3. Кого награди президентът Първанов с най-висок орден?

"Човешкият живот е едно изречение,
написано с голяма любов и вдъхновение,
но пълно с грешки".

Йордан Радичков

Продължава от 6 март

На 9 април 1995 година стана ясно, че самолет, нает от авиокомпанията /АК/ на космонавта Георги Иванов е задържан в Кабо Верде и на борда му е имало 100 тона товар специална продукция. Гръмна скандал и Пресслужбата на Министерския съвет пусна съобщение, че Междуведомственият съвет по въпросите на военно-промишления комплекс и мобилизационната готовност на страната уточнява, че на борда на въпросния самолет няма българска специална продукция. Задържането на самолета, с който АК на космонавта е превозвала оръжие по-късно бе обяснявано, като планиран престой, а не задържане, както бе разпространено от португалската агенция ЛУЗА и препредадено от Ройтерс. Хората на космонавта стигнаха дотам да твърдят, че нито една българска фирма нямала общо с това задържане, а "Еър София" само транспортирала товара - но кой е купувачът, от коя бивша съветска република се експортира оръжието - никой не обясни. Аварийно, планиран престой, или принудително кацане и задържане - от АК на Иванов увъртаха, още повече, че след като властите в Кабо Верде бяха наложили глоба на АК "Еър София" в размер на половин милион долара шикалкавенето бе напълно излишно.

Няколко месеца по-късно самолет на "Еър София" бе арестуван на летище Бургас заради съмнения в контрабанда. Митничарите откриват, че самолетът е натъпкан с цигари на холандска фирма и е пътувал от Амстердам до Скопие. Товарът се оказва без митническа декларация и според документите на авиокомпанията машината е трябвало да лети празна. Разследващите органи допускат, че исканото аварийно кацане е било като вариант, защото при транзитен полет няма задължения да се предоставят документи за товара. Търговският представител на "Еър София", придружавал товара бе пребит, а месец по-късно следствието е прекратено и цигарите са освободени. Отново АК излезе суха от скандала и виновен нямаше.

Февруари месец на 1998 година, сделка на "Еър София" отново е център на скандал и отново цигарен, като скандалът разклаща румънското правителство и специалните служби на северната ни съседка. В основата на скандала е полковник Георге Туртулеску от румънската Служба за охрана и протокол, който както бе съобщено, наел самолета на "Еър София" за контрабандата на цигари. Туртулеску е уволнен няколко дни преди да гръмне скандала в медиите и преди да бъде официално уличен за трафика. В момента на уличаването полковникът изчезва от дома си и е обявен за издирване. За него агенциите съобщават, че е бивш парашутист и командващ елитна армейска част по време на декемврийските събития от 1989 година, които завършиха с разстрела на съпрузите Чаушеску. Преди постъпването в Службата за охрана и протокол полковникът бил вече санкциониран за връзки със съмнителни лица от престъпния свят.

"Еър София" бърза за декларира пред представител на Ройтерс, че не е извършила нищо нередно при превоза на цигарите до Румъния. Задължението й било като превозвач на пратката да достави товара в Букурещ. Митническите и вносни документи и формалности не били вина на превозвача, декларират от авиокомпанията на космонавта. Всъщност случаят е рецидив, тъй като отново има неуредици с вносни документи и митнически декларации. Новото с румънската пратка е, че разрешението за полета над румънското въздушно пространство и това за кацането на самолета били дадени "противно на обичая" според шефа на Румънската служба за информация К. Джорджеску.

Къде е скандалът в тази история? В това, че проследяваният от известно време шеф на Службата за охрана полк. Туртулеску броил $ 37 000 за наема на машината на "Еър София". В това, че машини на българската авиокомпания поне три пъти кацали със специални товари на летище Отопени предишната година, скандал има и във факта, че румънските служби пресичат контрабанден канал за цигари, като в това пресичане се оказва и превозвача на контрабандната стока, "Еър София"? Или скандалът е за това, че след кацането на самолета с контрабандните цигари на Отопени започват поголовни арести в Румъния, военна прокуратура поема разследването, има и арестувани цивилни. Арестуван цивилен мениджър на компания признава по време на разпит, че е намерил превозвача, а полковник Туртулеску, скрил се от арестите, дал парите по сделката за превоза.

Случаен ли е скандалът с доставените контрабандни цигари след като служителите на военната авиация на летище Отопени знаели много добре за аферата и очаквали контрабандната пратка, която пристига със самолет на "Еър София". Самолетът на АК каца във военната секция на летището, без да има разрешение от военните. Разтоварва цигарите и те са откарани в съответните складове. Инспектори установяват, че цигарите са внесени незаконно, бандеролите са фалшиви. Няколко дни след кацането и разтоварването всеоще не е ясно кой е разрешил самолетът на "Еър София" да кацне с цигарите. П(Чак проверка на записите на разговорите между наземния контрол и екипажа на самолета изяснява, че лично шефът на военния сектор на летището Йоан Сучиу е разрешил приземяването.

Скандалът с контрабандата, в който според агенция Франс прес са били замесени българи, гърци, румънци и кипърци предизвиква политически трусове в Румъния. Опозиционни националисти от "Велика Румъния" на Корнелиу Тудор искат оставки от президента Емил Константинеску и премиера Раду Василе.

Това е скандалът от края на април 1998 година, в който без вече никой да се изненадва е замесена и АК на космонавта, Георги Иванов.

След контрабандата - катастрофи

Товарен украински самолет, нает от авиокомпанията за превози на първия български космонавт, Георги Иванов катастрофира на 7 км от Асмара, столицата на Еритрея. При тази катастрофа загинаха 9 души, които са се намирали на борда. Какъв по народност е бил екипажът на разбилия се самолет, какъв и чий товар е превозвал - месеци след катастрофата така и не стана ясно.

По повод на тази катастрофа украинското министерство на отбраната преустанови всички полети на самолети Ил-76 и Ил-78 предаде тогава агенция Франс прес. Говорителят на министерството, Дмитро Шкурко заяви тогава, че самолетът, нает от "Еър София" не бил навършил и 10 години, но отговорността на поддръжката на машината е била отговорност на фирмата наемател.

Как, къде се извършваше в годините поддръжката на самолетите на "Еър София"? Думите на говорителя на украинското министерство наведоха на мисълта, че нещо с поддръжката не е било както трябва.

В България по тези проблеми не се говореше, тъй като в прокуратурата бяха образувани дела, които се наблюдаваха от софийския градски прокурор Нестор Несторов и заради тайната на следствието не се давах данни по техническата поддръжка и изрядност на самолетите, собствени или наети от "Еър София". Последва втора тежка катастрофа на самолет на АК на космонавта, която отне 7 човешки живота.Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене