3. Защо българинът не е мотивиран да гласува?

Продължение от 18 април

Да се ограничи възможността за промяна в предназначението на спортните имоти предвиждат промени в Закона за физическото възпитание и спорта, които бяха обсъдени от парламента на първо четене. Изменения в закона бяха предложени с два проекта - на Министерския съвет /МС/ и на Светослав Спасов, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, и група народни представители.

И двата проекта предвиждат въвеждане на специфичен режим на ползване на спортните имоти и предоставяне на преференции за ползването им от спортни организации, регистрирани по Закона за юридическите лица, с нестопанска цел, в обществена полза. А децата, младежите на България - те не са регистрирани по Закона за юридическите лица и няма да ползват спортни имоти.

Децата на тази държава са със силно криминализирано поведение, пият, дрогират се, стрелят, убиват, насилват, унижават свои връстници и учители - тези деца бяха лишени от възможност да спортуват в построени от дядовците и бащите им спортни бази. Мнозинството от тези деца нямат възможност да плащат, за да плуват, играят тенис, баскетбол, да тренират лека атлетика, футбол и прочие спортове. Тези наши деца бяха оставени на улицата от управниците и законодателите, които са се настанили в парламента, благодарение на гласовете на майките, бащите, учителите и близките на същите тези български деца. Иди кажи, че комунизмът, известен с привилегиите на право имащи не се завръща с всичка сила.

Във време, когато болести и диагнози като диабет, високо кръвно, сърдечни аномалии падат като възраст и все повече деца и младежи заболяват от болести, доскоро характерни за по-възрастните поколения - парламентът, под натиска на новобогаташите с червена и царски окраски гласува да бъдат лишени българчетата от последната възможност да се откъснат от престъпното влияние на улицата. Парламентът гласува спортните имоти и бази да отидат в частни ръце - на хора, приближени на властта и партийните централи. Това е държавната грижа за българските младежи за българските деца. Е, гласоподаватели - тичайте пак до урните и гласувайте за европейски чиновници, излъчени от партийните централи - същите централи, които нехаят за бъдещето на децата и младежите.

"В държавата не се изграждат нови спортни съоръжения, а малкото останала спортна база се разграбва, каза в парламента Иван Сотиров от ОДС. Според него, сега основно ще бъде съсредоточен интересът на икономически структури към спортните обекти, защото много от атрактивните обекти са на централни места в големите градове. Сотиров смята, че отсъствието на концепция и информация за тези обекти не е случайно. Той попита има ли публичен регистър за спортните имоти. Разбира се, че няма такъв регистър, но затова пък ще бъде създаден Национален съвет, който ще решава съдбата на спортните имоти. Ще бъде създадено ново изворче на корупция.

Сотиров бе прав - групировки чакат мига, в който ще сложат ръка на спортните бази и обекти за дълъг период от време и за това опозицията не бива да очаква концепция или публичен регистър на спортните имоти. Опозицията в България в момента е толкова слаба, че ако се случва нещо недобро в държавата, то вината за това е и нейна, тъй като от дълго време не е в състояние да се противопостави на действията на управляващите от тройната коалиция. А кой може да очаква да се случи или реши нещо добро от децата на бившата Живкова номенклатура, от монарха, който хазяйничи в републиката ни, или от хора от политическа сила на етническа основа - и тримата коалиционнни партньори са известни с това, че представителите им са стъпили на главите на българите и тъпчат единствено в свой собствен интерес и изгода.

Преди време, чрез руския посланик в България узнахме, че член на Световната академия на науките по комплексна безопасност е вече и зам.-министърът на вътрешните работи, Камен Пенков. Същият, който е имал съдружие със съдения за пране на пари и контрабанда Пепи Амигоса. Та Пенков стана член на тази Академия заради световния си принос по сигурността, за който принос никой не е чувал! Така бившият охранителен бос Камен Пенков, който е имал късмета да е близък с министъра на вътрешните работи, Румен Петков, се нареди до членовете на Академията Кофи Анан и Владимир Путин. Тънкостта е, че тези двамата не са наясно с кого са заедно членове в Академията.

Пенков се прочу с идеята да се използват силите на армията в борбата с престъпността - това се случи непосредствено след уличното убийство на банкера Емил Кюлев. Същият Камен Пенков се закани да съди водещият на Нова телевизия, Коритаров, който го нарече престъпник. Слава Бог, армията не бе използвана, а за иск в съда не се е чуло все още.

Членът на Висшия съвет на БСП Камен Пенков е основател на една от най-големите охранителни фирми в България - "Скорпио". Фирмата има над 1800 служители и охранява над 360 обекта в цялата страна, сред които централата на БСП, Военната академия, както и обекти на Ръководство-въздушно движение, за които през 2004 година имаше съмнения за начина на провеждане на конкурса за избор на охранителна фирма. Самият Пенков не участва пряко в над 10-те фирми свързани със "Скорпио". Повечето се водят на името на съпругата му. На това законодателят му казва "Честито!" - Пенков няма участие, но съпругата му, с която живее - има участие в охраната на големи и скъпо заплащащи охраната обекти.

С помощта на Нова телевизия българските граждани научиха за сделка-слънце, в която участвал самият член на Висшия съвет на БСП, Камен Пенков. През 2001 година Столична община и фирма на Камен Пенков извършват скандална замяна на имоти по схемата земя срещу апартаменти. Разликата в случая е, че жилищата не са панелки, а нови и големи, като към две има и гаражи. И така: общината продава квадратен метър земя в широкия столичен център за 17,75 долара, а купува срещу тази продажба апартаменти по 300 долара кв. м. Сделката е предложена на Столичния съвет от син общинар - Красимир Арсов. Партньорът в нея е Камен Пенков, член на Висшия съвет на БСП.

Имало в държавата управляващи и опозиция - щом се намесят много пари - разликите изчезват! Купувач на 9-те декара земя и продавач на жилищата е "Оскар" ЕООД, дъщерна фирма на "Агенция за сигурност Скорпио" ООД, която охранява централата на БСП на ул. "Позитано" 20.

Депутати и партийци от парламентарно представени партии по стар, комунистически навик се сдобиват непрекъснато с имоти като някогашните право имащи. Така например депутатът от НДСВ Милен Велчев е купил в идеалния център на София апартамент от 188 кв. м само за 55 800 лв.

Камелия Касабова, също от монахристите и съпругът й закупуват два апартамента в бургаския квартал "Сарафово" - 86 кв.м за 19 050 лв. и 75.6 кв.м за 16 750 лв. Това означава, че квадратният метър е купен за около 221 лв. В този квартал в момента на сделката на Касабови - офертите за апартаменти с такава квадратура са били за около 500 евро/кв.м.

Депутатът от НДСВ Владимир Дончев си осигурява жилище на пъпа на Пловдив - апартамент от 112 кв. м и 1/8 дворно място от 420 кв. м. Платил е 82 500 лв., след като е изтеглил заем от 40 000 евро. Според местни брокери декларираната цена е доста ниска. Дончев се сдобива с жилището си, след като влиза в политиката.

Съпругата на депутата от ДПС Йордан Цонев си купи 3 дка ливада в с. Резово за 20 000 лв. Цонев бе отбелязал, че парите за имота са дарени от тъста му Георги Якимов, който получил преди време 10 дка общинска земя на брега на морето. Земята беше вкарана в застроителния план на Резово и това стана причина Районната прокуратура в Царево да изпрати на съд Поземлената комисия. Тогава специалисти изчислиха, че роднините на Цонев могат да спечелят около 250 000 долара от тази операция. 336 760 лв. са доходите на семейството на Йордан Цонев за година. От тях - 95 160 лв. бяха от продажба на наследствен имот, 171 000 бяха хонорари от консултантски услуги на самия Цонев и други 70 600 лв. - от застрахователно обезщетение на съпругата му. Това е да си право имащ - и хонорарите ти високи, и застраховката. И земята, която си пожелал, на брега на морето си става твоя без проблеми.

А как са право нямащите, мнозинството от българските граждани, от които се очаква да гласуват? Нова телевизия, чрез разследващата си журналистка Диляна Гайтанджиева показа Васил Костов, осъден на 13 г. затвор за кражба на чифт панталони, който е излежал присъдата си, докато са го арестували повторно! Макар че вече си е изтърпял наказанието?! Това се случи на 45-годишния Васил Костов - първият затворник в България, който бе вкаран да излежава за втори път вече излежана присъда!

Следват девет месеца писма и жалби, и гражданинът се връща отново в затвора - за повторно изтърпяване на наказанието! Оказва се, че в свидетелството за съдимост на въпросния гражданин е бил отразен точно такъв размер на наказание, а не намаления от Върховния съд размер на 11 г. лишаване от свобода. И това станало причина да се допусне повторното влизане в затвора на Костов за повторно излежаване на вече излежана присъда.

Свидетелствата за съдимост в България се издават от специални бюра към съответния Районен съд по място на раждане. Всички съдилища са задължени да изпращат към тях информация за издадените присъди. В случая с Васил Костов се получава така, че Софийският градски съд е изпратил препис от Решението за намаляване на присъдата в бюро "Съдимост" в София, а не в Ботевград, където е роден затворникът. Затова преписът е бил върнат обратно. Като капак на всичко дотук и служителката от бюрото за "Съдимост" твърди и че няма как да се установи как се е получила грешката и дали наистина има такава грешка! Накрая става ясно и че документите от Ботевград са изпратени до София, но са пътували цели 7 години... Четвъртата власт отвори очите на съдебната и Върховна касационна прокуратура, след разследването на Гайтанджиева пусна затворника на свобода, докато в разните инстанции възстановят реда в бюрократичния хаос.

Шест пъти вдигнаха цените в последните години на столичното парно, затова пък проверка показа, че освен че са отмъкнати милиони от столичани покрай набъбващите им сметки за парно, са били сключвани и договори на "Топлофикация" с модни агенции за консултантски услуги, или договори за 2 млн за закупуване на ядки и фъстъци? Тези факти раздразниха столичните пенсионери и безработни, тъй като те се лишаваха години наред от лекарства и достатъчно храна, за да си плащат редовно парното отопление. Лежанки, джетове, джакузи, солариум, личен асансьор, масажен стол - за да мизерстват няколкостотин хиляди столичани, плащайки за парно. Полицията задържа майката на парнаджийския шеф при опит да изтегли 140 000 лева, а тя бе майка на един бивш общински служител все пак. Как синът й се е сдобил в мезонет за 120 000 лева със заплатата си на общински служител - прокуратурата проверява. Днес директорът на парното търка наровете на следствения арест и замисля различни схеми, за да се оневини пред клиентите на фирмата му, която ги е мародерствала цели 10 години.

Дали служебното положение влияе на бизнеса на други членове в семействата на днешните право имащи? Фактите показват, че преди да стане Долорес Арсенова политик, съпругът й е бил само едноличен търговец във фирма "ДАРС" за консултантски услуги. След партийното издигане на Арсенова започва и процъфтяването на семейния бизнес.

А ето какво сподели депутатът от БСП Ясен Пенчев пред Нова телевизия: "До 91-ва година бях зам.-кмет на Добрич и като дойдоха така наречените промени и почна бизнес навсякъде, социалистите трябваше да умираме от глад и аз си направих една фирма за задгранично строителство, за да има от какво да се препитавам."

Фирма за задгранично строителство за препитаване, заради измъкване от кризата на гладуващ социалист - хуманно. Всъщност да е виждал някой, или да има информация за гладуващи социалисти? Където и да питах и търсех - се сблъсквах с мълчание.

Някога привилегиите бяха специалитет единствено на комунистическата върхушка. Днес номенклатурата е много широко понятие: в нея влизат партийци от всякакви политически образувания, чиновници от общини, депутати, поддръжници и спонсори на партии, съдии, прокурори, полицаи. Казват, че официално номенклатурата наброява 7 140 души, но неофициално броят й е в пъти по-голям. Освен това, в числото на тази номенклатура влизат и членовете на семействата на днешните право имащи.

На телевизионните зрители на Нова телевизия бе даден крещящ пример, как искания на граждани минават през фирмите на главния архитект на дадена община и чак тогава гражданинът получава виза за строеж. Така се бе появил и случаят с хотел в градинка в село Бояна! Кметът на район "Витоша", и бивш шеф на "АЕЦ "Козлодуй" си построи огромна и луксозна къща в Симеоново. Полицията започна уж да прави проверки, но къщата си е къща - никой няма да му я вземе. А щом е имал пари за такава къща, то кметът /вече бивш/ ще извади и пари за скъп адвокат. На скъпите адвокати, както вече писах в началото, ценното им е в това, че с тях съдът решава правилно!

Дали ще гласуват българите, дали на 20 май ще отидат до урните и пуснат своя глас за избраниците на политически партии и централи - социолози предвиждат, че гласуващите ще са много малко, защото имало отлив от гласуване. Дали пък няма отлив от доверие към днешните политици? Българинът няма мотиви вече да гласува и да работи с гласа си за партиите. А това вече е въпрос за размишление.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене