От бухалките до парламента - интеграция на необяснимото

Всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна, а поучителна...

Стрелба, побои и кошаревски свидетели - стара присъда и нови контакти с политици - в тази история ще намерите всичко. В нея етноса ще се вее като знаме пред закона, а съден за изнасилване, задържан за отвличания и побои ще влезе в парламента, за да го изкарат с белезници оттам. След това същият герой ще се озове в затвора, докато помилване не го изкара отттам, за да го направи лидер и приемник на европейски пари за интеграция на циганите.

Може ли човек да прави каквото поиска? Може, ако избере подходящо време за реализация на своите мечти и ако попадне на правилните хора от правилното време и място.
Разказвам тази история, за да очертая едно типично явление за годините на демократичен преход, едно явление за времето, в което се наливаха основите на първоначално натрупване на капитала, променяха се биографии, създаваха се легенди... За периода от 14 години, в който се разви този сюжет се роди и израсна поколение, което навлезе в съзнателната възраст на младостта - то трябва да знае какво и как се случи...

Всичко започна от една престрелка

На 2 август, 1993 година, между 10 и 11 часа вечерта, на площада в малкото планинско градче Златица най-неочаквано започва стрелба между въоръжени мъже. Някои от стрелящите не спират, други побягват - има ранени.

На сутринта в градчето идват маскирани специални подразделения, отправят се към вилата местния бизнесмен Цветелин Кънчев. При опита му за задържане той вади пистолет срещу полицая, но бързо му избиват оръжието от ръцете. Всички, които са били във вилата са задържани. Прострелян е настанен в болницата, задържаните са в ареста на местното полицейско управление.

От началника на Районното полицейско управление, майор Иван Бочуков научих следното: "Няколко дни преди инцидента в града беше извършена кражба от едно заведение за покермашини. Крадците не бяха открити. На 2 август, в понеделник се разиграва следното: хората на Цветелин вземат младеж от града и го закарват във вилата му. Там го разпитват къде са покермашините, кой ги е взел. Бият го и след това го натоварват в багажника на някаква кола, като го изхвърлят извън града. Това, което Ви разказвам е безспорно установено за вечерта на 2 август, Същият ден, който беше понеделник аз отсъствах, но заместникът ми е работил по случая. На сутринта на 3-ти аз поех нещата. Оказа се, че след първия побой Цветелиновите хора вземат друго момче от града - Красимир и пак същото - закарват, бият, разпитват. Разликата е в това, че него го заключват в гаража на Цветелиновата вила. Синът на отвлечения Красимир, който е четиригодишен присъства и вижда как удрят баща му, как му избиват зъбите някакви мъже, след което го вземат със себе си. Детето се разпищява, но младежът е отведен, жена му научава и отива до вилата, говори с Цветелин да пусне мъжа й. Самият Цветелин твърди пред нея, че нищо не знае и че нищо не е чул. Съпругата на малтретирания веднага звъни в София, извиква приятели на помощ. Преди време това момче е имало криминални прояви, но в случилото се няма вина. Софиянци се вдигат през нощта, идват в Златица и директно се насочват към вилата. Там по това време е имало само някакъв пазач - самият Цветелин е бил слязъл в града. Софиянци разбиват гаража, освобождават Красимир и заедно с него тръгват към града. В Златица, на площада, където се намира офисът на Цветелин се срещат двете групи. По-точно, сблъскват се. Тук искам да уточня, че по случая писа и друг вестник, но целият материал е пълен с лъжи...

Защо се стига до този сблъсък? Освободеният Красимир разбира междувременно, че след него е бил отвлечен и бит още един младеж - Олег. Красимир тръгва с приятелите си от София да го освободи. Докато софиянци слизат от вилата, пазачът звъни в офиса на Цветелин и го предупреждава за освобождаването на отвлечения и бит, затворен в гаража пленник."

По време на разразилата се в центъра на градчето престрелка, софиянци стрелят с шокови куршуми. В една от колите на Цветелиновите хора, в багажника й има заключено момче, за което стрелящите от София не подозират. В болницата, на другия ден разговарях с въпросното момче, което още беше много уплашено и само успя да каже: Знаете ли какво е да си заключен в багажник и около теб да се стреля, без стрелящите да знаят, че си в колата?" Цветелин стреля с истинско оръжие три пъти в колата на освободения Красимир. Младежът побягва и е улучен в крака. Златичани разбират, че софиянците не са подготвени за такава престрелка и настъпват. Един от бодигардовете на Цветелин хваща едно от момчетата от София. Кара го да прави лицеви опори, като при всяко надигане го удря с базалтова плочка по главата. Колите на софиянци са смлени и те се оттеглят, след като най-после призори извиканата от някой полиция се намесва. Хората на Цветелин предават збройовка и колт, които уж били на софиянци. Момчето, удряно с плочката по главата е закарано в болница. Цветелиновите хора са предупредени от полицаите да предадат оръжието си - отказват. "Ние ще се оправим сами" - заявява младият местен бизнесмен Цветелин Кънчев на полицията през нощта след престрелката.

Как се "оправя" Цветелин. От разговори със свидетели и съграждани на въпросния бизнесмен научих, че преди време е имало инцидент в Златица, отново с пребито момче. Случаят намерих поместен и в бюлетина на МВР. По този повод Цветелин пише в местния вестник следното: "Отсъствах от България... въпросният пребит не е никакъв бодигард, а беше само пазач на недвижимото имущество на фирма "Флоранс" /фирмата на самия Цветелин Кънчев - бел. Л. М./. Нямам отношение към това, че той, след като е изиграл сумата от 2000 лева, определена за изхранване, е отишъл и извършил няколко взломни кражби от автомобили, при което е бил заловен от собствениците им. Докато е бил задържан от тях, е получил физическо възмездие... и т. н., и т. н.... Аз предлагам на господата от МВР да ми напишат благодарствено писмо във вашия вестник, защото, вършейки тази работа, те могат спокойно и през деня и през нощта да обикалят барчетата и ресторантите на Пирдоп... С другарски поздрав: ротфронт!* С уважение: Цветелин Кънчев"

Какво се оказа - младият бизнесмен бе "поел" в свои ръце функциите на полицията. Момчето, което бе получило "физическо възмездие", лежеше на хемодиализа**, със смазани бъбреци в болница. Освен това научих, че е имало и други случаи, подобни на стореното на 2 август.

Първи случай. Младеж от градчето Златица, е прибран от хората на Цветелин, закаран на вилата и бит. Хора от Златица извикват спешно координатора на СДС за района, Стоян Шиеков. Той веднага отива при Цветелин, говори с него да пусне момчето. Ето какво ми разказа на Шиеков: "На отиване към вилата срещнах патрулна кола на полицията. Полицаите казаха, че във вилата няма малтретирано момче, но пък там бил един техен началник - Грошчев. Не повярвах и се качих до вилата. Там Цветелин, след дълъг разговор ми обеща да пусне битото момче. За Грошчев е имало случай, в който полицаите са писали сигнал и Доклад до началника на РПУ Пирдоп, майор Бочуков. От казаното излиза, че този Горшчев се е намирал във вилата, когато са били и разпитвали момчето, т. е. полицаят се явява съучастник в отвличане и побой!"

Втори случай. Председателят на Бизнесклуба в Златица е отвлечен от Цветелин, бит и изхвърлен на пътя след Челопеч. Оживява по чудо! Следствието в град Елин Пелин се бави, а междувременно Цветелин търси сметка за мерките, предприети срещу него, разпитва защо началникът на РПУ майор Бочуков му отказва разрешително за оръжие? След което бизнесменът Кънчев си е изважда чисто свидетелство за съдимост. Майор Бочуков коментира пред мен така въпросното свидетелство: "Аз извърших проверка - Цветелин е получил разрешително от бившето Седмо полицейско управление в София. Освен това разбрах, че Цветелин е имал изнасилване и присъда. Затова отказах разрешителното за оръжие".

Трети случай. Преди време в Златица е била докарана някаква дам, която прави оплакване в местната полиця за обир и че й били взети 700 долара и 1000 лева. При разпита обраната казва, че се усъмнила в някакви циганки. Капитан Додеков, от местното полицейско управление й предлага да посетят няколко места с циганки в района, за да ги разпознае. Неочаквано, по време на обиколката на дамата й става лошо и тя е принудена да се прибере в хотела. Вечерта на същия ден обраната не се появява в полицията в уречения час и капитанът отива в хотела, за да разбере какво й се е случило. Пред стаята на дамата намира двама души, отвън в коридора. Първоначално Додеков не им обръща внимание, а чука и след поканата влиза в стаята, като подканва жената да тръгват. Под претекст, че се приготвя, жената успява да се измъкне от стаята, слиза до рецепцията и съобщава, че е изнасилена! Регистраторката веднага се качва и намира капитана в стаята, информира го за "изнасилването". Междувременно "изнасилената" изчезва неизвестно как и къде, сякаш е потънала в земята. Капитанът веднага излиза и разпитва двамата мъже, които намира в коридора, като те собственоръчно написват, че не познават въпросната "насилена" жена и не знаят за никакво изнасилване.

След време, във Военна прокуратура се получава жалба, че полицейски капитан Додеков е изнасилил изчезналата, обрана дама. Свидетели на потърпевшата са двамата юнаци, които първоначално са отричали да я познават. При повторно проведения разпит те си признават, че са докарани да свидетелстват срещу добри пари по мнимото изнасилване. Преписката е прекратена - дамата с оплакването е изчезнала извън граница. След време става ясно, че капанът води до Цветелин - т. е. така "се оправя" този млад бизнесмен с противниците си.

Как се развива престрелката на 2 август?

Жителите на градчето Златица изпращат факс до министъра на вътрешните работи Виктор Михайлов /министър в правителството на Любен Беров - бел. Л. М./, в който са написали: "Господин министре, трябва ли да загинат наши хора, за да обърне някой внимание на смайващото безочие и безсилието на РПУ - Пирдоп, пред ужасяващата престъпност? Настояваме за намеса..."

Това е причината часове след престрелката да се появят баретите, тъй като освен факса има и обаждане от РПУ - Пирдоп. Участниците в уличната нощна престрелка са задържани. В полицията Цветелин Кънчев се обръща към полицаите и макар и задържан, иска обяснение: "Кой извика баретите?"

Трудно ще се преброят битите, отвлечени в балканското градче Златица младежи. Преписки за престъпления има, от месеци. Всички те дълго не се приключват, с месеци. Следователите се оплакват от ниски заплати и претрупаност. Има закони, но те пречат с някои от текстовете си на борбата с престъпността.
Така например ако липсва един от обвинените по дадено престъпление - делото - чака. Ако се съберат доказателства - търсят се други престъпления, за да се поиска присъда за най-тежкото. Заплатите продължават да са ниски. Полицаи си затварят очите пред нарушенията и сигналите за престъпления. Непрекъснато се констатират пробиви - изтича информация от полицията. Оръжие се раздава на кого ли не, даже в други полицейски управления, а не по местоживеене.

Цветелин Кънчев бе известен като бизнесмен в Златица, но поради слуховете и фактите за отвличания и бой на местни хора, никой не смее да се запита: откъде е имал един милион млад човек, на 26-27 години като Кънчев? С какви доходи той издържа 7-8 бодигарда, как си е купил мерцедесите?
Когато отидох за разследвам случаите на отвличания стрелби и побои в Златица, в двора на полицейското управление се натъкнах на двата мерцедеса на Кънчев, които бяха паркирани в двора на полицията, докато собственикът им бе задържан.

Следва продължение

* Ротфронт - в буквален превод, червен фронт. С вдигната ръка служел като поздрав на интербригадистите в Испанската гражданска война. Бел. Л. М.
** Хемодиализа - прилага се при бъбречна недостатъчност, появила се вследствие на лоша функция на бъбреците. Бъбречната недостатъчност се компенсира до известна степен от хемодиализата, но след време се налага трансплантация на пострадалия бъбрек. Прилагането на хемодиализа е скъпо и превръща болният в зависим от процедурата, тъй като спирането или отлагането й води до тежки усложнения и смърт.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене