2. Боянското убийство

Връзки с политици от целия спектър на дъгата, както и с криминално проявени босове, много от които вече в Отвъдното - това са пътищата по разкриване на поредното поръчково убийство * Кой ще бъде следващият - Таки?

Продължение от 15 май 2007 година

Имена на политици, сделки в бизнеса - това изскочи веднага след убийството на поредния, трети споминал се президент на Локомотив Пд, Александър Тасев. Върху колата на жертвата беше забелязан пропуск от Народното събрание на името на депутата от БСП, Трифон Митев. Убитият Тасев се оказа съдружник с общинския съветник пак от БСП, в столицата Мичо Райковски. Райковски: "Според мен Сашо Тасев не пречеше на никого с бизнеса си, той имаше изключително легален бизнес и по тази причина и аз съм се хванал с него нещо да вършим заедно." Това каза след разстрела общинският БСП съветник Райковски. Собственик във фирми и притежател на първата бензиностанция в района на Кюстендил се оказа Тасев след първите проверки за регистрации на фирми и съдружия.

Бензиностанцията на Тасев е била открита преди години, лично от министъра на енергетиката в правителство на НДСВ Милко Ковачев и в присъствието на депутатите от царската партия арх. Борислав Владимиров и Ваня Цветкова.

Тасев пое управлението на футболния клуб "Локомотив" Пд, след като на 25 август 2005 г. в Слънчев бряг бе убит предишният собственик на клуба - бившият шеф на групировката ВИС Георги Илиев, а няколко месеца по-рано в София бе разстрелян и друг управляващ в "Локомотив" - Николай Попов-Мартеничка. Тасев използва връзки в Италия, за да трансферира футболисти в двете посоки, връзки, които имаше от търговията с череши, които изнасяше.

"Бяхме борци, сега сме бизнесмени" - казваше приживе Георги Илиев, но връзка на бизнесмените със спорта бе един от пътищата за пране на пари в края на 17 годишния демократичен преход. Спортът върви като червена нишка в престъпленията от този период. Така големият бой в столичния спортен комплекс "Д ескрим" бе между борци, сред които Георги Илиев и други познати имена от сенчестия свят и каратисти, начело със Слави Бинев, днешен архонт и кандидат за европейски депутат. Бинев е един от малкото оцелели от прехода, заедно със заминалия в неизвестна посока в чужбина, Младен Михалев - Маджо. И ако Маджо бе 1994 г. заедно с Георги Илиев и Димата Руснака, днес и двамата застреляни показно, то с следващите години Михалев мина на страната на враговете на групировката ВИС - в СИК. Така се стига до това, в последната седмица преди смъртта на Илиев, близък на Маджо, един от лидерите на СИК, Рахмат Сукра да пребие приятеля на Илиев, Боби Чакъров.
Връзка със спорта имаше Димитър Димитров - Маймуняка, човек, който години наред бе във ВИС до Илиев. Маймуняка бе във футбола около президентстването на ФК "Хебър" и ФК "Беласица" - Петрич, и приятелството му с Илиев не попречи той да бъде взривен на 28 януари 2003 и три дни по-късно да умре от раните си.
Изчезнал от България, човек на разстреляния Илиев бе и Мето Илиенски, който бе втори човек във ВАИ Холдинг е контролираше бизнеса с кокаин и отговаряше за контрабандните канали на групировката през митниците.
След изчезването на Илиянски, в страната се пуснаха слухове, че жена му е разпродала имотите им и също се изнесе от страната, и че генерал от МВР му е осигурил срещу добра сума фалшив паспорт, за да замине.

Вицепрезидент на ВАИ Холдинг, Николай Цветин, смятан за дясна ръка на Георги Илиев и веднага след смъртта му, бе определен за негов наследник и също имаше позиция във футболния съюз. Човек на Георги Илиев бе и Николай Динев, собственик на заведението "Кошарите", който се оказа в един момент собственик на футболния "Вихрен". Връзка с Илиев имаше и президентът на Беласица - Петрич, Костадин Хаджи иванов, около който известно време работи Маймуняка, /Хаджииванов бе разследван с Мирчо Циганина, който източи гориво от Държавния резерв и предизвика с това скандал в политическите кръгове. - бел. Л. М./

След убийството на Тасев мощен самоделен взрив разтърси центъра на Перник. Нямаше пострадали, нанесени бяха само материални щети, което показва, че взривът е бил за сплашване или предупреждение. Собственик на взривеното кафене се оказа фирма "Кортина", собственост на 48-годишния Георги Мишев, който придобил заведението от пернишкия бизнесмен Първан Първанов. Първанов пък се оказа с разнопосочни търговски интереси, сред които и този, че е бил акционер и в местния футболен отбор "Миньор".

По информация на Mediapool от вчерашния ден се оказа, че Тасев е имал тесни взаимоотношения с пловдивския бизнесмен Антон Генадиев - Санджето. Генадиев е известен съдържател на фирми, на транспортна компания и дискотека, който бе арестуван във връзка с убийството на видния сикаджия Милчо Бонев - Бай Миле, но впоследствие освободен. Повдигани са му обвинения за заплаха за убийство и изнудване. Арестуван е бил за неизпълнение на полицейска заповед. Според оперативна информация зад легалния бизнес на Санджето се криела търговия с наркотици, в която участие имали и други родни футболни босове.

Кметът на Кюстендил Людмил Стоянов веднага заяви след последното убийство, че бизнесът на Тасев бил чист, същото потвърди и червеният депутат Иво Атанасов. Хора от синята централа, имаха топла връзка с холдинга на Георги Илиев - ВИС около 1997 година, като след излизането им от властта, мнозина от хората около Илиев, както и самият той бяха елиминирани, а следовниците на Илиев се оказаха пряко свързани и познати вече с хора от червената партия. А междувременно, от 2001 до 2005, в периода на управлението на монархистите, хора около ВИС се оказаха подпомагани и от тези управници. В медиите се появиха снимка как бившият премиер Симеон е гледал мачове в компанията на разстреляния Тасев. Междувременно представители на НДСВ обясниха, че нямало нищо нередно в публичната поява на лидера им Симеон Сакскобургготски с Тасев на стадиона в Пловдив.
Вчера, ден след убийството стана ясно, че Петър Паунов, председател на СДС - Кюстендил оглавявал протестите срещу изграждането на завод за отпадъци в града - проект, поддържан от Александър Тасев. Паунов познавал Тасев отдавна и помнел бизнеса му с горива от средата на 90-те. "Той беше човекът, с чиято подкрепа са избрани всички кметове през последните 15 години, бизнесмен със солидно влияние в ромската общност."

Според запознати истинският разцвет за бизнесмена дошъл след 2001 г., когато депутатката от НДСВ Ваня Цветкова го въвела във високите кръгове на царското движение. Тя каза за bTV вчера, че самият Тасев потърсил жълтите, с идеята да им помага. Според Цветкова, убитият имал далеч по-влиятелни приятели от нея, и то от кръговете на БСП. Цветкова цитира Тасев, който казвал, че президентът му е приятел и ще му остане такъв, както и че много уважавал Стефан Данаилов.

Наследникът на Георги Илиев и близък до Таки, Александър Тасев имаше сериозни инвестиционни планове, след като пое "Локо" Пд. Намеренията му бяха свързани с концесионирането на стадиона в парк "Лаута". В края на април 2006 г. Тасев заяви, че ще стои твърдо зад тима 2 години, но че ще остане и повече години, ако получи стадиона на концесия. Още тогава той се похвали, че лично кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков му обещал съоръжението, но след време концесионирането на стадиона се провали. Разследване за контрабанда на горива, е имало срещу президента на футболен клуб "Локомотив" Пловдив Александър Тасев, който бе убит преди два дни в елитния столичен квартал Бояна. За него съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков вчера, като поясни, че това разследване било спряно през 2001 година по неясни причини. Изброеното дотук навежда на мисълта, че връзки на жертвите с политици от различни партии винаги има през годините, като това за едната страна означава спонсориране, а от другата - липса на неприятности с полиция и прокуратура.

"Възложил съм проверка на главния секретар на МВР и се надявам до дни да стане ясно защо е била прекратена разработката. Ще бъдат повикани за разговори оперативните работници, които са работили конкретно по случая", обясни министър Румен Петков вчера, след завръщането си от Брюксел. Изтъквайки, че Тасев е участвал в "240 фирми и дружества" и е имал широки бизнес интереси, министърът заяви, че възложил проверка, за да стане ясно защо службите са спрели разработката за него през 2001 г.
"Много държа да зная за какво е разследван Тасев, както и защо е спряна работата по него, каза Петков. Той уточни, че Тасев е "разработван за много неща", в това число и за контрабанда на горива в Сърбия в началото на 1990-те години.
Бившият министър на вътрешните работи от правителството на Иван Костов Емануил Йорданов не можа да си спомни по негово време да са били правени разработки на Александър Тасев. "Познавам Тасев още от 1988 г., тъй като от предната година заживях в Кюстендил, каза Йорданов пред Mediapool вчера. Според него Тасев бил много деен и комбинативен и започнал първия си бизнес с изкупуването на череши. В този бранш той имал конфликти, които успешно решавал. Как, Йорданов не поясни. По времето на правителството на Виденов бизнесменът успешно участвал в масовата приватизация, чрез приватизационния фонд "Гарант Инвест", който купил обувния завод в града и "Винпром" Кюстендил, както и предприятия в София. "Тасев никога не е имал финансови проблеми и едва ли е влязъл в наркотърговията", каза още Йорданов. Той припомни, че бизнесменът е имал тесни връзки с БСП през годините и само при управлението на НДСВ е направил "лек завой" към царската партия.

"Ако е имало разработки, попитайте Георги Петканов, който бе министър на МВР от квотата на БСП, каза Йорданов. По времето на Петканов Сергей Станишев и Румен Петков бяха през ден в МВР и кадруваха там. Те трябва да са наясно какво е ставало тогава, каза още Йорданов.
Лидерът на ДСБ Иван Костов обаче коментира вчера в Пловдив, че Тасев е бил сред осемдесетте бизнесмени, разследвани по време на правителството на ОДС /1997-2001 г./ за връзки с организираната престъпност. Той обясни, че по време на правителството на Симеон Сакскобургготски тези дела са били прекратени. "Вместо да бъдат вкарани в затвора, хората от организираната престъпност останаха на свобода и засилиха войната помежду си за влияние. Това продължи още по-силно при управлението на правителството на тройната коалиция", добави още Костов. Иван Костов "пропусна" съществени моменти в спомените си от годините: първият бе, че хора на ВИС участваха в погрома на парламента в зимата на 1997 година, погром, който го направи премиер. И вторият - че Главен прокурор по време на неговото управление бе Никола Филчев - скандална кандидатура на сините, одобрена и от него самият.
И още един човек от върховете на МВР вчера направи изявление за последното убийство, това в Бояна. Столичният кмет Бойко Борисов, който бе главен секретар на МВР в царското правителство, не си спомни да е имало разработки на Александър Тасев или да е подписвал спирането на такива. Борисов каза още, че чул името Александър Тасев и лично се запознал с бизнесмена в Пловдив на честване на бившия национал Христо Бонев. По това време Тасев бил вече президент на ФК "Локомотив" Пд, отборът на Бонев. На това честване присъствал и президентът Георги Първанов, припомни си още Борисов.
Според Борисов, за да се спре разработка и да се свали в архив, трябва да не е дала резултати. Той също препрати към МВР-министъра от времето на НДСВ Георги Петканов.
Депутатът Трифон Митев, чийто пропуск бе намерен около убитият президент на Локомотив Пд, побърза да заяви, че не знаел как пропускът му се оказал при жертвата, защото никога не бил срещал Тасев, а още по-малко пък го познавал.

"Няма как да се издаде пропуск на депутат и той да не знае", парира обясненията на Митев вчера главния секретар на парламента Огнян Аврамов. Очевидци на намирането на убитият Тасев казаха вчера, че жертвата е четяла вестник, което означавало, че явно е чакал някого и е имал среща.

Може ли един и същи човек да е приятел с президента на държавата и да е наследник на виден представител на сенчестите групировки от близкото минало? Възможно ли е бизнесмен, да има участие в 240 фирми, да е близък с нарочения за бос в подземния свят Христофорос Амантанидис и в същото време да се среща с политици от всички цветове на партийния спектър? Тези въпроси изникнаха веднага след като прозвучаха изстрелите в Бояна. Отговорът им е един - парите. Парите, които трябва да се легитимират в строителство, спорт и политика. Парите, които не правят разлика между криминално проявени и политици - легален и сенчест бизнес.

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене