3. Пясъчното убийство

Специалисти по икономическа и организирана престъпност трябва да се включат в разследването на смъртта на общинския председател в Несебър - Димитър Янков * Пак влязохме в Книгата по рекордите на Гинес с цифри и факти

Продължение от 11 май

Димитър Янков Ареста на Димитър Желязков -Очите и охладнелите отношения на екзекутирания Димитър Янков с него напоследък, е една от версиите, която проверявали поелите следствието за смъртта. Пак около Очите се върти и втората версия, че след ареста му, който бил и за да бъде запазен Желязков от убийство, на териториите, заемани от него и хората му дошла друга групировка, която имала за цел да запълни нишата, освободена от Очите. Тук трябва да спомена, че за да може една групировка да "работи" спокойно" винаги се налага да направи връзки с местната власт, в случая с Димитър Янков. Как са били осъществени тези връзки, дали Янков е бил точен към новите "господари" от сенчестия бизнес в Несебър - тук също можело да изскочи причина за показната и поръчана смърт на Янков.
Другата версия, по който вървели проверки била заминаването на бившия кмет на Несебър Николай Трифонов за Одеса и противоречията, които имали двамата общински висши чиновници в бизнес интересите и преразпределението им след това заминаване.

Във всички случаи, следствието по това поръчково убийство щяло да ангажира полицаи и следователи от Икономическа полиция и НСБОП, повече, отколкото експерти по подобни разстрели. Интерес за разследващите и трудности при работата по започналата проверка щели да представляват връзките на жертвата с настоящи депутати и хора от другите видове власти - изпълнителна и съдебна. Сред проверяваните документи и отношения щели да бъдат и всички подписани от убития Димитър Янков заповеди в качеството му на председател на ОС в Несебър, както и дали са били законно издадени тези документи и последиците, свързани с тях.

Сто души охранители, безброй луксозни автомобили с еднакви номера, стена пред журналистите, дошли да си вършат работата - това е първоначалната равносметка от погребението на застреляния председател на Общинския съвет в Несебър - Димитър Янков вчера. Веднага след разстрела бяха проведени обиски в апартаменти и хотели на жертвата - общо 6 места, от които бяха иззети документи и вещи. Полиция спря дори отплаващ параход в пристанището, за да се качи и провери дали на борда му не се е скрил убиецът на Янков.

На погребението на бившия шеф на общинския съвет в Несебър се появи и един бивш министър на енергетиката и също бивш царедворец, Мирослав Севлиевски. Същият, който бе сниман на яхта с Иван Тодоров - Доктора, към днешна дата и той покойник. А по случайност, вчерашният екзекутиран председател на Общински съвет, бе сниман на погребението на също екзекутирания Иван Тодоров - Доктора.

Освен Севлиевски, който не крие, че е бил близък с разстреляния председател на Общинския съвет - Димитър Янков, на последното изпращане на Янков се появи и бившият областен управител на Бургас Иван Витанов, както и депутатът от БСП Стойко Танков. Присъстваха са кметове и председатели на общински съвети от региона, съобщиха колеги и жители на Несебър.

Соченият за близък до Димитър Янков - Димитър Желязков - Очите се оказа със желязно алиби - той беше в ареста по време на разстрела. Алибито на Желязков му е било добре дошло, тъй като запознати с отношенията между двамата вчера потвърдиха, че напоследък, около неприятностите на Очите с правосъдието, Янков се дистанцирал и не оказал никаква помощ за задържания.
Връзките на Янков със силови фигури бяха онагледени от еднаквите номера на суперлуксозни возила, които дойдоха да изпратят в последния му път Димитър Янков.
Вчера бе потвърдено и че Янков е бил застрелян не в упор, а от близко разстояние, като употребеното оръжие, късо, бойно, с калибър 9/18 мм, било безпогрешно.

Име на друг народен представител вчера също бе споменато около действията на председателя на Общинския съвет в Несебър, Димитър Янков. Името бе на сегашният депутат от ДПС и бивш от СДС, Йордан Цонев, като историята бе цитирана преди време в "Монитор". Йордан Цонев, от времето, когато е принадлежал към синята идея, и е бил председател на парламентарната комисия по финанси, обвинил Янков, че държи 41 на сто от курорта "Слънчев бряг". В отговор на атаката било поискано отзоваването на наблюдаващия прокурор, който се явявал първи братовчед на съпругата на Йордан Цонев Пролетина.
Фактът, че е имало свидетел на разстрела, и е бил създаден фоторобот на извършителя на убийството, давал основание да се очаква и самият убиец да бъде в скоро време елиминиран, в случай, че следствието не стигне първо до него. А ако се случело така, че следствието да изпревари убиеца, щели сме да станем свидетели на изключение, нещо, което не се случвало често в родината. По тази причина и разследващите били обезпокоени от голямата прозрачност на случая, която не била полезна за свързаните с екзекуцията - поръчител и извършител.

Градове, където председателят на Общинския съвет и кметът са представители на различни политически сили обърна внимание преди време зам.-председателят на Сдружението на общините, Веселин Златев. Подобен конфликт е имало и в Несебър между бившият кмет Николай Трифонов и председателят на ОС, Димитър Янков. В случая обаче далеч не различната политическа принадлежност е тази, която е създавала напрежение в Несебър. Различните бизнес интереси по-скоро са били в основата на съществуващия конфликт между двамата.
"Кметът е крадец. С такъв човек не искам да се занимавам. Прокуратурата да се захваща с него. Той трябва да е в затвора" бе казал на всеослушание Димитър Янков.

"Не искам да контактувам с този човек. Нямам намерение да водя диалог с такава личност", му отвърна тогава градоначалникът Николай Трифонов. Ето това характеризираше отношенията между двамата най-големи в несебърската община години наред, докато Трифонов не бе погнат от прокуратурата и не замина на дипломатическа работа в българското консулство в Одеса.

Сред спряганите причини за разстрела на Димитър Янков бе и появилата се информация за намерението му да инвестира с чужди безнесмени в строителство на ваканционни селища в Иракли и до Емона. Подобен проект, обаче имали и други крупни фигури от средите на туристическия бизнес - ето защо единствено елиминирането на Янков е можело да спре попълзновенията му към осъществяването на тези проекти, смятали хора от туристическите среди. Още се помнят протестите около Иракли, когато природозащитници и собственици кръстосаха шпаги и се наложи да се намесва полицията. В конфликта "Иракли", Янков бе против бившия кмет Трифонов, на страната на собствениците на земя.

Все още се помни скандалът в медиите, когато бе съобщено, че съдружник на брата на Милен Велчев е задържан на летище "Варна" при опит да внесе 400 000 евро. Оказа се, че арестуваният бизнесмен, Александър Василиев от Украйна е пристигнал по покана на "Сигма Кепитал Инвестмънтс" и е персонален представител на един от уважаваните акционери на "Сигма Кепитъл". Такива разяснения даде Георги Велчев в интервю за "168 часа". Кои са акционерите на "Сигма" - това бе строго пазена тайна.
Намесен бе скандалът със студентския лагер в Равда, когато някакви инвеститори закриха студентските почивни бази и подхванаха поредния хотелски мегакомплекс - с работно име "Академика Сий палас" . Министърът на просветата от управлението на НДСВ, Владимир Атанасов, който като принципал на "Академика" бе разписал скандалния апорт, и по-късно замина на работа като посланик в Словения. На мястото на скрито приватизираните студентски лагери, сега вече има три луксозни хотела, обединени под името "IFA Beach Resort Nessebar". Хотелите "Nessebar Palace", "Nessebar Bay" и "Nessebar Mare". Оказа се, че комплексът "IFA Beach Resort Nessebar", който бе построен въпреки критиките и скандалите в медиите и в парламента, е само един от четирите големи проекта на "Sigma Capital Hospitality, Leisure and Tourism Holding Company S.A., създадена през 2002 в Люксембург. "Сигма Кепитъл" пусна съобщение до медиите, че братът на Милен Велчев - Георги Велчев не е акционер или съдружник в "Сигма Кепитъл Инвестмънтс". В същото време на сайта на "Сигма Кепитъл" бе публикувано, че членовете на директорския борд държат 6 на сто от капитала на компанията. А Георги Велчев бе посочен като един от директорите, внесли общо 2,5 млн. евро в капитала на фирмата. Така не съдружник, а директор с вносен капитал, братът на действащ политик се озова сред хората с протекции в Несебър - градът на Димитър Янков. Самият Милен Велчев обясни в някои медии, че капиталът на уважавани инвеститори бил управляван от брат му, но това не го обвързвало него като действащ политик с каквото и да било.

Друга връзка на Милен Велчев в "Сигма кепитал" се появи, когато изникна името на Красимир Катев, като консултант на фирмата. Ще припомня, че Красимир Катев бе заместник на финасовия министър до края на 2003 и главен асистент на Милен Велчев при скандалната замяна на външния дълг през 2001. Замяната на "брейдитата" бе извършена с помощта на известната "Морган Стенли", където се трудеше самият Велчев. За мнозина бе изненадващо когато Катев обяви, че напуска поста си на зам.-министър, но той не остана без работа, тъй като влезе в борда и стана мениджър на Sigma Capital Energy Investments" - Люксембург.

Кое бе скандалното в сделката със студентските лагери? През 2003 г. терените, на които се намираха тези имоти влязоха като апортна вноска в смесено дружество - между държавната "Академика 2000", стопанин на имота, и не толкова известна частна фирма "Керко", с управител Иво Евгениев. Плажната вноска на "Академика" бе оценена необяснимо малко - 97,20 лева за квадратен метър, като в същото време не привилегировани люде плащаха по 200-450 евро на кв. м за съседни парцели. Много спорен момент около въпросната сделка бе, че "Академика" е в списъка на фирмите, забранени за приватизация. Тези дни се появи съобщение, че снайперистът, който стреля и уби Георги Илиев се е намирал на покрива на хотел "Хризантема", собственост на Димитър Янков. Тръгна и версия, че убийството на Янков било заради подозрение, че негови доверени хора са в дъното на това покушение, въпреки че Янков минаваше приживе за човек в приятелски отношения с боса на ВАИ холдинг. Около този хотел на Янков също имаше скандал. "Хризантема" бе закупен вследствие на решение на правителството на Жан Виденов за приватизация на "Слънчев бряг". Тогава стана и скандала, тъй като Янков построи два басейна около хотела, които държавата бе принудена да признае, защото те са бяха отчетени като инвестиции, заложени в приватизационния договор.

И това убийство ще остане неразкрито

Убийството не е начин за решаване на спорове между цивилизован хора, но когато се намесят огромни суми и силни бизнес интереси за големи печалби - цивилизоваността отстъпва на разчистване на сметките. Още повече, когато високопоставени представители на местната власт се занимават със свои частни бизнес интереси, а не с проблемите на хората - то тогава нещата се изкривени и на ръба на закона. Да се изстрелят 7 куршума от късоцевно, бойно оръжие от близко разстояние - това говори за преднамереност, отмъщение, наказание и урок за всеки власт имащ, който прекрачи определени граници и норми.

Лесно ли ще е на разследващите - дотук всичко сочи, че екзекуцията на председателя на Общинския съвет, Димитър Янков е дело на професионален убиец, като е действано по поръчка. Единствено събитията, които ще се случат след разстрела могат да помогнат на разследващите.

Такова събитие може да се окаже пожарът, който възникна в почивния ден, в луксозен бар в центъра на Слънчев бряг - заведение, близо до един от хотелите на екзекутирания Димитър Янков. Барът е бил залят с нафта и подпален умишлено, съобщиха местни репортери. При извършения оглед криминалистите открили в непосредствена близост до заведението 10-литрова пластмасова туба със следи от запалителна течност в нея. Само час след пожара на бара, в бургаския квартал "Меден рудник" е запален и изгаря лек автомобил БМВ.

Броени часове след двата инцидента, които са били в резултат на умисъл, стана ясно, че се проверява дали двата инцидента не са свързани с разстрела на шефа на общинския съвет в Несебър.
И така: смяна на караула в сенчестия бизнес на Несебър или сериозно засегнати бизнес интереси - кое лежи в основата на застреляния в края на миналата седмица председател на Общинския съвет, Димитър Янков - това тепърва ще търси своя отговор. Засега е ясно едно: Янков бе известен с влиянието и възможностите си в туристическия бизнес, както и с личните си интереси в този печеливш отрасъл. Позицията във властта на Янков го бе свързала с хора както от сенчестия бизнес, така и от сферата на голямата политика. Всички имена, които се завъртяха в медийното пространство около тази поръчана смърт имаха своите интереси и преследване на печалби, което не винаги протичаше гладко. А този, който решаваше проблемите на участниците в туристическия бизнес бе за определен брой години самият Димитър Янков.

Животът на човек изтича неусетно като пясък в годините. Зрънцата пясък се изплъзват между пръстите неусетно и не спират да отброяват времето. В тази смърт, морският пясък бе основен герой, е бреговете, където е натрупан той направиха едни хора, богати и щастливи, а други, богати и мъртви.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене