1. Взривовете и нападенията над висши чиновници не са случайни

Има криминални престъпления, които трябва да се разследват от икономическа полиция

Автомобилът на общинската съветничка във Велинград Екатерина Каферинова бе взривен една нощ във Велинград. От ударната вълна имаше счупени прозорци на съседните къщи, но пострадали хора нямаше.

След инцидента съветник Каферинова заяви, че подозира връзка на взрива с работата си като общински съветник.

Пред магазин в Хасково тези дни също избухна взрив. Оказа се, че магазинът е на сестрата на общинския съветник от Хасково, Димитър Шалапатов.

"Свързвам взрива пред магазина на сестра ми с кмета Георги Иванов и с това, че в момента съм сезирал прокуратурата за негови нарушения, целта е да ме сплаши". Това заяви самият Димитър Шалапатов след инцидента.

Според Шалапатов хасковският кмет продавал частите над реката, минаваща през града, а терените били публична държавна собственост. Но не само това били своеволията на кмета Иванов...
Общинският съветник е сезирал прокуратурата и към момента очаква решението й, предаде агенция "Фокус" след съобщението за взрива. Според Шалапатов за "незаконните сделки на кмета спомагала и областната управителка Райна Йовчева".

Шалапатов заяви, че преди около две години колата му се е самозапалила, според полицейското разследване. Тогава Шалапатов той отново бил подал жалба до прокуратурата. Общинският съветник бе категоричен, че дори през 2004 година да не е бил убеден в това, че някой се опитва да го сплаши, то днес след взрива вече бил сигурен.

"Не се учудвам, че общинският съветник Димитър Шалапатов ме обвинява за взрива в Хасково, но тези обвинения не ме безпокоят. Това зави пред Агенция "Фокус" след инцидента кметът на Хасково, Георги Иванов, по повод взрива, който избухна пред магазин - собственост на сестрата на Шалапатов.

"Само дето не са ме обвинили в последно време, че прекарвам наркотици", каза кметът и допълни, че срещу него имало всякакви обвинения и те били документирани. Така спокойно и самоуверено може да коментира човек, който прекрасно знае, че над него има властови партиен чадър - коментираха жители на града в телефонен разговор последните събития.

Тези два взрива не са първите - едва ли ще бъдат и последните. Неотдавна срещу кмета на град Елин Пелин бе предприета и крайна мярка от заинтересовани и недоволни хора - той бе убит в двора на дома си.

Всички тези нападения са вследствие на дейността на въпросните висши чиновници показват фактите. Все пак не се взривява кокошкарника на баба Гицка или плевнята на пенсионери - нападенията са директно срещу определени хора от властта. И те имат за цел да сплашат въпросните люде, за да станат по-сговорчиви. Ето защо в подобни случаи редом с криминалистите би било добре да работят специалисти от икономическа полиция.

Синдромът на безнаказаността

обикновено вирее в среда на разтворен политически чадър. Това бе изводът през месец октомври миналата година, когато писах за кмета на Хасково, Георги Иванов. За нарушенията в кметство Хасково бе писано и говорено неведнъж. Резултатът липсва или по-скоро резултатът този път е в поредния взрив. Издигнат през 1999 година като кандидат на СДС, в следващия мандат Иванов се яви като независим, както немалко свои колеги, спечели и оглави общинската администрация за още четири години. Според публикации за този кмет, фирмата, която бе имал, се ръководеше от съпругата му, което не бе кой знае каква промяна. Иванов влезе начело в класацията за злоупотреби със служебно положение като закупи медицинска техника, втора ръка от Швеция на стойност 250 000 евро. Техника, която впоследствие нито едно здравно заведение в общината не пожела да приеме и работи с нея. Т. е. техниката за четвърт милион евро не ставаше за нищо. Годината за този негов "подвиг" бе 2002, и Иванов предприе тази стъпка още докато бе с мандата на СДС. Тогава СДС бе политическа сила с парламентарно мнозинство, изпълнителната власт бе в ръцете на Иван Костов и кабинета му и политическият чадър на сините остави Иванов на поста му. Синдрома на безнаказаността бе в действие.

Същият синдром опази кмета на Хасково от разследване, когато допусна да се продадат бутици в местните Хали за по 4-5 хиляди на обект, което бе в пъти по-ниска цена от реалната за подобни търговски обекти. Това обогати запознатите със сделката за бутиците хора. Не мина много време и инвестициите на купувачите на въпросните бутици се върнаха неколкократно, след като ги препродадоха с много добра печалба. Бездействието на МВР и прокуратура по случая показа, че част от тази печалба е отишла в определена партийна централа, а друга част се е озовала в джоба на овластените да пазят реда и законността в община Хасково. Друго обяснение за случилото се не чух от жителите на южния град.

Характерен за безнаказаност е примерът и с един строеж до театъра

В него се оказа, че общината е дала на концесия парк, който въобще не фигурира в градския план и парцелът е бил оформен постфактум.

На 4 юни 2004 година Окръжна прокуратура образува предварително производство срещу кмета Георги Иванов, бившия главен архитект на града и наследничката на поста му, Богдана Хасърджиева именно заради скандалния строеж до театъра. След като се запознава с документите за концесията, прокурор Дарина Славова обвинява Иванов, Томов и Хасърджиева, че в качеството си на длъжностни лица са превишили правата си, с цел да набавят за другиго облага и от това мога да настъпят немаловажни вредни последици. Проверката срещу цитираните трима служители е за престъпление по член 282, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Местните вестници пишат въодушевени: "Кметът на прокурор заради мавзолея"! Граждани събират подписи за събаряне на сградата, която наричат "цирей на пъпа на града", "кутия за обувки", "мавзолей"!

За да се прострои това архитектурно недоразумение са отсечени без съответното разрешение неизвестно колко дървета, месеци наред паркът е обграден със строителни платна, театърът, изграден с частни дарения е загрозен от въпросното "недоразумение" е загрозен и това вдига на крак хасковлии. Точно преди посещение на президента Георги Първанов, общинарите решават да скрият от погледа на държавния глава монолитната постройка, като я опаковат с платна, на които са изобразени ретроснимки от града.

Бившият главен архитект на града, Том Томов пояснява скандалната история с незаконно издигнатата сграда в интервю за местен вестник по следния начин: "Единствената ми грешка бе, че одобрих монолитен строеж в парка... Не съм инициатор на това строителство, просто изпълнявах решенията на ОбС. Големият проблем в този и подобни случаи бе, че на заседанията на ОбС не присъства главният архитект - затова решенията стават задължителни за него, без да се вземе обаче мнението му." Две години по-късно, след твърдото отстояване на правото да живеят в красив град, жителите на Хасково са зарадвани с Решение да бъде съборена сградата, което е два пъти потвърдено и от Върховния съд. Решението е влязло в сила, то постановява, че незаконосъобразно е искано изменение на концесията, с узаконяване на построени две магазинни помещения.

Незаконният строеж и скорошния взрив

"Груби нарушения са допуснати при сключването реализацията на концесията за парково строителство - пише в своя жалба до прокуратурата общинският съветник, Димитър Шалапатов тогава. Това е същият общински съветник, пред дома на чиято сестра избухна взрив в средата на март т. г. Това е съветникът, който открито обвини кмета на Хасково за много нарушения, като за част от тях той сезира своевременно и прокуратурата.

В градинката на театъра, фирма построява външен бар, като изменения на първоначалния концесионен договор за парково строителство.

През 2006 година, в разговор съдия Деляна Пейкова, която на два пъти е казала, че мавзолеят трябва да се събори уточнява: "Съответните органи трябва да предприемат необходимите действия и да съборят сградата. Решението е в сила. То постановява, че незаконосъобразно се иска изменение на концесията с узаконяването на практика на две магазинни помещения. И двата пъти, когато гледах делото, параметрите бяха изменени по абсолютно идентичен начин... С първото решение, което влезе в сила, общинските съветници бяха решили да съборят сградата до кота нула. Това решение не е променяно, влязло е в сила. Постройките трябва да бъдат премахнати, защото са извън предмета на концесията..."

Парк около градски театър, с бар и два магазина на входа към алеите.

И така, според действащия застроителен план на град Хасково няма парк. А като няма парцел не е възможно да се оформят два процента за застрояване, както е по закон. За да се избегнат трудностите около законовите изисквания и празнотите в общинската документация се извършва концесиониране преди оформянето на парцела.

"Дайте ми бомба да гръмна тоя нужник пред храма!" написа местният вестник, като цитира доайенът на актьорите в Хасково, Лозан Шопов. Към днешна дата налице са две решения на съда, но никой не реагира да бъдат изпълнени. И да е само това случаят, в който е замесен лично общинският съветник Димитър Шалапатов, като държи на законността и реда - добре, но случаи, в които той заедно със свои колеги реагира срещу кметските своеволия има още. В тях са разпродават на безценица имоти, променят се закони, реката е наречена канализационно съоръжение - само и само за да се строи и продава на правилни фирми и хора.

Следва продължение, което обяснява защо около общинския съветник Шалапатов гърмят взривове и се палят без причина автомобили.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене