1. Защо българинът не е мотивиран да гласува?

Докладът на Сметната палата отвори очите за много тънкости и тайни за политическите партии и политиците * Четвъртата власт създаде работа на прокуратурата

253 партии или 70,47 процента от всички регистрирани у нас 359 политически сили не са подали годишните си финансови отчети за 2006 г. в Сметната палата. Това обяви председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. По закон тези партии, които не са подали финансов отчет, няма да могат да участват в избори, тъй като няма да получат удостоверение от Сметната палата, че са спазили изискванията на закона. Партиите трябваше да декларират легитимните приходи - от субсидии, дарения, от издателска дейност, от членски внос.

От отчета на Сметната палата стана ясно, че БСП е с най-много средства от дарители - 2751 физически лица са дарили общо 1 186 663 лева на социалистическата партия. Що се отнася до ДПС - в отчетните документи не са посочени никакви дарители. Монархистите пък са декларирали, че от физически и юридически лица НДСВ е получило над 200 000 лева, като сумите от отделните дарители варират от 150 лева до 10 000 лева.

С много малко дарения се оказват хората на Сидеров. 5913 лева от физически лица са даренията за партия "Атака". 25 000 лева е дарила на партията телевизия СКАТ. Т. е. вместо "Атака" да дари на СКАТ е протекъл обратен процес: телевизията е дарила партията!

Миналата година в СДС са получили 362 998 лева от физически лица, 74 141 лв. са даренията от юридически лица. Общата сума на даренията за синята партия възлиза на 437 139 лева. ДСБ са получили от дарения от 60 000 лева, вероятно едни от най-ниските за изминалите 17 години.
На фона на този отчет би следвало да се върна към публикацията в австрийския вестник "Щандарт", в която бе отбелязано, че реформите в България не вървят, но политиците забогатяват. Другият извод в публикацията, която всъщност е критичен анализ е, че българските власти са оставили впечатление, че са готови да се съгласят с всичко, което им предложи Брюксел, но след това не го изпълнявали. Кратко и от сърце!

Темпото на промените в България и Румъния е много по-бавно, в сравнение с обогатяването на политическия и бизнес елит в двете балкански страни, отбелязва журналистът Аделхайд Вьолфл, автор на анализа.

"Усещане за нерегламентирани плащания" - това констатира ръководителят на представителството на Европейската комисия в България, Майкъл Хъмфрис. Това усещане винаги се създава, когато официалните и публично декларираните доходи в страната са твърде ниски, докато начинът на живот, закупуваните имоти и вещи не съответстват на тези доходи.

7140 души управляват България. Това са лицата в Списъка на висши държавни длъжности или както се казва на номенклатурата в страната. Това са хората, които Сметната палата проверява и които трябва да декларират доходите и имуществото си пред Сметната палата. Но Сметната палата далеч не е институцията, която може да проверява откъде и как е придобито дадено имущество на политик или член от семейството му. Това не влиза в нейните задължения, тъй като Сметната палата не е разследваща институция. Накратко казано законът трябва да се промени.

България няма скоро да дочака мига, в който ще се извихри скандал, подобен на този с шефа на Световната банка Пол Улфовиц, за злоупотреба със служебното положение. Оказа се, че този висш чиновник е уредил приятелката си Шаха Риза на работа в Държавния департамент с висока заплата. За това невинно, според родните стандарти действие, британският вестник "Сънди телеграф" написа, че страните от ЕС са взели решение да прекратят предоставянето на финансиране на Световната банка, докато начело на институцията е Пол Улфовиц. Комитетът по развитието на Световната банка разпространи комюнике, в което бе изразено дълбоко безпокойство от скандала. И въпреки изразената ясна и на висок глас подкрепа от Белия дом, се появи съобщение, че Бордът на директорите на СБ проверява случая. Улфовиц поднесе официално извинение за ролята си в споразумението, при което приятелката му, служител в Световната банка, е изпратена на нова работа в Държавния департамент с чувствително повишение на заплатата. Въпреки това холандският министър на развитието Берт Коендърс поясни, че случващото се е съществена криза за Световната банка. "Аз не искам да прикривам факта, че имам съмнение за функционирането" на институцията, каза министърът, цитиран от Ройтерс.

В комюнике, излъчено от името на 24 министри на развитието и на финансите след срещата им във Вашингтон, се казва, че за банката е важно да поддържа своята надеждност, репутация, както и мотивацията на служителите.

Асоциацията на служителите в банката повтори призива към Улфовиц да напусне. "Не виждаме как той може да възстанови отново доверието, което загуби. Мисля, че той не разбира напълно колко много навреди на организацията", заяви Алисън Кайв, председател на асоциацията. Това в България не може да се случи.

По света разликата и разривът между публично декларираните доходи и фактическите разходи, и начина на живот на едно лице, заемащо публична длъжност, е отговорност и задача на данъчните органи. Дори на органи със специално разследващи правомощия. Много често данъчните администрации или данъчните полиции в ред държави имат подобни правомощия.

В България имаше един данъчен шеф, Николай Попов, който си позволи да започне проверка на къщите в полите на Витоша. Попов бе констатирал, че голяма част от въпросните къщи и строежи нямат досие в архитектурната служба на община "Витоша", което е задължително за всеки имот. Междувременно Попов бе преместен от тази длъжност, не се чу нито дума от него за причините за това преместване и всичко, свързано с начинанието да се проверят и легитимират пред обществото имотите на хората, населили полите на Витоша удари на камък.

Наскоро в. "Труд" пусна поредица от един ревизор, Кирил Лалов, на най-мухлясалата тема от близките години на преход - тази с имотите на бившите хора от номенклатурата на Тодор Живков, в поредицата "Власт, пари, комунизъм". За зло и за добро - в края на 1989 година аз също разследвах вилите на членовете на висшата комунистическа номенклатура в полите на "Витоша" и даже пуснах схеми кой до кого живее. Основна цел в разследването ми тогава бе за нарушенията по придобиването на право на строеж в тези места, както и нарушенията по извършването на самия строеж за хората на Живков.

В наши дни пуснах и подробности за хора във властта, около заплащането на правото на строеж, както и квитанцията от УБО, от която става ясно, че Управлението за безопасност и охрана е платило правото на строеж на Александър Лилов - Петровски и Димитър Яков Станишев. Въпросът ми бе: платили ли са след това Лилов или наследниците на Станишев това право на строеж на самото УБО. Все пак Лилов е несменяем депутат от партията на социалистите, а наследникът на Димитър Станишев - Сергей е министър-председател и лидер на тази партия. Откъм "Позитано", "Дондуков" и парламента не се чу нито дума по публикацията и факсимилето от квитанцията за това плащане. А пресцентровете на "Позитано" и този на Министерския съвет получават текстовете от тази електронна страница всеки ден. Това бе важно, а не спомените на ревизора Кирил Лалов, които би следвало вече да са надиплени в най-новата история на БСП.

Натиснете тук за увеличение
Платежно нареждане, от което е видно, че УБО е заплатило вноската за вилно място на Димитър Яков Станишев, бащата на нашия премиер и семейството му.
/Да се рови в имотите на бивша отпреди 17 години номенклатура даже не е смешно. Да не отварям дума, че изнесеното от Лалов търпи доста критики, и уточнения с цифри и факти ще публикувам от утре на тази електронна страница. - бел. Л. М./

Днес е важно и съществено друго, пред радио "Дойче веле", германски юрист и високопоставен дипломат заяви, че в борбата с престъпността българското правителство очевидно е направило много, но проблемът е, че в мрежата явно попадат само дребните и средните риби. Оказа се, че германският юрист и високопоставен дипломат Клаус Шрамайер, през 90-те години е следил отблизо промените в България в областта на правоохранителната дейност и правораздаването, запознат е и днес със състоянието на правосъдната система. Членът на Висшия съдебен съвет, дългогодишният съдия Нели Куцкова заяви: "Хората, които истински разбират от правораздаване, знаят, че наказателните дела са не повече от 25-30 на сто от разглежданите в съдебните зали. Те знаят също, че натискът върху съдии по граждански, търговски и административни дела, част от тях с огромен материален интерес, може да причини на икономиката много по-големи вреди от един крупен банков обир, да речем. Но понеже този вид спорове са трудно разбираеми за неспециалисти, те остават в сянка."

Главният прокурор Борис Велчев изрази тези дни, преди заседанието на Висшия съдебен съвет /ВСС/ притеснение от забавянето в парламента на разглеждането на искането му за сваляне на имунитета на депутата от левицата Тома Томов. Велчев внесе искането за имунитета за Тома Томов в парламента, след като за него в качеството му на бивш районен прокурор на Оряхово излязоха данни за съучастие заедно със зам.-районния прокурор Димитър Викентиев и как двамата неправомерно са прекратявали разследвания.

Депутатът Тома Томов побърза да обяви, че е жертва на българската омраза и че целият му цигански род просперира. Томов развя умело етноса си, за да се противопостави на снемането на имунитета, което бе поискал от парламента за него Главният прокурор, Борис Велчев. Набеденият за нарушения Томов пусна версия, че с това искане за имунитета му се целяло да бъде елиминиран от евроизборите, въпреки че изобщо не бе ясно дали БСП възнамерява да го издигне в евролистата си. Другата версия за искане на имунитета Томов обясни пред медии, че е, за да се възпрепятства привличане на пари от еврофондовете. Парламентаристите останаха глухи на искането на Главния прокурор, затова пък затишието бе използвано умело от Тома Томов, за да се оневини. На бял свят се появи и историята с игралните автомати в Оряхово, които били конфискувани по време на прокурорстването на Томов, но той наредил, без да има право, да бъдат върнати на собствениците! Същата история се разиграла и с конфискувани металотърсачи от иманяри в Червен бряг - Томов отново се намесил неправомерно и металотърсачите били върнати. Като прокурор днешният депутат Тома Томов наредил задържан камион със скъпи финландски електромотори, които роднини на Томов взели за скрап, да се съхранява в завод "Изгрев", откъдето по-късно моторите изчезнали.

Много се оказаха случаите на не скрита и незаконна намеса на Тома Томов, докато е бил прокурор, но днес, скрит зад етноса и депутатския си имунитет, той разчита на политическия чадър на коалиционните си партньори - социалистите, за да остане недосегаем.

Защо няма мотиви да гласува българинът. В следващите редове конкретно ще припомня примери, които доведоха до апатия стотици хиляди българи.

По разкриването на закононарушения и закупуване на несъответни на доходите имоти от политици, четвъртата власт върши много работа. Така в Нова телевизия, журналистката Диляна Гайтанджиева създаде работа на прокуратурата с разследванията си, някои от които ще цитирам и тук. Синът на депутата от ДПС Рамадан Аталай -Ревин Аталай, кара последен модел джип на "Мерцедес GL", на който стои пропускът на баща му, разкри журналистката от Нова телевизия. Тя направи предаване, в което показа как народните представители масово карат скъпи возила, които ги няма в имотните им декларации.

Оказа се, че джипът на Аталай е с базова цена около 200 000 лева, а той често обяснявал, че голямата транспортна фирма, с която го свързват, е на името на сина му. Запитан откъде семейството му има пари за такава скъпа кола, Ревин отсякъл: "Не се бъзикай, тя не е моя!" На въпроса на кого е, отговорил с: "Не знам".

Фирма на съпруга на царската депутатка Долорес Арсенова развива успешен бизнес и печели поръчки за консумативи в Министерството на здравеопазването. Оказа се, че фирмата на Асен Арсенов "МСфарма" е дистрибутор и в нея 66 на сто от собствеността се държи от самият съпруг Арсенов. Той редовно печелел конкурсите за доставка на медикаменти - оповести новият в. "Експрес" на своите страници, докато раково болни пациенти на "Царица Йоанна" били принуждавани да купуват системите от склада на Арсенов.

Разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева констатира, че Долорес Арсенова не е декларирала огромната си къща от 283 кв м в Бояна, тъй като теренът, на който къщата била изградена бил продаден на фирмата на съпруга на депутатката! "Ако мога да кажа, че съпругът ми е мой, значи и къщата е моя, но юридически не стоят така нещата. Къщата е на фирма, в която е акционер и моят съпруг" - поясни Долорес Арсенова пред камерата на Нова телевизия, с което признание прати всички да четат отново законите!

Арсенова явно не бе чувала за съобщност в съпружеско имущество, не бе чувала и за злоупотреба със служебно положение, след като строежът на тази къща - с вид и размери на обсерватория е бил започнат, докато тя е била министър на екологията. Фамилна къща, под прикритие на фирмена собственост - това е един от начините да се легитимира имущество, който се използва много често от днешните политици. Девойката от село Белимел, община Чипровци, област Монтана с владеене единствено на руски език и висше педагогика и право - влезе агресивно в политиката, за да се превърне в проспериращ политик. Към днешна дата, само година и половина от приключването на мандата й на екологичен министър, от ЕС вече ни критикуват за откритите сметища и катастрофалното положение на държавата откъм екологични норми и действия.

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене