2. Колко пъти министър Симеон Дянков наруши Конституцията?

Продължение от 31 декември

В какво се кълнат кандидатите за американски граждани?

„Тържествено се заклевам да спазвам Конституцията на Съединените щати, да отхвърля и отрека абсолютно и изцяло всякаква преданост и вярност към какъвто и било чужд монарх, владетел, чужда държава или върховна власт, на които преди кандидатстването си съм бил подчинен като поданик или гражданин; да спазвам и защитавам Конституцията и законите на Съединените щати срещу всякакви врагове, чужди или вътрешни; да бъда истински верен и предан на САЩ; и да воювам в името на Съединените щати, когато законът го изисква...”

Тази клетва е положил и Симеон Дянков когато е получил американско гражданство.

Въпросът е: преди 2003 година ли Симеон Дянков е станал американски гражданин и как се отнася към неговия статут това тълкуването на МВнР, поискано от зам.-министъра на правосъдието, Жанет Петрова?

Следващият въпрос е: как, след като според два члена на Конституцията министър не може да има двойно гражданство – Симеон Дянков е положил клетва пред същата тази Конституция?

И още един въпрос: ако е бил американски гражданин по време на клетвата в парламента, защо Симеон Дянков е заявил три седмици по-късно, че ще се откаже от американското си гражданство, за да не е в нарушение на Конституцията?

На 19 ноември 2008 година, Министерство на правосъдието изпраща до поделенията на ГРАО циркулярно писмо-становище за българското гражданство на натурализираните в САЩ българи.

На базата на това становище от ГРАО-Благоевград са отказали издаване на ЕГН на дете, родено от български родители в САЩ, съобщи по телефона Райна Стойнева от Атланта, по време на телевизионното предаване с участието на говорителя на МВнР, Драговест Горанов.


Тук ще припомня едно Решение на Конституционния съд

от 1995 година.

http://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=200

Решение, което е произнесено от КС през 1995 г. по установяване на неизбираемост и предсрочно прекратяване на пълномощията на народния представител Жорж Ганчев Ганчев.

Ето базата, на която е произнасянето на КС,

„Главният прокурор твърди, че изборът на народния представител Жорж Ганчев Ганчев е извършен в нарушение на чл. 65, ал. 1 от Конституцията и чл. 3, ал. 1 от Закона за избиране на народни представители, общински съветници и кметове (ЗИНПОСК), тъй като към момента на регистрирането му като кандидат за народен представител, а и след това не е бил освободен от гражданство на Съединените американски щати (САЩ).

В подкрепа на твърденията представя разменената между него и Посолството на САЩ - София, кореспонденция относно американското гражданство на Жорж Ганчев Ганчев, включително и писмата на посланика на САЩ в София Уилям Монтгомери от 31 януари, 6 февруари и 1 март 1995 г.”

Загубването на американско гражданство не може да настъпи автоматично. То се постановява с акт на овластения за това държавен орган на САЩ, при спазване на определена със закон процедура, коментира казуса бивш съдия от Конституционния съд. При отказ от американско гражданство се произнася и Държавният Департамент, като издава съответен акт.

Ето защо следва да се провери имало ли е произнасяне от Държавния департамент на САЩ във връзка с отказа на Симеон Дянков от американско гражданство към датата на полагане на клетва като министър в правителството на ГЕРБ?

Отговор на това може да даде американският посланик. Освен това Симеон Дянков трябва да представи документ за удостоверяване на обстоятелството, че не е бил гражданин на САЩ към датата на полагането на клетва в парламента, като член на кабинета.

Не за първи път гражданин на чужда държава влиза в изпълнителната власт – прецедент в това отношение създава назначението на гражданина с английски паспорт Мартин Заимов, който бе назначен в служебното правителство на Стефан Софиянски за зам.-министър на търговията. Разликата в двете назначения – това на Симеон Дянков, и това на Мартин Заимов е, че Дянков като министър се заклева в Конституцията, докато Заимов е само назначен и не се кълне в Основния закон.

И още веднъж ще цитирам: „Според българската Конституция, депутати и членове на Министерския съвет трябва да бъдат само български граждани, които трябва да отговарят на условията за избиране на народни представители. Едно от тях е българско гражданство.

Това е записано в член 65, ал.1, и член 110 на Основния закон на Републиката.

На запитване във връзка с гражданството на Симеон Дянков, от Министерство на финансите отговарят на в. „Струма” и сп. „Правен свят” следното:

http://www.asengenov.com/2009/09/blog-post_22.html

Уважаеми господа,

По повод публикуваното във в. “Струма” /стр. 1, 03.08.2009 г./ мнение на г-н Антон Сираков за гражданството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дяков и в дух на колегиалност, ви предоставям позицията на Министерството на финансите.

Г-н Симеон Дянков е български гражданин, който през годините на служба в Световната банка е бил с дипломатически статут. Както без съмнение знаете, Световната банка е международна финансова институция, в която работят и сътрудничат експерти от цял свят, а нейният централен офис е разположен във Вашингтон, САЩ.

Като директор на дирекция “Връзки с обществеността и протокол” в Министерството на финансите ви уверявам, че назначаването на г-н Симеон Дянков на позицията вицепремиер и министър на финансите не е в разрез нито с Конституцията на Република България, нито с някой от законите на страната.

Проверка в Устава на ООН, Конвенцията за привилегиите и имунитетите на специализираните организации, както и член 57 от Устава на ООН установи, че Симеон Дянков би следвало да е имал функционален имунитет, който се дава за мандат на служители, докато са на трудов договор с организацията /в случая Световната банка – бел. Л. М./. Освен това има и друг вариант за даване на еднократен функционален имунитет на лице, то се прави във връзка с дадено събитие.

Експерт по международно право поясни, че американците не признават приравняване на функционалния имунитет с дипломатическия.

От всичко изложено дотук става ясно, че Дянков няма как да е имал дипломатически имунитет, а е имал, докато е бил на трудов договор в Световната банка, само функционален имунитет.

След всичко казано дотук не си струва да коментирам тъпото финтиране на министъра на финансите Симеон Дянков с парите на съдебната власт, най-малкото, защото подобна демонстрация на сила далеч не е в полза на правителството на Бойко Борисов.

Премиерът Борисов пое с мандата на кабинета и отговорността, и тежестта да изведе държавата от финансовата и икономическата криза. Дело трудно, отговорно, и дело, което едва ли някой друг политик щеше да поеме. Ето защо е редно и хората от екипа му да бъдат лоялни към самия министър-председател, а не да му създават проблеми със своя статут, или своите решения.

В заглавието на публикацията зададох въпроса колко пъти е нарушил Конституцията министърът на финансите Симеон Дянков. За единия път, свързан със спирането на парите на съдебната власт нарушението не подлежи на съмнение. Остава открит въпросът с втория казус, касаещ двойното гражданство на Дянков.

Сайтът „Хроники”, който винаги се е старал да бъде обективен, ще публикува всяко различно мнение на официална институция по казуса с двойното гражданство на Симеон Дянков.


 


 

 

Коментари 

 
0 #10 djemil 2010-07-26 17:41
elate me gramnete kakto razni drugi tam,pone 6te me spasite
Цитиране
 
 
0 #9 djemil 2010-07-26 17:40
i 6te mi govor9t..izleznali sme ot krizata .......hahahahaah
Цитиране
 
 
0 #8 djemil 2010-07-26 17:39
edni komandirovki ne mi plati tr firma,kade li ne sam pisal i kvo.......mo6eta korumpirani
Цитиране
 
 
0 #7 djemil 2010-07-26 17:36
bil sam po mnogo evropeyski darjavi,neka da ne ni balamosvat ti9 mo6eta
Цитиране
 
 
0 #6 djemil 2010-07-26 17:34
6to ni balamosvate nas mlaDITE,NIKOY N9MA DA OSTANE V BG AKO VARVI TAKA.I KAK TAKA NIE TUKA 5 KELE6A-KAZVAM GO PO NARODNOMU NE MOJEM DA SE OPRAVIM A EDIN KITAY................SA IDEALA NA SVETA
Цитиране
 
 
0 #5 tool 2010-02-12 23:04
Благодаря за интересната информация
Цитиране
 
 
+3 #4 Една българка 2010-01-01 22:22
По отношение на гражданството на господин Дянков се чудя как никой не е предвидил от специалистите и съветниците на премиера ,че ще се повдигне този въпрос...Дори си мисля,че първо това би трябвало да решат като евентуален проблем още дори преди да го поканят в БГ!Или пак ни правят на будали, или има хора,които не си вършат работата и би трябвало да отстъпят място на истински кадърните!Мисля ,че в България има такива ,само някой трябва при добро желание да потърси !В края на краищата и аз не искам този кабинет да се проваля от недомислици!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене