Роден на 9 септември

Трета жертва от Съюз "Възраждане" * Велев бе спонсор на социалистите * Кого улучиха със стрелбата срещу Манол Велев?

48-годишният бизнесмен, бивш кмет на Горубляне и спортист Манол Велев - съпруг на председателя на ДАМС Весела Лечева бе прострелян с няколко куршума пред офиса си на ул. "Мизия" в София. Велев бе откаран в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", в много тежко състояние, съобщиха от здравното заведение. Доц. Габровски, оперира простреляния, след като определи състоянието му като изключително тежко. Съобщено бе, че Велев е прострелян с един куршум в главата, че има мозъчен оток и сериозен кръвоизлив. Куршумът, останал в черепната кухина, бе изваден след многочасова операция. Жертвата бе настанена в реанимация в състояние на кома, което състояние ще бъде поддържано известно време, съобщиха от "Пирогов".

По откъслечните сведения от МВР стана ясно, че Манол Велев е бил прострелян от млад мъж, с шапка, който се приближил към него при излизането му от входа на кооперацията на ул. "Мизия" 1, където се намира офиса му. Веднага след стрелбата нападателят изчезнал с кола. Охранителната камера, на която разчитаха от полицията се оказа, че не е работила, според тяхно неофициално сведение.

Случайно покрай мястото на инцидента мина бившият шеф на БОК и БФС Иван Славков, чийто единствен коментар беше: "Надявам се да прескочи трапа. Явно е за пари".

Председател на Федерацията по боулинг, собственик и съдружник в 20 фирми и сдружения, през последните няколко години Велев навлезе много мощно в хазартния и спортния бизнес, включително и в строителните дейности на спорта. С интереси и инвестиции в туризма, транспорта, търговията, недвижимите имоти, медиите и т.н., Манол Велев е председател и на Съюза на частните предприемачи "Възраждане", председател на ПФК "Академик 1947", член и на Надзорния съвет на НОИ.

Велев е и сред големите дарители на БСП, съдружник в "Търговски център - Илиянци 2002" ООД. Министърът на вътрешните работи Румен Петков бе информиран за поредното показно покушение в столицата по време на срещата му с еколози. По време на срещата, която започна в 10.30 часа, Петков бе извикан навън. След това той отново се върна и продължи разговора си с еколозите, но междувременно проведе доста телефонни разговори.

По същия начин протече научаването на новината и от Главния прокурор Борис Велчев, който бе изваден от заседание на Висшия съдебен съвет.

*   *   *

В "горещите месеци" на 2005 година, когато се водеха дълги преговори за съставяне на правителство и ситуацията около определянето на премиер бе критично дълга и тягостна, след среща с ръководството на политическата сила спечелилата най-много гласове на парламентарните избори, в качеството си на представител на бизнес-клуб "Възраждане" Манол Велев коментира дали Сергей Станишев трябва да е премиер, с думите: "Победителят взима златния медал." Два месеца по-късно правителството на Станишев назначи съпругата му Весела Лечева за председател на ДАМС.

"Случилото се с Манол Велев е адски неприятно" - заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от НДСВ Васил Иванов - Лучано, бивш министър на младежта и спорта по повод покушението срещу Велев, предаде репортер на Агенция "Фокус". "С Манол Велев съм приятел от 20 години, с Весела Лечева също", посочи Лучано. Той допълни, че се е опитал да проведе телефонен разговор с Весела Лечева, но неуспешно. Попитан дали Велев е споделял пред него, че се страхува за живота си, Васил Иванов каза: "Когато човек ходи с охрана, сигурно се страхува".

"Моят съпруг никога не се е страхувал за живота си, никога не е носил бронежилетка" заяви часове по-късно пред близки приятели съпругата на простреляния Манол Велев след като мълчаливецът Васил Иванов - Лучано внезапно се разприказва. Добилият известност със сметановите си торти, сладкар Лучано стана известен напоследък с мълчанието си в парламента, така както в предишния парламент бе известен с факта, че заради липсващото му висше образование приеха специален закон, за да го направят министър.

Що се отнася до отношенията на сладкаря-депутат със семейството на Велев и Лечева, то известни са конфликтите, които възникнаха около тотото и зала "Универсиада". Едно от първите неща, които направи Весела Лечева, след като пое поста председател на Държавната агенция за младежта и спорта бе да отстрани от поста й шефката на тотото Ирена Кръстева, която бе в тесни връзки с Васил Иванов - Лучано. /Двамата бяха обявени за замесени в скандалната приватизация на зала "Универсиада" и хотелски комплекс на "Златни пясъци" - бел. Л. М./

Всъщност тотото отдавна даваше сигнали за реверанси към начинанията на Васил Божков в хазарта. Още през 1993 г., когато стартира "Еврофутбол", тотализаторът с бездействието си предостави на тепсия възможността да се извършват залагания на резултати от футболни срещи, като по този начин бе ликвидирана играта "Тото 1" и просперира "Еврофутбол".

Бившата шефка на тотото свърза името на Велев с тези на Васил Божков, Стойне Манолов и един от братята Маргини. Само връзките на царедворците спасиха сладкарят министър от прокурорско разследване за приватизацията на зала "Универсиада" и той отново се озова в политиката като депутат.

Битката за тотото бе едно от изпитанията на коалицията, тъй като БСП бе принудена да я води сама, докато партньорите й от ДПС и НДСВ й извиваха ръцете. Царедворците имаха личен интерес да запазят статуквото си в тотото, докато Доган бе готов на всичко, щом ставаше дума да бъде ударен Васил Божков. В основата на всички престъпления стоят пари.

Семейство Лечева-Велев имаше своите трудни моменти, когато на власт бе Иван Костов. Тогава около приватизацията на "Черноморски солници" възникна остър конфликт, който доведе до това вицепремирерът на Костов Александър Божков да нарече съпругът на Лечева бандит, обвини го, че е ощетил държавата с милиарди и заяви, че "някой е подарил на Манол Велев "Черноморски солници" за 20 млн. лв. и 1 багер втора употреба". Лечева се закани да съди Божков, но така и не се чу вече 10 години да е изпълнила заканата си. В крайна сметка съдът развали сделката за приватизацията на "Черноморски солници".

Другият труден момент за семейство Лечева-Велев бе когато многократната европейска и световна шампионка по стрелба обяви от чужбина, че ще търси политическо убежище. Тогавашният министър на вътрешните работи, Богомил Бонев я уволни като служител на МВР за уронване престижа на страната и "нелоялност към държавните институции".

Друг труден момент за семейството бе и когато през март месец 2003 г., Върховният административен съд обяви за нищожни две заповеди на бившия земеделски министър Венцеслав Върбанов, свързани с ощетяване на държавните лесничейства в Смолянска област. С министерска заповед бе извършена замяна на 3.666 дка гора от Проглед с 1.922 дка от горски фонд в Пампорово в полза на собственика Манол Велев. За извършващата се сделка никой не си бе направил труда да уведоми Районно управление на горите, което стопанисва тази територия. А както се оказа, точка 3 от министерската заповед нареждала на началника на Националното управление на горите да сключи договорите за замяна без доплащане на разликата в стойността им.

В края на декември 2000 година стана ясно, че Манол Велев строи ВИП-база за ловен и риболовен туризъм край резервата "Кастракли". Теренът бил закупен от бившето АПК, като в него били разположени отделни вили, в които се предвиждало да отсядат платежоспособни любители на туризма и ловните спортове.

От 2001 г. Манол Велев е председател на Българската Боулинг Федерация. Най-големите боулинг центрове у нас са собственост на фирми близки до БСП /веригата магазини "Фантастико"/, а подобна близост на бизнес с политика не винаги е здравословен.

Друга политическа следа в бизнеса на простреляния Велев се появи, когато с решение № 3в от 26 и 27 юли 1995 г. Столичният общински съвет му разреши да изкупи без търг или конкурс и да приватизира: магазин в ж. к. Банишора, бл. 37 А, ул. Опълченска. По времето на приватизацията магазинът се водеше общински нежилищен имот, стопанисван от община "Сердика".

Скандал се заформи и когато през 2004 година Софийски градски съд отхвърли жалби на фирми, сред които и на Велев, по загуба на маршрутни линии в столицата. Жалващите се фирми обвиниха тогавашния шеф на Комисията по транспорта в Столичната община Георги Василев за нередности по време на проведения конкурс. Самият Георги Василев, след напускането на общината беше шеф на фирма на групировката ВИС - "Ауто-мобайл" и бе намерен убит на 5 февруари 2005 г. в колата си на столичната улица "Цар Самуил".

По време на първия депутатски мандат на Весела Лечева съпругът й създаде свое копие на търговския център "Илиянци", като първоначално обеща да изгради 120 малки магазинчета само за български стоки, без да отдава помещения на китайски търговци. От Патентното ведомство съобщиха, че очакват проблеми при реализацията на новия българо-китайски проект, защото търговската марка "Илиянци" вече е била запазена. Името не бе променено, а само леко видоизменено в края, след названието си и нещата за Велев се уредиха.

На 28 август 2004 година, събота, около обяд, пред базара на Манол Велев бе пребит Иван Иванов, президент на фирма "Йоанис". Пострадалият разказа: "Минавах покрай новия базар, когато на улицата до мен спря автомобил. От него изскочиха двама мъже и тръгнаха към мен. В същия момент от базара излязоха още четирима и всички се нахвърлиха върху мен. Нямам представа кои са тези хора, не ги познавам. Викаха ми, че ако още един път мина покрай този базар ще ме убият", разказа пред агенция "Фокус" Иван Иванов. Мъжът остана няколко дни в "Пирогов", тъй като бе с комоцио и съмнения за кръвоизлив в мозъка след побоя. Случаят обаче бе потулен. Тогава фактите бяха навързани с близките връзки на Манол Велев с бившия директор на Националната полиция ген.Васил Василев...

Скандал Велев забърка и по пребиваването на радио "Спорт" в помещения на Националния стадион "Васил Левски". Радиото не бе платило дълго време наем и бе изхвърлено от стадиона. След преименуване обаче медията продължи да пребивава в Стадиона под другоиме. Все пак съпругата му Весела Лечева бе депутат.

Но да спрем с бизнеспрегледа на фирмите, скандалите и интересите на жертвата от покушението Манол Велев. За развилия милионен бизнес в годините на преход, нещата на пръв поглед стоят познато и не изненадват никого. В момента той е в много тежко състояние и изходът е неизвестен. Проблемите около тази поръчкова стрелба са други и те тепърва ще излизат на повърхността. Истината е, че пак влязохме в новините за поръчкови покушения.

Европейците и ние

Когато в края на май т. г. дойде последният Доклад от Европейската комисия за България цял вагон политици надигнаха вой, че видите ли в Доклада имало фактологически грешки, и че отново не сме недооценени.

Европейският комисар по разширяването Оли Рен заяви в интервю за френския "Фигаро", че "ако има обективни причини", Европейската комисия трябва да наложи предпазни клаузи за България и Румъния. От България тутакси пуснаха подводници, да спасят положението и да се разминем с предпазните клаузи. Разминахме се и какво?

"Предпазната клауза по "Правосъдие и вътрешен ред" е теоретична възможност, която ще виси над главите ни през първите три години от членството ни в Европейския съюз. Факт, който е записан в самия договор" - коментира пред Агенция "Фокус" министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. И какво? Може би всичко ни е наред щом приятната на външност Грънчарова го твърди?
Стигна се дотам премиерът Сергей Станишев убедено да твърди, че ЕС няма да ни наложи предпазна клауза и дори ще ни похвали за напредъка в областта на правосъдието и вътрешния ред!

"България се справя с организираната престъпност" - проглушиха ушите европейски родни политици. Покушението срещу Манол Велев ли е успешна борба на властта с организираната престъпност питам аз? За това ли веднага след стрелбата бяха направени справки за бизнеса на жертвата и бързо бе обявено, че е чист?

Стреляха по Велев, кого улучиха?

Преди стрелбата, около предстоящите промени в правителството се говореше усилено, че Весела Лечева е пътник и ще бъде сменена по настояване на другите коалиционни партньори - НДСВ и ДПС. Сега, след покушението една подобна смяна ще е нещо съвсем естествено, тъй като Лечева ще се нуждае от много време за семейството си.

Естествено ще е и министърът на вътрешните работи, Румен Петков да бъде свален от поста си, естествено, но не съвсем, тъй като това не е първото и единствено поръчково убийство, извършено по време на мандата му. Но Петков се противопостави на идеята на премиера Националната служба за сигурност /НСС/ да бъде разтурена и пришита към някаква нова Агенция за сигурност, а това е достатъчна причина Петков да бъде наказан, според представите на министър-председателя.
Ще разкрият ли убиецът или поръчителят - да каже Комисията по разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност. Те са хората, които са наясно кои са били и са информатори и кои служители на спецслужбите. По тази причина информатори специалните служби вече почти нямат, което гарантира, че мнозинството тежки престъпления ще си останат тайна и прокурорските преписки срещу неизвестен извършител ще минат в архив.

Спонсорството на политици трябва да се освети

17 години политици от различни партии и движения не желаят да осветят и обявяват спонсорите си. От години тези финансирания са тайна, нещо, което никой не трябва да знае или види.
В годините на преход видяхме края на спонсори като Константин Димитров - Самоковеца, Георги Илиев, Илия Павлов, Емил Кюлев, Иван Тодоров - Доктора. Часове след покушението на Манол Велев бе съобщено, че той също е финансирал политици - от "Позитано" и от Президентството. Искат ли политиците да крият кой ги финансира и ако е така - защо?

Трудно ще е на разследващите покушението на Манол Велев. Ще се наложи да бъдат включени икономисти, които да проследят над 20 фирми, 1048 съдружника на жертвата /както отбеляза един колега от в. "24 часа" - бел. Л. М./. Ще се наложи разследващите да научат и не особено приятни тайни и факти от кухнята на властта, но нали там всичко е законно? Или някои от високите етажи на властта ще се почувства некомфортно? Ще позволят ли да се разкрият нелицеприятни за тях самите данни и връзки политиците? Това тепърва ще се разбере.
"Вече не убиват за наркотици, а за бизнес" - спомена вчера някой. Все още ли бизнесът в България е извън рамките на закона, ще попитам аз?

Като какъв бе поръчан за убийство съпругът на Весела Лечева: като поредния член на Съюз "Възраждане" /след убитите поръчково от "Възраждане" Илия Павлов и Емил Кюлев/, като бизнесмен спортист, с интереси в спорта и спортните имоти /като доц. Цветан Цветанов, Георги Илиев, Атанас Тасев/, като човек с интереси в хазарта, търговията, или като спонсор на властта?

Все пак едно е да управлява само БСП - тогава Манол Велев си беше жив, остана жив и при управлението на СДС - само дето си имаше известни семейни неприятности.

Днес начело на държавата е тройна коалиция - по подобна причинно-следствена връзка си заслужава да се помисли. Все пак разпределението на политическата власт е различно - следователно и разпределението на икономическите интереси и власт се променя. А подобни промени винаги пускат кръв. Все пак стреляха срещу източник на икономическата мощ на политиците.
Добромир Гущеров продаде бизнеса си - май излезе предвидлив.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене