3. Защо Главният прокурор Борис Велчев се направи на изненадан за Мирчо Циганина?

Фабриката за фалшиви документи, в които истината е между 5 и 10 процента заработи на пълни обороти * Полиция за частно ползване

Продължение от 3 юни

"Тук имам един документ, един откровен доклад на един бизнесмен, който често е споменаван, всеизвестен в тези среди, Мирчо Митьов Петков, който в доклад пред своите партньори, руски партньори, на които дължи 22 млн. щатски долара, обяснява къде е раздал тези пари и защо не може да възстанови задълженията си към руснаците. Първо обяснява, че "бизнесът, който правя в момента с Резерва изисква да имам сериозни и стабилни политически контакти. По неговия документ, този протокол, той спонсорира освен личности, спонсорира и партии като на трите партии, които в момента са управляващи - НДСВ, БСП и ДПС..." Това каза в студиото на Нова телевизия и сутрешното предаване "Здравей, България! бившият шеф на Резерва, Димитър Димитров, който се очаква тези дни също да получи обвинителен акт от Прокуратурата. Истински ли бе този документ, който в продължение на половин час бе четен отгоре надолу и отляво надясно?

Запознати с него твърдят, че в него 5 до 10 процента са истините, като лъжите естествено били далеч повече. Но такава била структурата на документите менте, които имат за задача да изиграят ролята на компромат. От въпросния документ, копие, от който водещият Коритаров прикани госта си да чете дословно, на пръв поглед невярно бе твърдението, че зам.-главният прокурор, Христо Манчев имал дъщеря. По тази причина и другите съобщени около името му факти, Манчев обяви часове по-късно, че ще заведе дело за клевета.
Няма да коментирам колко са засегнатите от полуистините и лъжите в документа, носещ подписа на Мирчо Петков, тъй като по изнесеното Прокуратурата ще извърши проверка. Ще се спра на някои от твърденията на Петков в интервюто, което той, бившият кадър на ЦК на Комсомола даде на следващия ден отново в студиото на "Здравей, България!"

Документът бил плод на шантаж, на който Мирчо не се хванал

Мирчо Петков потвърди, че е "чувал" за документа и разказа, как е бил шантажиран чрез приятели от руския си партньор и съдружник, Андрей Смирнов, че ако даде определена сума, то документът нямало да излезе в медиите. И той, Мирчо Петков не се поддал на шантажа, така че появата на документа била логична за него и очаквана.
Нямам партньори, на които да дължа пари бе друго твърдение на бизнесмена Петков пред зрителите на Нова телевизия. Що се отнася до фирмата на руския гражданин Андрей Смирнов, Петков призна, че е имал бизнес отношения от 1991 до 1996 и с него заедно вложили инвестиции в резиденцията в Правец и Шатрата.

"Преди десетина години, когато ние наистина работехме и имахме доверие един към друг, ние имахме подписани документи, празни бланки, както той Петков има в предвид доскорошния си съдружник, Андрей Смирнов - бел. Л. М./, така и аз. Тези бланки бяха подписани с такава цел, в улеснение на работата между г-н Смирнов и мен, когато се налага да ползва моя подпис в нашия общ бизнес и когато на мен ми се налага да ползвам неговия подпис - поясни Мирчо Петков с прякор Циганина или бай Мирчо.

Не работил с Държавния резерв, а само консултирал фирми

"Аз само съм консултирал няколко фирми за търговия със зърно, но нямам нищо общо с източването на Държавния резерв. Моята работа бе да намеря сериозен външен купувач. Никога не съм работил с резерва" - твърди Мирчо Петков.
Всъщност точно по повод източването на Резерва в началото на януари bTV съобщи, че прокуратурата има реален поглед върху цялата схема за източване на Държавния резерв, действала от 2002 година насам. Тогава в студиото на "Реално", гост беше Станимир Димитров от Софийската градска прокуратура, наблюдаващ прокурор по делата за източване на резерва срещу бившите му началници Димитър Димитров и Станислав Копаров, както и срещу Мирчо Петков, известен като Мирчо Циганина.

По време на предаването прокурорът Димитров поясни: "Касае се за престъпна схема, насочена към ощетяване на държавата с хиляди тонове суровини за милиони левове. Неслучайни фирми са кандидатствали с предварителното знание, че ще спечелят определени търгове. Конкретните връзки и обединяващи звена между отделните фирми са установени и ще бъдат отразени в съответния прокурорски акт, когато приключи разследването. По делото са разпитани стотици свидетели, материалите по делото са над 150 тома".

В Протокола, който показа и чете в "Здравей, България бившият шеф на Държавен резерв, Димитър Димитров бе описано следното: Мирчо Петков обяснява руските си партньори, че е направил оборот от 50 млн. лв. от продажба на 43 500 т дизел и 80 250 т зърно от резерва. "Като доказателство ни предостави куп договори, сключени с Държавния резерв, за гориво около 50 хиляди тона, за зърно 120 хиляди тона и за получаването на пари от неговите фирми като ЕТ "Нитти - Йонита Цакова", "БГ Снакс", "Акома" и други", посочва в свое изявление, разпратено до медиите и един от присъствалите на срещата според протокола - Степан Аржадеев. Той потвърждава за състоялата се среща и думите на Мирчо Циганина.

При съпоставка на данни от проверките по източване на Държавния резерв, с които бяха запознати и депутати, въпросните количества гориво и зърно, както и изброените фирми фигурирали в последните два големи сигнала за злоупотреби в Резерва. Нарушенията със зърно бяха разследвани от специална парламентарна комисия в миналото Народно събрание, а по повод източването на горива беше арестуван Йовчо Йовчев, директор на Резерва преди Димитър Димитров. Никъде не се говореше или споменаваше даже, че Мирчо Петков бил само консултант по сделките със зърно и петрол.
В разпространена до медиите разписка тогава, подписана от Мирчо Петков-Циганина, той обяви, че поема задълженията от милиони левове към фирмите "БГ Снакс" и "Акома", тъй като по негова инициатива компаниите са изтеглили съответно 6800 т и 10 хил. т пшеница под формата на стоков кредит.

Фирмите длъжници към Резерва фигурираха и в сигнал до Главния прокурор, внесен от депутата Йордан Бакалов показа тогава съпоставка на имената и данните.
Навремето сигнала на Бакалов е подаден във връзка оплакване от Мила Максимова - съпруга на Андрей Смирнов, бивш бизнес партньор на Мирчо Петков. Според Максимова фирмите, а и 11 компании принадлежали на близкия до Петков Веселин Костов или свързани с него лица и се намирали под контрола на Мирчо Петков и негови близки.

По отношение на източените от Резерва горива, схемата била следната стана ясно от източници в Прокуратурата, с фалшиви банкови гаранции се изтегляли тонове горива, Освен това, 15 фирми купували гориво и по схемата "продажба срещу замяна" като взимали от Резерва гориво с по-високо съдържание на сяра срещу задължението да го подменят с по-ниско, което да отговоря на стандартите на Европейския съюз. Договорите били сключени през септември 2003 г. и били за милиони левове, докато за първата измама с горива от Резерва, събитията се случили на следващата, 2004 година.

Според съпругата на Андрей Смирнов, Мила Максимова, една от разкритите фирми по източването на горива от Резерва, ЕТ "Деян- Тодор Любомиров", била регистрирана на името на сервитьор на Веселин Костов, близкия до Мирчо Циганина. Та същата тази фирма била замесена в уреждането на изплащане на дълг към съдружника на Мирчо Петков - Смирнов. И тук се случва и едно чисто криминално престъпление: Тодор Любомиров загива при неизяснени обстоятелства от токов удар в собствената си къща. Върху това обръщат внимание на българското следствие Степан Аржадеев и Максимова.

Друг случай, също с лоши последици е и станалото с бизнес дама, която е била принудена да поеме задълженията към резерва на следните фирми - 7000 т пшеница на "Елеганс" и "ЕТ Ви Ти Ви", 8000 т на "Адунай" и "ДБС - инженеринг" и 8300 т на ЕТ "Николай Костов". Братът на Цакова, Илия, изчезва безследно през 2000 г. Той е имал бизнес с фирмата на Мирчо Петков "Миомит" - търговия с цигари, като е бил принуден от Петков да вземе банков кредит.
Сестрата, Йонита Цакова поради оказвания натиск върху нея прави опит да се самоубие и е вкарана в психиатрия в Ловеч, но това не е единственото, което й се случва. На 14 април 2005 г. Цакова е нападната от двама души пред дома й в София и е била наръгана. Това става само ден преди да разпитат Цакова в следствието.

За друго произшествие, което е могло да има летален изход се разбира, когато съпругът й подава жалба до полицията, в която съобщава, че джипът, в който са се возили той и жена му, катастрофира. Проверката на полицията показва, че една от гумите е била с развити болтове.

Случаят с резиденцията в Правец

Преди 15 години, през 1992 г., по банков път, от Русия на Мирчо Петков са били изпратени 1 милион щатски долара, с които той да купи резиденцията в Правец. Петков я купува, но вместо да впише като съсобственост имената на тези, които му дават парите, той прехвърля след време резиденцията на фирма "Финметалс Холдинг". Около тази резиденция се води дело във фирмено отделение на Софийски окръжен съд под №257.

Прехвърлянето на собствеността, което извършва Мирчо Петков е фиктивно, тъй като в средата на лятото на 2002 година, той, чрез "Финметалс Холдинг" ООД започва да притиска семейството на Смирнов да се махнат от резиденцията. Разбира се, самият Андрей Смирнов и съпругата му Мила нямали изобщо представа, че не са собственици и че са били изиграни от Мирчо Петков, след като парите за закупуването на имота били дадени от Русия.

В месец юли 2002 г., в Районна прокуратура - Ботевград е подадена жалба от фирма "Финметалс Холдинг" АД срещу Смирнов. В нея е заявено, че руснакът и съпругата му ползват чужд имот, т. е. на фирмата, без правно основание. Самата "Финметалс" твърди, че е броила 100 000 лева, за закупуване на имота, бившата правителствена резиденция в гр. Правец, като сделката се осъществява, чрез синдика от "Езтур" АД.

По жалбата е образувана прокурорска преписка В-1197/2002 г. с резолюция на зам.-районния прокурор. В хода на проверката се доказва по безспорен начин законното основание за пребиваването на Смирнов и това, че действията му не са довели до противоправна промяна в съществуващото фактическо положение. Съдът постановява отказ за оказване на съдействие за влизане в имота на резиденцията на претендиращата за легитимен собственик фирма "Финметалс Холдинг" АД.

Това става повод Мирчо Петков и адвокат Станимир Цолов Цветков, чрез генерал В. В. и с помощта на хора от ДНСП и РДВР - София да предприемат отнемане на имота от Смирнов, като го изгонят силово от него.

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене