна за царуващото безхаберие по отношение безопасността в родната гражданска авиация. От закупуването с пари на РВД на правителствения "Фалкон" всички полети за проверка на годността на самолетоводещите системи се извършват с него, тъй като на борда му е инсталирана скъпоструваща /около 3 млн. щ. долара/, високоточна и сложна апаратура за такива проверки. Навремето за тази цел в РВД съществуваше специализирано звено с обучен и сертфициран персонал, а самолетът и апаратурата се числяхаа в активите на РВД. По-късно самолетът беше предаден на Отряд 28, но апаратурата остана собственост на РВД и неговите специалисти се грижеха за експлоатацията и поддръжката й. Тук е моментът да спомена, че извършването на полети за проверка на авиационната техника е сериозен и доста доходен бизнес в целият свят. Очевидно апетитите са големи и разнолики, но така или иначе още от преди една ГВА е отправило искане към РВД да им бъде прехвьрлена собствеността върху апаратурата. От своя страна, ръководството на РВД в лицето на бившия генерален директор Цветан Дилов, тичайки преди вятъра, започва да налага политиката на закриване на звеното занимаващо се с облитане на техническите средства включително и ИЛС. Това е същият този Дилов, който заедно с Николай Василев се надпреварваха навремето да "снасят" новини за завьршването и пускането в експлоатация на системата на бившата Аления Маркони, днес SELEX, която все още не е завършена, а трябваше да бьде предадена още през 2003 год. Та, този Дилов, на когото вместо да му бъде потърсена отговорност за всичко, което натвори през петте години на управление, сега с протекцията на министър Мутафчиев е понижен в длъжност - директор на дирекция "Безопасност" в РВД. По ирония на съдбата, той би следвало да отговаря за полетите за проверка на годността на самолетоводещата техника и състоянието на апаратурата за извършване на тази проверка, но не би... Защото звеното в РВД вече го няма, хората са преназначени на други длъжности и не им влиза в задълженията да се занимават с досегашната си дейност, а в ГВА такова звено все още не е създадено. Така в резултат от лаишките напъни на транспортни началници, системата да не се поддържа, но експерти от МТ споделиха, че напоследък е давала дефекти, идвали са експерти от производителя /срещу заплащане/, коригирали са колкото могат дефектите и са си заминавали.
И тук стигаме до печалната истина: самолет имаме, апаратура имаме, подготвени хора имаме, а работата за която са платени фалкона и апаратурата, и продължават да се плащат много пари - стои несвършена. Да не говорим, че не е гарантирана безопасността на полетите, което, ако не е огромен гаф, здраве му кажи!
До тук говорих за системата ИЛС, която използват самолетите, кацащи на летище "София" от изток, но гробно мълчание цари за втората система ИЛС, тази която се използва, когато самолетите кацат от запад. От Станишев и медиите се крие, че системата за кацане от запад не работи все още, след като беше спряна с предписание от ГВА в началото на лятото. В тази електронна страница на няколко пъти беше повдиган въпросът защо не работи тази система, след като се задава сезонът на мъглите, а там нещата са банално прости. Причина са стари неизползвани съоръжения на военното министерство, което видите ли Министерство на отбраната нямало средства да махне. И е нямало сила, която да го накара, нищо че купуват за десетки милиони евро нови транспортни самолети за мисии зад граница, и отново се отваря "бездънната касичка" - РВД - то дало парите за махането на съоръженията на военните, но от тогава пък ГВА се бави с предписанието за пускане.
Реално и разумно би било да се спре ИЛС, но в същото време няма с какво да се установи доколко е годна системата за инструментално кацане. През дадения от Мутафчиев месец трябва да се установи дали е годна или не системата за инструментално кацане, като за целта най-добре би било да се покани външна фирма, която да извърши облитането. А с оправянето на бордната апаратура на фалкона - кой ще се заеме! И пак нещата опират до плащане.. .Авиоексперти питат, за какво е тази струваща около 3 млн. щ. долара сложна компютърна апаратура, след като няма кой да я обслужва технически грамотно.
В медиите, с цел, отвличане на вниманието разбира се, се заговори и за възможност за вдигане на категорията на летището, като бяха цитирани примери за Хийтроу, Ню Йорк, Париж. Вярно е, там категорията е по-висока, но там кацат самолети на всяка минута, летищните такси са по-високи - така, че да се вдига категорията на летището засега не е икономически изгодно, а и твърде трудно, предвид и безхаберието и некомпетентността на висши началници да се решават сериозни проблеми по безопасността - цитирани дотук.

Натрупването на скандални факти и тайни от Министерството на транспорта не свършва дотук. Наскоро Съюзът на летците от гражданската авиация е написал две гневни писма до министър Петър Мутафчиев, в които се цитират недостатъци в работата на РВД, но в споменатите недостатъци има и такива на самата Главна дирекция ГВА. Така всъщност се стига и до заповедта на Мутафчиев от 23 ноември т. г., петък, с която той създава комисия, която да проверява дали се спазват изискванията за осигуряване на безопасност от РВД. С тази своя заповед министърът пренасочва удара от гафовете върху авиодиспечерите и създава прецедент - летци да проверяват авиодиспечери. В работната група, чиито състав цитирах по-горе, няма нито един компетентен и добре запознат с пряката дейност на тези, които ръководят полети денонощно.
Председател на комисията е ресорната зам.-министърка Даниела Никифорова - онази с атрактивното хоби с папагалчета с кабинета!? Но кой трябваше да съдейства на Даниела Никифорова да се поставят на дневен ред и решат най-после проблемите на РВД - колежките й, Весела Господинова и Красимира Мартинова може би? Връзката на зам.-министър Весела Господинова е, че две години е председател на Борда на РВД и получава мнооого добра сума за това, но пък и хал хабер си няма от РВД-проблеми, а Красимира Мартинова е нейна предшественичка на този високоплатен пост. Въпросните дами, ако бяха компетентни, каквито далеч не са, щяха да сигнализират и съдействат например за продължилото безхаберие поне от 6 години в това предприятие, където основен акцент години наред бе пускането в експолатация на системата на бившата Аления Маркони, днес SELEX например.
По време на пребиваването на Мутафчиев и Никифорова с папагалчетата й в Министерство на транспорта, а и преди тях, не се обръщаше внимание на ежедневните на пръв поглед, "дребни" проблеми, стоящи пред ръководителите на полети. Към тази безумна ситуация се прибави и назначаването на Антон Джаджев /съпруг на шефката на пресцентъра на Министерския съвет, Таня Генова - Джаджева - бел. Л. М./, който е абсолютно бос в материята за авиационна безопасност, но на него му бе достатъчно, че е парашутист на самия Сергей Станишев в РВД - факт, пред който запознати с абсурдното назначение в България и Европа немеят и губят дар слово.
Не стига, че на съпруга на Генева бе намерена мнооого добре платена работа, ами към това се прибави и създаването на една напълно излишна в РВД - юридическа мегадирекция, за да приютява деца на хора от властта. А работата на Държавно предприятие Ръководство на въздушното движение е все пак да ръководи полети!

Натиснете тук за увеличение
Част от писмо на СЛГА до министър Мутафчиев


Но да се върна към двете гневни писма от СЛГА, в тях те заплашват, че ще информират останали техни колеги за не безопасното ръководене на полети и посочват няколко тежки и сериозни случаи при управлението на полети в района на летище София, които са могли да завършат трагично.

Защо министър Мутафчиев е създал комисия, макар и от некомпетентни хора да проверяват РВД - отговорите са повече от ясни: от една страна той хвърля прах в очите на премиера Станишев, пред когото парашутистът Джаджев винаги ще го подкрепи. От друга - Мутафчиев се застрахова при евентуална трагедия на летището да развее създаването на тази група и да си измие ръцете пред обществото като Пилат Понтийски. Третата причина министърът социалист да създаде комисия е да замаже очите и на СЛГА като използва недоволството им срещу РВД, заради което РВД той търпи много критики и понася неприятности вече втора година и от страна на EASA /Европейската агенция за авиационна безопасност/ и от страна на партията си, медиите и прочие...
Това, че с тази заповед за назначаване на тази безпрецедентна по състав комисия Мутафчиев създава антагонизъм в две от основните звена в професионалната авиационна гилдия, изобщо не стига до работещите все още клетки в сивото вещество на социалиста.
И служителите от ГВА, и настоящият директор на РВД, Емануил Радев, а и министърът прекрасно знаят, че има доста случаи, в които летците не са се държали коректно при изпълнение на полетите и са създавали сериозни затруднения на ръководителите на полети. За това има и документация и доказателства, но никой от кохортата на министъра лаик не желае да се съобразява с тези доказателства.
Налице е и безхаберие по отношение на системата за кацане от ГВА, където служителите не са достатъчно компетентни и не са си свършили работата, което също е усложнило безопасността на полетите.
Вместо да вземе спешни мерки за напуканата полоса на летище София, и за течащите му тавани, през които минават голяма част от кабелите на различни комуникации, бившият стюард и понастоящем директор на летището, Пламен Станчев също е член на комисията.
Все още стои на дневен ред, нерешен и проблемът с пътеките за рулиране, който е известен и на летци и на ръководители полети, и най вече на самия Станчев. Къде са кувейтската фирма, която щеше да оправя пистата, къде е строителят на летището Щрабаг? Защо за тях червения Мутафчиев не създаде досега работни групи и не поиска от правителството да се решат проблемите? Защо министърът не даде на прокурор виновните за днешното състояние на новото летище? Отговорът е във въпроса - защото Мутафчиев не иска да настъпва по мазола висши политици, замесени в аферата Щрабаг...
В почти всички медии си повтаряше тези дни като мантра, че е налице категория 2 за летище София и при хоризонтална видимост 350 метра и 30 метра вертикална - самолетите могат да кацат, но това далеч не е така. Вярно, удобно е за министъра на транспорта да се говори за тази категория и видимостите, но цитираните параметри важат единствено за кацане от изток!
От изток, както е известно съществува проблем с пътя, който проблем, Мутафчиев се опита да прехвърли на врага на соцпартията, столичния кмет Бойко Борисов, с налудничавата идея Борисов да вземел да построи друг път и реши проблема на летището. Кметът отговори много коректно на министъра, че ако му дадат пари, ще се заеме да направи въпросния път и така сложи точка на тъпия спор.
Малцина са тези, които знаят, че преди кацане или излитане с посока изток, полицаи спират движението и затварят пътя, като не пускат да минават автомобили и рейсове по него. Нещо като малка африканска идилия...
В края засега ще отбележа следното: положението с недостатъчната авиационна безопасност и липсата на възможност да се лети при мъгла и да не се пренасочват и анулират полети се дължи на изключително лошото управление на съществуващите ресурси, осигуряващи въпросната безопасност. За сведение на Петър Мутафчиев и Пламен Станчев ще кажа, че в цял свят собствеността на системите за инструментално "сляпо" кацане, светлинните и др. системи са на съответното летище. За прилагане на световния опит по този проблем изобщо не може и да се мисли, след като пистата е напукана, а таваните на аеропорта текат, което не пречи на Станчев да получава заплата всеки месец, да уволнява и да се прави на компетентен. А всички проблеми и разходи за самолетоводещите системи, радио и светлинно оборудване останаха на гърба на РВД.

На времето РВД имаше система ИЛС и негови служители компетентно си я проверяваха, докато сваленият генерален директор Дилов не проправи пътя да бъде закрито звеното, което извършваше въпросната дейност. Сега едни облитат, а други не поддържат технически изправна системата - тогава за каква безопасност да говорим! Може би за безопасността на социалиста Мутафчиев да си остане на топлото кресло? Но за неспособността му да бъде добър министър разбраха чак в ПЕС миналата седмица, когато им се наложи да кацнат в Пловдив... Тогава?
В момента в средите на експертите в авиацията върви залагане - кой е по-голямо бедствие за авиацията: Николай Василев или Петър Мутафчиев?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене