Ако спазиш закона, те дават на съд...

Собственици предупреждават община, че имотът им, по който има съдебен спор по собствеността трябва да се обезопаси * Заради сигнала си до общината, те са дадени на съд от кметската администрация

В столицата, скъп имот, разположен в центъра на града е предмет на съдебен спор за собствеността. Повече от 10 години легитимните собственици на имота водят неравна битка в съда на всички инстанции с внезапно появили се десетина претенденти. През това време сградата, която представлява хотел на няколко етажа вътре се руши и създава опасност за минаващите пешеходци и автомобили.

След трагичния инцидент на ул. Алабин, когато стара сграда се срути върху автомобила на две момичета и ги уби, легитимните собственици на хотела сядат и написват писмо до общината, с което я уведомяват да се разпореди - претендентите за собственици да укрепят сградата, за да не се повтори трагедията със срутването. Оттук нататък се раздипля една бюрократична драма, на която жертва падат съвестните легитимни собственици. Ето какво се случва:
На 27 октомври 2006 година легитимните собственици на хотела в центъра на София подават спешен сигнал до Кметския наместник на община "Оборище", Пенка Арменкова и до кмета на Столична голяма община, Бойко Борисов. В сигнала собствениците посочват, че сградата на хотела се нуждае от укрепване и обезопасяване, тъй като поради лошо извършен ремонт се е превърнала в рискова.

Точно преди година спорът за собствеността на въпросния имот бе предмет на журналистическо разследване в тази електронна страница /виж. "Изборната победа на БСП върна един изгнаник в родината" дати - от 16 до 19 май 2006 г. и "Как се краде хотел или готови за следващи жертви" - в шест части от 25 септември 2006 г. - бел. Л. М./. Днес в следващите редове даваме продължението на тази типична за последните 17 години сага за "придобиване" на имот. Ето част от сигнала на легитимните собственици:

"Господин кмете,
Собственици сме на имот, който се намира на бул. "Мария Луиза" №30. През 1993 г. имотът е бил реституиран от Столична община с фалшиви пълномощни на евреина адвокат Жак Ешкенази, който го продава веднага на кредитния милионер Мариян Първи, убит по-късно. Като междувременно е изтеглил много кредити от различни банки, включително и от банка БУБ /Балканска универсална банка/. Така докато попаднем на документите по закупуването на хотела от моя дядо, имотът е бил продаден няколко пъти, ипотекиран за 1 милион долара в банка БУБ от кумата на Мариян Първи /Дияна Николова/, която е била в една фирма с директора на банката.

Имотът е бил закупен, впоследствие, въпреки че е ипотекиран от фалиралата банка БУБ и от издирвания от Интерпол банкер от с. Трудовец, Васко Нинов. Във връзка с документите за собственост, без да знаем какво се върши зад гърба ни, ние /става дума за легитимните собственици - бел. Л. М./ внесохме в съда предварителния договор за продажба на имота от двама братя евреи Коен на дядо ни Въшо Белински. След свидетелство на двама свидетели, присъствали на продажбата, Софийски районен съд се произнесе с Решение като обяви предварителния договор за окончателен, т. е. ние бяхме обявени за собственици. Както го изисква законът, ние веднага се регистрирахме в Данъчната служба на община "Оборище" като собственици, открихме партида за ток, вода, телефон и СОТ. Възстановихме външните витрини /стъкла/, ток и вода, тъй като в хотела са пребивавали свободно цигани и наркомани и е имало опит за изнасилване по твърденията на Пето РПУ. Това обстоятелство накара претендиращите също за собственици в лицето на банка БУБ да доведат съдия-изпълнител в имота /от друг район/ и да ни прогонят, и да поемат имота като наследиха от нас ток, вода, телефон и СОТ."


По нататък в спешния си сигнал собствениците на хотела поясняват как след като са внесли документи за фалшивите пълномощни, с които се е извършила реституцията в Столична община по времето на Александър Янчулев, кметството е обявило първата реституционна заповед за незаконосъобразна и е издало друга реституционна заповед на легитимните собственици.
Собствениците описват как, въпреки тази реституционна заповед, те, години наред не са били допускани до имота, което пък е породило тревога за състоянието му, тъй като сградата е строена през 1905 г. и след това е бил правен ремонт вътре, при който ремонт са били избити много стени и част от междуетажни плочи.
Кой е правил ремонта, собствениците така и нямат представа, но за да бъде избегната отново трагедия със срутване на сграда в центъра на столицата, където постоянно се движат хора и автомобили, те, легитимните собственици решават , че е редно да уведомят общинската администрация за състоянието на въпросния имот. Повод за това уведомление им дава и твърдението на ТОА "Оборище", че на нейна територия нямало рискови сгради!

По време на подаването на сигнала до "Оборище" и Столична голяма община, в съда продължават делата срещу собствениците от други, десетина претенденти, също за собственици. Достъп до сградата за легитимните собственици - няма, след като безбройните претенденти вече са използвали връзки в полицията и съдебните изпълнители да бъдат прогонени от хотела истинските собственици.
Справка от териториалната данъчна служба, където са плащат данък сгради и смет показва, че десетките претенденти за собственици на хотела /продаван и препродаван, ипотекиран и прочие, докато се води спора в съда - бел. Л. М./ не са се регистрирали в данъчната служба!

В Софийския Апелативен съд Справка от Териториална данъчна дирекция - София, ДП "Оборище" сочи, че имотът не е деклариран от:

Мариян Първи, Дияна Николова, Балканска универсална банка, Петър Петров, Венцислав Тодоров, фирма "Арес", които във времето са били за кратки срокове са били собственици на хотела.
Имотът е бил деклариран само от собственичката Л. Белинска, както и от прекупвачите и препродавачи Румен Костадинов, Христо Радев, и фирма Дит-Груп-АД.
Документът от Софийския Апелативен съд показва, че претендентите за собственици, които за 10 години са прекупували и препродавали хотела, не са си направили труда да се регистрират даже в Данъчната служба, камо ли да укрепват конструкцията на сградата. На един от външните балкони на хотела, който е с излаз към бул. "Мария Луиза" междувременно прораства дърво.
При случайно минаване покрай хотела, собственичката забелязва как отворен прозорец на хотела се люлее с висящо, счупено стъкло, за което веднага отива и сигнализира в Пето РПУ. Отломки от сградата падат непрекъснато.
Поради тези причини, легитимните собственици на хотела решават да уведомят община "Оборище" и Столична голяма община /с жалби СА-92-00-291 /27 октомври 2006 г. и 94-1-254 от същата дата -бел. Л. М./. за необходимостта час по-скоро да бъде извършена експертиза и да се представи проект за укрепване на конструкцията, за да не се стигне до нещастия.
Минават два месеца и легитимната собственичка на хотела е уведомена от общинската администрация на "Оборище", че сградата не е поддържана в добро състояние, фасадите и сградата са станали опасни с рушаща се мазилка от фасадите, падащи декоративни елементи и напукани балкони - т. е. два месеца са били нужни на ТОА "Оборище", за да констатира същото, за което собственичката е сигнализирала в районното кметство!

И тук идва абсурдът: кметицата на "Оборище", Пенка Арменкова нарежда на собственичката, седем дни след получаване на Заповедта й, да извърши за своя сметка необходимите работи в интерес на сигурността, безопасността на движението и спокойствието на гражданите, като обезопаси сградата с подходяща сигнализация и премахне - демонтира опасните падащи предмети от фасадите, балконите и комина. Кметицата нарежда и да се направи конструктивна експертиза и становище, но пропуска един съществен момент: в съда се водят дела срещу легитимните собственици и достъпът им до сградата е забранен от години?

Кметицата на "Оборище" пропуска да провери, че в данъчната служба има регистрация и на сегашни претенденти за собственици, регистрирани с най-нова дата. Това е така наречената фирма Дит Груп.
За тези претенденти за собственици, регистрирани данъчно, кметицата си затваря очите! Тя си затваря очите и за сигналите, които са давали през годините лишените от достъп до имота си и разкарвани по съдилищата, истински собственици в местното Районно полицейско управление.

И тъй като тези легитимни собственици са лишени от достъп до сградата, а делата за собственост в съда не са приключили - след като изтича указания срок за извършване на обезопасяване на сградата, кметицата дава на съд тези, които са имали неблагоразумието да й сигнализират за състоянието на опасната сграда в общината!

Община "Оборище" дава на съд хора, които са лишени от възможността да укрепят собствения си имот, тъй като нямат достъп до него. Община "Оборище" и кметицата Пенка Арменкова дават на съд хора, чиято собственост се оспорва също в съда повече от 10 години!

Общината дава на съд хора, които са имали неблагоразумието да я уведомят за състоянието на една опасна сграда на нейна територия!
Нито един от тези, които са изгонили собствениците от сградата, поради претенции за собственост не са били уведомени или задължени да се погрижат за това, хотелът на бул. "Мария Луиза" да бъде обезопасен от кметицата Арменкова.

Нито един от всичките десетки прекупвачи, продавачи, ипотекари на имота кметицата не задължава да укрепи и ремонтира сградата.
На съд са дадени, тези, които са сигнализирали, че в центъра на столицата има опасна сграда и са необходими спешни мерки, за да се предотврати една бъдеща трагедия от срутването й! Народът е казал: няма ненаказано добро.

Иди, че спазвай закона - в България това носи единствено неприятности.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене