4. Кого награди президентът Първанов с най-висок орден?

"Човешкият живот е едно изречение,
написано с голяма любов и вдъхновение,
но пълно с грешки".

Йордан Радичков

Продължава от 7 март

На 3 февруари 1998 година към полунощ минути срещу 4-ти, транспортен самолет на авиокомпания /АК/ "Еър София" се разбива на Азорските острови*, при излитането край американската военновъздушна база в Лажиш на остров Терсейра в посока Лисабон. Часът на катастрофата е 23,25. Седемте българи на борда на самолета, служители на АК на космонавта Георги Иванов загиват в адски пламъци.

По първоначални данни причина за катастрофата е излизането от строя на един от четирите двигатели веднага след излитането предположиха авиоексперти. Очевидци съобщиха, че малко след излитането си самолетът се е наклонил на една страна и се е разбил. Колеги на загиналите българи поясниха, че след като екипажът получил разрешение от диспечерската кула за излитане по маршрута и машината се отлепила от пистата, последвала експлозия - на около километър-два от края на полосата. Неизвестно по каква причина машината се удря в земята. При този удар вероятно едно от крилата се зацепва в земята и от силата на удара самолетът се запалва. Това предположиха колеги на загиналите веднага след съобщението за катастрофата от данните, до които се бяха добрали по свои канали.

Излизането на един от четирите двигатели от строя не било основание за катастрофа, поясниха авиоексперти, тъй като било възможно самолетът да продължи да лети и с три двигателя. Но при повреда на един от моторите при излитането, управлението на машината и овладяването й ставало вече много трудно.

След катастрофата се появи и друга истина

В изявление за "Дарик радио", инженер Йродан Пачев, бивш шеф на авиотехническата база на "Еър София" съобщи, че въпросната машина била в окаяно състояние. Пачев поясни, че вместо да й се направи капитален ремонт, за какъвто твърдяха, че е бил извършен веднага след катастрофата и от самата АК - документите за ремонт и изпитания били фалшифицирани и машината летяла незаконно още 4 години.

За това състояние на самолета били информирани навреме в Министерството на транспорта, в Главна прокуратура /в предишните дни споменах за висящи дела на фирмата на космонавта - бел .Л. М./ и Държавна въздухоплавателна инспекция. Нито една от цитираните институции не реагирала на информацията. Думите на инж. Пачев бяха потвърдени и от други пилоти, и колеги на загиналите на остров Терсейра, които звъняха в редакцията на вестниците и съобщаваха, потвърждаваха, че катастрофиралият самолет не бил минавал на технически преглед повече от четири години. В авиацията подобна немарливост и безхаберие неминуемо се оказва фатална, рано или късно, тъй като винаги след такъв дълъг срок на ползване има голяма вероятност за възникване на неизправност на самолета и катастрофа.

От "Еър София" естествено отрекоха тези обвинения, като казаха, че лично шефът на техническия отдел на фирмата докарал въпросния самолет от Таганрок, където преди това машината била на основен ремонт и преглед. Но едно е да докараш самолет, а далеч по-различно е да е сигурно, че на този самолет са направени не само ремонтни дейности, но и изпитания.

Ремонтът на един самолет струва твърде скъпо, тъй като е съпроводен и със смяна на части, изпитания и дълъг квалифициран труд. Възможно е в Таганрок самолетът да е бил на ремонт, но също така е твърде вероятно не всичко по ремонта да е било изпълнено и изпитано, проверено, както се изисква според международните норми на безопасност в авиацията. В случаи, когато фирмата поръчител на ремонта реши да спести пари, фирмата извършваща ремонта и изпитанията не винаги е прецизна. Бивши служители на "Еър София" разказаха, че е твърде трудно да се търси отговорност от фирмата за ремонт в Таганрок дали е извършила прецизно и съвестно ремонта и изпитанията на машината. При пазарене за размера на сумата по ремонта, съответно и фирмата извършваща този ремонт проявявала немарливост. Тази недобросъвестност обаче не се отразявала в документите по проведения ремонт, тъй като фирмата в Таганрок нямала интерес да излезе на светло проявената от нея недобросъвестност при извършване на основните ремонтни дейности и замяна на части в самолета.

Ето защо и от двете страни: и от Таганрок и от "Еър София" си измивали ръцете формално, като твърдели, че нещата със състоянието на машината е било в ред. При катастрофа, каквато почти винаги се случвала със самолети неподдържани и непроверени технически дълго време - вината за случилото се много трудно се доказвала. "Еър София" пращала самолета си на преглед, но дали в Таганрок или на друго, място - това било трудно доказуемо обясниха авиоексперти. От Таганрок, срещу прилична сума можело да осигурят цялата документация за извършени ремонтни дейности и изпитания, даже когато нищо подобно не било направено.

Така малки и неизвестни компании действали в гонене на печалби, а когато се стигнело до трагедии - те били "чисти" пред Закона и изискванията за авиационна безопасност.

Пилот, руснак от авиокомпанията, и бивш неин служител прие и се срещна с мен, като потвърди изложената от авиоексперти и колеги на загиналите версия за неизправност на самолета. Той поясни, че гладът и невъзможността да се реализират в границите на бившия Съветски съюз принудила него и много негови колеги да опитат да работят за компании в други държави. Не винаги срещу голямо заплащане.

Пилотът разказа пред мен, как имало случаи, в които самолет, който трябвало вече да мине на ремонт се закарвал някъде и от съответната фирма в бившия Съветски съюз подготвяли и пращали документи, че са извършили ремонт, подмяна на части и изпитания - даже когато не са виждали машината! По случилото се на Азорските острови, пилотът потвърди, че е твърде вероятно точно така да е "бил извършен" ремонт на самолета.

След първоначалната новина за трагедията със самолета

от Лисабон съобщиха, че към мястото на трагедията веднага заминава Комисия за разследване на причините за катастрофата.

Съобщено бе, че българската Държавна въздухоплавателна инспекция е направила опити да се свърже с португалските авиационни власти, за да получи разрешение от тях, нейни представители да се включат в разследването.

На Азорските острови, близо до остров Терсейра след взрив на излитащия самолет на авиокомпания "Еър София" загинаха:
  • Цветан Станчев - командир,
  • Йордан Богоев - втори пилот,
  • Стефан Зафиров - щурман
  • Радослав Вълков - борден инженер
  • Атанас Милтенов - радист
  • Димитър Илиев и
  • Цветан Гребенаров.
От авиокомпанията потвърдиха пред БТА, че всички загинали са техни служители. Последва уточнение, че на борда на катастрофиралия самолет не е имало свръхтовар, а метеорологичните условия, според първоначални данни били много добри.

За катастрофата първи съобщиха португалската агенция "Луза" и информационна агенция "Ройтерс", като се уточни, че екип на база "Лажиш" се е включил в спасителните операции.

"Утрепан съм от трагедията на остров Терсейра. Да, това е наш самолет с регистрационен номер "Сиера Фокстрот Голф". Просто не ми се иска да кажа имената на загиналите ми седем колеги, защото все още храня надежда, че някой може и да е жив. Нали знаете - надеждата умира последна. Въпреки всичко съобщихме вече всичко на близките на загиналите за експлозията на самолета. Не, не мога да го повярвам. Толкова млади колеги, единият от тях е роден през 1968 година..." Това са думите на космонавта Георги Иванов.

Дава ли компанията гаранции за безопасни летателни машини, когато изпраща екипажите си на път, отпусна ли "Еър София" пари на близките на загиналите членове на екипажа на катастрофиралия самолет - това Иванов не съобщи. Въпреки че няма сума, която би заменила живия човек, няма сума адекватна на човешкия живот.

И още факти вместо утеха

Още в първите дни след катастрофата, от авиокомпанията на космонавта съобщиха, че машината е била наета от португалска пощенска фирма "Ер Луксор", не е имала технически проблеми, тъй като наскоро била излязла от капитален ремонт. По първоначални данни, товарът, който е превозвал самолета бил поща от Азорските острови до Португалия, като маршрутът бил Лисабон -Понта дел Гада-Терсейра уточни три дни след трагедията говорителката на Министерство на транспорта Валентина Лулева. По данни на МТ самолетът, с който катастрофираха седмината българи е имал 210 летателни часа.

Говорителят на Министерство на външните работи, Радко Влайков съобщи на третия ден след катастрофата, че спасителните екипи са извадили от горящите останки на самолета труповете, но телата не били още идентифицирани, тъй като първоначално бе констатирано, че това е невъзможно. Черната кутия на самолета бе изпратена в Германия, за да се изследва.

Кметът на столицата Стефан Софиянски осигури безплатни места в парцел 87, който е само за летци. Обявено бе, че разноските по погребенията са поети от авиокомпанията на космонавта.

През това време в прокуратурата вече имаше три предварителни производства по дейността на "Еър София", към които се прибави и четвърто - за катастрофата на остров Терсейра. Минаха години и се появи заключение, че два от двигателите на катастрофиралия над Азорските острови Ан-12 действително са отказали да работят, но въпреки това причината за инцидента не била техническа неизправност, според адвоката на "Ер София" Явор Нотев. В съвместно комюнике на българската Държавна въздухоплавателна инспекция и португалската въздушна инспекция действително било записано, че са установени проблеми в два от четирите двигателя на катастрофиралия Ан-12, потвърди и посланикът ни в Лисабон тогава Николай Калудов.

Минаха години. Космонавтът се измъкна сух от всички описани дотук от мен дела.

И за да не му е скучен животът, на втората година от управлението на царедворците на Симеон Сакскобургготски, Георги Иванов регистрира Сдружение "Федерация по голф", в което предвидливо покани журналистът Владимир Береану, адвоката си Явор Нотев, Румен Драганов - председател на Съвета по туризъм в София и говорителят на царедворското правителство Димитър Цонев. С една дума космонавтът се захвана с голф и подбра добра компания - и от политическа и от длъжностна гледна точка.

Минаха още години - президентът го награди с най-високия орден "Стара планина", въпреки тежките събития, измами с контрабанда и жертви от катастрофи, които Иванов бе оставил зад себе си.

Кога ще спре традицията, най-високият орден на Република България понякога да се раздава като семки? Проучват ли се биографиите на предложените за наградата или с един полет в Космоса - се изтриват всички следващи житейски грехове?

 


*Азорските острови са разположени в Атлантическия океан на 1250 км от Пиринейския полуостров и на 2 500 км от Америка. Те представляват вулканичен архипелаг от 9 острова, който е заселен през 15 век от португалци, като о. Терсейра е трети по големина в групата на Азорските острови.
Базата "Лажиш", до която катастрофира самолета е американска, на военновъздушните сили на САЩ, и е на разположение на НАТО.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене