2. Защо българинът не е мотивиран да гласува?

Хаосът и мизерията в здравеопазването и пенсионната политика превърнаха много българи в не гласуващи * Политиците са недосегаеми, законът се отнася единствено до обикновения българин

Продължение от 17 април

Точно преди два месеца, премиерът Сергей Станишев отказа на хората на Ахмед Доган да смени министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. ДПС, чрез доверения шеф на Правителствена болница, Любомир Спасов предприе масирана атака срещу министъра. За по-прозорливите, в дъното на едва прикрития коалиционен скандал се оказаха предстоящите за приватизация санаториуми, към които в повечето случаи има много земя и минерални извори. Според скрита стратегия на ДПС, интересът на Движението вече се насочвал към минералните извори, които са в китни курортни градчета като Сандански, Хисар, Велинград, Марикостино и други подобни, сподели вътрешен човек от централата на ДПС. В тези курорти има добри бази още от Живково време, а според експерти на ДПС там имало възможност да се правят пари чрез изграждане и модернизиране на базите и превръщането им в СПА-центрове. За мнозина нямаше обяснение как след пенсионирането на проф. Гайдарски д-р Спасов го канеше за коремен хирург, а след това изведнъж се обърна срещу него. В началото никой не си даде сметка, че зад гърба на д-р Спасов има политически сметки, обещания и игри.

Аспирациите на Доган са не само към санаториумите и прилежащите минерални извори и земи. Тези дни лидерът на ДПС със свой екип отиде в Университета за световно стопанство /УНСС/ и разкритикува държавната политика в областта на туризма, като наблегна на факта, че туризмът ни е едва ли не за социално слаби европейци и секстуристи. Доган изтъкна липсата на стратегия и не определени приоритети в туризма. По думите му, държавата не използвала ресурсите за екотуризъм и здравен туризъм. С тази своя позиция лидерът на ДПС още веднъж заяви намеренията си да сложи ръка на този печеливш бизнес в България.

За българина е непосилно да предотврати подобни аспирации, но затова осъзнава и непрекъснато се сблъсква със сегашното състояние на здравеопазването, което е повече от плачевно. Демографският проблем в държавата отдавна се е преобразил в тежка ситуация и криза, въпреки това в списъка на болестите, на които здравната каса не е обърнала внимание, влизат заплашващите аборти и многоводието - чести случаи от патологията на бременността. Това е виждането на д-р Петър Угрински, завеждащ отделението по патологична бременност във Втора градска болница в столицата. Д-р Угрински вече седем години участва в заседанията на парламентарните комисии по здравеопазване, като освен това е и секретар на демократичните синдикати на здравните работници. "В списъка липсват много заболявания, които касаят патологичната бременност - обяснява отдавна д-р Угрински, но констатациите му остават така и не чути. - Касата ще изплаща за определена бройка пациенти, постъпили за лечение... касата има право да реши колко да плати и за какъв брой пациенти по дадена клинична пътека. Т. е. ако броят на пациентките в патологична бременност се увеличи по едни или други причини и независещи от никого обстоятелства - болниците няма да имат средства за лечение на приетите в повече пациентки. Засега във Втора градска закърпват положението със сумите, които превежда общината като помощ, но когато тази сума свърши - тогава разходите ще трябва да плащат от джоба си приетите в повече пациентки в патологична бременност. Така ли решава правителството демографските проблеми? Деца раждат и богати и бедни - болниците не могат да връщат пациентки бъдещи майки, независимо дали имат здравни осигуровки или не. Тогава?

Ако човек седне и внимателно прочете и разучи новите клинични пътеки за лечение и провери какво е пропуснато, колко ще се заплаща - ще установи, че правителството вече има твърдото намерение пациентите да си доплащат за болничната помощ. Необявено, но сигурно решение, като засега е оставено за след евроизборите и местните избори да се определя - колко ще се доплаща и по какъв начин. След пленума на БСП в почивните дни обаче стана ясно и че предстои увеличение на здравните осигуровки, като ще се облагат и имотите на гражданите. Изводът е, че с така приетият държавен бюджет, болните български граждани нямат големи шансове за адекватна медицинска помощ и лечение.

В същото време социалистите си позволиха да обявят и смешното увеличение на пенсиите от 1 юли, когато инфлацията вече ще е изяла тези мизерни суми. В интервю за в. "Труд", бившият социален министър Минчо Коралски поясни, че пенсионното осигуряване в България стартирало от нула в началото на миналия век и с натрупаните средства са се изграждали болници, като ИСУЛ, санаториуми, фондови жилища в столицата, с една дума до 1944 натрупванията са превишавали значително разходите за пенсии и издръжка на имотите.

С Решение на Народното събрание през 1951 г. пенсионният фонд преминава към единния държавен бюджет - въвежда се правото на обезщетения по болест и майчинство, месечни добавки за деца и парите от фонда започват да се топят. За здравна помощ се ползват част от натрупаните средства в Пенсионния фонд. С пари от Фонда е бил построен и паметникът пред НДК.

В един момент веднага след отстраняването на Живков от властта Пенсионният фонд изчезна и започна натрупването му отново. Кой, къде, как изчезна цял държавен пенсионен фонд вече 18-та година никой не се осмели да обясни. В края на 1999 г. в пенсионния фонд бе натрупан излишък, но от приватизацията не постъпиха пари в него. Пари от самия фонд не бяха заделени за издаване на преференциални книжа, пари от фонда не финансираха инфраструктурни обекти, за да носят по-късно пари за пенсии... Към днешна дата с пенсиите са работи и решава на парче. Определят се ниски проценти на увеличение, които след даването им вече са изядени от инфлацията.
Пенсионерите в България са два милиона и отгоре. Това са хора, които мизерстват, за да оцелеят, нямат възможност да се лекуват и вегитират мъчително до края си.

Ето защо когато се чуе и напише, че според министъра на МВР Румен Петков нямало нищо нередно във факта, че директорът на полицията Валентин Петров е закупил жилище от 180 кв. м на цена от 133 хил. лв. И това се случило в края на миналата година, след отчисляване от Жилищния фонд на МВР, когато Петров е закупил апартамент в дипломатически блок в столичния квартал "Изток" на цена три пъти по-ниска от пазарната - та когато се чуе подобно изявление на действащ министър гражданството го засърбяват ръцете и обръща гръб на евроизбори, политически лозунги, и партийни обещания и лакърдии. "Аз не знам защо се счита, че директорът на полицията трябва да живее на палатка. Аз за себе си нямам никакво съмнение в правомерността на закупуването на апартамента от ген. Петров - обясни министър Петков, т. е. щом е човек от властта - за него и семейството му може без пари, или на символична сума да се купи жилище. Кой ще гласува за партията на министър Петков след подобно изказване - мизерстващите пенсионери, които се борят с болести и оцеляване? Едва ли.

Политиците не спазват правилата, за които гласуват сами в парламента. Да вземем войната по пътищата: при анкета на Нова телевизия депутати си позволиха да казват, че видите ли нямали навика да се връзват с колан или слагането на колан било въпрос на личен избор, въпреки че го пише в закона. На въпрос на журналист "Някога да са Ви съставяли акт!" Николай Свинаров отговари чистосърдечно: "Не са ми съставяли акт, едва ли в служебната кола ще ми съставят акт!"

Коментарът за горните редове е излишен.

За бизнеса на съпруга на Долорес Арсенова вече стана дума във вчерашния материал. Днес ще припомня факти за сина на депутата Рамадан Аталай Ревин, за когото, както се оказа - управлява и участва като собственик в няколко фирми, между които и международният превозвач Юнион Ивкони. В предишния парламент самият Аталай беше в Комисията по транспорта. Тогава се появиха критики, че Парламентът е гласувал текст, който нарушавал Закона за конкуренцията. Той облекчавал настоящите големи фирми за превоз да експлоатират тировете и автобусите си, независимо от възрастта им, а затруднявал всяка нова фирма с изисквания за нови коли. В средата на годината избухна скандал заради това, че фирмата на Ревин Аталай беше санкционирана в Германия.

Шефът на новосформираната комисия по разсекретяване на архива на бившата Държавна сигурност, Евтим Костадинов се оказа депутат с участие в доста фирми, от които фирми, щом той узна че това не е тайна за журналистите, тутакси обяви, че е на път да излезе. Две от фирмите, в които участва Костадинов са за охранителна дейност.

Преди четири години излезе решение таксиметровите коли да си сложат холограмни стикери. Тогава се прие, че тези стикери ще се произвеждат само в печатница ДЕМАКС, на депутата Петър Кънев. По-късно Кънев обяви, че излиза от фирмата на печатницата, но не се чу да е отказал да вземе от печалбата по това производство на холограмни стикери, тъй като си остана собственик с дялове в ДЕМАКС.

В медийното пространство се появи и новината, че заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков е имал обща фирма с Ася Зафирова-приятелка на Петър Петров - известен като Пепи Амигоса, бивш съдружник на скандално известния Иван Тодоров-Доктора. Същият Пепи Амигоса, който бе изправян пред съда неведнъж по обвинение за пране на пари и контрабанда.

Впоследствие се оказа, че същата съдружничка на зам.-вътрешния министър Камен Пенков Ася Зафирова имала обща фирма - "Ексел" със съпругата на вицепрезидента на ВАИ холдинг Николай Цветин. Самият Цветин се прочу с това, че е единственият останал жив от бившата структурата на убитите Васил и Георги Илиеви - ВИС.

Всеки един от изброените случаи по-горе би предизвикал скандал, в която и да е държава в Европа. В България всичко изброено се приема за нормално, политиците се имат за недосегаеми и единственият, който може да се превърне в обвиняем и осъден е обикновеният български гражданин. Само и единствено той.

Тогава как очакват политиците същият този гражданин да отиде до урните и да гласува за избор на евродепутати?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене