4. Защо Главният прокурор Борис Велчев се направи на изненадан за Мирчо Циганина?

Продължение от 5 юни

Мирчо Циганина е имал оживени бизнесконтакти с Русия

"Аз не се афиширах", разказва за тези свои връзки Петков. В телевизионно предаване от 1992 година, с название "Капиталът", за първи път излиза справка, че фирма "Миомит - Мирчо Петков" от село Койнаре /родното място на Петков - бел. Л. М./държи стокообмена между България и Съветския съюз с 76 на сто! Същото потвърждава и Мирчо Петков. "Това бе 1992 година - пояснява Мирчо Петков... Точно така беше. И от тогава започнаха, така да се каже, започнаха моите проблеми..."

Бизнеспартньорите от Русия и още факти

"Петков се хвалеше пред нас, че държавата стои зад него. И показваше договори за 15 млн. лева, които негови фирми са сключили с държавни институции. Казваше, че сега вече няма да има финансови проблеми и е готов да се разплати с всички свои кредитори"- пишат негови съдружници.
Оказва се, че до обясненията на Циганина се стигнало, след като те му вдигнали скандал за това, че се опитал да им пробута дрехи вместо пари. Един от съдружниците на Петков, Александър Балжуларский дал поръчка за 150 хил. долара на шивашката фабрика "Боряна", но срещу тях тази немалка сума получил само един ТИР с дрехи на стойност не повече от 10 хил. долара. Веднага след предаването с Коритаров, в редакцията на в. "Стандарт" пристига факс с вече дадени показания пред Прокурор от ужилените руски съдружници на бай Мирчо миналата 2006 година. Партньорите на Мирчо Петков от съвместното предприятие "Алтаир" и шивашката фабрика "Боряна" подробно описват кога и как са дали пари на циганския бизнесмен.
Във факса, както отбелязва всекидневникът веднага след неговото получаване, фигурирали също оригиналните показания на руски език, както и декларация на преводача, че текстът е верен с оригинала. Освен това бил приложен и спесимен на Юлий Василенко, който бил автор на едно от обясненията.
Веднага след предаването на Нова телевизия обаче бай Мирчо изключи телефона си.
Зад гърба на руските си партньори Мирчо продава резиденцията в Правец. Те така и не виждат парите от продажбата. "До ден днешен $130 000 за акциите и $200 000 заем не са върнати. Във връзка с това, че напоследък Петков се изявява в криминалния и престъпния свят, не съобщавам адреса, на който живея, нито телефона си в интерес на собствената ми сигурност, а също така и във връзка с това, че разполагам с информация за взаимното плащане между Рязанския нефтозавод и Петков" е написал в показанията си Юлий Василенко. Според него, макар Циганина да е подписвал добросъвестно всички протоколи и документи, не е имал никакво намерение да изпълнява поетите ангажименти.

Акции за 130 000 долара, купени с руски пари били за включване на държавната резиденция "Правец" в капитала на съвместното предприятие "Алтаир". Другите 200 000 Мирчо Петков поискал от руснака Юлий Василенко в заем, но нито цент от взетите пари Петков не връща, а още по-малко пък употребява в полза на руските си партньори.
В поредица от жалби до прокуратурата и полицията Мила Максимова описва и оказаното насилие над Андрей Смирнов при принудителното му извеждане от бившата резиденция на Тодор Живков в Правец. Протести по този случай са отправени и от руското посолство. Максимова обвинява Мирчо Петков и Веселин Костов, че със съдействието на бившия началник на полицията генерал В. В., 40 униформени са превзели резиденцията, собственост на Смирнов, и насилствено са го изгонили. От прокуратурата и от Външно министерство отричат да е имало насилствени действия. Проверката срещу полицаите на три пъти е била спирана, твърди Максимова.
76-годишните родители на Андрей Смирнов, съдружник на Петков, също са пострадали от организирана провокация на Циганина, като освен това са били безпричинно отстранени от полет за Москва.

От жалбите на руските партньори на Петков става ясно, че Мирчо Петков отправя серия от клевети към Смирнов, включително, че е резидент на руското разузнаване от 1994 г. в България. След провала на 10-годишните усилия по неговото изгонване, Циганина и Веселин Костов, заедно с подполк. Валентин Димитров от РДВР София и с подкрепата на ген. В., организират на частни начала екстрадирането на Андрей Смирнов от България, като използват за предлог "въвод в владение" в бившата правителствена "Резиденция Правец", по изп. дело № 511/03 г., по което Смирнов няма каквото и да било юридическо отношение.
Около изгонването на Смирнов и семейството му в медии излизат още потресаващи подробности, някои от които ще спомена, тъй като във времето не бяха опровергани.

При акцията по изваждането на Смирнов и близките му от резиденцията в Правец, се оказва се, 40 полицаи нападат и пребиват в 11,00 ч. него и съпругата му, след което, на лежащия три часа на пода, безпомощен Смирнов е поставена в 13,00 ч. успокоителна инжекция под натиска на съдия-изпълнителка от СРС и адвокат Б. Б, въпреки протеста на руснака, че е алергичен. На лежащия на пода с белезници Смирнов, инжекцията въпреки всичко му е поставена от пристигнало от Правец медицинско лице С. П. В резултат на това състоянието на руския партньор на Петков се влошава, и чак в 19,00 ч. изплашените полицаи разрешават той да бъде откаран в болница. Медицинска помощ му е оказана едва на 6.11.03 г., според данните в здравното заведение, т. е. 14 часа след като е пребит от пет полицаи, с което живота и здравето му са били сериозно застрашени, което е потвърдено по-късно в диагнозата - комоцио.
От преживения ужас Мила Максимова изпада в тежка следродилна депресия, вследствие на която й спира кърмата и 45-дневният им син остава без храна.

При така изнесените факти и обстоятелства става ясно, че акцията е детайлно и много прецизно планирана. С нейната секретност и внезапност се е целяло "както изхвърлянето на Смирнов, който е платил за сградата 1 000 000 долара, а след това и завладяване на документи и записи на заповеди", които Мирчо Петков е издавал в полза на Андрей, Дмитрий и Владимир Смирнови, Юлий Василенко, Александър Балжуларский, Владимир Соколов, Мила Максимова, Алексей Фатин на сума повече от 10 000 000 долара.

Освен че са нарушени гражданските права на семейство Смирнови, с акцията в резиденцията в Правец, грубо са нарушени Закона за закрила на детето, правата на майчинството, международните граждански права на чужд гражданин, нарушена е и Инструкция № 1 за взаимодействие между МВР, посолства и консулски отдели.
Въводът във владение в "Резиденция Правец", както се оказва е само предлог за оправдание на незаконните действия на услужливи хора, облечени във власт. Незабавно се инсинуира, че Смирнов е нападнал някакъв гражданин, срещу него е образувано наказателно дело № 503/04 г. На 19 януари 2006 г. падат и двете обвинения, като Ботевградският съд признава Смирнов за невинен и по двете обвинения.

Това е много накратко историята на сътрудничеството на българския гражданин Мирчо Петков, известен с прякора си и Мирчо Циганина или бай Мирчо с група руски граждани. Към днешна дата въпросното лице Петков е на свобода, въпреки описаните в разстояние на няколко дни събития около неговата дейност. Каква е причината за тази свобода, след като по неговото участие в източването на Държавния резерв имаше две дела, а жалбите на руски граждани до Главния прокурор отдавна да лежат на нечие бюро.

Кой от политиците подкрепяше Мирчо Циганина, кой от изпълнителната власт го пазеше от правосъдието - така и не стана ясно. Името на бай Мирчо изплува отново тези дни, когато един бивш шеф на Държавен резерв направи "потресаващи" разкрития пред журналиста Георги Коритаров. Тук изнесохме останалите подвизи на Мирчо Циганина и задавам въпрос на Главния прокурор: каква е съдбата на жалбите на руските партньори на Петков? И как един комсомолски секретар на "Главбургасстрой" в Москва стана милионер в зелено и по информация от ДАКСИ от 2005 г. неговият приятел В. Костов притежава 50 на сто от военния завод "Бета- Червен бряг", за когото преди няколко дни Мирчо Петков говореше пред "Нова телевизия" като "моя завод"? 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене