1.Политиците не нарушават безнаказано законите от вчера

Преди 15 години президент, премиер и министър нарушаваха Конституцията както им дойде, за да се разправят с опонентите си във властта

В 36-ото Народно събрание бе съставена Временна анкетна комисия относно неправомерни намеси на не оторизирани лица и институции, които накърняваха установеното от Конституцията разделение на властите в Република България.

Сред имената на тези не оторизирани лица бяха: министър-председател Филип Димитров, министър на финансите Иван Костов, министърът на външните работи Стоян Ганев и президента Желю Желев. Времето, визирано от действията на въпросните лица, нарушаващи Конституцията бе периодът на управление на правителството на СДС от края на 1991 година.

Със съдействието на Министерството на вътрешните работи и на неговите поделения, Националната следствена служба, Главна прокуратура и Софийска градска прокуратура, Президентството, комисия в състав от народните представители: Любомир Начев, Веселина Рашеева, Иван Палчев, Стефан Караджов и Руслан Семерджиев работи, въпреки недоброжелателството на някои институции и длъжностни лица да й съдействат.

В периода 5 май до 9 ноември 1993 година пред Комисията се явяват и са изслушани общо 50 души, в това число и бившите премиер Филип Димитров, вицепремиери Илко Ешкенази и Димитър Луджев, бившите министри Иван Костов и Йордан Соколов, министърът на вътрешните работи Виктор Михайлов, трима секретари на МВР, шестима прокурори, трима следователи, директори на национални служби към МВР и Министерство на отбраната. Прегледани са хиляди страници от протоколи и документи.

Въпреки че са били призовани многократно, пред Анкетната комисия не се явяват Костадинка Терзийска, Светослав Лучников, Йордан Василев, и Иван Татарчев, което извънредно много затруднява работата на тази Временна анкетна комисия.

Задържане на гражданин без санкция от прокурор, разпит на лице в частна квартира, разследвания, извършвани в кабинети на Министерския съвет, събиране на доказателства от лица, които нямат право на това, натиск за проверка на банкови сметки, всичко това, което изброявам е малка част от действията на горе цитираните лица, които се опитаха с тези начини да санкционират 40- те стачки на синдиката "Подкрепа", да доразбият дипломатическия и разузнавателен апарат на държавата зад граница, както и да създадат паралелни силови структури за частно ползване.

От утре в тази електронна страница ще бъдат публикувани части от Доклада на Временната анкетна комисия, хронология на събитията, които предизвикаха проверката на народните представители, както и твърденията на бившата директорка на НСлС Ани Крулева, изводите на Комисията с изброени нарушения на длъжности лица от върховете на изпълнителната власт, части от Доклада за резултатите по работата на Временната комисия относно неправомерни намеси на не оторизирани лица и институции, накърняващи установеното от Конституцията разделение на властите в Република България.

Ще бъдат цитирани факти и изявления на лица, запознати със случаите, които провери Временната анкетна комисия, като ще обърна внимание на противоречията около емблематични афери от зората на демократичния преход.

Политици погазваха законите безнаказано, погазваха Конституцията - четете в продължението. 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене