2.От бухалките до парламента - интеграция на необяснимото

Всяка прилика с действителни лица и събития
не е случайна, а поучителна...

Продължение от 15 март

Вчера разказах как в едно българско планинско градче, Златица се е стреляло като на сватба на улицата, в центъра на града. Как в това градче са отвличани и бити младежи, как млад бизнесмен, на 26-27 години е имал един милион, два мерцедеса, които паркирал в двора на полицията, докато е задържан в ареста. Разказах и за отказаното му разрешително за оръжие от един полицейски майор поради стара присъда и нови подвизи и как този отказ за разрешително в друго полицейско управление не бил проблем за бизнесмена и той получил разрешително за оръжие в столично полицейско управление.

Всички в града са знаели за отвличанията, за побоищата на младежи. Знаели са и че има безнаказаност и по тази причина са пратили факс до министъра на вътрешните работи, в резултат на което часове след престрелката се появяват барети, които извършват арести.

"Ако случилото се беше няколко часа по-рано, а не един-два часа преди полунощ - нищо чудно при престрелката да бяха загинали и невинни граждани - твърдяха пред касетофона ми и в срещи, жители на Златица. По преписка за пребит младеж /един от пребитите/ е било повдигнато обвинение за "опит за убийство". Началникът на полицията майор Бочуков ми съобщи, че това обвинение отпаднало и делото се водело вече за нанасяне на средна телесна повреда, но се бавело вече пет месеца.

В град Елин Пелин, където се намираше тази забавена преписка, не намерих следователя - беше командирован в Самоков. Липсваха хора за работа в предварителното производство, а преписките се трупаха и чакаха.

Обикалях полиция, следствие, прокуратура и чувах само: "ако следователите си бяха свършили работата навреме, ако в полицията не се допускаха случайни хора, ако имахме осъвременени закони... Вместо това борбата с престъпността се водеше чрез слушане на статистиките на вътрешния министър Виктор Михайлов /след изтичане на мандата му като министър, той стана адвокат по наказателни дела на едни от най-големите имена от подземния свят - бел. Л. М./ и Ани Крулева /тогавашен шеф на следствието - бел. Л. М./.

Изнасяха се данни и цифри, докато в малки населени места биеха и отвличаха мирни хора. Полицаи получаваха подкупи и ги пояха с уиски хора с много пари и над законите.
Фамилията на Цветелин Кънчев бе сходна с фамилията на шефа на една голяма банка. Позвъних му по телефона, след като бях чула от няколко места, че двамата имат някакво родство. Ето част от разговора ни:

- Господин... как един млад бизнесмен, като Цветелин Кънчев е получил в заем един милион лева? Срещу какво са му отпуснати парите?
- Не се ли сещате срещу какво? Такава сума не може да се обезпечи - т. е. парите са му отпуснати без обезпечение от съответната банка...срещу нищо...

Потърсих и присъдата, поради която майор Бочуков от РПУ- Пирдоп не бе дал разрешително за оръжие на Цветелин Кънчев. От преписа, с който разполагам научих следното: че по време на отбиване на военна служба бизнесменът е признат за виновен в това, че е извършил опит да се съвъкупи с гражданско лице от женски пол, като използвал сила и заплашване, но изпълнителното деяние не е довършено по независещи от него причини. Затова той е осъден на две години лишаване от свобода. А иначе въпросният гражданин се изявил като дисциплиниран и изпълнителен военнослужащ. Поставените задачи изпълнявал добросъвестно, а с владеенето на английски и испански езици оказвал помощ на медицинския персонал във ВВМИ при обслужване на чуждестранни граждани. Комсомолецът военнослужащ "с ниско правосъзнание" и изградени в него чужд на социалистическите норми морал" и след погълнато голямо количество алкохол е извършил опита за съвъкупление - е записано в присъдата, както се правеше някога по времето на Тодор Живков. Пред съда виновният обяснява, че за него морала е един и същ, независимо дали касае отношения между роднини или не. Съдът заключава, че деянието е извършено в пияно състояние и по един грозен начин, и е накърнено честта и достойнството на едно младо момиче.

Въпреки това съдът му налага минимално предвиденото от закона наказание и за да му се даде възможност да не отива в затвора, а след изтърпяване на наказанието във военно-поправителния батальон посъдимият дослужва военната си служба. Присъдата е обжалвана от подсъдимия, но Върховният съд - Военна колегия оставя без уважение жалбата.

Какво се случи след стреблата в Златица?

В болницата в Пирдоп бяха настанени с мярка за неотклонение "задържане под стража" участвалият в престрелката Цветелин Кънчев и бодигардовете му. Въпреки мярката за неотклонение задържаните бяха интервюирани и снимани от екип на столичен вестник. Задържаният Кънчев бе поискал от дежурния полицай да бъдат извикани незабавно при него двама министри: на вътрешните работи и на правосъдието.
На същата болница, в която бе настанен задържаният Кънчев, ден преди престрелката той бе дал 30 000 лева като спонсор, според хирурга д-р Николай Велчев. Лекарят бе отказал на пострадалите от Цветелин и хората му епикризите и издаване на медицински удостоверения. На 8 август д-р Велчев вече се бе отправил към морето за една седмица в отпуск.

Потърсих в болницата "пострадалата бременна жена", за която столичният вестник бе писал, че е ритана от баретите. Такава жена не бе искала медицинска помощ. Според очевидци, в момента на произшествието е имало някаква жена, която по тяхно описание била "слаба като дъска, мургава". Други направо я описаха като циганка.
Следовател на име Занков също бе излязъл в отпуск, като научил, че започва следствие. Същият следовател няколко месеца по-рано бе отказал да води следствено дело срещу Цветелин Кънчев, с обвинение "опит за убийство".
При свидетелите на престрелката и побоищата преди нея, извършени от Цветелин и хората му, бяха ходили хора с хилядарки за мълчание.
По повод вестникарските съмнения в законността на проведената от баретите акция, екипът на вестника ни установи, че задържането на Цветелин Кънчев и хората му е станало въз основа на прокурорско разпореждане. В офиса на фирмата му бил извършен обиск със свидетели и поемни лица. Там най-неочаквано е бил заварен и обискиран о. з. генерал Васил Василев, който се представил за съдружник на Цветелин Кънчев. Генералът носел и оръжие.
Друг столичен вестник пък "обърка"името на Кънчев с Кънев, вероятно, за да предпази от скандала роднината банкер.

Така след една престрелка се натрупаха въпроси, на които никой не ми отговори, тези въпроси се появяват и сега в подобни ситуации. Питах следното: как журналисти и фоторепортери се допускат при задържани под стража.

  • Защо задържаните не бяха приведени в болницата на Софийския централен затвор - Главно следствено управление?
  • Как следовател бе пуснат в отпуск при наличието на тежко следствено дело?
  • Как лекар отказа на пострадали издаване на медицински документи, нужни за следствието?
  • Защо пет месеца не бе приключено следствено дело за "опит за убийство" и така се стигна до рецидив?
  • Как граждани с висящи дела получават разрешителни за носене на оръжие не по местоживеене, а от полицейско управление в друг град?
Вчера, в първата част на тази публикация описах капана, който е бил заложен на един полицейски началник, в който капан две момчета, намиращи се наблизо първоначално свидетелстват, че не познават гражданката, която се оплакала, че е изнасилена от полицейския капитан Додеков.

В последствие се получава преписка, в РПУ- Пирдоп, в която гражданката официално твърди, че е изнасилена от капитана. Като свидетели в преписката били посочени двете момчета, стоящи в коридора пред стаята, където са били капитанът и гражданката. Пред угрозата да попаднат в затвора за лъжесвидетелстване момчетата по-късно си признават всичко, но "жертвата" вече била в чужбина.

"Ела, трябва да бъдем кошаревски свидетели" е записано в признанието на едно от момчетата в протокола за разпит. Следва разказа му: "качихме се в колата и отидохме на Централна гара... колата спря под часовника и оттам взехме мадамата - Силвия, която дотогава аз не познавах... когато се движехме тримата по пътя до град Пирдоп, в колата Тони /другото момче, "свидетел"/ ми каза, че тази дама ще инсценира, че я изнасилват и че тя, като си вземе стая до нашата... да стоим в стаята си и като чуем отвън, че тя се развика, ние да излезем и като я видим, че тя е с раздърпано облекло да потвърдим този факт пред полицията. И още: "Цецо /бодигард на наскоро задържания златишки бизнесмен Цветелин Кънчев ни каза да се върнем отново ... и да постоим още малко, нали чакаме милиционерите да дойдат да ни снемат обясненията, че сме видели как мадамата е бягала след "изнасилването"."

В РПУ-Пирдоп двете момчета срещат непознат мъж, който е бил с мадамата в бара и стаята и след инсценирането на изнасилването им взема обяснения. "...всъщност посочих това, което съм видял - пише единият от кошаревските свидетели - как мадамата излезе от стаята си, как ходеше забързано, без да посочвам предварителната подготовка, за което сега казвам с подробности".

По пътя служител от МВР /участник в инсценировката/ кара младежите да отидат в Окръжното управление на МВР-София, където да се запишат като свидетели... "не съм разбрал защо трябва да се разиграе тази сцена на изнасилване" - завършва показанията си единият от кошаревските свидетели.

Следва продължение, в което ще прочетете края на тази история и ще научите за още подвизи на златишкия бизнесмен изминал пътя от бухалките до парламента, за да се върне отново в затвора...От затвора бе помилван от вицепрезидента генерал Марин.Следва продължение

* Ротфронт - в буквален превод, червен фронт. С вдигната ръка служел като поздрав на интербригадистите в Испанската гражданска война. Бел. Л. М.
** Хемодиализа - прилага се при бъбречна недостатъчност, появила се вследствие на лоша функция на бъбреците. Бъбречната недостатъчност се компенсира до известна степен от хемодиализата, но след време се налага трансплантация на пострадалия бъбрек. Прилагането на хемодиализа е скъпо и превръща болният в зависим от процедурата, тъй като спирането или отлагането й води до тежки усложнения и смърт.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене