1. Пясъчното убийство

Сделки за имоти, пари и познанства чертаят пътя към тази смърт

Димитър ЯнковСнощи около 21.30 вечерта бе убит с няколко изстрела председателят на Общинския съвет /ОС/в Несебър Димитър Янков. Първоначалните данни сочат, че изстрелите са били между 4 и 6 и са пронизали жертвата, докато се е намирала в личния си автомобил "Порше Кайен" пред дома на приятелката си, чието жилище се намира на улица "Гладстон" 71, в центъра на Бургас. Около два часа след убийството на местопрестъплението е пристигнала съдебна лекарка и хора от дознанието за първоначални процесуални следствени действия. Екипи от местното и други полицейски управления са търсели очевидци на убийството в близкия магазин и живеещите наоколо, разказаха колеги репортери, стояли на местопрестъплението до 2 часа след полунощ.

Веднага след убийството на мястото се е появила полиция, районът и града са били отцепени от полицейски патрули. Всяка кола, напускаща града е била спирана и щателно проверявана. Според споделено от полицаите в града, разстрелът на председателя на ОС Димитър Янков бил извършен много професионално, като неизвестният убиец познавал добре всяка крачка на Янков и навиците му. Полицаи, разследвали не едно убийство извършено показно, пък казаха, че с работата са били заети поне няколко души, като всичко било изпипано и организирано изключително професионално и хладнокръвно. Пет гилзи са били открити в колата на застреляния Янков, но броя на изстрелите според свидетели бил 7. Янков е застрелян от близко разстояние съобщи местен източник, като уточни, че убийството е било извършено докато Янков се е готвил да слезе от колата си. До 2 часа през нощта на мястото на разстрела е имало представители на различни медии, но нищо конкретно и официално не им е било съобщено.
Данните за престрелка не се потвърдиха до сутринта, като полицаи допуснаха, че поради по-големият брой изстрели, свидетелите са останали с впечатление за улична престрелка. Часове наред от полицията отказваха да дадат сведения по случилото се.

Точно преди четири месеца, на 9 януари бе застрелян в двора на къщата си кмета на Елин Пелин, Янко Янков. Убийството в Бургас се явява второ за годината, в която предстоят местни избори.
Публична тайна бе конфликтът на убития председател на ОС в Несебър с бившия кмет на града, Николай Трифонов, след чието назначение на дипломатическа работа в българското консулство в Одеса, фактически Янков се оказа най-влиятелната фигура в крайморския град, въпреки поемането на поста от Магдалена Мандулева. Срещу несебърския кмет течеше прокурорска проверка за това, че е превишил правата си при продажба на имот - публична общинска собственост, който представлявал част от улица в Несебър. Според бургазлии, срещу кмета е била отправена заплаха за атентат, което го е накарало да приеме варианта със своето назначение в Одеса, където щял да отговаря за сътрудничеството в Черноморския регион. В изявление на министъра на външните работи, бе пояснено, че назначението на Трифонов нямало да попречи на следствието, тъй като той не получавал дипломатически имунитет. Източници от МВнР съобщиха тогава, че назначението било спуснато отгоре и не било решение на Ивайло Калфин.

Що се отнася до несебърския кмет, подобни назначения на проверявани от прокуратурата вече се превръщали в традиция за дипломатическото ведомство още повече, че Трифонов бил в топли отношения с партията на социалистите. В града, обявен за паметник на културата, парламентарната група на БСП проведе преди повече от година свое заседание, в което участие взеха и министри от кабинета, както и премиерът Станишев. Самият Трифонов бе оглавил предизборния щаб на президента Георги Първанов на последните избори за държавен глава от миналата, 2006 г., но въпреки напъните му да се хареса на политици от червените върхове, точно в Несебър Първанов отстъпи по изборни резултати на представителя на "Атака".

Проверката за продажбата на улично платно в Несебър била разпоредена като "спешна" от главния прокурор Борис Велчев през октомври миналата година, припомниха жители на Несебър и се очаквало да приключи до няколко дни. По-късно в официалния сайт на Община Несебър се появила информация за среща между Борис Велчев, вътрешния министър Румен Петков и кмета на Несебър.

Освен за продажба на част от улично платно в центъра на Несебър, срещу бившия кмет Николай Трифонов имало сигнали за незаконно строителство в земя от горския фонд и за неправомерно раздаване на апартаменти и имоти на "крайно нуждаещи се". Един от получилите право на строеж по този начин бил директорът на Сметната палата в Бургас Георги Михайлов. Малко след това Палатата излязла с доклад за многобройни нарушения на общината при разпореждане с общински имоти. По тази схема апартаменти получили още заместник окръжен и районен прокурор.

Няма човек в Несебър, който да не е чувал за Наредба №5, във връзка с член 47 от Закона за общинската собственост, която бе приета от местния парламент и даваше еднолично право на кмета Трифонов да се разпорежда с общинската собственост, но най-вече го овластяваше да решава кой е малоимотен гражданин и съответно експресно и без търг да го превръща в имотен. Едни от най-малоимотните и с най-големи жилищни нужди граждани на Несебър се оказаха по текста на тази Наредба №5 Димитрина и Станислава Стефанови, дъщери на Николай Трифонов.

Оземляване на неслучайни хора в Несебър ставало, като кметът първоначално отстъпвал земя на брега на морето на посредници, от което впоследствие земята била изкупена от двете дъщери на началника на Националната служба "Гранична полиция" ген. Красимир Петров, който преди това назначение оглавяваше РДВР-Бургас. Копията на документите по тези и други подобни сделки според бившия кмет на Несебър изнасял от Бургас именно Димитър Янков, който бе убит снощи в автомобила си.
Ще спра за момент на някои от твърде любопитните моменти от кметуването на бившия несебърски градоначалник Николай Трифонов, и ще припомня какво се свързваше с името на застреляния снощи председател на ОС, Димитър Янков.

Все още се помнят протестите по незаконното застрояване, които протести наложиха да бъде поставена полицейска охрана в района на Иракли.
Цялата професионална кариера на Димитър Янков бе свързана с туризма. Завършил Институт по международен туризъм в Бургас, висше образование по икономика и управление на туризма със степен магистър, специализирал висш корпоративен мениджмънт в Токио и по-късно член на Управителния съвет на Националния съюз на туристическата индустрия и на Управителния съвет на Националния борд по туризъм.

Избран е за общински съветник в ОС-Несебър от 1999 г. до 2003 г. от гражданската квота на партия Либерален съюз на бившия президент Желю Желев, от 2003 г. Янков бе председател на Общинския съвет-Несебър.
Крупен хотелиер в Слънчев бряг, утвърдено име в българския туризъм, от началото на мандата си като председател на Общинския съвет в Несебър, Янков дарява цялата си заплата за благотворителност и спонсориране на талантливи деца от общината.

Атентат и жестоко убийство

Известен като един от първите приватизатори в Слънчев бряг, важен фактор в курорта, Димитър Янков бе забъркан в една странна история. Той бе посочен от Петко Крумов-Камбоджанеца като поръчител на бомбения атентат срещу тогавашния кмет Живко Георгиев. Според информация на БТА от декември 1997 г. Янков прекарал една седмица в ареста и е бил пуснат срещу 3 милиона лева под гаранция. След това, Камбоджанеца загива при пожар, като е бил намерен овъглен във вила в парк "Отманли" край морето, разказаха случката жители на град Несебър. Във вилата, която е била собственост на бургаския затвор, пожарът пламнал около 19 ч. Там, за да бъде охраняван бил настанен Петко Крумов с прякор Камбоджанеца, който пред следствието твърдял, че през лятото на 1997 е бил нает от Димитър Янков, за да извърши атентат с бойна граната срещу екскмета на Несебър Живко Георгиев. Според запознати, преди да бъде изгорен, Камбоджанеца е бил убит, най-вероятно удушен. В момента на запалването вилата не е била под полицейска охрана. Наглеждал я затворник, който се зачезнал някъде и се появил чак след предполагаемото убийство. Първоначално от полицията нямаха версия по случилото се със защитения свидетел написа местния журналист Красимир Радев, който познаваше много добре случващото се в града.

Екскурзиите. Приживе Янков обичаше да пътува, като често целият общински съвет го придружаваше в екскурзиите му. Така общинарите се озоваха на другия край на света, в Япония.

Несебърският общински съвет добави в екскурзионната си програма и разходка до Израел. Местните общинари групово посетиха еврейската страна, за да се запознаят с опита на техните колеги от столицата Тел Авив. Информация за това бе поместена в официалния сайт на община Несебър. Делегацията в Израел бе водена лично от новата кметица Магдалена Мандулева, която бе приближена на председателя на съвета Димитър Янков, лидер на мнозинството в местния парламент. Според сайта на община Несебър, съветниците са били в Израел по покана на ръководството на община Бат Ям - едно от най-големите предградия на израелската столица, като програмата на пътуването е била уредена от Димитър Янков, като хотелиер, поддържащ бизнес отношения с израелски фирми в сферата на туризма". Освен в Тел Авив, общинарите посетили и градовете Лида, Ейлат и Йерусалим. На съветниците за тази екскурзия били раздадени по 1 500 лева на човек, като няколко съветници отказали да пътуват и на тяхно място пътували чиновници от общината. Парите за международните пътувания на несебърските общинари били от общинския бюджет сигнализираха още тогава жители на града.

Пясъчната концесия за половин век добив

По царско време, в града, обявен за паметник на културата, Министерския съвет /на 30 май 2005 г.-бел. Л. М./отдаде на регистрираната в Делауер, САЩ и Свободна безмитна зона-Бургас, офшорна фирма "Трансатлантик Фрейтърс Инк" апетитната земя в местностите "Несебърска мера" и "Инджекьойско блато" за изграждане на пясъчна кариера, въз основа на Удостоверение за търговско откритие - т. е. без търг и конкурс. В договора, освен срока от 35 години, бе предвидено и право на продължаване на концесията от още 15 години.

Една от скандалните договорености бе, че след приключване на добива не се предвиждаше възстановяване на земеделските земи, тъй като отработеното пространство щяло се рекултивира като водна площ /езеро/ за развитие на водните спортове и риболовен туризъм в Слънчев бряг. В мига, в който избухна скандала, царската екологична министърка Долорес Арсенова, отричаше да си спомня за подобна концесия за изграждане на пясъчна кариера в близост до "Слънчев бряг", въпреки че документите носеха нейния подпис. До нея бяха отправени и протестите на местни жители, че кариерата ще навреди на екологията. "Не си спомням през нашето министерство да е минало, такова нещо, защото толкова неща са минавали на Министерски съвет", отговори ексминистър Арсенова на репортерски въпрос и повече не включи телефона си.

Напразно депутатът Любен Дилов обясняваше, че в силата на държавата е да спре тази концесия. "Идеята на 200 метра от морето да направиш откритие, че има пясък, е доста смешна. Това е като стария анекдот за това как Попов е открил радиото. Жена му го изпратила да търси нещо в мазето, той казал: "Я, радио!" и го открил. Още повече, че на това място в непосредствена близост преди 15-20 години също е бил ваден пясък. Така че цялата история е доста смрадлива, поне по отношение на търговското откритие, което е направила регистрираната в Делауер офшорка. Нещата са нагласени тенденциозно. Да го кажа още веднъж образно - все едно да отида аз в Слънчев бряг под хотела на Ветко Арабаджиев и да му кажа: "А бе, тука има пясък, ще ти плащам по 10 лева на година, дай да почна да го копая!" Изключително е да направя търговско откритие, че има пясък на плажа. Изключителна ачик-ачик е историята и е доста скандална."
Историята с въпросната концесия бе тема на разследване на журналистката Румяна Емануилиду, но отзвук или реакция по написаното така и не се чу, въпреки че мнозина частни собственици бяха скандално ощетени от това министерско решение. Скандален и уникален бе и фактът да се дава концесия за добив на пясък в курортно място - подобен случай в света не се помни!

Връзките с неслучайни босове

Няколко общински съветници бяха принудени да подадат искане за оставка на председателя на ОС Димитър Янков, след като сестрата на един от бизнесмените в град Несебър, известен с конфликтите си с Янков, Венелин Ташев бе бита в боулинг залата на хотел "Мариан Палас" от хора на Димитър Желязков - Очите. Тогава Ташев обяви на всеослушание, че нападението над сестра му е било поръчано от Димитър Янков. Опровержение на това твърдение така и не се появи.

Димитър Янков, който бе убит снощи никога не е ползвал охрана, съобщиха хора от града веднага след разстрела. Янков е бил близък и с несебърския бизнесмен Рали Пенков, изнесоха медии. Пак Янков бе сниман и на погребението на Иван Тодоров - Доктора.

Сделки със земи, и много пари стоят в дъното на това покушение, коментираха веднага след убийството, хора от града. Ще е трудно на полицията лесно да състави версии за случилото се, за да тръгне към разкрития.

Следва продължение за случващото се в Несебър от последните години на преход.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене