1. Защо Главният прокурор Борис Велчев се направи на изненадан за Мирчо Циганина?

Стари факти за арести и разпити изплуваха отново на повърхността в предаването на Георги Коритаров "Здравей, България!"

"Не изнасям никаква информация, която представлява някаква тайна за държавата и не се притеснявам от това, което е тук в мен, което бих съобщил сега, след малко - започна своето участие вчера в предаването на Нова телевизия, бившият директор на "Държавен резерв и военновремени запаси", Димитър Димитров. - Аз съм го обяснявал неведнъж. Източването на ресурсите на Резерва става основно по два начина - чрез стоков кредит и чрез паричен кредит. И също неведнъж съм го казвал, че всъщност Резерва не е окраден, не е взето от него, а той просто е раздаван - продължи Димитров разкритията си в студиото на сутрешното предаване.

Димитров показа Протокол №13 от 29 май 2004 година, според който ставали ясни редица машинации за подкупи, купуване на високи длъжности в изпълнителната власт, спонсориране на лица и политически сили и още, и още, като главно действащо лице в това източване, Димитров цитира Мирчо петков - циганина, който се оказва гражданин с два ЕГН-та, заради две дати, посочени като рожденни.

Във въпросния доклад, от 29 май 2004 година, Мирчо Митев Петков, или Мирчо Циганина, /както е известен от преди четири години в медиите и на прокуратурата - бел. Л. М./ обяснява, че стоки и пари, които е взел от руснаците в периода 2003 - 2004 година, ще бъдат възстановени до 2006 година.

"Бизнесът, който правя в момента с Резерва изисква да имам сериозни и стабилни политически контакти и позиции - пишел Мирчо Циганина в документа, копие от който показа пред Коритаров бившият шеф на Резерва Д. Димитров. - Така пред зрителите бяха изнесени данни за няколко министри, ДПС и безнесмени, с които въпросното лице с двойна дата на раждане си контактувал. Оказа се, че според документа Мирчо имал да връща на руснаци 22 млн долара, но за да заздрави позициите си, той бил принуждаван непрекъснато да плаща големи суми /по милион долара на калпак/за назначенията на Ангел Александров, Нихат Кабил, Емел Етем.

500 тона дизел на "Спартак" Плевен, по молба на самия МВР-министър Румен Петков дал Циганина, като други 200 000 връчил лично на Петков - сочел документа, копие от който извади на светло Димитър Димитров.

Въпросният документ бил пуснат в действие още преди изборите за евродепутати, но така и не видял бял свят. В същото време се разразил краят на скандала "Овчаров-Александров" и затова чак сега, преди пленума на БСП документът се появявал на бял свят - стана ясно от предаването на Коритаров.

Изнесеният Протокол, части от който ще цитирам и тук в продължение на няколко дни, дойде някак си много "навреме", точно в мига, когато скандалът "Овчаров-Александров" приключи и Прокуратурата обяви резултатите от проверката.

Запознати с уменията на набедения министър на икономиката и енергетиката тутакси съзряха в появата на компромата негово участие и ответен удар, но тъй като едно подобно подозрение изисква време и факти, ще оставя заключенията по него за края на тази публикация. Още повече, че визираните лица в Протокола бяха изключително и явно противници на самия Овчаров, а появата на Протокола преди пленума на БСП идвала да покаже, че борбата за Овчаров още не е приключила. Странен отзвук намери изнесеният протокол на Мирчо Циганина / става дума за протокол от 29 май 2004 г. от работна среща на Мирчо Петков с руска фирма, на които дължал вече споменаните 22 млн. долара - бел. Л. М./ и в Главния прокурор на републиката, Борис Велчев. Велчев побърза да обяви, че ще се разпореди бившият шеф на Държавния резерв Димитър Димитров да бъде поканен в прокуратурата възможно най-бързо, за да даде обяснения и да представи намиращите се в него документи, ако има такива.

"Ще бъде образувана проверка и ако се съберат достатъчно данни за досъдебно производство, такова ще бъде образувано. Случаят е изключително смущаващ, независимо дали се касае за истинско или лъжливо твърдение. Ако това се установи, последиците ще са ужасни за прокуратурата" - поясни още Главният прокурор.

Най-изненадващо от всичко бе това, че Обвинител №1 бе учуден от появата и съобщаването на фактите около Мирчо Циганина, факти, добре известни на гражданството и самия него от поне четири години насам. И за да стане ясно, че няма място за изненади, ще изложа тези факти, появявали се в печата в продължение на поне четири години.

И така: кой е Мирчо Циганина?

Той бе арестуван миналата година по обвинение за източване на Държавния резерв. Впоследствие Циганина бе освободен във връзка с две дела за измама, свързани с източването на Резерва през 2002 г. и то в особено големи размери. Арестът му потвърди в парламента още тогава вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Около задържането на въпросното лице, спецполицаи нахлуха и обискираха офисите му в София, където намериха чували с документи от Комисията за защита на личните данни. Самият Мирчо бе свързан веднага с ДПС и обръчите му от фирми, което той не отрече. Последните данни за него сочеха, че той продължава необезпокояван бизнеса си след излизането от ареста.

Говорителят на Върховната касационна прокуратура /ВКП/тогава /7 август 2006 г. - бел. Л. М./ и ръководител на антикорупционното звено в обвинението, Бойко Найденов поиска да се провери тогава защо бизнесменът Мирчо Петков, популярен като Бай Мирчо или Мирчо Циганина, е бил задържан за кратко и после освободен, научи и съобщи Mediapool. На Мирчо не бе повдигнато и друго обвинение, въпреки водените две дела за измами в големи размери за източване на Държавния резерв и афишираното от него спонсориране на различни политически партии и функционери. "До седмица се очаква да бъдат повдигнати обвинения срещу длъжностни лица, участвали в източването на Държавния резерв от 2002 г насам", съобщи миналата година изненаданият днес Главен прокурор Борис Велчев. - Крайно време е да се повдигнат обвинения, а не само да си говорим за проверки и да си носим папки - допълни още тогава, на 9 август Велчев. Оказа се, че проверката по източването на Държавният резерв била една от тези, за които бе съобщено, че разгневили Главният прокурор заради мудността си.

Замесено лице, близко до ДПС тогава се оказа и Кирилка Ангелова, собственичката на фирма "Акома", съдружник в "БГ Снакс" и бивш изпълнителен директор на сдружението на ДПС общините "Толерантност". На нейно име се е водело известно време и жилището на лидера на ДПС в Бояна, известно с прозвището "сараите на Доган". Ангелова бе разпитана, но след това всичко около скандала като че ли утихна.

В същото време градският прокурор Вичо Вичев коментира, че Мирчо Петков не е бил задържан, когато е бил разпитван в Столичното следствие, защото следователите не предоставили достатъчно основания за това. Това беше поредният разпит на лицето, което не бе последвано от задържане. От 2002 г. по двете дела срещу Циганина се оказало, че няма нито едно повдигнато обвинение, призна още тогава прокурор Вичев, който се оправда, че забавянето се дължало на смяната на следователи.

След 10-годишно ослушване, изчакване Софийската градска прокуратура най-после се престраши и спомена името Мирчо Митюв Петков, по-известен като Мирчо Циганина. Знаменателното събитие се случи в сряда привечер на 9 август 2006 г., когато ръководителят на СГП Вичо Вичев, притиснат от обстоятелствата, най-изненадващо се появи в новинарското студио на БНТ и съобщи, че Софийска градска прокуратура имала разминавания със Столичното следствие по кръга лица, които се разследват за източване на Държавния резерв.

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене