2. Кого награди президентът Първанов с най-висок орден?

* От прасета, коне, хотели в "Свети Влас" и тонове оръжие - "Еър София" правеше всичко* Нейни самолети бяха задържани в Хартум, Кабо Верде, Бургас, в София инсценираха нападение над офиса си, което след това отрекоха

Продължава от 5 март

След сделката с оръжие за Сараево, която авиокомпанията на космонавта "Еър София" провали, аз продължих разследването си и се натъкнах на два факса, които дават доста изчерпателна информация за това какво се е случило и как е трябвало да се излезе от скандалната ситуация.

Ето какво пишеше в първия факс:

"/не се чете/..., че аеродрома в Метц не може да приеме АН-22, затова сте изпълнили полета с АН-12, в контракта е казано Сараево или Загреб, така че никой не може да ви пипне... никой не може да ви каже нищо - Виторио да си носи последствията относно /не се чете-бел. Л. М./."

Този факс е изпратен до Лилян Тодоров, който е шеф на космонавтската "Еър София". Относно исканото от търговския мениджър Виторио Мориелло връщане на предварително изплатената по сделката сума от 53 000 щатски долара, услужливият приятел на "Еър София", наречен в предишната публикация "оперативен полетен менажер", Стефко Тодоров, намесва трето лице, като написва: "Георги Спасов, който лети за Отава на 27 септември 1992 г. с "Джес еър"... по него ще ви изпратя всичката документация, това е най-сигурният начин..."

В края на октомври 1992 г. научих, че е задържан в Хартум-Доха самолет на "Еър София" с неизвестен товар за Джибути. И тогава обаче кашата със задържането предизвика скандал. Всички мои опити да получа информация от Държавна въздухоплавателна инспекция по случая завършиха с предупреждение оттам, пратено по колега от вестника. Че ако пиша за този самолет, то ще...

Това ме накара да продължа със събраните данни. Написах, че самолет АН-12 с код LZ-SFG, командван от гражданина на Русия Кочетов е задържан в Хартум. На борда му е работил като радист бившият следовател Николай Вутов. Човек от екипажа с диабет и задържането му може да доведе до критично състояние на организма му, поради липса на свършващия инсулин - съобщиха по телефона два непознати гласа, на жена и на мъж. Във факса по този случай, получен на 16 ноември 1992 година се четеше следното: "...Започнете бързо да действате за разрешение Хартум-Доха/ на над Джеда/" и по нататък продължаваше: "...в искането до Доха да има и текста: "В самолетния товар няма военен товар /а фотографски инструменти/, електроника...да прекратим договора между "AIP Sofija" и JOY, считано от 18 ноември 1992 г."

Една вечер в редакцията позвъни мъжки глас, който се представи за колега на българите в задържания самолет и обясни следното: самолетът на "Еър София", намиращ се в Хартум е летял с руско-български екипаж /вторият българин е бил Пламен Петков/, и то по договор за пренос на товар с полската фирма "Джой". Какъв е бил товарът по този договор до крайна цел Джибути, защо самолетът е бил задържан и не се завръщаше, защо от Държавна въздухоплавателна инспекция нервничеха и отричаха заплашвайки, вместо да обяснят случая - така и не ставаше ясно. Имал ли е право за летене и българска регистрация руският летец Кочетов - всичко това оставаше без отговор и отправено към ДВИ се удряше в стена от мълчание.

За "Еър София" се чуваше, че е започнала с полети с живи животни, които полети, според експерти били най-рискови. Машините на компанията на космонавта летели със състезателни коне. В същото време, освен карго-услуги космонавтът и съдружниците му вземат три хотела в Свети Влас /според признанието на Лилян Тодоров пред журналисти - бел. Л. М./, голяма свинеферма в Пазарджишко и парници. Така хората, които преди три години, в 1992 " отнемат с измама лизингов самолет на италианския си съдружник, в 1995 вече са натрупали капитал за да си позволят и други дейности.

В началото на 1995 година самолет по сделка на космонавтската "Еър София" е задържан от властите в Кабо Верде, като му е наложена глоба от половин милион долара. Това предава агенция Ройтерс. Оказва се, че местните власти налагат глобата с аргумент, че пилотът на самолета е нарушил законите, като е декларирал пред наземните служби товара си като съоръжения, а не като оръжие.

Според информацията, която получих от мой източник от Лисабон, стана ясно, че екипажът на задържания самолет бил изолиран на остров Сал в някакъв хотел със забрана да контактува в пресата. Двама души веднага започват преговори от името на "Еър София" за освобождаването на самолета. Наетият от космонавтската фирма самолет и екипаж на "Еър София" каца на остров Сал на 9 април със сто тона оръжие на борда си, предназначено за Еквадор. По повод поредния скандал на фирмата на Георги Иванов попитах тогавашния вицепремиер Кирил Цочев какъв е неговият коментар за случилото се. Еквадор не е ембаргова страна обясни Цочев. Що се отнася до въпроса има ли лиценз за търговия с оръжие фирмата на космонавта, служител на фирмата тутакси даде интервю в радио "Свободна Европа" с уточнението, че оръжието било от бившия Съветски съюз, но собственикът така и не бе цитиран. Този път, в този скандал екипажът на самолета бе украинско-руски. Докато от "Еър София" мълчаха по случилото се, стана ясно, че сред стоката на задържания самолет е имало и зенитни ракети като те били с оборудване. На борда на руската машина имало и противотанкови гранатомети с няколко хиляди гранати. И най-накрая идва най-смехотворното твърдение, направено от един от началниците на компанията, Евгени Нейчев, че самолетът, с който "Еър София" изпълнявал поръчката за превоз на оръжие не бил задържан, а кацнал за престой!

Три дни след скандала шефовете на "Еър София" не дадоха нито едно изявление или коментар. Междувременно научих, че самолетът е бил ангажиран от фирма със седалище в Минск, която притежавала лиценз за търговия с оръжие. В случая "Еър София" не бе собственик на самолета, нито на товара, а само бе наела самолет, за да превози 100 тона оръжие с неин екипаж, но въпреки това скандалът бе налице. В последствие компанията си плати половин милион долара глоба и след две седмици отлетя за първоначалната си посока.

Самолет закупен от Якутия, три машини, взети на сметка от руската армия чрез известността на българския космонавт, сделка по сделка фирмата натрупва капитал, като не отказва съмнителни или не дотам ясни сделки за полети и пренос на товари.

През април 1993, година след провалената сделка на ООН, "Еър София" поема ангажимента да превози 4 реактивни двигателя от Франкфурт до турския град Мюрдет, където се сглобяват изтребители. Ден преди полета фирмата поръчител отменя поръчката заради препоръка на американския държавен департамент. Аргументът на висшите щатски държавници, е че товарът е бил стратегически и поради тази причина е следвало да се превози с американска машина. "Еър София" получава парите си, въпреки отменената поръчка.

През ноември по неизяснени тогава причини правителството на САЩ настоява за спешна проверка на "Еър София" пред служебния български премиер Ренета Инджова. Повод за поредния скандал е някакъв факс, получен в кабинета на военния аташе на САЩ в София. В този документ, излязъл от лазарен принтер и върху бланка на "Еър София" се съветвали американските военни да ползват услугите на авиокомпанията за карго-полети по пребазиране на военната си техника от Персийския залив. Документът изправя на нокти американските спецслужби заради познанията, които се съдържали в документа за военните бази на САЩ. Към този скандал се прибавя и друг, когато политическият и икономически съветник на САЩ в България г-жа Х. предупреждава, че разполагала със сведения, че "Еър София" готвела три полета от Северна Корея до Иран! Веднага са разпоредени и извършени проверки от българските спецслужби, които доказват, че факсът е фалшив, такива полети не са извършвани от тази авиокомпания, но остава едно съмнение. И то е, как такива мастити разузнавателни служби като американските са се "заблудили" и попаднали в капана на някакъв измислен факс за доставки!

И докато скандалите държат на новинарския фокус космонавтската авиокомпания за каргопревози, един ден е нападнат офисът на фирмата на булевард "Патриарх Евтимий", в центъра на столицата. Според твърдения на Лилян Тодоров от отсрещната страна на булеварда някой стрелял, а според присъстващи в офиса, служителите на компанията пълзяли по пода, за да не бъдат улучени от заблудени куршуми.

Другата версия е, че в офиса са нахлули бивши съдружници с биячи, за да поискат парите си. Това, което без спор бе установено накрая е, че въпреки "нападението" и "побоя", след който Лилян Тодоров си вади медицинско - първоначално има задържани, но никой не е обвинен! Служители на компанията, пожелали анонимност съобщиха на редакционния телефон в разговор с мен, че никой не е бил бит или малтретиран, а влизането в офиса на бившите съдружници довело до скандал, тъй като предстояло събрание, на което двама от съдружниците на космонавта предстояло да си поискат парите, които били около 2 милиона лева.

По така нареченото "нападение" не бяха заведени преписки, не се стигна и до прокурорско обвинение или съд - причината за това бе, че хората на космонавта не са искали да се раздухва историята, за да не стават известни сделки и факти около минали скандали.

Съпругата на единия космонавтски съдружник, Стоян Николов коментира "нападението" пред в. "24 часа" така: "Пълни глупости са твърденията , че мъжът ми е нахлул в офиса, той беше поканен на събрание и двамата с Георги Василев /друг съдружник - бел. Л. М./ отидоха на разговора, защото от една година искат да си изтеглят дяловете... Когато мъжът ми влезе в "Еър София", тя беше на ръба на фалита. Всичките им пари бяха от кредити и банките си ги искаха. Тогава мъжът ми ги финансира и те се изправиха на крака. После обаче Лилян Тодоров замеси "Еър София" в разни незаконни сделки и контрабанда на оръжие и компрометираха името на фирмата. Тогава съпругът ми реши да напусне... Не е имало нито побой, нито чупене, нито ексцесии, както твърди Лилян Тодоров. Аз говорих с хора, които са били вътре на разговорите. Те дори са отрекли писмено и пред полицията някой да е бил бит или малтретиран, вицепрезидентът Евгени Нейчев е отпратил спокойно полицаите, като им е казал спокойно, че вътре се водят преговори.

Мъжът ми многократно беше заплашван, най-вероятно от хора на "Еър София", че ще отвлекат мен и детето ни, а на него щели да му счупят капачките на колената. От 6 месеца не смеем да се приберем в дома си..."


Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене