2. Взривовете и нападенията над висши чиновници не са случайни

Има криминални престъпления, които трябва да се разследват от икономическа полиция

Продължение от 21 март

Вчера започнах разказа си за безобразията, които се вършат в град Хасково под давлението на кмета на града, Георги Иванов. Повод да се върна към тази тема е скорошният взрив пред магазин на близка на общинския съветник Димитър Шалапатов - обявил се срещу случващото се в града. Преди взрива срещу Шалапатов, две години по-рано бе запалена и колата му, но тогава полицията твърди, че автомобилът се е самозапалил!

И така, какво се случва в южния град? Защо общински съветник се обявява срещу кмета на града, който е преизбран за втори мандат, като независим?

Тази година предстои провеждането на местни избори. Ето защо ще открехна схемата за повторните мандати. Първоначално дадени кметове се избират, издигнати от съответната, с най-висок рейтинг за момента политическа сила. В случая с хасковския кмет, това е била синята партия СДС от времето, когато тази политическа сила имаше мнозинство в парламента.

След отстраняването от власт на сините, кметът Георги Иванов се обявява за независим, но всъщност той вече е под политическия чадър на силите от тройната коалиция - съответно социалистите, ДПС и хората на Симеон Сакскобургготски. Като независим хасковският кмет се явява за втори мандат и печели. Точно по време на този втори мандат той се развихря и в града се изправят общински съветници срещу кмет. В града Хасково се случват странни неща, някои на ръба на закона, други в нарушение на закона. Печелившите са хора, близки до ръководството на общината, и най вече до кмета на града. Именно от това време начеват безобразия и игри със закона, които бедна фантазия трудно би могла да роди.

Бутици и магазини на безценица

След разпродажба на бутиците в Халите на Хасково на безценица, следва феноменална идея: кметът решава да строи магазини над коритото на реката в града, над така наречената Хасковска река. Действие, абсолютно забранено от Закона за водите. Законът за водите не разрешава строителство на обекти, които да покрият водни площи, тъй като при преливане на водите, се получават рискови усложнения. По това строителство няма решение на Общинския съвет, по-скоро в Общинския съвет града усилено се говори за силно рамо по фикс идеята на кмета Георги Иванов дошло откъм Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ в столицата. Същият факт бе споменат и от общинския съветник Димитър Шалапатов в телевизионно предаване, но в предаването той спести името на въпросния зам.-министър, който помагал на кмета Георги Иванов в осъществяване на начинанието си.

Бегъл преглед на заместник-министрите в действащия Политически кабинет на МРРБ дава единствено името на една от зам.-министрите - Милена Паунова, която е родена в Хасково и е била адвокат в родния си град, стажант-съдия в Хасковския окръжен съд и депутат в предишното 39-то Народно събрание от листата на НДСВ. С чия политическа протекция е станала зам.-министър Паунова - от сайта на Министерството така и не става ясно, тъй като във въпросния сайт, единствено излъчените от БСП висши държавни чиновници са написали политическата си принадлежност.

Прекръстиха река в канализационно съоръжение

Случаят със строителството над Хасковската река е христоматиен пример за погазване на действащите закони от кмет и затова ще го разкажа накратко. В него се прилага схемата изпробвана при продажбата на бутиците в Халите - тук се продават магазини на зелено, в пъти по-евтино при първоначалната продажба и в пъти-по-скъпо се препродават на следващия етап. Голяма законова пречка по осъществяване на това строителство е, че от Министерството на околната среда отказват да разрешат това строителство, позовавайки се на закона. Тогава кметът минава на резервен вариант: променя статута на Хасковска река в канализационно съоръжение! Следва нова пречка: реката е публична държавна собственост, а правото на строеж трябва да се получи от общината, по-точно от кмета Георги Иванов. Станимир Политов, общински съветник в община Хасково поясни в телевизионно интервю, че отстъпването на право на строеж върху публична държавна собственост от община е абсурдно. Абсурдно, но се случва - пречките от Закона падат с промяната на статута на реката, промяната на собствеността оттук се допуска от закононарушителите и на строителството на магазини върху реката е дадена зелена светлина!

В назряващия скандал се намесва с помощ и областната управителка Райна Йовчева, която най-безпардонно коментира случая така: "...решението за строителство се разглежда и коментира повече от медиите... Ще ви дам телефоните на моите юристи..." Известно е, че не друг, а именно областният управител е оторизиран да следи дали се съблюдава закона, но при коментар, от рода на: "...нямаме административен акт, има сделка между юридически лица..." и най-квалифицираният юрист ще сдъвче дипломата си в знак на отчаяние.

Известно е още, че областният управител може да спре решение, атакувано от Общинския съвет, но точно това Райна Йовчева не прави, въпреки че според общински съветници решенията, атакувани и неподписани от Общинския съвет в кметството на Хасково не са едно и две.

Усмивки от старите ленти

Интересно признание направи пред камерата на предаването "Паралакс" Милко Генев, местен хасковски бизнесмен: "В общината търговете не се обявяват. Ако се осмелиш да участваш, като случайно узнаеш за провеждане на търг, следват повече неприятности, отколкото от факта, че офертата ти е отхвърлена. Предварително се знае кой ще спечели търга и то при разлика в цените само до 50 лева! Случайно разбрах за провеждане на търг, пуснах си документите, кметът го нямаше в този момент. Недоверените лица като мен загубиха с по 50 лева, както ме бяха предупредили вече изпатили бизнесмени".

Тогава започват и мъките за Милко Генев: чиновници от общината го мотаят и не му връщат внесения депозит в продължение на 4-5 месеца, разиграват го и му създават десетки усложнения...

Някога гледахме с възмущение безпардонността на управници пред телевизионите камери, сега нещата са същите, само лицата от лентите са други. На въпрос на репортер в телевизионно предаване - вярно ли е, че има имоти в Германия, кметът на Хасково, Георги Иванов разтегна широка усмивка и съобщи: "Имам 5 магазина и три апартамента в Германия." Що се отнася до начина на провеждане на търгове в общината, коментирани по-горе, той вдигна артистично ръце и оповести: "Има си Тръжна комисия от 11 души..."

* * *

Преди време Върховна касационна прокуратура разпорежда на Окръжна прокуратура да се проверят изнесените в местния хасковски печат и телевизионни предавания факти и данни за злоупотреба със служебно положение, както и да се проверят имотите на кмета Георги Иванов. Окръжен прокурор възлага на свой колега проверка, колкото да се види, че се върши нещо.

Прокурорката, която е наблюдаваща - Дарина Славова прекратява делата. Междувременно в заведение е засечен окръжният прокурор /в момент, след като е провел разговор с журналисти по бъдещата проверка - бел. Л. М./, на почерпка с бъдещия обект на проверка - кмета Георги Иванов. Така че няма нищо странно в казаното от общинския съветник Димитър Шалапатов, първият, който изнесе данни за многобройните случаи с нарушаване на законите и злоупотреба със служебно положение в общината: "Има данни за извършени престъпления, няма проверки и дела по тези данни".

А докато местният печат, радио и телевизия се тресат от скандалите в общината и отразяването им, през това време кметът продължи с дейността си - първият и четвъртият етаж в Битовия комбинат в Хасково са продадени на фирма, близка до кмета - откъде фирмата има пари да закупи етажите, никой не си прави труда да провери...

Така безметежно изтича и вторият мандат на кмета на града, с вила край язовира, палат на морето, вила в с. Узунджово, закупени ретроавтомобили ягуар и мерцедес и още, и още благини от кметуването му близо два мандата.


След два напрегнати и наситени с емоции мандата - Иванов е готов да се оттегли - за целта има и пари и приятели и политически връзки.

На жителите на град Хасково ще останат архитектурното безумие, издигнато до театъра в парка на града, продаваните и препродавани магазини в Халите и Битовия комбинат и споменът от Хасковска река, която "благодарение" на кмета вече е канализационно съоръжение и няма място в географските карти.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене