1. Кой да спре навика да се краде държавата?

След БТК дойде и примерът с летище Божурище * Има ли път за изкореняване на корупцията

На 11 юни изтече тригодишният период, в който дейността на БТК се следи от държавата чрез Агенцията за следприватизационен контрол /АСК/. Без съгласие на АСК не може да има прехвърляне на акции и за да се избегне произнасяне на АСК, сделката ще се прави след 11 юни. Запознати с договора обаче потвърдиха пред "Хроники", че след тази дата за държавата няма гаранции, че ще получи и цент от собствениците на телекома. Каква е причината? Преди три години държавата се раздели с телекомуникационната компания за жалката сума от 230 млн. евро. Сделката бе с "Вива Венчърс", скоро се изясни кой е истинският собственик- исландският милиардер Тор Бьорголфсон, който получи възможността да купи телекома чрез фонда си "Новатор", когато изтече забранителният срок за сделки с акции на компанията.

Чак когато стана ясно, че Бьорголфсон възнамерява да препродаде компанията на АIG за над 2 млрд. лева, или по-точно - за 1,06 млрд. евро, прокуратурата реши да се намеси и провери дали е била неизгодна сделката по приватизацията на БТК, одобрена от кабинета на Величеството.

Ще се върна малко назад, във времето на управлението на НДСВ и ще припомня, че сделката по приватизацията на БТК стана възможна, след като Министерският съвет прие Докладна на министъра на икономиката Лидия Шулева. Чак след Докладната правителството на Величеството гласува решение за тази приватизация, т. е. решението за приватизацията се оказа политическо решение.

Една добре обмислена тънкост

Запознати с приватизационния договор по сделката за БТК, съобщиха, че има клауза, която предвижда при евентуална препродажба на дружеството, бюджетът получава 10 на сто, когато сумата е над 300 млн. евро при самата препродажба. При сделка за 2 млрд. лв. това прави 152 млн. лева и от Бьорголфсоновия "Новатор" обещаха да изпълнят въпросната клауза и платят сумата. Същевременно стана известно, че в случай, че се извърши прехвърляне на акции на БТК по договор, сумата за бюджета е задължение на "Вива венчърс", т. е. от "Новатор" нямат ангажимент да изпълнят задължението. Причина за това е, че въпросните 10 на сто се плащат при прехвърлянето на книжа на БТК, което означава, че плащането не е обвързано с никакви гаранции, а зависи само от добрата воля на милиардера Тор Бьорголфсон.

От фирмата на исландския милиардер обясниха, че са вложили много в инвестиции за обновяване и модернизиране на телекома, но от "Новатор" "пропуснаха" да признаят, че инвестициите всъщност бяха заеми, по които гаранциите бяха от страна на БТК, т. е. изобщо не ставаше дума за средства на Бьорголфсон.

Докъде стигна Румъния в борбата с корупцията

Миналата 2006 година, в Румъния прокуратурата отправи обвинение и изправи в съда седем народни представители, двама заместник-министри, един заместник-министър председател и много други високопоставени служители в администрацията съобщи бившият министър на правосъдието в тази държава, Моника Маковей в предаването на Нова телевизия, "Здравей, България!"

В България начинът за справяне с корупцията при политиците е бил ефективен за кратко време в началото на миналия век. Неотдавна участник в телевизионното предаване на Милен Цветков припомни, как в българския парламент, видният български банкер и политик Атанас Буров заставал на парламентарната трибуна след обсъждането на дадена сделка, гарантирана от държавата и казвал: "А сега, господа депутати, след като одобрихме с гласуване сделката, да решим и къде, за каква социална дейност ще преведем комисионните по тази сделка."
Пак в онези години, друг едър български предприемач и фабрикант, пък построил кино, и заведения, приходите от които превеждал в полза на социалните потребности на своите служители. Това се е случвало в началото на миналия век...

За да се вземат решителни мерки срещу корупцията, за която е известно единствено, че има политически корени днес трябва да се започне от примера с Буров в парламента. От всяка сделка в различни институции, висши държавни служители получават освен заплатите си и добри комисионни, лично, а и други проценти - неофициално. В същото време социалната сфера и здравеопазването се нуждаят непрекъснато и спешно от финансиране, тъй като в бюджета за 2007 средствата, определени по тези две дейности са срамно малки.

Има механизъм, възприеме ли се официално държавата да уведомява партньорите по сделки - комисионните да се привеждат във фондове за социално подпомагане и здравеопазване - това ще е първата стъпка към преборване на корупцията във висшите етажи на изпълнителната власт. Официален превод на комисионни от сделки във държавни фондове за здраве и социални дейности ще прекъсне ищаха на политици и висши държавни служители да печелят за себе си, за сметка на държавата. Това трябва да е началото и тогава няма да има сделки в ущърб на държавата, сделки, от които държавата ни да губи, а държавни висши служител и политици да печелят. В началото на март т г., преди три месеца стана ясно, че логистичните площи в София ще нараснат с нови 220 хил. кв. За 2007 година.

Предлагането на съвременни логистични и индустриални площи в София да се увеличи с нови 220 хил. кв. м. през 2007 г. очакват от Colliers International. За сравнение, в района на Букурещ се очакват нови 382 хил. кв. м.

В момента в България са налични около 1,2 млн. кв. м модерни логистични и индустриални площи. Около 700 хил. кв. м от тях са в София, 250 хил. кв. м - в Пловдив и 200 хил. - във Варна. Половината от предлагането в столицата е в близост до Летище София, както и в районите Дружба, Слатина и Враждебна. Почти изцяло тези площи са заети от техните собственици. През изминалата година на пазара у нас не бяха предложени много нови площи, но е било сложено началото на редица нови проекти.

Търсенето на индустриални площи продължава да расте стабилно и изпреварва предлагането. За пример ще посоча, че навлизането и прилагането на изискванията и стандартите на ЕС за хранително-вкусовата промишленост се очаква да се засили и интересът към модерни складови площи.

Справка за цените показа, че наемните нива за модерни логистични и индустриални площи в България варират между 3,8 и 5,5 евро за кв. м на месец в зависимост от географското местоположение, достъпа до различни видове транспорт, както и наличието и състоянието на инфраструктурата. Тези нива се очаква да останат стабилни и през 2007 г. Наемите във второстепенните по качество логистични обекти варират между 1,5 и 3,5 евро на кв. м за месец.

Хазната е била ощетена с около 1,2 млрд. лв. през миналата година
заради корупционни практики при възлагане на обществени поръчки, обяви на кръгла маса преди месец Огнян Шентов, шеф на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Според него сумата била съпоставима с очакваните годишни постъпления от еврофондовете през следващите 2-3 години.
Отделно около 1 млрд. лв. са загубите от замени на държавна собственост през 2006 г., отбеляза Шентов, като дъполни, че именно обществените поръчки и управлението на държавната собственост са основните механизми за "преразпределяне" на огромни обществени средства чрез корупционни практики, коментира шефът на ЦИД.

Не се налага Главният прокурор Борис Велчев, който твърдо иска да го възприемаме, като борец срещу корупцията, да търси и хвърля пари и труд, за да открие корупция във висшите етажи на изпълнителната власт. Тук ще му подскажа две следи: в корупционните сделки, обикновено са замесени хора от законодателната с колеги от изпълнителната власт - т. е. депутати играят с министри. Другото, което си струва Борис Велчев да провери, е следното: когато се сключват сделки в министерството на Веселин Близканов последната дума има българин, бивш служител на УБО, днес проспериращ оръжеен търговец. Пред тази фигура отпадат като гнили круши интересите на държавата или заявените намерения в интерес на държавата от чужди инвеститори.
По същия начин - от един, максимум двама души - зависят сделките в червените редици, сделки, за които лобират и от парламента и в кабинета, при гласуването в Министерския съвет. Тези различни интереси на едри бизнесмени извън политиката станаха повод и за скандалите в социалистическата партия.

Ако някой си въобразява, че гласуването при заседания на Министерския съвет е нещо, което не е предварително подготвено и прокарано - то да върви да чете приказките на Братя Грим. Ще дам примера с изхвърлянето на ВСС от сградата, където се помещаваше. Проблемът с претенциите на еврейски среди за определени имоти не е от днес или вчера, така бе и с имота, в който се бе настанил и работеше ВСС. Веднага след посещението на американския президент Джордж Буш, проблемът на неговите приятели по еврейска линия бе решен, и то на първото заседание след като Буш отлетя от родината.

Така преди време Министерският съвет реши и гласува замяна на терен, върху който се намира летище Божурище срещу апартаменти в провинцията и някои по-големи градове. Сделката би минала без да направи на никого впечатление, ако не бе предшествана странни бюрократични хватки: започна се с промяна на статута от публична държавна собственост в частна държавна собственост, с цел да се получи възможност за разпоредителни действия - т. е. продажба или замяна.

Извършената промяна явно не стигна на бъдещите получатели на комисионни, та от земя с имот върху нея, въпросната частна държавна собственост вече се изписваше като земеделска земя. Земя, с построено върху нея гражданско летище и писта за столицата преди 90 години, земя, с висока историческа стойност не само за авиоисторията ни, но и за времето на двете световни войни. През войните летището поема въздушната отбрана на столицата, а през 1994 г. на него преминава обучението последните български пилоти.

Сърбите имат огромен Музей по въздухоплаване, който приютява всички видове авиомашини от миналото в авиацията им до днес. По време на войните започнали в 1992 година, самолети от този музей, бяха в готовност да се включат при нужда в реални бойни действия. На летището в Божурище са обучавани авиатори, тук се провеждаха състезания по авиомоделизъм, тъй като то е единственото място до София, в което въздушните потоци правят наличието на мъгла почти невъзможно.

Специалисти твърдят, че въздушният поток на Божурище създава вълни, които могат да се използват от безмоторни самолети, и че само още две други летища в Европа могат да предложат подобен атмосферен феномен.

Авиобаза "Божурище", която в момента изпълнява ролята на единствения комплекс за автомобилни състезания, ще бъде дадена на италианското дружество "Индустриален парк" срещу замяна за 106 апартамента в страната, алармираха хора от Инициативния комитет за запазване на българските авиационни реликви и места.

На 12 април - Деня на авиацията, членове на комитета обърнаха внимание на проблема, който ще разруши реално най-старото запазено летище в България и Европейския съюз. Инициативният комитет, съставен от деятели в областта на авиацията и авиопроизводството, историци и културни дейци, обяви целта си да запази базата като летище. Целта им е да спре превръщането му в бизнескомплекс, а бъдещите му собственици да го развиват като спортно летище и център за автомобилен спорт.

90-годишна история и уникални атмосферни условия - всичко това се стори маловажно за днешните ни политици и те го захвърлиха в името на печалби и бизнес интереси.

В началото бе правителството на Симеон Сакскобургготски

и военният министър Николай Свинаров, след това се намеси прокуратурата - две години скандалът тлееше, докато кабинетът на Станишев одобри замяната с решение на Министерския съвет.

Как се стекоха събитията около борбата за летище Божурище, кой зад кого стоеше, и кой чии интереси защитаваше - четете в продължението.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене