1. Кого награди президентът Първанов с най-висок орден?

* Как космонавтът Георги Иванов провали акция на ООН и какво му написаха от Канада * Как се краде самолет

Тези дни стана дума за възможност - наши самолети, които няма да могат да покрият критериите на Европейската асоциация за авиационна безопасност /EASA/, да бъдат регистрирани в трети страни, за да не ги спрат от летене. Това ми напомни една много интересна история, която навремето отключи поредица от комични ситуации и трагична смърт. И тъй като главният й герой, така нареченият първи български космонавт Георги Иванов бе награден от президента Георги Първанов ще припомня награждаването, за да обърна внимание на държавния ни глава и неговия екип, че ордените не са семки, за да се раздават на всеки.

Съобщението на пресцентъра на Президентството гласеше:

"На 15 април 2004 г. по повод 25-та годишнина от първия полет на българин в космоса президентът Георги Първанов отличи космонавти и учени, работещи в областта на комическите изследвания. Отбелязването на годишнината е под патронажа на държавния глава. Президентът присъди следващо висше военно звание - генерал-лейтенант, и връчи орден "Стара планина" - първа степен, на първия български космонавт Георги Иванов."

А ето и историята, която се развихри около същия този първи български космонавт, 15 години по-рано и как бе разказана тя:

Как космонавтът Георги Иванов провали акция на ООН

С нахлуването на вятъра на промяната отпаднаха пионерските връзки и президиумите, а с тях и шанса да срещнем ведрото лице на първия ни космонавт пропадна. Но затова пък свалянето на Живков стана повод Георги Иванов да стане велик депутат от БСП!

Случайно попаднали документи /но затова пък автентични - бел. Л. М./ ми дадоха повод да проуча и разследвам една интересна далавера, както и да се усъмня силно в лоялността на първия български космически герой към името на България. В какво се състоеше патриотичния му гаф: според документи от фирменото отделение на съда като депутат той бе станал и съдружник в търговско дружество за товарни полети /учредено на 25 юни 1990 г. по фирмено дело №539/1990 г. Тази нелегална проява на "слабост" продължава през цялото време, докато Иванов депутатства - или накратко казано, в нарушение на закона.

При обикновеното Народно събрание той не се кандидатира, а го назначиха в Министерството на отбраната. Независимо от това и в противоречие със Закона генерал-майорът /тогава/, космонавт №1 продължава да работи във фирмата.

През февруари на 1992 година той става съдружник и друга подобна фирма, като дяловото му участие в първата е 5,5 на сто, а във втората - 15 на сто. И така докато изведнъж генералът се оттегли в запаса. Малцина са тези, които са наясно защо Иванов се оттегли в запаса. Според мен причина за това решение бе, че фирмата, в която бе съдружник провали акция на ООН.

Докато работи в Министерство на отбраната първият ни космонавт и втората му фирма, "Еър София" получават примамлива оферта. Канадската фирма "Скайлинк" предлага въздушно транспортиране на военен персонал и товар до Сараево. 17 въоръжени пътници е трябвало да съпроводят 30-тонния специален товар. Полетът се предлагал от ООН и плащането се извършва 24 часа преди полета. Сумата е няколко десетки хиляди долара., като изискването на поръчителите е един голям АН да извърши транспортирането с един полет. За сведение ще отбележа, че същата оферта е била отхвърлена от руснаците, съобщиха мои източници по време на проучването на историята Затова пък е офертата е била приета от фирмата на космонавта, който не е разполагал с АН-22 за товари с подобен тонаж.

И така, на 22 септември два АН-12 серийни номера 8007 и 1605, вземат товара от град Метц, Франция и кацат в Загреб, вместо в Сараево.

През време на полета 10 тона от товара остават на летището в Метц и чакат...А докато чакат всички разбират, че товарът е специална продукция, т. е. оръжие.

Същият ден в "Еър София" получават сърдито писмо, че не са изпълнили предварителните условия по договора. Ето какво е написал разгневеният търговски менажер Вито Мориелло:

"22 септември 1992 г.
До г-н Лилян Тодоров, президент на "Еър София"

Уважаеми господин Тодоров, с неудовлетворение трябва да Ви информирам, че Вашата компания не успя да се съобрази с условията, поставени в контракта, който ние подписахме на 16 септември 1992 г., както следва: /а/ Вие изпълнихте полетите с два самолета тип АН-12, вместо да летите с един самолет, тип АН-22, което е потвърдено от Вашия телекс с дата 16 септември 1992 г.
/б/ Вие отказахте да летите до Сараево, въпреки потвърждението, което Ви беше дадено от Централата на ООН в Ню Йорк и предадено на Вас, чрез... полетен оперативен менажер, Стефко Тодоров.
/в/ Вие не взехте цялото количество от товара в Метц, съгласно спецификацията, която Ви беше изпратена, 10 тона от товара беше оставен на летището.
Имайки предвид горепосочените факти, аз приемам, че Вие не Сте изпълнили задълженията по договора и следователно Вие се задължавате да върнете получените пари от "Скайлинк" в аванс, по най-бързия начин. В противен случай срещу Вас ще бъдат предприети съдебни действия от представители на "Скайлинк" и ООН. Ако имате някакви въпроси относно този случай, моля не се колебайте да контактувате с долуподписания по най-бързия начин.
Искрено Ваш:Вито Мориелло, търговски менажер"


Това беше историята, с която започнах поредица от разследвания, навлякох си гнева на космонавта и неговия адвокат, Явор Нотев, виден социалист. Естествено бях привикана на разговор с Нотев, по време на който ми бе намекнато да спра да пиша за космонавта, защото...
Мой приятел ми позвъни и ми предложи да ми изпрати за сметка на фирмата си един охранител, за да не се случело нещо с мене. Не пожела да ми съобщи какво и откъде бе разбрал. Така че, известно време си имах и придружител.
След публикацията Главният редактор на вестник "Демокрация" тогава, получи писмо, в което бе написано дословно следното:

"С изненада прочетох журналистическото разследване... Тази публикация прави чест на вестника, публикуването е само върха на всички машинации и кражби на фирма "Еър София".
За Ваше сведение съобщавам, че на 18 ноември т. г. ще се състои съдебно заседание по дело №700/92 г...
... добре би било журналистката да продължи разследването си, отнася се до кражби на самолети, незаконно предподписване на договори... превоз на странни товари, кражба на трибуквените и трицифрените кодове на моята фирма, под които втората фирма на космонавта е извършвала полети...
Инвестирам от 1989 година в България - много от моите бивши служители си създадоха паралелни фирми и преляха капитали в своите. Надявам се, че това явление да се ощетяват чужденци не е типично за България - женен съм за българка, имал съм и имам желание да бъда полезен на тази страна".
Джанфранко Рицарди, собственик на "Сиджи Еър Карго"


След съдебното заседание, в което стана дума за това, че е откраднат самолет АН-12 от Рицарди и е преподписан договорът с втората фирма на космонавта, заминах за Белград в края на ноември 1992 г., там войната беше започнала.

Един потресен директор на музей

В Белград, още с пристигането си позвъних от хотела в Музея по въздухоплаване, с главен уредник Чедомир Янич и се уговорих с него среща за другия ден, сутринта. Янич ме посрещна на входа на Музия и ме разведе, за да видя колекцията, в която, както ми обясни, поради обстоятелствата и военните действия, много от машините се поддържали годни за летене. След това отидохме в кабинета му, за да говорим. На библиотеката видях поставена снимка на Георги Иванов с бяло гълъбче в ръце и автограф.
Седнах, извадих документи за регистрации и разказах на г-н Янич историята с провалената акция на ООН. Събеседникът ми се зачерви от гняв и извика: "Майко му...Аз го мислех, че като е първият космонавт на Балканите, е почтен човек!".

Какво се оказа: единият от самолетите Ан-12, който е пренасял оръжието от Метц е бил на Музея, взет на лизинг от Джанфранко Рицарди за сумата от 500 000 долара. След като е регистрирана вече "Еър София", в Белград пристига човек на фирмата и разказва на Янич, че Рицарди е фалирал и за да няма неприятности, помолил да преподпишат договора за самолета с "Еър София", но вече срещу 5000 долара!

Директорът и уредник на Музея изобщо не се усъмнил във версията, която му разказал човекът на Иванов, "Вижте го, и автограф ми даде" - посочи Янич Иванов с гълъбчето. "Как да не му вярвам? Ние на Балканите нямаме друг летял в Космоса! И представете си, че са пренасяли оръжие за да се стреля срещу нас, с нашия самолет! Как ще обясня на военния министър Кадиевич какво се е случило!"

Отново последваха ругатни. На другия ден отидохме в тамошното Министерство на отбраната Янич ме запозна с министъра и някакви висши военни, на които показа документите по сделката с ООН и обясни, че единият самолет с оръжие е бил от техния Музей...

По-интересно се случва в София, когато разбира Джанфранко Рицарди, че са му взели самолета. Едни ден му звънят по телефона негови приятели и му казват, че някой пребоядисва неговия АН-12, взет от Белград с други обозначителни знаци и име на авиокомпания! Италианецът не повярвал, но взел кола и чак на летището разбрал, че не на шега са му откраднали самолета, за който платил половин милион долара лизинг...

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене